Money money money

Mungolife


Enpä olisi itsekään arvannut, että tekisi mieleni tästä aiheesta kirjoittaa, mutta kaikenlaista sitä nähtävästi mieleen juolahtaa. Toivepostauksiin toivottiin yhtenä postausehdotuksena rahankäyttövinkkejä, jonka hylkäsin samoin tein ehdotuksista. En vain jotenkin koe raha-asioita olennaiseksi osaksi blogia. Kuitenkin tämä herätti itsessäni eilen hieman pohdintaa ja ikuisen tuuliviirin lailla päätin taas jälleen pyörtää yhden päätökseni.

En aio vieläkään käsitellä sitä, kuinka paljon tienaan ja puhua summista tai varsinaisesti raha-asioistani. Ennemmin haluan ehkä kirjoittaa asenteista, ja miten ne vaikuttavat minun elämääni.

On paljon kysymyksiä, joita olen vuosien varrella saanut. Niin ystäviltä, tutuilta kuin lukijoiltakin.

"Miksi käytät rahasi merkkilaukkuihin ja matkusteluun, kun olisit jo voinut samoilla summilla ostaa asunnon tai auton?"

- Minä en halua toista autoa. Meillä on yksi auto, ja se riittää meille vallan mainiosti. Vakuutukset ja muut kustannukset toiseen autoon on ihan naurettavat, jos se ei ole välttämätön. Lisäksi näin tulee useammin valittua julkinen kulkuväline tai pyörä, mikä tuskin on miltään kannalta arvioituna huono juttu. Kaiken lisäksi auto on maailman huonoin sijoituskohde, sillä sen arvo tippuu koko ajan. Me pärjäämme ainakin nyt yhdellä autolla, joskin se varmasti tässä lähiaikoina menee vaihtoon. Aina tarvitessani minä voin kulkea autolla, ja se on mielestäni optimaalinen tilanne.

- En ymmärrä suomalaisten itsestäänselvyytenä pitämää halua omistaa asunto, ja että siihen pitäisi pyrkiä mahdollisimman nuorena. En myöskään ymmärrä, miksi täytyy valita jompikumpi? Eikö voi samalla ostaa kivoja asioita, matkustaa JA säästää vaikka siihen asuntoon? Mun mielessä asunnon omistaminen ei ole koskaan ollut kovin tärkeä asia. Mä oon matkustellut ja asunut vähän missä milloinkin, enkä osannut ajatuksella sitoutua asuntoon. Mulle ei ole ollut lähellekään niin tärkeetä päästä omistamaan asunnon kauppakirja, kuin esimerkiksi matkustaa ja toteuttaa omia unelmiani. Ja jos jollekin mun unelmat tuntuu vääriltä tai turhilta, sillä ei ole mitään väliä. Unelmat, kuten pelotkin, ovat täysin subjektiivisia ja henkilökohtaisia. Ei ole universaalisti oikeaa tapaa elää, unelmoida tai säästää. Minä rakastan muotia, muotiesineitä, ja erityisesti kauniita nahkalaukkuja. Mun mielestä on siis täysin ymmärrettävää ja sallittua, että sijoitan rahani niihin. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö samalla laittaisi säästöön pahan päivän varalle ja tulevaan asuntohankkeeseen.

Ymmärrä kyllä asunto-omistamisen järkevyyden taloudellisesti, mutta aikansa kaikelle. Minä en olisi ollut vaikka pari vuotta sitten valmis sitoutumaan asunnon osamiseen ja sen asettamiin taloudellisiin vaatimuksiin. Nyt olen ensimmäistä kertaa elämässäni siinä tilanteessa, että naimisiin menot, omistusasunnot ja lapset ovat ajankohtaisia sikäli, että niistä on puhuttu ja niitä on pohdittu. Asuntosäästöjä on kerrytetty ja varmasti joskus lähiaikoina sellaisen hankinta on käsillä. Tässä asiassa toivoisin niin tutuilta kuin lukijoilta ihan ehdottomasti perääntymistä. Ei ole millään lailla oikein neuvoa tuntematonta ihmistä, joka ei kaipaa niitä neuvoja, siitä miten tulisi rahojaan käyttää ja mihin elämän osa-alueeseen rahojaan sijoittaa.

Mielestäni elämässä ei ole mitään, ei niin mitään, parempaa kuin matkustaminen. Omien näkökulmien avartaminen, uusien asioiden ja paikkojen kohtaaminen ja uusien ihmisten tapaaminen. Se on niin älyttömän tärkeetä henkistä pääomaa, ettei siinä rinnalla yhdelläkään omistusasunnolla ole mitään väliä.

Tuttavani eivät tätä seuraavaa juuri kysele, mutta blogin puolelta olen useammin kuin kerran tai kaksi törmännyt tällaiseen asetteluun:

“Mitä sä oikeen esität? Yrität esittää rikasta Chaneleines jne. mutta sitten kuljet bussilla ja shoppailet Lidlissä. Oikeesti rikkaat ei näin tee, ihan turhaan esität.”

- Mua naurattaa niin paljon tällainen asettelu. Eli jos haluaa Chanelin tai muun kivan laukun, pitää kulkea Mersulla ja shoppailla vaan Stockan Delissä tai jossain luomupikkukaupassa. Ehhhh. Tällainen ajatusmaailma kertoo myös paljon enemmän näiden kysymysten/väitteiden esitteäjien maailmankatsomuksesta kuin minun. Voin ihan käsi sydämellä luvata, että mä en ole ikinä ostanut mitään sillä ajatuksella, että voisin näyttää jonkun mielestä rikkaalta. Mulla on jostain syystä kallis maku ja erehdyn aina ihastumaan tuotteisiin, jotka sattuvat olemaan kalliita. Minun silmääni ihan oikeesti vaan miellyttää Chanelin 2.55, oli se 400 € tai 4000 €. Voi kun olisikin 400 €. Suurin osa vastaantulijoista kadulla tai elämässä ylipäätään, ei edes tiedä, miten kalliita jotkut omistamani tuotteet ovat. Harjaantumaton silmä ei tiedä, että Chanel maksaa näin ja näin paljon ja Canada Goose ei monen silmään eroa yhtään tavallisesta talviparkasta. Rahalla leijuminen on mun mielestä yksi noloimpia juttuja, enkä ole ikinä kokenut sitä tarpeelliseksi. En kuitenkaan myöskään koe tarpeelliseksi elää jonkun muun kuin oman makuni mukaan, vain jotta joku ei ajattelisi, että “nyt se haluu vaan esittää rikasta”. Tuo koko ajatusmaailma on jotenkin niin vieras minulle. Jotta saisi omistaa tietyn esineen, pitää ensin olla tietynlainen kämppä, ajaa tietynlaista autoa ja sitten sitä tuotetta ei saa yhdistää tuotteisiin X, Y ja Z. Hähhhh?

Mulle ei ole minkäänlaista ongelmaa liikkua Chanel olalla bussilla tai käydä Lidlissä. Enkä ole kyllä asiasta koskaan saanut pitkiä katseita missään.

En koe, että yksikään itselleni hankkima hankinta on koskaan hankittu mielessäni kukaan muu kuin minä. Minua ilahduttaa joka maksutilanteessa kaivaa pankkikorttiani Chanelin pikkulompakosta. Korttejakin koristaa omaottamat kuvat. Omaa pankkikorttia koristaa Simban ja Jedin kuva, yhteisen taloustilimme kuvana on Kroatian reissultamme kuva. Joidenkin mielestä nekin on varmaan jotain “kato nyt kassaneiti, näätkö” -juttuja, mutta mulle ne on ennemmin sellaisia arjen pieniä kauniita juttuja.

Tästä asenteesta eilen tulikin mieleeni tämä postaus. Minä en tienaa mitenkään ihan älyttömästi ja elän melko keskituloista arkea. Silti voin hemmotella itseäni melko usein. Tämä johtuu juurikin siitä, että minulta puuttuu tuo “rikkaat tekee niin ja näin” -asenne. Mä olen joissakin asioissa älyttömän höveli rahojen suhteen ja toisissa sitten älyttömän säästeliäs. Käyn ruokaostoksilla sekä Lidlissä että Cittarissa. Perusasiat, jotka on molemmissa samat, on Lidlissä halvemmat. Miksi en siis menisi sinne? Lidlissä on myös tiettyjä juttuja, joita ei saa muualta. Oon riippuvainen Lidlin vichystä ja sieltä saa maailman parasta jasmiiniriisiä :D En ymmärrä ollenkaan asennetta, että pitäisi jotenkin hävetä, jos shoppailee ruokansa edullisemmasta kaupasta. Miksi maksaa jostain peruspastasta enemmän kun voi maksaa vähemmänkin? Tätä mä en vaan ymmärrä.

Mutta niin, rahankäytöstähän mun piti puhua, eikä ihmetellä ihmisten kysymyksiä. Välillä ihmisten logiikka vaan on musta jotenkin niin omituista. Se, että matkustaa, ei poissulje sitä, että säästäisi myös osan tuloistaan. Samalla tavalla kuin se, että on homo ei poissulje sitä, että voi olla uskovainen. Asia, josta jouduin eilen kuuntelemaan taas jännittävää keskustelua. No eniveis. Voisi jättää tuollaiset aukolliset logiikat täysin pois.

Varsinaisia rahansäästövinkkejä mä en oikein osaa antaa. Jokainen joustaa vähän mistä kellekin parhaiten sopii, ja sitä on mahdotonta neuvoa. Mä en esim. ikinä joustaisi ruoan laadusta, mutta käytän ruokakaupassa järkeä, jos jotkut hyvälaatuiset ruokatuotteet ovat alennuksessa. Me ei oikeen koskaan mennä ruokakauppaan ostoslistan kanssa, vaan ostopäätökset muotoutuu siellä vähän sen mukaan, mitä kala- ja lihaosastoilla on tarjolla :) Matkustelun suhteen olen onnekas, sillä pääsen usein reissuun työni kautta. Omia lomia harrastan myös paljon, mutta ne ovat huomattavasti edullisempia kuin voisi kuvitella. Olen ihan matkailuninja, ja usein matkustan sen mukaan, mistä saan edullisen matkan, joka sopii haluihini. Esimerkiksi sopii tuo kevään matkamme Santorinille. Ystäväni on menossa naimisiin, ja saimme tietää jo marraskuussa, että häät ovat päivänä X. Varasimme jo viime vuoden puolella liput ja hotellihuoneet, heti kun löysin mahdollisimman edullisen setin. Sama matka nyt maksaisi n. 60 % enemmän. Varasin myös meidän tulevan maaliskuun reissumme hotellin jo viime vuoden puolella. Sen hintakasvu tässä ajassa? No se maksaa tuplasti enemmän nyt.

Hintavertailu ja jatkuva pläräily ei liity vain matkoihin, vaan yleisesti about kaikkeen, mitä ostan. Ninjailen aina ja jatkuvasti alennuskoodeja ja mahdollisia edullisempia ostopaikkoja. Lontoossa asuessani en tilannut edes pizzaa Dominokselta ilman alekoodia (koska niitä oli aina :D). Joku voi nähdä tämän kaiken Chanel-laukun arvolle sopimattomana köyhäilynä, minä taas näen sen keinona ylläpitää talouttani ja mahdollisuutena päästä nauttimaan kauniista esineistä, jotka haluan omakseni :)

Itse olen ottanut tavakseni sen, että heti kun palkka tulee tilille, maksan ensimmäisenä vuokran ja kaikki välttämättömät laskut, jonka jälkeen siirrän sovitun summan yhteiselle tilillemme yhteisiin menoihin, kuten sähkö-, vakuutus- jne. laskuihin ja ruokamenoihin sekä muihin vältämättömiin menoihin. Tämän jälkeen jäävän summan jaan puoliksi käyttömenoihin ja säästöihin. Tällä tapaa pystyn nauttimaan elämästä ja kokea laittavani rahaa myös pitkäaikais-säästöön pahan päivän varalle tai suurempien unelmien toteutuksiin.

Kun sitten välillä tulee yllättäviä suurempia tuloja, niin laitan myös niistä puolet säästöön ja puolet käyttörahoihin. Mulla on itse asiassa kaksi eri säästötiliä. Toinen, johon saa koskea äärimmäisessä hädässä, ja toinen, joka on ikään kuin lyhytaikaisempi säästö. Sellainen tili, jolle laitan käyttörahoista aina suurempiin hankintoihin.

En oikein osaa sen tarkemmin edes kertoa rahankäyttöajatuksiani. Jokainen säästää jossakin, niin minäkin. Blogissa vain näkyy ainoastaan se osa, jossa näkyy rahankäyttöni. Uudet ostokset, muotiasusteet jne. näkyvät blogissani, säästösiirtoni eivät. Eivätkä ne tänne blogin puolelle kuulukaan. En koe myöskään olennaiseksi eritellä menojani blogissa, mutta tällainen ajatus ilmestyi mieleeni eilen ja koin hyväksi ideaksi siitä kirjoitella :)

Toivoisin toki, että varsinkin muiden lukijoiden avuksi te jakaisitte teidän parhaat money saving -vinkit kommenttiboksissa :)

Psst! Anteeksi, että postauksessa meni näin myöhään tänään. Meille tulikin vieraita illaksi kylään, enkä ehtinyt kokkailuilta blogiin ennen kuin nyt :)

Kommentit

Jenni (Ei varmistettu)

Tosi hyvä postaus! En kovin usein edes lue blogiasi, mutta nyt oli pakko myös kommentoida. Oon täysin samaa mieltä sun kans siitä että arkisissa asioissa voi aivan hyvin säästää, ja silloin tällöin hankkia elämyksiä tai luksusta mitä se itse kullekin sitten on. Ihmisillä jotka haluaa ostaa asioita vaan näyttääkseen rikkailta muiden silmissä on vielä paljon opittavaa elämästä :)

Eeva (Ei varmistettu)

Musta tää oli tosi hyvä postaus! Ja sain siitä hyviä ideoita, kuten tuon yhteistilin josta menee laskut ja ruuat yms. yhteiset menot. Mun mies on sellainen, että tykkää käydä lidlissä, itse taas cittarissa tai prismassa kun oon jo tottunut että on tietyn merkkistä mikäkin. Mutta oikeesti, säästäis kyllä rahaa käydä siellä Lidlissä ja siellä on hyvää tavaraa :)
Nytkin opiskelijana kyttäsin Jyskin sivuja ja oon ootellut yhtien tuolien ostamista vaikka kuinka kauan, ja nyt saan vihdoin ostaa ne kun ne on alennuksessa. Säästän alejen vuoksi niissä satasen! Se on iso summa ja tulee hyvä mieli kun saan säästää :) Eikä muiden raha-asiat kuulu muille, musta on erikoista että joku niistä edes utelee.

Aurelia (Ei varmistettu)

Hei tää ei liity raha tematiikkaan mitenkään mutta... Katsoin instasta, että se sun kaveri joka asuu Belgiassa niin sillä näyttäisi olevan ripsienpidennykset. Jos on ja jos se asuu Brysselissä niin voiskohan se mitenkään vinkata ripsienpidennyspaikkaa? Oon just muuttanut tänne ja uudessa kaupungissa on aina tosi inhottavaa lähteä sokkona kokeilemaan eri paikkoja enkä haluaisi mitään huono ripsiä niin kuin joskus ennen. Kiitos! :)

Anna (Ei varmistettu)

Ne ei oo pidennykset! Ne on mun sille liimaamat tekoripset :)

Laura (Ei varmistettu)

Voisitko kertoa miten paljon sulla meni sinkkuna ruokailuun viikossa? Koititko esim tehdä viikon ruoka-ohjelman valmiiksi ja kokkasit kaiken vai menitkö vähän with the flow? Mikä on sulle sellainen noin summa mitä käytät ruokaan viikossa? Mulla on 100 puntaa mutta mietin onko se turhan paljon ja pitäiskö vähän koittaa pihistellä :D

Anna (Ei varmistettu)

En halua tämän tarkemmin eritellä menojani :) Yleensä aina ruokaostoksissa meen with the flow :) Mun mielestä 100 puntaa viikossa laadukkaaseen ruokaan ei oo missään nimessä liikaa :)

Marita (Ei varmistettu)

Hurraahuuto Lidlille! :D kiitos Anna postauksestasi :) rahankäyttö tosiaan on jokaisen oma asia ja jokainen shoppailkoon siellä missä tahtoo :) Voin sanoa että mikään kaupanalan työnantaja ei maksa parempaa perustuntipalkkaa tai ole niin joustava työaikajon suhteen kuin Lidl. Mistäkö tiedän? Siitä että olen ollut Lidlin palkkalistoilla nyt hieman yli viisi vuotta ja rahoittanut sillä kaiken matkusteluni, vaihdon- ja harjoitteluni ulkomailla ja opiskellut samalla kaksi korkeakoulututkintoa. Kyllästyin selittelemään ja vastailemaan kommentteihin joissa ihmiset ajattelivat että olen huonompi ihminen koska olen Lidl kassa enkä esim citymarketin kassa :D täysin järjetöntä! Lidlissä käy kaikenlaisia ihmisiä :) ja eikä se opiskelijaa haittaakaan että ne hinnat on matalemmat ;) t. pahasti Lidlin vadelmavissyyn addiktoitunut Lidlin kassa

satulotta (Ei varmistettu)

Mulle just yks tuttava naureskeli et ai sä kuljet bussilla Vuitton olalla, vähänkö noloa :D eihän tohon tarvitse edes sanoa mitään!?
Mä olen ite eritoten mieltynyt Saint Laurentin juttuihin, ja aika paljon saa jopa kavereillekkin perustella et miks ostaa kalliita laukkuja eikä sitä tai tätä tai tota. Ihmiset saa kyllä ryypätä sen määrän rahaa muutamassa kuukaudessa ja ei siitä kukaan oo pätemässä, mut odotas kun ostat sillä rahalla merkkilaukun niin jo on kaikilla mielipiteitä. :D että joo, ymmärrän miten ärsyttävää!

Minttu-Maaria (Ei varmistettu) http://nainentummissa.blogspot.fi

Tartun pankkikorttijuttuun... Mulla oli vaaleanpunainen pankkikortti, jossa oli valkoisia eläintenkuvia, sellaisia design-tyyppisiä. Se oli jokin DanskeBankin peruskortti ja minusta se oli niin nätti, että halusin sen. Ajattelin samoin kuin sinä, että se on ihana piristys arkeen ja jos voi vain valita kauniin vaihtoehdon jonkin perusjutun sijaan, niin valitsen sen. Noh, Suomessa jotkut kommentoi korttia ikävään sävyyn ja todella koin, että minä pröystäilen kortilla! Ulkomailla myyjät ihastelivat korttia ja kyselivät siitä. Tavallaan samantyyppistä on muukin suhtautuminen... Täällä jos kulkee Chanel olalla, niin katsotaan kieroon, mutta ulkomailla kukaan ei kiinnitä huomiota tai sitten joku vaan kehaisee :).

Säästövinkit on monelle tervetulleita, mutta sitten on niin pienituloisia ja kituuttavia, että ei voi enää säästää oikein mistään... Ite olen nyt vapaaehtoisesti köyhä, kun olen hoitovapaalla. Minulla on surkea palkka ja sairauden ja hankalien elämäntilanteiden vuoksi ei ole ollut mahdollisuutta hankkia lisätöitä. Silti olen onnistunut säästämään vähän ja ajattelin kituuttaa tämän kevään säästöilläni, koska vauvan kanssa kotona oleminen on niin arvokasta, että sitä ei voi rahassa mitata. Mutta kun sain tietää, että helmikuussa jää 100 euroa käteen, niin kyllä lievästi järkytyin. Eikä loppukeväästä jää paljoa tuota enempää :) En siis valita, koska tämä on oma valinta, mutta nyt tässä tilanteessa mietin kaikkia oikeasti köyhiä ja sitä, miten joidenkin elämä on kituuttamista eikä he voi jakaa rahojaan noin niin kuin sinä, kun rahaa ei ole.

Sun rahankäyttö on järkevää, koska hoidat pakolliset asiat, säästät ja mun mielestä on ihan sama, mihin jokainen rahansa käyttää. Mut se on suomalainen kateus, mikä pistää ihmiset kommentoimaan ikävästi. Mun puolesta osta niin monta merkkilaukkua kuin haluat, koska sinun shoppailusi kun ei ole keltään muulta pois :) Tämä on vaan asia, jota monen on vaikea ymmärtää ja minua ärsyttää ihan hirveästi nuo samat asiat kuin sinuakin ja ihmisten todella omituinen logiikka.

Anna (Ei varmistettu)

No juuri tämä!! Mä en edes tajua, mitä pröystäilevää on 5 euroa maksavassa kuvassa pankkikortissa? :D

Sininoora (Ei varmistettu)

Eilen kävikin mielessä, että voisko kyseessä olla rahaan liittyvä postaus :-).. Tykkäsin kovasti ! Itselläni on vähän sama logiikka. "Pakollisissa" asioissa yritän säästää mahdollisimman paljon ja ostaa sieltä missä on halvinta. En ostele kalliita vempeleitä tai käy joka päivä raflassa. Mulla on myös usein ihan konkreettinen ostoslista asioista, joita haluan. Sitä silmäilemällä ja laskutoimituksia tekemällä saan aina motivaatiota säästämiseen - kun tietää tarkkaan vaikka minkä laukun hankkii ja laskee, milloin säästöt siihen riittää, ei ees tee mieli tuhlata mihinkään muuhun :-).

S (Ei varmistettu)

Mua kiinnostaa kovasti ihmisten ja erityisesti nuorten aikuisten ajatukset ja kulutustottumukset ekologiselta kannalta katsottuna. En kirjoita tätä tarkoutuksena hyökätä sinua, tai ketään muuta kohtaan, vaikka käytänkin tekstistäsi mieleeni nousseita esimerkkejä. Esimerkiksi matkustelu ja siitä haaveilu ja omien matkustushaaveiden toteuttaminen on monissakin blogeissa usein esillä. En kuitenkaan ole törmännyt esimerkiksi sinun teksteissä siihen, mitä ajattelet (lento)matkustamisen seurauksista ekologiselta kannalta. En halua tässä tuomita ketään, totean vain että itseäni välillä kauhistuttaa esimerkiksi se, kuinka paljon nykyisin ihmiset lentävät OMIA unelmiaan toteuttamaan, mutta mitä se tekee maapallollemme? Mielenkiinnosta, tunteeko kukaan minun lisäksi tästä omantunnonpistoksia?
Toinen esimerkki on huomattavasti helpompi yksilön kannalta. Puhut usein laadukkaiden ja esimerkiksi eettisesti tuotettujen vaatteiden puolesta. Vaikuttavatko ekologiset asiat lainkaan kulutustottumuksiisi? Esimerkkinä tuo mainitsemasi kauppaketjun vissy, minun järkeeni ei oikein käy miksi pullotettua vettä kuljetetaan ympäri eurooppaa, varsinkin Suomeen jossa veden laatu on tunnetusti huippuluokkaa. En halua omalle tunnolleni niitäkin päästöjä joita sen kuljetuksesta aiheutuu, vain siksi että se on mielestäni paremman makuista.
Nämä huomiot tosiaan mielenkiinnosta, miten Anna tai esimerkiksi muut lukijat ajattelevat näistä adioista. Ei missään nimessä neuvoina miten tulisi kaikkien ostopäätöksensä tehdä. Kiitos taas hyvästä postauksesta!

Evelyn (Ei varmistettu)

Itselläni on tietty logiikka mitä oon toteuttanut säästämisen ja ylipäänsä rahankäytön kanssa. Nykyään oon valmistunut jo koulusta ja oon työelämässä. Eli, kun palkka kilahtaa tilille, maksan vuokran ja laskut ja siirrän aina joka kuukausi 500 euroa säästötilille. Loput rahat jää käyttötilille ja siitä maksetaan sitten ruuat ja muut pakolliset menot sekä hurvittelut eli leffat, baarit, vaatteet, meikit yms. Tällä tavoin oon saanut ihan kivasti säästettyä rahaa. Pystyisin säästää enemmänkin, mutta ajattelen, että elämä on kuitenkin myös elämistä varten, enkä halua säästää hiki hatussa :)Aloitin työnteon 15-vuotiaana ja olin koko lukion ajan töissä. Sain säästettyä kolmessa vuodessa 7 000 euroa (kaikki omaa rahaa!) ja lähdinkin sitten 18-vuotiaana toiseen kaupunkiin opiskelemaan. Pystyin elämään todella mukavasti opiskeluajan :) Jotenkin toivoisin, että nuoret ymmärtäisivät rahan arvon ja tekisivät töitä sen eteen. Varmasti monet tekevätkin niin :)

Yksi juttu on mitä en tajua, kun bloggaajia syyllistetään siitä, että annatte ostoksillanne nuorille lukijoille huonoa mallia ja nuoret joutuvat tyyliin pikavippikierteeseen blogien takia. Siis haloo, kyllä jokaiselle on OMA VASTUU omista rahoistaan. Tuntuu muutenkin, että meidän yhteiskunnassa ei ole kellään enää omaa vastuuta, vaan aina vastuu pitää vierittää jonkun muun niskaan. En minäkään 15-vuotiaana kuvitellut, että voisin ostaa Chaneleita tuosta vain. Enkä kuvittele sitä nytkään, vaikka olen lähemmäs 30-vuotias. Voisin minäkin syyttää Teemu Selännettä, kun hänellä taitaa olla yli kymmenen luksusautoa, että kun mäkin halusin samanlaisen, kun näin Teemullakin sellasen. Mutta, kun mulla ei ollut varaa ja nyt oon ulosottokierteessä. Kyllä jokaisen täytyy itse miettiä mihin rahat riittää ja mihin ne laittaa. Mutta turha ruveta syyttelemään bloggaajaa tai ketään muutakaan julkimoa siitä, jos itse haluaa samanlaisen tuotteen X eikä siihen ole itsellä varaa. Sori meni vähän off topic, mutta on vaan ärsyttänyt ko. ilmiö blogien kommenttibokseissa.

Pakko sanoa, että ihailen sun laukkukokoelmaa ja oon sitä mieltä, että jos on varaa ostaa ihania laukkuja, niin siitä vaan. Tuntuu, että sulle tulee jatkuvasti nillitystä siitä, että miksi taas uusi laukku. Ei se Selännekään taida tarvita enää uutta autoa, mutta silti se niitä ostelee. Ja antaa ostaa. Ei täältä mukaansa mitään saa kuitenkaan.

Niina (Ei varmistettu)

Olen niin samaa mieltä kanssasi! Tykätään mieheni kanssa matkustella paljon ja usein huomaan sen aiheuttavan ihmetystä muissa, että miten on taas varaa uuteen reissuun, etenkin kun itse olen (tähän asti, valmistuin tänään!!) ollut vielä opiskelija. Olen kuitenkin pienen ikäni tehnyt aina kesälomat ahkerasti töitä ja aikanaan pidin lukion jälkeen välivuoden, jolloin olin töissä. Laitoin aina palkasta suurimman osan säästötilille, joten vuosien saatossa sinne kertyi hyvin rahaa. Aina välillä olen sitten käyttänyt niitä rahoja itselle tärkeään asiaan eli matkusteluun. Tili ei ole koskaan mennyt lähellekkään tyhjää, vaan aina olen uusista palkoista sitä täydentänyt. Eli ihan rehellisellä työllä ansaituilla rahoilla ne matkat maksetaan. Itse en muuten ostele kalliita tavaroita tai emme omista autoa tai asuntoa, vaikka siihenkin säästellään. Jokainen säästää itselleen tärkeisiin asioihin, toisille se on matkustelu, toisille merkkilaukut, auto, asunto tai kaikki edellä mainitut. Matkustelu ja sen tuomat uudet kokemukset ovat kuitenkin itselleni sellainen intohimo, että sen arvoa ei voi rahalla mitata!

Hanski (Ei varmistettu)

Sun lemppareimpia postauksia ovat juuri tämän tyyppiset, hieman kantaaottavat ja mielenkiintoiset pohdinnat. Näitä lisää, oli aihe mikä tahansa. Näitä on ilo lukea, osaat perustella näkökantasi aina niin hyvin :)

Sofia (Ei varmistettu)

Onko sulla kokemusta rahastoista? Säästätkö niihin? :)

Anna (Ei varmistettu)

En koe tarpeelliseksi tämän enempää kertoa raha-asioistani :)

Janina (Ei varmistettu)

Mun vinkeillä ei miljoonia säästellä mutta alku sekin kai on :D itse oon ostanut ison kauniin lasipurkin minne laitan aina kaikki lompakkoon kerääntyneet kolikot(pyrin siis käyttämään käteistä koska nään paremmin paljonko sitä rahaa menee) ja käyn kerran vuodessa tallettamaan ne säästätilille pankkiin ja kyllä siitä yleensä helposti satasia tulee.. Ja sitten tarkkailen yleensä kauppojen mainoslehtiä ja ostan vähän sen mukaan ruokaa mikä sattuu olemaan tarjouksessa ja laitan pakastimeen myös :) itsellä ei paljoa ole mistä säästää kun tulot on pienet tällä hetkellä mutta yritän silti.

just wondering (Ei varmistettu)

Olen juuri valmistunut KTM markkinointi pääaineena ja graduuni kuului paljon asiaa brändäyksestä ja ihmisen halusta kuulua tiettyyn viiteryhmään. Tämän projektin jälkeen en henkilökohtaisesti jaksa uskoa, että Chanelin omistaja tai vaihtoehtoisesti vaikkapa Porchea ajava henkilö ei olisi urhannut sekuntiakaan tuotteen luomalle statusarvolle - mutta jokainen saakin uskoa ja ajatella mitä haluaa. Nykypäivänä ihmisillä on kova tarve upgreidata kokoajan elämäänsä ja tehdä siitä eksklusiivista, vaikeasti tavoiteltavaa. Tämä on myös yleisesti havaittavissa blogimaailmassa, jossa joitain vuosia sitten bloggaajat hehkuttivat ihan tavallisia veskoja ennen kuin siirtyivät luksuslaukkujen oravanpyörään. Toki tulotason kasvukin vaikuttaa asiaan, mutta pelottavaa, jos maku muuttuu rahan myötä niin radikaalisti.
Poikkeuksia toki löytyy, mutta pääasiassa bloggaajat ostavat jatkuvasti kalliimpia ja kalliimpia laukkuja, ja sitten kun kalliimpia laukkuja ei enää löydy, niin hinta korvataan kokoelman räjähdysmäisellä kasvulla. Michael Korsit tuomitaan wt-laukkuina ja Vuiskat kelpaavat juuri ja juuri enää treeni- tai rantakassiksi.
On ollut myös mielenkiintoista huomata, kuinka Suomen mittakaavassa toistaiseksi vähemmän tunnetuilta merkeiltä, kuten Célineltä, bloggaajien olkapäille päätyy ne tunnistettavimmat laukkumallit ja kuinka Chanelilta valitaan logolla varustettu laukku, vaikka alkuperäisistä alkuperäisin olisikin Reissue ilman logoa. Brändin tunnistettavuus yhdistyy molemmissa ilmiöissä, mutta ei sitä vaihtoehtoa voi kuitenkaan poissulkea, että silmää vaan sattuu miellyttämään enemmän Flapbag ja Célinen Luggage Tote.

Tulotasosta en haluaisi rueta edes kommentoimaan, mutta... Keskituloiseksi määritellään tämän artikkelin (http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/stub-1356) mukaan 2850€ tienaava, kun taas hyvätuloinen tienaa vähintään vajaa 4800€ vuonna 2012, ja nämä summat ovat tuskin hirveästi siitä muuttuneet. Muutaman tonnin laukkuun keskituloisen pitäisi uhrata kuukauden palkka, säästöjä ja lisäksi myös kyseisen kuukauden eläminen pitäisi rahoittaa säästöillä - ei kuulosta normaalilta.. 2850 eurosta ei ihan hirveästi jää esimerkiksi 1000e vuokran, 400e ruokamenojen, verojen ja muiden pakollisten menojen jälkeen säästöön, joten moinen laukkuinvestointi olisi mahdollinen korkeintaan kerran parissa vuodessa - ei lähes joka kuukausi. Julkisten verotietojen mukaan olet viime vuosina ylittänyt hyvätuloisen tulorajan helposti, joten miksi kirjoittaa noin provosoivasti? Olet todella onnekkaassa asemassa, kun olet saanut luotua noin hyvän bisneksen ja tienaat artikkelin rajojen mukaan oikein hyvin. Varmasti voi tuntua, että 500k€ vuosittain kuittaavaan henkilöön verrattuna tienaa vähän, mutta on olemassa keskituloisia ihmisiä, jotka joutuvat elämään säästeliäästi päästäkseen Tukholman risteilylle kesälomalla.

Anna (Ei varmistettu)

En aio edes vastata tähän. On älyttömän typerää puhua toisen ihmisen raha-asioista muka tietävinään niistä paremmin ja vedota "julkiseen verotietoon". Se kertoo mulle kyllä ihmisestä ihan kaiken tarpeellisen, enkä koe millään lailla tarvetta vastata mihinkään osaan tästä :D

Hulijo (Ei varmistettu)

Kiitos! Hyviä pointteja ja vinkkejä :)

Mate (Ei varmistettu)

Tosi mielenkiintoinen postaus.
Raha-asiat tosiaan ovat yksityisiä ja on raivostuttavaa jos ulkopuoliset alkavat neuvoa silloin kun neuvoa ei kaivata. Älä nyt ymmärrä väärin, mutta blogin perusteella (tiedän sen perusteella ei pitäis päätellä yhtään mitään) rahan käyttösi voi ulkopuoliselle vaikuttaa hieman rennolta ja tuhlailevalta. Tämä kuitenkin todisti, että käytät rahaa tosi fiksusti. Oli mielenkiintoista luettavaa tämä postaus. Itsellä kanssa myös vähän kallis maku ja sitä joutuu Suomessa yllättävän paljon selittelemään, vaikka mulla on omistusasunto niin silti kaiken kalliin ostaminen tuntuu joidenkin mielestä olevan aina automaattisesti pröystäilevää ja juurikin tota "halua näyttää rikkaammalta mitä on". Kaikki omalla tavallaan, toiset laittaa tahansa autoihin, toiset matkustamiseen, toiset laukkuihin. Jotkut harvat voivat käyttää rahojaan näihin kaikkiin.

iitu (Ei varmistettu)

Hyvin fiksuja ajatuksia. Mää olen huomannut olevani tosi pihi esimerkiksi meikkien ostossa. :D En ymmärrä, miks sun pitäis kertoo paljonko tienaat. Se on mulle ainakin tosi henkilökohtainen asia. Ei mun parhaat kaveritkaan tiedä, paljonko mulla on rahaa säästöissä ja tilillä :D Säästäminen kannattaa aina! Itellä ainakin on monta eri säästökohdetta ja tulevaisuuden suunnitelmia niille.

Julia (Ei varmistettu)

Oon sun kanssa 100% samaa mieltä :) elän itsekin samalla tavalla)

Rosa (Ei varmistettu)

Olipa kiva postaus lukea näin heti aamusta peiton alta! Tässä oli paljon hyviä juttuja.
Poden ite jonkunlaista tuskaa juurikin tosta omistusasunnosta. "Pitäisi" säästää ja ostaa pian, mutta kun vielä ei vaan voi. Ollaan liian levällään eikä oikein tiedetä mitä halutaan tehdä ja missä halutaan olla. Puuuh!
Omat säästämiset on mennyt vähän plörinäksi, koska palkka on vaan ollut niin pieni, ettei siitä oikein ole jäänyt mitään käteen. Tarkoitus olisi kuitenkin alkaa tässä pian taas laittelemaan rahaa säästötilille, ettei olisi ihan tyhjän päällä.
Nyt en kyllä pidempää kommenttia pysty jättämään, koska tää iphonella kirjottaminen on aivan kamalaa :D

essi (Ei varmistettu)

hyvä postaus. oon ite ajatellu, että ostan oman asunnon "sitten joskus". ei oo vielä koskaan kiinnostanut omistaa niin isoa asiaa. eikä vuokra-asuminen ahdista, päin vastoin, jos mun nyt tekisi mieli muuttaa toiselle paikkakunnalle tai toiselle puolelle maapalloa, ei tarvis ainakaan huolehtia oman asunnon myynnistä tai vuokraamisesta.

on kyl hassua, miten muut ihmiset joskus suivaantuu kun oon kertonut (kysyttäessä) ettei mulla oo ainakaan vielä halua omistaa asuntoa. saan tietyiltä ihmisiltä aina hirveän saarnan siitä miten asuinkustannukset on samaa luokkaa kuin vuokralla tai jopa halvemmat ja stressitaso laskee. mulla kyllä stressikäyrä lähtisi samantien nousuun jos ostaisin kämpän nyt...

oon muutenkin pyrkinyt omistamaan mahdollisimman vähän ja karsinut kaikkea turhaa pois elämästä ja se on tehnyt mut mahdottoman onnelliseksi.

lisäksi käytän rahani mieluummin vaikka siihen matkusteluun! en usko että vanhana jaksan reissata niin paljoa, joten mieluummin teen niin päin että nyt reissaan, ja vanhempana omistan kodin ja käytän aikaa sitten sen laitteluun ja siellä oleskeluun.

Noora (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus ja olen samaa mieltä kaikesta, varsinkin tuo auto-asia. Minä ja poikaystäväni emme omista autoa, emmekä halua. Bussi kulkee ja kun lumet sulaa pääsen töihin pyörällä ja saan jopa siitä hyötyliikuntaa! Ainoa syy miksi tarvitsisimme autoa on käydä Prismassa kerran viikossa, enkä koe että se on sen arvoista :)

Rahan säästämisessä olen myös samoilla linjoilla: minulla on oma käyttötili, toinen "säästö"tili josta voi nostaa rahaa milloin vain, rahastotili, sekä ASP-tili. Heti kun palkka tulee maksan vuokran, laskut ja laitan sivuun 200 euroa ASP-tilille ja 200 euroa rahastoon (menevät automaattisesti). Lasken että yleensä tarvitsen käyttörahaa kuukaudessa 500 euroa jotka pidän käyttötilillä, ja siirrän jäljelle jääneet rahat (tienaan noin. 2000 euroa verojen jälkeen) toiselle säästötilille. Tästä kertyy nopeasti yllättävän suuriakin summia! Opiskeluaikoina minulla ei ollut rahastotiliä tai ASPia, mutta onnistuin silloinkin säästämään aina vähän :)

Merja (Ei varmistettu)

Hyvä postaus, taas! Olen aivan samaa mieltä kanssasi, matkustan minkä kerkiän ja laukkuja rakastan. Laukut on siitäkin hyviä, että yhdistää voi edulliset mustat housut ja paidan, ja hyvältä näyttää.
Ja matkat, onneksi jo äitini arvosti matkustelua yli kaiken, tartuttaen innon minuunkin. Juuri varatessani Bookingista hotellin, varauksia oli jo 86 kpl. Käytän lisäksi sekalaisia varausjärjestelmiä, koska teen omatoimimatkoja. Kerran olin Madeiralla joulun alla valmismatkalla, kun reittilentoja ei ollut tarjolla. Lentoyhtiöillä ja hotelleilla on jatkuvasti tarjouksia. Bongaan säännöllisesti esim. Norwegianin halvat tarjoukset. Hotellin tasoa voi huoletta nostaa yhdellä tähdellä (eli 4) kun vertailee hintoja.
Asumisesta vielä sen verran, kaikki ikäiseni asuvat omistusasunnossa, minä asumisoikeusasunnoissa. Ja olen tyytyväinen. Uusi kaunis asunto, ei velkaa, kohtuullinen vuokrataso, mukavat naapurit.
Säästän myös tietyn summan ja käytän taloustiliä miehen kanssa, budjetti on hallinnassa. Suosittelen systeemiä muillekin, koska jos mitään ei sovita tai suunnitella, ollaan välillä ihan pa. Riidoiltakin välttyy, kun ei tarvitse kyylätä mitä toinen rahoillaan ostaa. Mies ostaa surutta 3000,- metsästysaseen, jota käyttää ehkä viisi kertaa vuodessa, minä laukun, joka voi olla päivittäin käsikynkässä. Molemmat ollaan onnellisia.
Että semmosta meillä.

Ida (Ei varmistettu)

Hyvää tekstiä! En ymmärrä miksi naisien rahankäyttö vaatteisiin, kauneuteen ym. syyllistetään tuhlailuksi, kun taas harvoin miehiä arvostellaan auton, moottoripyörän, elektroniikan ym. ostelusta. Jokaisella on oikeus käyttää rahansa mielihyvää tuoviin asioihin olivatpa ne mitä hyvänsä. Mielestäni elämä olisi aika ankeaa, jos rahaa käyttäisi vain 'järkeviin asioihin' ja 'hyviin sijoituksiin'. Jokaisella on oma näkemys siitä, mikä on rahalle paras käyttökohde, toiselle se voi olla auto ja toiselle chanel laukku. Suomessa voitaisiin myös päästää irti ajatuksesta, että toisen omaisuus olisi jollain tavalla pois itseltä. Jos on ahkera ja palkasta jää hieman ylimääräistä, niin hyväähän se tekee vain kansantaloudelle laittaa raha kiertoon!

sHaidi (Ei varmistettu)

Minusta on ihana kun myös sinä pyörrät päätöksiä 'ei koskaan'-asioista! Elämä muuttuu :)
Samalla en oikein ymmärrä miksi aina kaikki pitää liittää rahaan. Se on kai se suomalainen luonne ja kateus. Mielestäni on ihanaa kun voit hemmotella itseäsi omien intressien mukaan.
Olen aina ollut sitä mieltä että järkevällä rahan käytöllä, sopivalla työnteolla ja haaveilemalla alkaa ne omat säästöt kertyä!

rosaa (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida tähän kun niin sopivasti osui yksiin erään artikkelin kanssa jonka luin juuri eilen. Siinä tosiaan käsiteltiin Y-sukupolven luksusbrändeihin sijoittamista ja yleensäkin sitä, miten Y-sukupolvi kokee luksusbrändit. Mieleeni tuli nimittäin juuri blogisi ja kuinka kuvaat hyvin tätä artikkelia. Y-sukupolvi on siis varsin itsetietoinen ja sijoittaa mielellään kalliimpiin brändeihin, eikä koe sitä mitenkään huonona asiana. Mielestäni artikkeli kuvasi hyvin sitä, että Y-sukupolvi on vain hyvin erilainen kuin edeltäjänsä ja varmasti tulee olemaan erilainen kuin tuleva sukupolvi.

Olen siis itsekkin Y-sukupolven edustaja, ja varmasti vielä joskus ostan sen "kalliin" Chanelin, kun vain raaskin. :) Tässä siis oikeastaan vaan pointtina se, että mielestäni rahankäyttösi osoittaa vain sen, että kyse on valinnoista ja tämän takia tykkäänkin seurata blogiasi. Se tuo inspiraatiota myös rivien välistä asioihin, joista et suoraan halua puhua. Toisaalta taas kukapa ei rakastaisi katsella ihanaa laukkukokoelmaasi, esittelyä odotellessa! ;)

Marine (Ei varmistettu)

Niin inspiroiva postaus :) . Matkustaminen on parasta elämässä, asuntovelallinen ehtii olla koko lopun ikänsä. Ja eihän sitä sopivaa asuntoakaan välttämättä löydy ihan tuosta noin vaan. Kiitos sain taas motivaatiota säästämiseen :).

Petra (Ei varmistettu)

Minua ei koskaan kiinnosta tietyt summat mitä ihmiset tienaavat, vaan ylipäätään rahankäytön ja taloudelliset ajatukset ja kasvatus. Siksi tämä postaus oli minusta kiinnostava :) Rahankäyttö on toki henkiläkohtaista ja omalla nimellä siitä puhuminen on varmasti "hieman" vaikeaa, mutta kiva kun avasit silti!
Jokainen ihminen priorisoi itse mihin rahansa käyttää. Ei ole mitään oikeaa tapaa, varsinkaan silloin kun raha on omaa, eikä lainattua -sen saa käyttää mihin haluaa ja mistä nauttii. Chanelin kanssa voi ihan hyvin mennä Lidliin, ja ostaa jonkun ajan päästä toinen Chanel kun kerta on ruokarahoista säästänyt ;)

Annika (Ei varmistettu)

Hyvä Anna, hieno kirjoitus! Kiitos ja jatka samaan malliin :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiitos :)

Jenni (Ei varmistettu)

Hyvä postaus! Pitääpäs ottaa käyttöön tuo vinkki, että puolet käyttöön ja puolet säästöön siitä mitä jää pakollisten menojen jälkeen :) Ihmeellisiä käsityksiä ihmisillä...Olen samaa mieltä, että kaikki käyttäkööt rahansa miten haluavat. Minulla on ollut oma auto (ja "valitettavasti" olen isäni perimältä Mersufanaatikko, joten aina Mersu :D) 18-vuotiaasta saakka ja vaikka asuin pari vuotta pääkaupunkiseudulla, auto oli se mistä en luopunut vaikka teki todella tiukkaa välillä. Tällä hetkellä elän parisuhteessa ja meillä on kaksi autoa. Se on aina pois jostain muusta mutta kaikki valitsevat ne omat prioriteettinsä mihin haluavat laittaa rahansa. Minulle se on oma auto ja matkustelu. Omistusasuntoon säästän koko ajan mutta ei ole ykkösenä tärkeysjärjestyksessä vielä :) Olemme mieheni kanssa saaneet kyllä oman osamme kuulla, kuinka olemme niin leijoja ja "muiden yläpuolella" kun on hienoja autoja ja matkustelua...Mutta mepä säästetään sitten jostain muusta ja tehdään myös ostoksia Lidlissä :D

Anna (Ei varmistettu)

Mä en tuu ikinä ymmärtää tota kommentointia :D En vaan tajua :D Mutta kiitos ja tsemppiä idioottien kestämiseen :)

R (Ei varmistettu)

Tämä oli hyvä, erilainen ja mielenkiintoinen postaus! Kiitos :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiva kuulla, kiitoksia :)

Minski (Ei varmistettu)

Hyvä postaus! :) jokainen saa elää miten haluaa ja arvostelijoita riittää aina. Ihan varmasti oli sulla chanel tai kangaskassi missä lidl logo olalla, sitä arvostelua kuulis joka tapauksessa. Mä ainakin seuraan liiankin tiiviisti sun blogia vaikka erilaisia ollaankin! :D täydelliset laukut,kengät,asusteet :) ne on niitä mistä voin vaa haaveilla mutta silti saan inspiraatiota omaan pukeutumiseen. Mä en kuuna päivänä jaksais blogi hommia tehdä. Mun mielestä te bloggaajat "jotka ei tee yhtää mitää työtä ja tienaa vaan" teette liikaa työtä :D ootte oikeestaan 24/7 työssä ja saatte vielä paskaakin niskasn :D huhhuh! Mä en ikinä edes jaksais vertailla mitään hintoja ja säästellä jokaisesta palkasta vaikka sillä sais varmasti "unohtumattomia kokemuksia ja maailmankuva avartuis". Pah :D ehkä mä eläkepäivinä avarran tätä maailmaa ja käyn muuallakin ku ruotsi viro kreikka :D! Tästä nyt tulee ylipitkä kommentti mut ei kai sillä ole väliä paljon kukin tienaa ja saatika sillä, minne rahat "tuhlaa"? En usko että olet mitenkää upporikas (kaikella rakkaudella :D) on sullakin kuluja menoja ja säästöjä. Kyllä säkin maksat laskuja, veroja, kärsit välillä ties mistä tyhmästä päivästä ja päänsärystä. Syöt roskaruokaa välillä ja oot mielummin sohvalla paskasena ku treenaat ja näytät hyvältä :D! En myöskään usko näitä, että haukkuisit tai katsoisit jtn tyttöä kieroon joka on pukeutunut hooämmään päästä varpaisiin. Mä nään ainakin että oot fiksu, ahkera joka omaa riittävän hyvän itsetunnon ja osaa elää miten haluaa. Se kaikkien pitäs osata :) piti mun kirjottaa vaik mitä viel mut en vaihteeks jaksa ja ens kerralla sit :D

Anna (Ei varmistettu)

Kiva kuulla, kiitoksia kovasti :) Ja kyllähän tämä ihan oikeaa työtä on, joskin pakko myöntää, että sangen mukavata sellaista :)

Kattis (Ei varmistettu)

Minun säästövinkkini vaatteiden suhteen on, että en osta ollenkaan halpaketjujen tuotteita. esim baariin laitan lähes aina Katri niskasen paljettisortsit. Ne on olleet minulla jo neljä vuotta. Tässä ajassa olisin ehtinyt jo ostaa monet ketjuliikkeen sortsit, mutta laadukkaampana noi vaan kestää ja ovat niin ihanat että tuntuisi tyhmältä ostaa niiden tilalle uudet. Kun on maksanut tuotteesta enempi niin sitä tulee kohdeltua paremmin ja tulee ostettua hinnan takia vähempi ja tulee myös miettineeksi ostosta tehdessä haluaako ja tarvitseeko oikeasti sitä. Ketjuliikkeiden kohdalla tuli aina mieleen että mitä sitten jos en käytäkään kun onhan tää näin halpa. Kun ostaa hieman hintavampaa, pitkällä tähtäimellä siinä syntyy säästöä ja luonto sekä vaatekaappi kiittää. Autoa en omista yhtäkään joten pelkällä pyörällä kulkeminen on mitä parhain säästövinkki.

Anna (Ei varmistettu)

Tuo on todella hyvä asenne, itsekin pitäisi pyrkiä enemmän tuohon :)

M (Ei varmistettu)

Mää oon alehaukka, jos on mahollisuus pieneenkiin aleen niin hyödynnän. Ruokakaupassa ostan yleensä kasvikset ja vihannekset suomalaisina, joten niihin menee rahaa. Plus jauheliha aina nautaa.
En ymmärrä miks jotku kritisoi sua noista merkkilaukuista. Mun mielestä jokainen käyttäköön ite tienaamansa rahat niinku ite haluaa. :)
Ja pyöräilyä kannatan! Ite kulen ympäri vuoden pyörällä, kun en edes autoa omista, tosin talvisin jos shoppailemaan lähen keskustaan niin kulen bussilla.
Pitää alkaa itekki lidlissä tutkimaan paremmin vissiin hintoja, mulla on vaan k-kauppa lähempänä niin tulee aina sinne mentyä.
Nauratti tuo ku jotku oli ihmetelly miks käyt lidlissä ja ostat kuiteski kalliita laukkuja, en tiennykkää että lidlissä ei saa käydä jos on vääränlainen laukku. :D

Anna (Ei varmistettu)

No näinpä! Alehaukkailu on parasta :D

Anna-Maija (Ei varmistettu)

Omasta mielestä kirjoitit itsestäänselvyyksiä säästämisestä ja kuluttamisesta, mutta ilmeisesti osalle rahankäyttö onkin rakettitiedettä. :D Nauroin tuolle ajattelutavalle: “Mitä sä oikeen esität? Yrität esittää rikasta Chaneleines jne. mutta sitten kuljet bussilla ja shoppailet Lidlissä. Oikeesti rikkaat ei näin tee, ihan turhaan esität.” Voiko joku oikeasti ajatella näin?! :D :D Siinä tapauksessa, minäkin opin uutta! :)

Anna (Ei varmistettu)

Voi :D Oikeesti VOI :D Eikö oo aika koomista? :D

Essi (Ei varmistettu)

Kiinnostava aihe , koska raha on suomalaisille tunnetusti tabu. Jännä lukea ihmisten kommentteja tähän.

Itse olen tällä hetkellä työtön ja kaikin puolin köyhempi kuin ikinä. Vaikka kuinka yrittää nipistää kuluista, tulee yllättäviä menoja. Kolikoiden laskeminen eläinlääkärin kassalla on kurjaa, ja vaikka raha ei ole kaikki kaikessa, elämänlaatua laskee kun ei pääse leffaan eikä reissaamaan.

Jokainen saa tehdä omaisuudellaan (lähes..) mitä haluaa ja työllä ansaitut rahat on sikäli ihan ok käyttää vaikkapa kauniisiin kulutushyödykkeisiin. Itsekin varmasti ostaisin välillä nättejä vaatteita tai muuta ei-niin-välttämätöntä jos voisin. Silti ymmärrän myös ihmisten kauhistelun 4000 euron laukusta tms. Laatua on toki järkevää ostaa,mutta kahden kuukauden palkkaa en kyllä laukkuun laittaisi. Lisäksi haluaisin tukea eettisiä yrityksiä enkä esimerkiksi Canada Goosea joka ei viherpesuyrityksistään huolimatta ole sellainen. Varmaan shoppaisin enemmän niissä pikkuluomukaupoissa jos olisi varaa,teen sitä nytkin mutta joudun sitten myös syömään vähemmän,haha :D onneksi en syö lihaa. Naurahdin vähän tuolle että "harjaantumaton silmä" ei bongaa välttis niitä merkkituotteita. Ehkä harjaannutan silmäni mieluiten johonkin muuhun..

Mielestäni on ihan fiksua vertailla hintoja, enkä mäkän näe asunnon omistamista mitenkään pakollisena! Ihan varmasti on avartavampaa reissata kuin pistää rahansa kiinni johonkin mörskään! Kerrassaan fiksua ettei sinulla ole ongelmaa shoppailla muiden tavan tallaajien kanssa Lidlissä, tai Litukassa kuopiolaisittain ;)

Anna (Ei varmistettu)

Mä en ymmärrä kauhistelua. Miksi muut saavat ostaa taide-esineitä, esim. maalauksia 4000 €:lla? Tai autoja? Kyseessähän on asia, josta jokainen nauttii omana harrastuksenaan / keräilynään. Musta se on täysin OK, eikä ollenkaan kauhistelun arvoinen asia. Minulle taulut on täysin arvottomia, laukut ei todellakaan :) Ripustaisin seinälle mieluummin Chaneleja kuin Monetia :D

Jii (Ei varmistettu)

Totta, kuluttaminen ei sulje pois säästämistä. Mutta ymmärrän ihmisten ihmettelyn siitä, että miten molempiin on varaa, kun blogisi kautta välittyy kuva hyvinkin suurista menoista. Monesti myös kirjoitat siihen tyyliin, että sinun oli "pakko saada" jokin tuote ja tämäkin on omiaan luomaan mielikuvaa mielihyväperusteisesta holtittomastakin rahankäytöstä. Tokihan me lukijat ei tiedetä, paljonko tienaat ja kuinka paljon saat tavaraa/matkoja tms. blogin kautta. Voihan olla, että et juuri mitään itse ostakaan, mutta sellaisen kuvan blogista saa. Ja koska ainakaan blogista saadun kuvan perusteella sinulla ei ole esim. kalliita urheiluharrastuksia, käyttövaraa jää kuussa enemmän kuin monelle joka harrastaa aktiivisesti jotain lajia. Olen sitä mieltä, että kukin itse tekee omat valintansa rahankäytön suhteen ja jokainen eläköön omien arvojensa mukaan. Itselleni tosin on kovin vieras ajatus ostaa kalliita laukkuja tai kenkiä, jos halvemmallakin saa. Tuotteiden (tai itseni!) ulkonäkö ei ole minulle niin tärkeää, ettenkö voisi tehdä kompromissia rahan takia, en tiedä miten pystyisin itselleni perustelemaan vaikka kalliin laukun vaikka rahatilanteeni antaakin siihen myöten. Minulle tärkeintä on tuotteiden toimivuus ja käytettävyys, ei ulkonäkö (ja mun mielestä käytettävyys ei korreloi lineaarisesti hinnan kanssa, jossain on aina katto!). Tosin silläkin perusteella saa kyllä rahaa kulumaan, sen huomaan nyt kun varustaudun tulevaa Nepalin vaellusreissua varten...

Pages

Kommentoi