Month 1

Mungolife

Palataan siihen Gambiaan huomenna tai ylihuomenna, tajusin nimittäin, että tänäänhän on merkkipäivä! No omanlaisensa merkkipäivä joka tapauksessa. Nimittäin tänään on mennyt tasan kuukausi ostoslakosta! Olin itsekin yllättynyt, että yksi kuukausi meni näin haipakkaa, mutta toisaalta tässä on ollut niin paljon kaikkea, että ei ihmekään.

En rikkonut ostoslakkoani kertaakaan kuukauden aikana, tosin en voi liikaa itseäni taputella olalle tästä. Olen ollut reissussa (maassa, jossa ei paljoa tee mieli shoppailla..) ja muuttokiireissä sen verran paljon kiinni, että shoppailuun ei olisi edes ollut aikaa.

Ensimmäisen kuukauden ostossaldo (ruoka-, liikenne-, ravintola- ja arkipäiväisten kulujen lisäksi siis):
- Muistikortti (hajonneen tilalle)
- Kulmakynä (loppuun kuluneen tilalle)
- Uusi kalenteri (ensi vuoden päivämäärillä)
- Uusi deodorantti (ei tarvinne selittelyjä)
- Kaksi espressomukia pikkulautasineen (kyllästyin tarjoilemaan ystävilleni ja poikaystävälle espressoa isoista kahvimukeista)
- Vaatekaappi (melko lailla pakkohankinta :D)
- Koulukirjoja
- Vaatemannekiini (naulakoksi uuteen asuntoon)
- Höyrytin (silitysrauta olis, mutta silityslautaa ei. Höyrytin maksoi vähemmän ku silityslauta, ja on paljon kätevämpi)
Nyrkkeilyhanskat -70 % alesta (odotin niiden tulemista aleen kiltisti pari kuukautta :D)

Näistä välttämättömyyksiä oli: 
- Vaatekaappi, koulukirjat, uusi dödö, kulmakynä ja uusi kalenteri (okei, jälkimmäisen tilasta voisin käyttää tietokoneen ja puhelimen kalenteria, mutta mä en vaan osaa.! Mä olen niitä vanhanaikaisia ihmisiä, jotka käyttävät AINA paperikalenteria ja kun vuosi on näin lähellä loppua, alkaa edeltäjän sivut olla aika vähissä. Luen siis kalenterin välttämättömyydeksi.)

Olisin selvinnyt ilman muita, ja vähiten välttämätön ostos oli kyllä nuo hanskat. Käyn boxercisessa, eli tarve niille on. Me voimme kuitenkin käyttää myös salin hanskoja, eli välttämättömät ne eivät olleet. Jokainen joka on haistanut suositun ison salin nyrkkeilyhanskoja, voikin sitten ihan itse päätellä, oliko 12 punnan hintaan hygieeninen ja oikeankokoinen ratkaisu välttämätön vai joudunko jäähylle :D

Olen himoinnut:
- Uutta kelloa. Mun hopeinen kello vetelee viimeisiään ja hajoaa jatkuvasti ranteeseen, kun siinä on naulat päin helvettiä. Niin kauan ku pysyy kasassa, uutta en osta.
- Ray Banin uusia aurinkolaseja. Mä oon addikti. En voi sille mitään.
- Vaaleanpunaista cashmere-paitaa Zarassa (sama ku se harmaa, jonka esittelin nahkahousujen kanssa).
- Uutta aamutakkia Victoria's Secretiltä.
- 5 inch and upin suunnittelemia kenkiä River Islandille. Onneksi olin kokojen väliinputoaja, ja isommasta koosta kurkki varpaat liian rumasti.

En ole varsinaisesti mitenkään edes vältellyt kauppoja. En nyt ehkä ole luuhannut ympäriinsä Zaroissa ja muissa mitenkään aamusta iltaan, mutta en ole joutunut mitenkään sulkemaan silmiäni ikkunoiltakaan. Pari kertaa jokin tuote on näyttänyt silmääni tosi kivalta ikkunassa tai kaupassa sisällä, mutta ei ole yltänyt mielessäni siihen viiden jokerin joukkoon mitenkään.

Tavallaan olenkin alkanut ajattelemaan tätä ostoslakkoa enemmän sellaisena tarkemman harkinnan aikana. Toivottavasti siitä jää kauaskantoiset vaikutukset tulevaisuuteen. Kyse ei ole niinkään siitä, että olen kieltänyt itseltäni ostamisen kokonaan, vaan kyse on siitä, että olen nostanut ostopäätöksen teon todella korkealle. Saanhan minä yhä ostaa mitä haluan. Mutta, koska olen rajoittanut märään niihin viiteen jokeriin, jokaisen asian kohdalla harkitsen valtavan paljon enemmän sitä, onko se oikeasti sen arvoinen. Haluanko minä oikeasti käyttää sen jokerin nyt tähän. Vastaus on tämän kuukauden ajan ollut koko ajan ei.

En ole harkinnut edes joululahjojen ostoa. Ystävieni kanssa ei juuri ole joululahja-perinnettä, vaan oikeastaan joulu on koskenut aina enemmänkin perhettä. Perheen kanssa sovimme tänä vuonna, että emme vaihda joululahjoja. Viime vuonna mulla oli mahtava lahjaidea jokaiselle perhaanjäsenelle. Viskejä keräävälle isälle kaunis vanhanaikainen karahvi laseineen, äidille Lontoo-Pariisi tyttöjen matka jne. Tänä vuonna ideat loistaa poissaolollaan. Lisäksi ensi vuonna toinen siskoista saa YO-lakin ja molemmat vanhemmat täyttää pyöreät 50, niin mieluummin panostaa noihin lahjoihin. Itsellänikään ei oikein ole lahjatoiveita. Hölmöä siis lähteä ostelemaan lahjoja vaan sen takia, että pitäisi. Poikaystävälle on jo lahjaidea, sen jos saisi vielä toteutettua ajoissa.

Tiedän jo, mikä yksi jokeri tulee olemaan lähiaikoina, ja tekin tulette sen varmasti näkemään, jahka kyseinen ostos tulee tehtyä. Muuten olen hyvinkin iloinen päätöksestäni. Toki sitä on ihan valtavasti avittanut se, että olen joutunut käymään omaisuuteni läpi nyt pariinkin otteeseen ja tehnyt löytöjä omasta kaapistani, mutta silti. Pienillä askelilla kohti parempia kulutusvalintoja, eikö? :)

Hyvä minä, tapu tapu!

Kommentit

Laura (Ei varmistettu) http://larazonee.blogspot.de/

Paperikalenteri on kyllä ehdoton, ei tulisi mieleenkään käyttää vain tabletin tai puhelimen tai vastaavan kalenteria! Sitä pitää saada hypistellä ja siihen pitää saada kivasti kirjoitella kaikkea eri värisillä kynillä :D

Anna (Ei varmistettu)

Eiku mä en vaan jotenkin osaa suunnitella mun aikaa, jos en voi samalla piirrellä merkintöjä sinne tänne ja ympäri kynällä :D

Noora (Ei varmistettu) http://mylife-noora.blogspot.com

pitäisi itsekin ihan tosissaan yrittää ostoslakkoa! Aina joka kuun alussa äidin kanssa sanotaan, että nyt on "älä osta mitään -Marraskuu", mutta se tuppaa aina unohtumaan about toisen päivän kohdalla :D

Anna (Ei varmistettu)

Haha, no mut sit sille ei ehkä ole vielä todellista kipinää :) Kyllä se oma tarve sille vielä manidestoituu :)

sooy (Ei varmistettu)

Tää ostolakko on kyllä tosi mielenkiintoinen :) Kiva muutenkin lukea hiukan normaalista poikkeavampia postauksia :) Itsekin olen viime aikoina pyrkinyt karsimaan kaikki turhat ja ylimääräset hankinnat, varsinkin vaateostoissa pois. Jossain vaiheessa kävi nimittäin niin, että kaikki rahat katosivat johonkin ja vaikka ostin paljon vaatteita, en edes muistanut mikä niistä oli uusi :D nykyään kaikki mitä ostan, tuntuu paljon erikoisemmalta ja kivemmalta! :D ps. noi nyrkkeilyhanskan oli must ostos :D

Eikö muuten mitään jokerin arvoista löytynyt alexander wangin H&M mallistosta? Tuntuu että kaikilla on jotain sieltä, haha :D

Anna (Ei varmistettu)

Ei :) Mä en tykänny mallistosta yhtään, ei ollu ees vaikeeta :) Ja ihanaa, että olette samaa mieltä hanskojen tarpeellisuudesta :)

Annina (Ei varmistettu)

Allekirjoitan täysin ton nyrkkeilyhanskojen oston järkevyyden!! Käyn itse kuntonyrkkeilyssä ja olen käyttänyt salin hanskoja. Pesen kädet tietenkin aina tunnin jälkeen huolellisesti saippualla. Mutta kerran kun tulin tunnilta kotiin ja silloinkin olin jynssänyt kädet kunnolla, niin silti tarkka koirani nuuski sentti sentiltä mun kädet... Ei siis saippuakaan tehonnut irrottamaan sitä lemua, mikä niistä lainahanskoista jää, yök! Koiran nenä on armoton. Nyt on hakusessa jotkut söpöt pinkit hanskat. Teit kyllä edullisen ostoksen omiesi kohdalla!

Anna (Ei varmistettu)

Joo, se on ihan hirvee se lemu, mikä niistä lähtee, ja mulla on vielä tiettyjen hajujen suhteen tosi tarkka nenä, niin on ollut vähän tuskaa :/

/Mariiia (Ei varmistettu)

Moikka Anna,

Mä en tarkoita tällä kommentilla mitään pahaa, eikä oo tarkotus loukata sua mitenkään. Halusin vaan vähän kysyä ja antaa ehkä perspektiiviä sun shoppailulakkoon, mikä on sun ja monen muun blogissa ollut esillä. Mun korvaan kuulostaa vähän hassulta, että bloggarit, joilla on todella paljon vaatteita/asusteita/kosmetiikkaa jo valmiiksi alkavat shoppailulakkoon, kuitenkin ehtoina, että loppuneen/rikkoutuneen tavaran tilalle saa ostaa uuden ja sitten vielä muutaman bonusoston, minkä voi käyttää mihin tahansa. Eikö shoppailulakon tarkoitus olisi olla luova ja käyttää niitä omia tavaroita sitten eritavalla loppuneen/rikkoutuneen tilalle..? Esimerkiksi loppuneen kulmakynän tilallehan voisi kokeilla ruskeaa luomiväriä. Kyllähän jotkut meikkaajatkin meikkaavat kulmat luomivärillä. Tai esimerkiksi rikkoutuneen talvitakin tilalle luulisi kelpaavan se toinen tai kolmas talvitakki, mikä kaapissa jo valmiiksi on (vaikka ne eivät olisikaan samanlaisia kun rikkoutunut)...Tai jossain blogissa ostolakkoon ei lukeutuneet alusvaatteet. Hassua. Luulisi, että vuoden pärjäisi vaikka yhdet tai kahdet alusvaattet hajoisivatkin...

Mielestäni ostoslakon tarkoituksena on oppia elämään vähemmän tavaran kanssa. Ei niiden suurien tavarakasojen, joita jo on..Ja ostamasi nyrkkeilyhanskat. Ymmärrän todella, ettei haisevien hanskojen käyttö ole kivaa, mutta jotenkin eikö se ole se tarkoitus, kun välillä on tyydyttävä siihen huonompaan vaihtoehtoon?

Ymmärrän kyllä, että blogaajan työn kannalta on suuri merkitys, että on uusia vaatteita ja asusteita, joita esitellä. Sitä en kiellä ollenkaan. Mutta kannustaisin luovuuteen ja niiden jo olemassa olevien tavaroiden luovaan käyttöön.

Haluan vielä korostaa, että kirjoituksen tarkoitus ei ole loukata, mutta kuulisin mielelläni mitä ajattelet tästä vähän radikaalimmasta shoppailulakosta. :)

Kivaa viikonloppua Anna! :)

/Mariiia (Ei varmistettu)

Tai espressokupit, ymmärrän täysin miksi ne ostit, mutta eikö nekin olisi oikeasti kuulunut shoppailulakon piiriin...? Kokoajanhan on asioita, joita haluaa ostaa ja tarvitsee, vaikka todellisuudessa pärjäisi ilmankin. :)

Ja vielä kaikille selvennyksenä talvitakki case on vain esimerkki, eikä mitenkään liity Annaan. :)

Anna (Ei varmistettu)

Espressokupit kuului siihen vapauteen, jonka annoin ostolakon aikana itselleni. Kotiin liittyvät asiat ei liity siihen. Koska edelleenkään kyse ei ollut koko elämän kattavasta ostolakosta (ei rafloja, ei sitä ja tätä, ei mitään), vaan nimenomaan tiettyjä osa-alueita. Tiesin, että muuton myötä multa jää pois tietyt asiat (meidän espressokupit ennen oli Annikan). Siksi koen, että höyrytin, espressokupit, mannekiini jne kuuluu näihin :)

Anna (Ei varmistettu)

Ymmärrän täysin kysymyksesi :) Mulle ostoslakon idea oli nimenomaan minimoida vaatteiden, asusteiden ja kosmetiikan ostamista, ei vaihtaa elämäntyyliäni jotenkin hippimäisen köyhäileväksi. Sitä en ehkä ole tehnyt tarpeeksi selkeäksi tässä. Mun mielestä rikkoutuneen talvitakin tilalle toisen ostaminen on ihan eri asia kuin päivittäiskosmetiikan vaihtaminen johonkin toiseen. Luomivärillä en edes osaa meikata kulmiani, olen käyttänyt kyniä jo vuosia :) Sinänsä olen sun kanssa puolittain samaa mieltä. Jos vaate hajoaa, se argumenttina ei riitä siihen, että saisin ostaa uuden. Poikkeuksena olisi ehkä juoksulenkkarit, joita mulla on vaan yhdet. Vaikka mun conssit kuolis, en saisi ostaa uusia. Ne voisi korvata Moschinoilla tms.
Ostoslakon idea ei ollut mulle tehdä elämästäni älyttömän vakavan vaikeaa, vaan enemmänkin yrittää kontrolloida omaa kulutusta eri tavalla :)
Mulla oli ostoslakossa se, että alusvaatteita saa ostaa. Lähinnä sillä ajatuksella, että jos mun ainoat ihonväriset pikkarit hajoaa / värjääntyy, saan ostaa uudet :D En nyt ajatellut ylipäätään alusvaatteita shoppailla, mutta mä esim. kulutan sukkia hirveellä vauhdilla. Oon melko varma, että mun pyykkikone syö niitä. Ja sukkahousut rikkoutuu hirveetä vauhtia. Niitä saa mun mielestä TARPEESEEN ostaa ostolakon aikanakin :)

Mun mielestä epähygienisyyden edistäminen ei liity mun ostolakkoon. Plus ostolakosta puhuttaessa mä halusin nimenomaan vähentää myös siihen kuluvaa aikaa. Niin, että sitä jää muuhun. En ole valmis siihen, että mun kädet haisee toisten ihmisten pinttyneelle hielle vaikka kolmenakin iltana viikossa. Harrastukset ylipäätään maksavat jotain, eli pitäisikö mun luopua myös kuntosalijäsenyydestä ostoslakon ajaksi? Ei mielestäni. Joku halusi että luovun pidennyksistä ja ripsipidennyksistä siksi aikaa. Siinä on ymmärretty MINUN ostoslakkoni ajatus väärin. Mun tarkoitus on käyttää sitä mitä on, ja olla ostamatta uutta. Vaatteiden, kenkien, asusteiden jne. osalta. Mun tavoite ei ole huonontaa mun elämäntyyliäni, esim. nyrkkeilemällä haisevilla hanskoilla tai maalaamalla kulmat tussilla :D Ymmärrätkö yhtään?

Mitä tulee jokereihin, niin se nyt on vaan mun heikkoutta :) Mä en vaan yksinkertaisesti voinut tehdä päätöstä, että en osta mitään. Nyt kun mulla oli joku pako-ovi tosta, niin mä tiedän, että mun onnistumismahdollisuudet on ihan eri luokkaa. Jos päätän että en osta mitään 6 kuukauteen ja sitten homma kuolee ekan kuukauden kohdalla on hyöty musta pienempi kuin se, että mä päätän, että mulla on viisi jokeria, ja mun kulutuskäyttäytyminen muuttuu sen puolen vuoden aikana huomattavasti :)

/Mariiia (Ei varmistettu)

Kiitos pitkästä vastauksesta! Ymmärrän täysin pointtisi. Huonoa hygieniaa ei tietenkään tarvitse sietää. :) Ja ymmärrän, että haluat kiinnittää huomiota ylimääräiseen tuhlaamiseen, kuitenkaan muuttamatta elämääsi radikaalisti. En itsekään ole mikään säästeliäisyyden perikuva, ja kulutan aivan samallalailla kun muutkin. Mielenkiinnolla vain halusin kuulla mielipiteesi syvällisemmpi. Kiitos kun jaoit sen! :)

Anna (Ei varmistettu)

Ihan hyvä, että kysyit :) Aina postausta kirjoittaessa se ajatus on omassa päässä jotenkin hirveän selkeänä. Sitten kun sen laittaa paperille, niin sehän aukeaa lukijalle hyvin eri tavalla kuin mulle. Tällaisissa lyhyissä teksteissä jotenkin asian kuin asian täydellinen selittäminen on melko lailla mahdotonta :/

Olipa mielenkiintosta, hauska tilannepäivitys! :)

Jenni (Ei varmistettu)

Huippua kuulla et teistä bloggareistakin muutama on lähteny mukaan tälläseen! :) Tsemppiä. Ite alotin elokuun lopussa uusien vaatteiden (second hand siis sallittu!) ostolakon vuodeks eteenpäin, just sillä jokerikortilla et alusvaatteita saa ostaa. Täytyy kyl sanoo et on jo muutaman kuukauden aikana muuttunu ajatusmaailma ihan erilaiseks, ja hyvä niin! Mut niin, mitä mieltä oot second hand-shoppailusta, ootko sitä harrastanu? Ite oon huomannu että siitä saa sen saman materiaonnellisuuden tunteen (let's face it, eiks meistä kaikki haluu tuntea sitä sillontällön?) ku uusien vaatteiden ostostakin.

Anna (Ei varmistettu)

Olen joo, Lontoossa on vaan tosi säälittävästi kirppareita, ja Vallilan kirppari Helsingissä (mun suosikki) laitettiin kiinni :/

Kommentoi