MUSTIA SUOSIKKEJA

*Sisältää kaupallisia yhteistyölinkkejä

kelsiturkki (4 of 19).jpg

Onpas ollut aivan uskomattoman ihana talvipäivä! Pikkaisen pakkasta, ohuenohuet valkoinen huurteinen kerros maassa ja fiilis ihan kuin keskitalvella. Mä ihan oikeasti inhoan pimeää syksyä, ja puhkean kukkaan ensilumen myötä. Tai siis viimeistään kun se lumi ensimmäistä kertaa oikeesti jää maahan ja ympärillä on valkoista ja kaunista! Vähän senkin takia me lähdetään joulukuuksi pois. Joulukuulla on tapana olla vielä se pimeä ja harmaa kuukausi, kun taas alkuvuosi on yleensä jo ihanan valkoista pakkastalvea. 

Mulla on hirveen monta asiaa, joista haluan kertoa näistä kuvista. Aloitetaan vaikka laukusta. Tein Lontoossa hyvin valikoivasti ostoja, mutta kolme mustaa nahkaista ostosta reissussa tuli tehtyä. Nahkatakki, nilkkurit ja laukku, ja kaikki vieläpä samasta paikasta. Mä rakastan Allsaintsia ja sieltä tein alepuolelta nahkatakki-löydön, jota en harmikseni oikein Suomessa ehtinyt vielä käyttämään. Mutta nilkkureita ja laukkua oon käyttänyt sitäkin enemmän. Tähän asuun keräsin tällä kertaa uuden laukun ja mun ikisuosikit vuosien varrelta; kelsiturkin, ylisuuren mohair-neuleen ja ylipolvensaappaat. Oon äärimmäisen rakastunut mustaan juuri nyt, joten päästä varpaisiin mentiin melko monotonisesti. Tai no, onhan toi neule nyt tummanharmaa, mut hyvin tummanpuhuvaa joka tapauksessa 🙂 

kelsiturkki (3 of 19).jpg

kelsiturkki (18 of 19).jpg

kelsiturkki (13 of 19).jpg

kelsiturkki (8 of 19).jpg

kelsiturkki (19 of 19).jpg

kelsiturkki (14 of 19).jpg

On itse asiassa aika pitkä aika siitä, kun oon ihastunut johonkin laukkuun, joka ei oo itkettänyt mun pankkitiliä. Furlan pari laukkua on viime vuosina tullut ostettua, mutta muuten laukkuhankintani ovat yleensä olleet hinnaltaan nelinumeroisia. Tämä reppulaukku* oli erittäin iloinen yllätys, sillä ihastuin laukussa aivan kaikkeen ja 300 punnan hinta oli itse mun laukkuhankintojen rinnalla aikamoisen mukava 🙂 Varsinkin kun ollessamme Lontoossa oli Allsaintsilla joku alennuspäivä, kun kaikki oli -20%, joten laukku oli mukavan edullinen. Se, mikä tästä tekee ihan mielettömän kivan, on sen monikäyttöisyys. Ihastuin ensin sen ulkonäköön ja jäin tutkimaan tarkemmin. Mielettömän hyväntuntuinen ja kaunis nahka vahvisti kiinnostusta ja tarkempi tutkimus osoitti, että laukku on superkätevä. Tässä on kädessä kannettava hihna, pitkä olkalaukku-hihna ja kaksi ohuempaa hihnaa takana, sillä itse asiassa, laukku on reppu. Perfect! Saa helposi olalle paksulla ja pehmeällä hihnalla tai sitten heitettyä selkään, jolloin saa helposti kädet vapaaksi. Reissuihin ja työpäiviin ihan ykkönen! (Kiinnostuneille tiedoksi: MacBook 13 ei mahdu niin, että läpän neppari menee kiinni, 12 menee hyvin. Mutta, vaikka läpän nepparia ei saa kiinni, saa noi remmit kiinni, jolloin laukku pysyy kasassa hyvin, eli käy hyvin siis MacBook 13″ kanssa työlaukuksi.) Huomasin muuten kun hain tähän linkkiä, että Allsaintsilla on kaikki -30% ja liike toimittaa Suomeen, joten tälle ei jää hinnaksi nyt 209 puntaa, eli n. 250 €, jos joku muukin innostuu. Laukku löytyy täältä*. 

kelsiturkki (9 of 19).jpg

kelsiturkki (17 of 19).jpg

Multa usein kysytään, miksi mä tykkään kalliista statuslaukuista niin paljon ja onko ne muka oikeesti satojen ja tuhansien eurojen arvosia. No eihän ne ole, jos ihan totta mietitään, onko joku 4000 € laukku sen verran parempi kuin esim. tämä. Mutta, mä tykkään joidenkin muotitalojen historiasta ja mun silmää miellyttää erittäin paljon myös tietyissä laukuissa se muotoilu ja yksityiskohdat. En kiistä, ettenkö olisi todennäköisesti aivopesty rakastumaan Chaneliin ja Hermesiin, sillä ne edustavat jotakin muuta kuin vain nahkaa ja metalliosia. En kuitenkaan koe, että mulle laukun kalleus on itseisarvo. Se, että laukku on aitoa nahkaa, vuorostaan on. Mä en osta yhtäkään tekonahkalaukkua, vaikka se olis kuinka nätti. En edes katso niitä. Koska itse asiassa mun mielestä tekonahkalaukku ei voi olla nätti. Mä tiedän, miten tekonahka käyttäytyy hyvin pian käytössä ja en tykkää siitä muovisesta tuntumasta tai ulkonäöstä edes ennen kuin se pääsee kulumaan. Kaunis nahkalaukku on ihan asia erikseen. Tässäkin mä ihastuin just tohon vahvaan grained -nahkaan, joka on todella kaunis. Mutta niin, alle 100 €:n on vaikea löytää hyvä ja laadukas nahkalaukku. 100 ja 1000 € väliin niitä mahtuukin jo varmasti vaikka kuinka paljon, mutta mua miellyttää harva malli. Furlan Metropolis on yksi niistä, ja siksi kyseistä laukkua multa löytyykin. Mutta sitten, kannattaako ostaa joku hieman tuntematon merkki hintaan 450 € vai vaikka Louis Vuitton tai Chanel paljon kalliimmalla? No, ensinnäkin mä tunnun ihastuvan noihin jälkimmäisiin, mutta tietyllä tapaa ne on myös parempia sijoituksia. Laukku kestää ja sen huolto käy melko helposti merkkihuollon kautta, mutta lisäksi laukku säilyttää käytettynäkin arvoaan aika hyvin. Jos siis laukkuun joskus vuosien varrella kyllästyy, saa siitä huomattavasti paremmin rahojaan takaisin kuin jostakin no-labelista, vaikka kyseinen vähemmän tunnetun merkin laukku olisi kuinka laadukas ja nätti. Niin se vaan on. En sanoisi, että merkki määrää mun ostospäätöstä laukkujen kohdalla, mutta kyllä se vaikuttaa. 

kelsiturkki (5 of 19).jpg

kelsiturkki (12 of 19).jpg

kelsiturkki (16 of 19).jpg

No labelista tuli mieleeni.. Tää takki! Voi että mä rakastan tätä rotsia! Pari vuotta Acne Studiosin Velocite-takkia himoittuani käänsin kivet ja kannot ja etsin itselleni järkevän hintaisen version siitä. Ajattelin silloin kolme vuotta sitten olleeni tässä asiassa ihan perässähiihtäjä löydettyäni tämän kelsiturkis-trendin pari vuotta myöhässä, mutta itse asiassa mähän olin ihan ajoissa. Viimeiset kolme vuotta näiden määrä on räjähdysmäisesti lisääntynyt ja joka kaupassa on oma versionsa tästä edelleen. Mä kallistuin aikanaan johonkin ihan random merkkiin, joka tuli Koreasta asti ja riemu oli rajaton, kun takki oli täydellinen. Mä itse asiassa aina jotenkin ajattelin, että mä hankin tän, ja jos ihastun takkiin ja oikeesti käytän tän tyyppistä takkia, niin sitten myyn tämän eteenpäin ja ostan Velociten tilalle. Jotenkin ajatus siitä, että ostaisin yli 2000 €:n takin tietämättä tulisiko sitä ikinä käytettyä kunnolla, tuntui vain liian pelottavalle. Mutta tiedättekö mitä? Törmäsin taannoin kirppiksellä Velociteen omassa koossani ja hyvinkin järkevässä hinnassa (mikäli siis yli 1000 € käytetystä takista pitää järkevänä millään muotoa :D) ja kokeilin sitä mielenkiinnosta. Noup, tykkään tästä paljon enemmän! On aina ilo pukea tää päälle! Rakastan tätä tyyliä ja mallia, tää sopii ja istuu mulle tosi hyvin ja tää on käsittämättömän lämmin! Tuo tekokarvavuori on itse asiassa ihan mielettömän ihana käytössä. Lämmin, ei hiosta ja on niin unelmanpehmeä, että vaikea oikeasti kuvailla. Velociten aito villa ei tuntunut miltään tähän verrattuna. Kolme vuotta myöhemmin oon superonnellinen tästä mun löydöstä!

Jotenkin musta tuntuu, että usein oletetaan, että mun vaatteet on aina tosi uusia ja shoppailen tosi paljon. En nyt sano, ettenkö shoppailisi verrattain aika paljon, mutta mulla on myös paljon kestosuosikkeja vuosien takaa. Tää kyseinen takki on kolme vuotta vanha, päälläni oleva jättineule, jota pidän mekkona, on myös kolmen vuoden takaa. Mä rakastan tota mohair-neuletta, jonka löysin Dubaista (yep, of all the places, tää löyty Dubain kuumuudesta Henkkamaukan alesta. Ihana ihana malli, jossa on maailman mukavinta olla näin talvikeleillä. Meillä on toimistolla ilmastointi vähän turhan lujalla, niin mulla on töissä lähes aina joku mega-oversized-neule. Yleensä tämä. Säädyllisyyden vuoksi mä pidän tätä yleensä aina lyhyiden mustien shortsien kanssa ja hyvin tää toimii tunikana tai mekkona. Tää on muuten kokoa XS, mikä herättää kysymyksen siitä, minkähän kokoinen se mun oikea koko eli M-L olisi ollut? Tänne mahtuis nimittäin varmaan toinen minä alle samanaikaisesti 😀 Neulehan on näkynyt mun kuvissa vuosien varrella useita kertoja ja lähes samanlaisessa asussakin vielä pariin otteeseen. En voi sille mitään. Rakastan tän neuleen yhdistämistä ylipolvensaappaisiin ja isoon takkiin. Toimii aina, vaikkei ehkä ole kovin inspiroivaa.

kelsiturkki (15 of 19).jpg

kelsiturkki (7 of 19).jpg

kelsiturkki (11 of 19).jpg

kelsiturkki (6 of 19).jpg

Joko muuten äkkäsitte ton karmeen tyvikasvun? Arvatkaa kauan mun edellisestä kampaajakäynnistä on? 7,5 viikkoa! Teen hidasta kuolemaa, mut käytän hyväkseni pipokautta ja oon kulkenut varmaan kohta kaks viikkoa pipo päässä. Oikeesti toi ei ees oo niin paha livenä ku mitä se on kuvissa, joissa valo taittuu hiuksiin, mutta hei ihan totta. Kaksi kuukautta ilman kampaajaa, oon ihan helisemässä. Tosin, pakko sanoa, että tyvikasvua lukuunottamatta oon kyllä älyttömän tyytyväinen Nooran kätten jälkeen, sillä väri on edelleen ihan superhyvä ja nää mun uudet hiuspidennykset (B´Long Pro) on ihan mielettömät! Edelleen niin pehmeät ja erinomaisessa kunnossa vaikka oon hoitanut niitä vähän miten sattuu ja käytännössä asunut pipo päässä. Tiistaina onneksi pääsen jälleen Nooran tuoliin, alan varmaan huomenna laskemaan jo tunteja 😀 Mun piti mennä jo marraskuun alkupuolella kampaajalle, mut sit kun me vähän uudelleentyöstettiin noita meidän reissuaikatauluja, niin kaikki piti laittaa uusiksi ja perua mun joulukuun alun aika ja aikaistaa sitä. En viittinyt mennä kolmen viikon välein kampaajalle, joten siirrettiin mun aikaa ihan tähän lähtöä edeltävälle viikolle ja oon odottanut ensi viikkoa kuin lapsi joulua. Ollaan niin pitkään reissussa, että on pitänyt miettiä kaikki vähän uusiks, kampaajista ja ripsihuolloista lähtien. 

kelsiturkki (2 of 19).jpg

kelsiturkki (10 of 19).jpg

AMBER takki / ALLSAINTS laukku* / GUESS saappaat / H&M neule 

Mun piti tehdä vaikka mitä järkevää tänä viikonloppuna, alkaen siitä, että olisin aloittanut pakkaamisen, mutta aika jotenkin meni vaan hujahtaen ohi! Oli superkiva viikonloppu, mut nyt on vähän pelko persiissä, että miten tässä ehtii kaiken tekemään ennen lähtöä. Perjantaiaamulla otan nokan kohti Helsinkiä ja siitä sitten lähdetään viikonloppuna reissuun. En oo ees tehny vielä pakkauslistaa ja tässä olisi vielä tehtävä noin miljoona työasiaa ennen lähtöä, joten saapa nähdä mitäs jännää sinne Ausseihin tuleekaan pakattua mukaan 😀

Onko blogini seuraajien joukossa muita, joiden toinen nimi vois olla Vitkastelija? Ainakin mitä tulee pakkaamiseen ja muihin epämiellyttäviin asioihin liittyen? Ja mitä tykkäätte tästä mun kokomustasta kokonaisuudesta? Jei or neij?  

Kommentit (21)
 1. Nahkaasenollapittää
  26.11.2018, 00:52

  Omistat ja omistit koiria, mutta voisitko käyttää koirannahkalaukkua muovinahkan sijasta? kerta voit käyttää tuosta noin vain lehmän+ponin nahkaisia tuotteita, niin pystyisitkö samoin tavoin käyttämään myös koirannahka-asusteita? vai ovatkoi koirat sinulle jotenkin ”eri asemassa” olevia eläimiä? luultavasti kaikilla eläimillä on sielu ja ei ole hienoa että eläimistä valmistetaan turhia laukkuja. Kerta kaupoissa myydään muiden eläinten lihaa, hyväksyisitkö myös koiranlihatuotteet kauppojen hyllyille? Ikävää jos olet löytänyt niin surkeita tekonahkalaukkuja etteivät ne kestä käyttöä, mutta tuskinpa nuo 500-5000e laukutkaan yli 10 vuotta kestävät tai tule kertomaan mikäli kestävät upouusina vielä 10 vuoden päivittäisen käytön jälkeen. Tässä vähän kuin mainostetaan että vain aito nahka on parasta. Jos pidät muotitalojen historiasta kuten Chanelin niin arvostatko sitä että Coco deittaili natseja eli onko se hieno saavutus ja kannattaa ostaa laukku kun arvostaa merkin historiaa? Coco oli varsin eri tyyppinen ”hahmo” kuin vaikkapa sinä: hän olin perheetön ja deittaili natseja eikä hävennyt asiaa. Tämä on kriitikkiä josta ei tarvitse vetää hernettä nenään, mutta aihetta on hyvä pohtia ja tutustua merkkien historiaan pintaa syvemmältä.

  1. Ei tietenkään sun mielestä tarvitse vetää hernettä nenään. Mitäpä jos sä saisit päivittäin tän sorttisia todella hyökkääviä ”kritiikkejä”? Vetäisitkö herneen nenään? En vetänyt tästä hernettä nenään, mutta kyllä mua kummastuttaa, millainen ihminen on sellainen, joka kokee oikeudekseen näin agressiivisen hyökkäävästi tuputtaa omia ideologioitaan ja kritisoida muiden valintoja. 

   Mutta, vastaanpa sulle. 
   Ensinnäkin, nahka on lihateollisuuden sivutuote. Lehmiä ei lahdata, jotta niistä saisi lampaannahkaa Chaneleihin, vaan lähtökohtaisesti karjateollisuus on maito- ja naudanlihavetoista. Toki nahan käyttö voisi lisätä kulutusta, jos maidon ja lihan kysyntä laskisi alle nahan kysynnän, mutta epäilenpä vahvasti, että näin ihan heti käymässä. Sen takia juuri on hyvä hankkia sellaisten eläinten nahkaa, joista käytetään muutakin kuin sitä nahkaa, esim. lihaa ja maitoa. Eli esimerkiksi ne lehmät, vasikat, lampaat yms. on aika hyviä lähteitä nahalle, toisin kuin esim. krokotiilinnahka tai pytonin nahka. 

   Toiseksi, voisin käyttää koirannahasta tehtyä tuotetta. Voisin varmasti syödä jopa koiranlihaa. Tärkeintä mulle olisi lähinnä se, että se koira on saanut elää mahdollisimman hyvissä oloissa ja hyvän elämän ja hänen kuolemansa ei ole ollut kidutusta. Ihan yhtä lailla voisin syödä kania kuin ankkaa tai kengurua kuin lehmää. Avainasemassa kaikessa on se, että materiaali on tuotettu päivänvaloa kestävin menetelmin. Siinä itse asiassa esimerkiksi juuri nämä Chanel ja Louis Vuitton ovat sellaisessa asemassa, jossa kaikki syynataan niin tarkkaan, että ei ole varaa erehtyä alihankkijoiden menetelmistä. 

   Itse asiassa mulla on tossa yks Chanel, joka on ens vuonna 10 vuotta ja on ihan uudenveroisen näköinen, vaikka on todella paljon käytetty. Ei ihan päivittäin, mutta todella paljon. Tekonahan ongelma on siinä, että se on todella planeettaa tuhoavasti tuotettu. Siinä on käytetty sellaisia kemikaaleja ja myrkkyjä, joita en todellakaan halua pitää. Samasta syystä meidän viltit on villaa ja puuvillaa, ei akryyliä. Ja sen takia suosin vaatteissa aitoa villaa, en akryyliä, eli muovia. Kyllä vaan kestoissa on aikamoinen ero aidolla nahalla ja keinonahalla. En ole vieläkään löytänyt yhtäkään hyvää keinonahkalaukkua, en ole löytänyt edes kivannäköistä, koska tekonahkan tunnistaa vaikka kilsan päähän. 

   Ja kyllä, mä mainostan ihan selkä suorana ja hyvillä mielin aitoja nahkatuotteita enkä muovipaskaa. 

   Ja mitä tulee tuohon Cocoon, niin kyllä mä ainakin voin pitää hahmoista, jotka ovat hyvin erityyppisiä kuin minä. Ei mun ihaileman henkilön tarvitse olla perheellinen, onpas naiivi ja outo ajatustapa. Siihen aikaan aika moni muukin deittaili natseja ja piti sitä normaalina. Jopa Englannin kuningattarella on hyvinkin mielenkiintoisia natsikytköksiä. On ihan turha nykytiedoin kritisoida jonkun senaikaisia valintoja, kun jälkiviisaana on hyvä viisastella. On kuule kymmeniä vuosia sitten naiste tupakoineet raskaana ja vaikka mitä. Se ei tee heistä huonoja ihmisiä, he eivät tienneet paremmin. Coco Chanelin anti naisille on sitä luokkaa, mitä sä et voi ees ymmärtää, jos sun ainoa mielenkiinto häntä kohtaan on hänen natsiyhteyksissään. Coco muutti naisten pukeutumisen ja hän on monilla toimillaan hahmo, joka kestää  kovimmankin feministin tutkimuksen. On huikeeta, millainen raivaaja ja pioneeri hän oli, ja hänenkaltaistensa naisten takia me naiset voimme olla nykypäivänäkin yrittäjiä ja menestyjiä, jotka pukeutuu itseään, eikä miestä varten. 

   Eli vaikka kuinka paljon saisin tällaisia kiihkokommentteja, niin tulen jatkossakin käyttämään aitoa nahkaa aina ennemmin kuin tekonahkaa ja tulen ihailemaan Coco Chanelin saavutuksia ja hänen muotitalonsa historiaa ja käsityötä jatkossakin. 

   1. Tiedän, ettei maailmaa muuteta blogien kommenttibokseissa, mutta välillä en voi olla puuttumatta.

    Tuotantoeläinten eettisyyttä voidaan tarkastella monelta eri tasolta. Voidaan määritellä tuotantoeläimelle minimi elintila, tarpeellinen lääkitys ja ravinto. Ajatella, että näin eläin on tuotettu eettisissä oloissa ja siitä saatava hyöty on oikeutettua.

    Syväeettisessä mielessä ihmisen pitäisi pyrkiä välttämään tarpeetonta kärsimyksen aiheuttamista. Eläimillä on tuntoaisti – ne siis kärsivät, pelkäävät, stressaantuvat, tuntevat fyysistä ja henkistä kipua. Lihan massatuotannossa ei ole mahdollista lievittää eläimen kärsimystä esimerkiksi matkalla teurastamolle. Viimeistään teurastusvaiheessa eläin asetetaan tietoisesti kärsimyksen kohteeksi.

    Haluan kysyä Anna, miten oikeutat kärsimyksen aiheuttamisen? Ovatko esteettiset arvot (kaunis laukku) ja hedonistiset arvot (mehukas pihvi) eettisten arvojen yläpuolella?

    1. Ei ole, mutta me nähdään tämä eri tavalla. Eläinten kärsimisen ja esteettisten arvojen ja monen muun asian osalta. Se mistä olemme samaa mieltä, on se, että maailmaa ei muuteta blogien kommenttiboksissa. Mä en aio asettautua väittelyyn anonyymin kasvottoman ihmisen kanssa joutuakseni puolustamaan omaa lihansyöntiäni. Nahkalaukut ovat sen sivutuote, jolla hyödynnetään koko eläin, eli lihansyönti on se, mistä tässä pitäis vääntää kättä enkä näe sitä hedelmälliseksi tai edes postauksen aiheeseen liittyväksi.

  2. ”tuskinpa nuo 500-5000e laukutkaan yli 10 vuotta kestävät tai tule kertomaan mikäli kestävät upouusina vielä 10 vuoden päivittäisen käytön jälkeen”

   Itselläni on Vuittonin Speedy 30 vuodelta -91, ja edelleen loistavassa kunnossa. Materiaalihan tosin on canvasta eikä nahkaa (hihnoja lukuunottamatta), mutta en kyllä osaa kuvitella että yksikään massatuotantoketjun tekonahkaveska olisi yhtä loistavassa kunnossa yhtä pitkän ajan jälkeen, oli käyttö päivittäistä tai kausittaista. Pisin aika mitä tekonahkalaukku on itselläni kestänyt taisi olla 3-4 vuotta, ja sekin käyttö oli kausittaista kun tykkään välillä vaihtaa käytössä olevaa laukkua. Oman kokemuksen perusteella merkkilaukut ovat siis kyllä olleet huomattavasti kestävämpiä.

   Olen itse alkanut suosimaan kalliimpia (ja mielellään luonnonmateriaaleista valmistettuja) vaatteita ja asusteita huomattuani että kyllä sillä materiaalilla ja hinnallakin on vaikutusta laatuun. Joskus aiemmin kuvittelin ettei näin ole, ja että brändissä maksaa lähinnä se logo, mutta kyllä tiettyyn pisteeseen vaikuttavat myös m. materiaalivalinnat, valmistuspaikka, eettiset arvot jne. Ja kyllä brändikin ansaitsee oman ”lisänsä” hinnan päälle, tuotteiden suunnitteluun on kuitenkin käytetty aikaa ja vaivaa. Oheisessa linkissä melko suppea tutkimus, joka myös osoittaa että brändituotteissa on myös isoja laadullisia eroja halpoihin vastineisiinsa verrattuna:
   https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/25/kannattaako-brandista-maksaa-merkkituote-vs-halpa-haastaja

 2. Kaunis ja tyylikäs asu! Ihanaa myös nähdä pitkästä aikaa asukuvia ja kuulla höpöttelyä uusista ostoksistasi! 🙂

  1. Kiva kuulla 🙂 Ja eihän näistä nyt niin pitkä aika oo, justhan tässä on ollu parit asukuvat 🙂 Vaikka toki viime aikoina näitä on ollut vähemmän.  Lähinnä kiireisen aikataulun ja sopimattomien kuvausolosuhteiden yhdistelmän takia :/ 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *