Month 1

Palataan siihen Gambiaan huomenna tai ylihuomenna, tajusin nimittäin, että tänäänhän on merkkipäivä! No omanlaisensa merkkipäivä joka tapauksessa. Nimittäin tänään on mennyt tasan kuukausi ostoslakosta! Olin itsekin yllättynyt, että yksi kuukausi meni näin haipakkaa, mutta toisaalta tässä on ollut niin paljon kaikkea, että ei ihmekään.

En rikkonut ostoslakkoani kertaakaan kuukauden aikana, tosin en voi liikaa itseäni taputella olalle tästä. Olen ollut reissussa (maassa, jossa ei paljoa tee mieli shoppailla..) ja muuttokiireissä sen verran paljon kiinni, että shoppailuun ei olisi edes ollut aikaa.

Ensimmäisen kuukauden ostossaldo (ruoka-, liikenne-, ravintola- ja arkipäiväisten kulujen lisäksi siis):
– Muistikortti (hajonneen tilalle)
– Kulmakynä (loppuun kuluneen tilalle)
– Uusi kalenteri (ensi vuoden päivämäärillä)
– Uusi deodorantti (ei tarvinne selittelyjä)
– Kaksi espressomukia pikkulautasineen (kyllästyin tarjoilemaan ystävilleni ja poikaystävälle espressoa isoista kahvimukeista)
– Vaatekaappi (melko lailla pakkohankinta :D)
– Koulukirjoja
– Vaatemannekiini (naulakoksi uuteen asuntoon)
– Höyrytin (silitysrauta olis, mutta silityslautaa ei. Höyrytin maksoi vähemmän ku silityslauta, ja on paljon kätevämpi)
– 
Nyrkkeilyhanskat -70 % alesta (odotin niiden tulemista aleen kiltisti pari kuukautta :D)

Näistä välttämättömyyksiä oli: 
– Vaatekaappi, koulukirjat, uusi dödö, kulmakynä ja uusi kalenteri (okei, jälkimmäisen tilasta voisin käyttää tietokoneen ja puhelimen kalenteria, mutta mä en vaan osaa.! Mä olen niitä vanhanaikaisia ihmisiä, jotka käyttävät AINA paperikalenteria ja kun vuosi on näin lähellä loppua, alkaa edeltäjän sivut olla aika vähissä. Luen siis kalenterin välttämättömyydeksi.)

Olisin selvinnyt ilman muita, ja vähiten välttämätön ostos oli kyllä nuo hanskat. Käyn boxercisessa, eli tarve niille on. Me voimme kuitenkin käyttää myös salin hanskoja, eli välttämättömät ne eivät olleet. Jokainen joka on haistanut suositun ison salin nyrkkeilyhanskoja, voikin sitten ihan itse päätellä, oliko 12 punnan hintaan hygieeninen ja oikeankokoinen ratkaisu välttämätön vai joudunko jäähylle 😀

o-CREDIT-CARDS-facebook

Olen himoinnut:
– Uutta kelloa. Mun hopeinen kello vetelee viimeisiään ja hajoaa jatkuvasti ranteeseen, kun siinä on naulat päin helvettiä. Niin kauan ku pysyy kasassa, uutta en osta.
– Ray Banin uusia aurinkolaseja. Mä oon addikti. En voi sille mitään.
– Vaaleanpunaista cashmere-paitaa Zarassa (sama ku se harmaa, jonka esittelin nahkahousujen kanssa).
– Uutta aamutakkia Victoria’s Secretiltä.
– 5 inch and upin suunnittelemia kenkiä River Islandille. Onneksi olin kokojen väliinputoaja, ja isommasta koosta kurkki varpaat liian rumasti.

En ole varsinaisesti mitenkään edes vältellyt kauppoja. En nyt ehkä ole luuhannut ympäriinsä Zaroissa ja muissa mitenkään aamusta iltaan, mutta en ole joutunut mitenkään sulkemaan silmiäni ikkunoiltakaan. Pari kertaa jokin tuote on näyttänyt silmääni tosi kivalta ikkunassa tai kaupassa sisällä, mutta ei ole yltänyt mielessäni siihen viiden jokerin joukkoon mitenkään.

Tavallaan olenkin alkanut ajattelemaan tätä ostoslakkoa enemmän sellaisena tarkemman harkinnan aikana. Toivottavasti siitä jää kauaskantoiset vaikutukset tulevaisuuteen. Kyse ei ole niinkään siitä, että olen kieltänyt itseltäni ostamisen kokonaan, vaan kyse on siitä, että olen nostanut ostopäätöksen teon todella korkealle. Saanhan minä yhä ostaa mitä haluan. Mutta, koska olen rajoittanut märään niihin viiteen jokeriin, jokaisen asian kohdalla harkitsen valtavan paljon enemmän sitä, onko se oikeasti sen arvoinen. Haluanko minä oikeasti käyttää sen jokerin nyt tähän. Vastaus on tämän kuukauden ajan ollut koko ajan ei.

En ole harkinnut edes joululahjojen ostoa. Ystävieni kanssa ei juuri ole joululahja-perinnettä, vaan oikeastaan joulu on koskenut aina enemmänkin perhettä. Perheen kanssa sovimme tänä vuonna, että emme vaihda joululahjoja. Viime vuonna mulla oli mahtava lahjaidea jokaiselle perhaanjäsenelle. Viskejä keräävälle isälle kaunis vanhanaikainen karahvi laseineen, äidille Lontoo-Pariisi tyttöjen matka jne. Tänä vuonna ideat loistaa poissaolollaan. Lisäksi ensi vuonna toinen siskoista saa YO-lakin ja molemmat vanhemmat täyttää pyöreät 50, niin mieluummin panostaa noihin lahjoihin. Itsellänikään ei oikein ole lahjatoiveita. Hölmöä siis lähteä ostelemaan lahjoja vaan sen takia, että pitäisi. Poikaystävälle on jo lahjaidea, sen jos saisi vielä toteutettua ajoissa.

Tiedän jo, mikä yksi jokeri tulee olemaan lähiaikoina, ja tekin tulette sen varmasti näkemään, jahka kyseinen ostos tulee tehtyä. Muuten olen hyvinkin iloinen päätöksestäni. Toki sitä on ihan valtavasti avittanut se, että olen joutunut käymään omaisuuteni läpi nyt pariinkin otteeseen ja tehnyt löytöjä omasta kaapistani, mutta silti. Pienillä askelilla kohti parempia kulutusvalintoja, eikö? 🙂

Hyvä minä, tapu tapu!

Kommentit (17)
  1. Paperikalenteri on kyllä ehdoton, ei tulisi mieleenkään käyttää vain tabletin tai puhelimen tai vastaavan kalenteria! Sitä pitää saada hypistellä ja siihen pitää saada kivasti kirjoitella kaikkea eri värisillä kynillä 😀

    1. Eiku mä en vaan jotenkin osaa suunnitella mun aikaa, jos en voi samalla piirrellä merkintöjä sinne tänne ja ympäri kynällä 😀

  2. pitäisi itsekin ihan tosissaan yrittää ostoslakkoa! Aina joka kuun alussa äidin kanssa sanotaan, että nyt on ”älä osta mitään -Marraskuu”, mutta se tuppaa aina unohtumaan about toisen päivän kohdalla 😀

    1. Haha, no mut sit sille ei ehkä ole vielä todellista kipinää 🙂 Kyllä se oma tarve sille vielä manidestoituu 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *