Ole luovuttaja!

luovuttaja (1 of 4)

Pro bono yhteistyö: Munuais- ja maksaliitto

Kirjoittelin tuossa taannoin Savon Sanomien kolumniini ajatuksia tuonpuoleisesta ja sen järjestämisestä. Kirjoitin silloin mm.

”Minulle on tärkeää, että minua ei missään nimessä haudata. En halua surullisia hautajaisia, en halua arkkua, en halua ”mädäntyä maan uumenissa”. Enkä missään nimessä halua, että minua pitää hengissä laitteet. Haluan, että minusta hyödynnetään kaikki mahdolliset elimet niin lääketieteellisiin tutkimuksiin kuin toisen elämän pelastamiseen. Siksi kannan lompakossa elinluovutuskorttia…

…Vaikka ei pidemmälle haluaisikaan pohtia oman elämän väistämätöntä päättymistä jossakin välissä, suosittelen jokaista harkitsemaan elinluovutuskorttia, ellei ole vakaumuksellisia syitä estämässä hankintaa. Kertokaa läheisillenne kortista ja pitäkää näkyvällä paikalla lompakossa.”

Allekirjoitan joka sanan, joten kun minua lähestyttiin Luovuttaja-kampanjan tiimoilta, oli minulle itsestään selvää kertoa tästä enemmän ihan täällä Mungolifen puolellakin!

Euroopan elinsiirtopäivä on ihan nurkan takana, tarkalleen ottaen ensi lauantaina, 8. lokakuuta. Sen kunniaksi neljälle paikkakunnalla nousee ensi viikolla päivän ajaksi Luovuttaja-installaatio muistuttamaan elinluovutuskortista. Kuopiossa tämä tapahtuu tänä perjantaina 7.10. klo 13, jolloin elinluovutuskortin allekirjoittamalla voi hakea itselleen yhden installaation sadasta Luovuttaja-paidasta. Kiertueen tarkoitus on muistuttaa elinluovutuskortista, joka edelleen uupuu about 75 % suomalaisista. Samaan aikaan Suomessa on tälläkin hetkellä jonossa 450 ihmistä, jotka odottavat elinsiirtoa.

Kun rakkaan ystäväni isä oli elinsiirtojonossa taannoin, realisoitui minulle ihan eri tavalla se, kuinka rankkaa on jos läheinen odottaa mahdollisesti elämän pelastavaa elintä. Joskus viikkoja, joskus kuukausia, ellei vuosiakin. Samaan aikaan moni jättää allekirjoittamatta elinluovutuskortin, vaikka voisi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

luovuttaja (4 of 4)

Suomessa lain mukaan jokainen on elinluovuttaja automaattisesti, ellei ole ollut asiaa vastaan eläessään. Jos elinluovutuskorttia ei ole, mahdollisen kuolintapauksen yhteydessä tahtoa tiedustellaan omaisilta. Jotka eivät usein edes tiedä toisen tahtoa. Kortti helpottaa prosessia valtavasti, ja sen hankkiminen on helppoa. Se vaatii vain nimen ja allekirjoituksen, se kannattaa sijoittaa esim. lompakkoon ja kertoa siitä kaikille läheisille (ja muistuttaa heitä hankkimaan moisen).

Luovuttaja-kiertue toteutetaan yhteistyössä paikallisten taidealan oppilaitosten kanssa. Päivän asuna toimineen paidan logon on muuten suunnitellut Ivana Helsinki,ja se on musta ihan älyttömän hieno! Olen viihtynyt kotioloissa pehmeässä paidassani jo useamman päivän. Kuopion installaatiossa on 100 Luovuttaja-paitaa, ja installaatio purkautuu sitä mukaan, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin.

Mahtavaa, että asia saa näin näyttävän kiertueen! Minä olen aina kokenut, että jos ei ole elinluovuttaja, kuolee ”turhaan”. En usko mihinkään yliluonnolliseen, ja vaikka uskoisin, olisi se mielestäni enemmän henkisen puolen juttuja. Fyysinen kroppa lakkaa olemasta, se poltetaan tai haudataan, ja kaikki se arvokas, mikä voisi pelastaa toisen elämän, menee siinä hukkaan. Toivon, että kuolemallani on joskus tarkoitus. Jos tietäisin kuolinhetkelläni, että elimeni pelastaa jonkun ihmisen, olisin äärimmäisen onnellinen. Viimeisen henkäyksen jälkeen minä en tarvitse enää yhtäkään palaa ruumiistani, ja ne saa jakaa niitä enemmän tarvitseville.

Toki luovuttaminen ja siihen kehottaminen on osaltani myös itsekästä. Myönnän sen. Toivon, että nykyisen sijaan 100 % suomalaisista olisi elinluovuttajia. Silloin jos jotakin kävisi minulle tai rakkailleni, toiveet selviytymisestä ja paranemisesta voisivat olla hyvin eri luokkaa.

luovuttaja (2 of 4)

luovuttaja (3 of 4)

Minulla on sydäntä. Olen myös valmis luovuttamaan sen eteenpäin, kun sille ei enää itselläni ole käyttöä. 

Luovuta sinäkin! 🙂 

Psst! Luovuttaja Special Edition -paitoja on saatavilla rajoitetusti vain installaatioista, jotka ovat esillä seuraavasti:

Jyväskylä 5.10. kävelykatu klo 13
Tampere 6.10. Koskipuisto klo 13
Kuopio 7.10. Kauppatori klo 13
Helsinki 8.10. Kolmen sepän aukio klo 11

Elinluovutuskortteja taas on rajaton määrä. Hae siis omasi joka tapauksessa 🙂

Kommentit (14)
 1. Toinen tärkeä asia josta haluaisin muistuttaa:
  Jos haluaa auttaa myös elävienkirjoissa ollessa kannattaa rekisteröityä ”luuydinpankkiin” eli kantasolujen luovuttajaksi. Tämä onnistuu helposti esim. samalla kun käy luovuttamassa verta. Kantasolusiirrolla pystytään auttamaan esim. leukemiapotilaita ja sopivan kudostyypin löytäminen voi olla haastavaa.

  1. Aivan näin!! Tästä meinasin itsekin mainita. Ja rekisteröityminen on äärimmäisen helppoa. Vaadittu kudosnäyte luovuttajaksi sopimisen määrittämiseksi vaatii ainoastaan pyyhkäisyn suun limakalvolta ja tämän pistämisen postilaatikkoon. Todennäköisyys kantasolujen luovuttajaksi ”joutumisesta” on kuitenkinkin todella minimaalinen, mutta voi tosiaan myös pelastaa henkiä. Itse olen kuulunut rekisteriin jo joitain vuosia.
   Minulla on elinluovutuskortti ja käyn säännöllisesti luovuttamassa verta. Työni puolesta olen nähnyt miten nämä asiat voivat vaikuttaa toisen ihmisen elämään. Ja kuten Anna kirjoitti toivon myös, että jos läheiselleni tai itselleni kävisi jotain, saisin apua jota, joissain tilanteissa, vain toinen ihminen voi suoda.

   1. Tosi hyvä juttu, että kommenteissa tuli eteen tämä kantasolujen luovutus. Itse en edes tiennyt, että tällainenkin luovutusmahdollisuus on. Suuri kiitos siis asiasta informoineille!

    Itseltäni löytyy elinluovutuskortti ja verta luovutan säännöllisesti. Kuitenkin todennäköisyys sille, että elimiäni voidaan kuolemani jälkeen käyttää kenenkään pelastamiseen on niin pieni, että näen jotenkin ”elävänä auttamisen” (jos mahdollista) todella tärkeänä. Siksi päätinkin tutustua tarkemmin tuohon kantasolurekisteriin.

 2. Tämä on niin pitkään ollut tehtävälistallani! Nyt sain vihdoin itseäni niskasta kiinni ja laitoin tilaukseen. Kiitos sun 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *