Ostoslakossa

Mungolife

Sain tuossa viime viikolla mielenkiintoisen idean. Tiedätte varmasti aiemmista lausunnoistani, etten ole lakkoihmisiä. Mä oon vähän sellainen luonne, että kun kiellän itseltäni jotain, niin en mitään muuta haluakaan. Suklaalakon toisena päivänä kärvistelisin varmaan tuntitolkulla suklaahimoissani. En siis oikein koskaan ole pitänyt lakkoa mistään. Tai no neljä vuotta en juonut ollenkaan kahvia. Mutta muuten. Olen viime aikoina huomannut paljon muutoksia esim. ruokailutottumuksissani ja meinannut muuttaa ruokatottumuksiani pysyvämminkin. Totesin kuitenkin, että niin kauan kuin syön terveellisesti ihan oman mieleni mukaan, turha aloittaa lakkoa. Se varmaan vain pilaisi mun tällä hetkellä melko terveellisen ruokailuni.

No joka tapauksessa. En ole koskaan harkinnut ostoslakkoa, mutta viime viikolla asia tuli esille. Olen muuton lähestyessä käynyt läpi omaisuuttani ja heittänyt myyntikasoihin taas lisää vaatteita. Samalla kun vaatekaappi on hiemen keventynyt, olen löytänyt jatkuvasti ihania vaatteita omista vaatekaapeistani. Olen huomannut, että vietän suurimman osan ajasta samoissa vaatteissa, enkä käytä kuin 20 % vaatevarastostani, vaikka siellä roikkuu toinen toistaan ihanampia vaatekappaleita. Huomasin myös tehdessäni listausta vaatekaapin kulmakivet -postausta silmällä pitäen, että multa löytyy oikeesti upeat yksilöt jokaiseen tilanteeseen ja tarkoitukseen. Olen viime aikoina löytänyt todella mahtavia löytöjä vaatekaappiin, ja varmaan ensimmäistä kertaa ikinä voin sanoa olevani täysin tyytyväinen vaatekaappiini.

Inspiraation iskiessä yksi ilta keksin äkkiseltään varmaan viisikymmentä kivaa asua kerralla. Puhuimme asiasta Annikan kanssa, ja sain idean. Annikalla on säästökuuri päällä lähitulevaisuutta silmällä pitäen, ja hän on pitäytynyt shoppailusta. Oli kuulemma hirveän helppoa, kun on tiennyt, ettei voi ostaa mitään, niin ei oikein tehnyt mielikään. Siitä sain sitten ajatuksen. Omistan ihania asioita, mutten juuri käytä niitä muutamaa kertaa enempää. Nyt haluan antaa mun ihanille vaatteille niiden ansaitseman mahdollisuuden. Te ette edes ole nähneet montaa uutta ihanuutta, joka kaappiini on viime aikoina muuttanut. Asiaan pitää saada muutos :)

Täten julistan Mungolife -ostoslakon alkaneeksi. Kuusi kuukautta, ei uusia vaatteita, asusteita tai kosmetiikkaa. Saan ostaa sukkia, pikkuhousuja tms. pakkotarpeellisia asioita, ja loppuunkäytetyiden/rikkoutuneiden tuotteiden tilalle saa ostaa uudet; esim. shampoot jne. Ostoslakko ei koske joululahjoja tai huonekaluja/sisustusesineitä uuteen kotiin (mun on pakko esim. ostaa vaatekaappi sinne..), vaan nimenomaan näitä "turhia" asioita. Koska oikeasti haluan onnistua, niin annan itselleni hieman köyttä. Mulla on oikeus viiteen jokeriin. Tiedän, että tässä on tulossa vielä Alexander Wang x H&M -mallisto ja varmasti muita ihan mielettömiä juttuja puolen vuoden aikana. Tämän lakon tarkoituksena ei siis ole aiheuttaa itselleni ärsytystä, kun en voi saada jotakin aivan mielettömän ihanaa asiaa, jonka perään itken sitten vuosia. Viimeaikaiset kouluopinnot ovat avanneet aika paljon silmiä omallekin kulutuskäyttäytymiselle, ja tämän lakon tavoitteena onkin suhtautua hieman kriittisemmin shoppailuun ja välttää heräteostoksia. Nyt kun mulla on puolelle vuodelle vain nämä viisi hall passia, niin tulen varmasti punnitsemaan niistä jokaisen huolella. Ei tax freessä harhaillessa löytyneitä aurinkolaseja, ei kivaa paitaa, joka tuli vastaan Zarassa, vaan ostoksia, joita olen joutunut oikeasti harkita.

Odotan mielenkiinnolla, mitä tästä tulee. Pieni sosiaalinen kokeilu itselläni ja minulle todella pitkäaikainen sitoutuminen johonkin valintaan. Katsotaan joudunko luovuttamaan parin kuukauden päästä ja toteamaan, että olen riippuvainen vai huomaanko puolen vuoden päästä, että haluan jatkaa tällä linjalla pidempäänkin.

Blogista on kyllä hyötyä tässä, kun olette mun epävirallisina valvojina. Ruudun toisella puolella on varmasti moni, joka odottaa mun epäonnistumista, mikä motivoi mua entisestään pysymään päätöksessäni. Varautukaa siis näkemään paljon samoja releitä ja samanhenkisiä asuja. Pitäkää peukkuja, että pysyn tässä valinnassa ja onnistun tavoitteessani :) Mielenkiintoista nähdä, miten paljon jää aikaa ja energiaa muille harrastuksille :D

Kuva: Vogue

Kommentit

Laura (Ei varmistettu)

Jes! Kuulostaa näin lukijana tosi kivalta idealta. Jään innolla seuraamaan. :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiva kuulla :)

noushka (Ei varmistettu)

Tosi hauska idea!! Kovasti tsemppiä "ihmiskokeeseen" :) ois kiva saada jossain vaiheessa postausta vaatekaapin kulmakivistä! Itsekkin koitan parhaillaan rakentaa sitä täydellistä vaatekaappia, jossa ei ole mitään turhaa, mutta sopiva asu löytyy joka tilanteeseen!

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia kovasti :)

Outi (Ei varmistettu)

Huippua Anna!! Tätä seuraa mielenkiinnolla. Eikö oo siistiä, kun huomaa opiskelevansa asioita, jotka kääntää omia käsityksiä jopa itsestä päälaelleen (sosiologian myötä avautu silmät vähän samaan tapaan, sulla varmaan kanssa liippaa opinnot läheltä kulutuksen sosiologiaa).

Anna (Ei varmistettu)

Kiva kuulla :) Ja joo, tai kulutuksen psykaa kai se enemmän on, mutta lähellä on :)

Saltsu (Ei varmistettu)

Hei jes! Tsemppiä lakkoiluun!
Olen itse hirmuinen shoppailija, tai no joka kuukausi tulee ostettua jotain uutta vaatekaappiin ja silti aina sama:"Huoh ei mulla ole mitään päälle pantavaa." Tämän täytyy johtua vain siitä, että vaihtoehtoja on liikaa ja sokeutuu ikäänkuin sille valikoimalle. Olin kerran kuukauden (saavutus) shoppailulakossa. Oli kyllä sinnittelyä. Eikös juuri silloin blogeissa/ kaupoissa/ lehdissä vilissyt toistaan upeampia kenkiä tai vaatteita.

Innolla odotan yhdistelmiäsi! :)

Anna (Ei varmistettu)

Joo, tuttua :D Ja nimenomaan näin, se vähentäminen on usein avainasemassa :)

Carol (Ei varmistettu)

Todella mielenkiintoinen idea ja tärkeä asia! Olen itse punninnut samojen teemojen kanssa tavaroita läpi käydessä muutoissa ja siivouksissa; mitä turhuuksia sitä tuleekaan hamstrattua ja miksi, sekä toisaalta miksi jotain hyviä samoja juttuja on täysin turhaan useampi kappale varastossa... Vaatteiden ja muiden tarvikkeiden eettisyys ja niiden tuotannon välittömät ja välilliset vaikutukset myös mietityttävät paljon. Totuuden ollessa hieman epäselvä ja lompakon paksuuden ollessa rajallinen, olen punninnut paljon kannattaisiko sitä panostaa esim. vaatteissa luontoystävällisempiin materiaaleihin, yleisesti vastuullisemman yrityksen tukemiseen, ei niin eettisiin mutta vuosikausia kestäviin laadukkaisiin tuotteisiin jne...? Hamstraus ei ainakaan ole kestävä ratkaisu eikä käyttäjällekään loppujen lopuksi niin paljon iloa tuova, siksi tämä asia tuli nyt mieleeni... Vuosikausia blogia lukeneena ekan kerran intouduin nyt kommentoimaan, uskon sulla olevan tsäänssejä tuomaan hyviä vinkkejä ja ideoita näihin asioihin liittyen. Uskon, että lakon myötä nähdään upeita piilossa olleita asuja ja tulevaisuuden ostokset on entistä mahtavampia kun niitä harkitaan kauemmin :). Tsemppiä!

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :) Toivotaan, että olet oikeassa :)

sz (Ei varmistettu)

Toivottavasti onnistut tavoitteessas, mä ainakin pidän peukkuja. :)

Mä oon aina ollut aika säästäväinen, jonkun mielestä ehkä harkitsen liiankin paljon erinäisten ostosten kohdalla, enkä oikeestaan tykkää kierrellä kaupoissa. Toki kauppaan asti päätyessäni harvoin poistun tyhjin käsin, mutta yksinkertaisena säästökeinona mulla on ollut se, etten oikeestaan käy esimerkiksi vaatekaupoissa, koska tiedän päätyväni kuitenkin ostamaan jotakin. Viimeksi olin melkein kolme kuukautta käymättä vaatekaupoissa tai ainakin ostamatta niistä mitään, kunnes sitten ostin pari neuletta säiden kylmettyä. :)

Anna (Ei varmistettu)

Voi vitsi, munki pitäis osata vaan olla menemättä sinne kiusaamaan itseäni :D

Riikka (Ei varmistettu)

Vaikka aikaisemmin oon kommentoimisen jättänyt muille nii pakko oli tulla toivottaan erittäin paljon onnea tulevalle koitokselle! Tiiän kokemuksesta ettei se helppoo oo, ja sitten ku kerran repsahtaa nii minulla se oli menoa.. Sovin itteni kans että en saa vaatteita enkä kenkiä ostaa oliko jopa peräti kahteen tai kolmeen kuukauteen. Aluksi lähti ihan hyvin liikkeelle mutta sitten huomasin että voin ostella kaikkea muuta kivaa ( ihania lakanoita, astioita, pyyhkeitä tms.) Tällä hetkellä puolustelen itteeni repsahdustani sillä, että olin samalla hekkulakossa ja puhdistuskuurilla (elämä oli liian rajoitettua).. ps. Repsahdus meinaa viikon sisällä ostettuja paitoja *3, kenkiä, farkkuja, ja olikohan vielä jotain muuta jos ei uutta puhelinta lasketa jota en oikeeti ois tarvinnu?!

Joten sinulle minä haluan toivottaa oikein paljon onnea ja hyviä valintoja!

Ps. Ihana blogi sinulla, vaikkakin pitkiä teksttejä kirjotat (eikö sitten minulla venynyt tämä "kommentti") niin silti niin asiaa ja mukavaa tekstiä että hyvin voi aina loppuun asti lukea.

Anna (Ei varmistettu)

Voi ei, toivottavasti mulle ei käy noin :D Pysyn vahvana :)

Sara (Ei varmistettu)

Tosi hyvä juttu. Tsemppiä!

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :)

Rosarosita (Ei varmistettu)

Loistavaa, että heitit heti kehiin puolen vuoden lakon! kelasin että tää ois joku perus yhden kuukauden ostolakko. Tsemppiä!!! :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiva kuulla, kiitos :)

J (Ei varmistettu)

APUA 6 kuukautta :D:D se on tosi pitkä aika, en varmana pystyis ite. Tai ehkä joo, mut sit mun sukkavarasto olis ihan älytön puolen vuoden jälkeen :D varmasti löytyy niitä jotka odottaa/toivoo epäonnistumista, mut hitot niistä!! TSEMPPII!!!!

Anna (Ei varmistettu)

Haha, no sukkiakaan ei saa ostaa kuin jos tarvitsee ususia :D

Riitu (Ei varmistettu)

Kiitos lisäinspiraatiosta! Et uskokaan, mutta juuri eilen lupasin poikaystävälleni, että aloitan ostoslakon, jouluun asti kestävän. En myöskään ole lakkoihmisiä juuri sunkin mainitsemista syistä johtuen, mutta eilen heräsi tarve todistaa, sekä itselle että poikaystävälle, että pärjään hyvin jo olemassa olevilla vaatteillani. Tämän postauksen innostamana pidemmän lakkoni myöskin 6 kuukauteen ja saan käyttööni 3 jokeria. Kiitti Anna inspiraatiosta, tsemppiä meille kummallekin! :)

Anna (Ei varmistettu)

Noniiiiin, eli ollaan samassa veneessä! Tuu kertoilee miten etenee :)

samson (Ei varmistettu)

Peukut pystyssä täällä! Toivottavasti onnistut, musta toi jokerikortti oli hyvä idea koska saat sentään jotain mitä haluat mutta pitää oikeasti harkita kunnolla. tuota kosmetiikkajuttua vain ihmettelin tai siis ehkä et käytä mitään meikkivoiteita tms mutta ite en pystyis olee ilman haha :D vai saatko niin usein testereita sun muita yhteistyökumppaneilta ettei tartte ostaa meikkejä? vai onko tämä nyt sitä kun loppuu niin sitten mutta ei turhaan?

Anna (Ei varmistettu)

Siis käytän toki niitä meikkejä mitä on, ja niinkuin tuonne kirjoitin loppuneen tilalle saa ostaa uuden. Muuta uusia juttuja ei saa hamstrata :) Saan jonkun verran meikkejä yhteistyökumppaneiltani ;)

hessu (Ei varmistettu)

mites yhteistyöt: saadut vaatteet, yhteistyöt joiden kautta saat valita vaatteita ja lahjakortit joilla voit itse ostaa/valita tuotteita? :) mielenkiinnolla kyllä odottelen, tästähän voisi saada hauskaa kuukausiraporttiakin aikaiseksi..! ;)

Anna (Ei varmistettu)

Lahjakortit säästän sitten myöhemmäksi, jos sellaiset saan. Mä en kyllä juurikaan saa lahjakortteja yrityksiltä, yhteistyönä saadut vaatteet tms. ei musta liity ostamiseen mitenkään, eli ne otan kyllä vastaan :)

Jo (Ei varmistettu)

Loistava idea, jään mielenkiinnolla seuraamaan. Toivottavasti onnistut. :)

Olisi mielenkiintoista lukea enemmänkin miten sun kouluopinnot vaikuttivat tähän, ja onko ne vaikuttanut muuten sun suhtautumiseen alaan ja kulutukseen noin yleisesti. Jos siis haluat täällä sitä avata.

Suosittelen muuten lataamaan puhelimeen jonkun sovelluksen, jolla omaa rahankäyttöä voi seurata. Se auttaa kummasti motivoinnissa kun näkee mihin ja kuinka paljon sitä rahaa oikeesti menee. :D

Anna (Ei varmistettu)

Saatan joskus kirjoittaa aiheesta, mutta haluan kyllä pitää blogin ja opinnot erillään. Blogi on henkireikä, johon karkaan opinnoilta :D On kyllä vaikuttanut todella paljon!

Lauraa (Ei varmistettu)

Voin niin kuvitella ku täällä ruudun toisella puolella on tyyppejä jotka oikein odottaa et luovutat :D Mut toivottavasti et!
Jään mielenkiinnolla oottamaan mitä tapahtuu ja voisin ehkä ottaa tästä itekki opikseni...

Anna (Ei varmistettu)

Joo, niitähän varmasti riittää :D Ja jos onnistun, niin oli silti liian lyhyt aika, tai liian monta jokeria tai mitä ikinä muuta, jolla voi viedä arvon tältä pois :D

toivo (Ei varmistettu)

no mä toivon ainaki, että onnistut! lähinnä sillä, ku tiedän oikeesti kuinka tuskasta tuollainen lakko on ainaki itselläni. harkitsen tässä itsekin liittyisinko kanssalakkoilemaan, en ehkä puoleksi vuodeksi, mutta vaikka marras-, joulu-, tammi- helmikuun ajan. kahdella jokerilla. kokeillaan! :)

Anna (Ei varmistettu)

Haha, kokeillaan! :) Kerro miten meni :)

sini (Ei varmistettu)

Jes, mä rakastan kaikkia tämmöisiä ostolakkoiluita, näitä on tosi mielenkiintoista seurata ! Samalla heitän muutaman toiveen, joita olis myös kiva nähdä täällä: laukkupostaus sulla taitaa ollakin jo, mutta ehkä päivitetty versio siitä ja samanmoinen kengistä olis mahtava. Koska olen muutenkin kaikenlaisten listailuiden ystävä, mitä vaan meikkipostauksista hajuvesipostauksiin, asustepostauksiin ynnä muihin olis jees nähdä täällä taas ja sopis aika hyvin aiheeseenkin, eli raottaisit vähän noita sun mielettömiä vaate- ja kosmetiikkavarastoja :-). Ainiin ja hei, se kulutuskäyttäytymiseen liittyvä postaus josta oot joskus puhunut olis musta NIIIN kivaa luettavaa, vaikka tottakai se jakaa varmasti mielipiteitä. Mutta hei, niin kyllä jakaa melkein joka asia, jota teet ! mutta all in all, tosi kiva idea tämä lakko, täällä odotellaan malttamattomana päivityksiä asiaan liittyen !

Anna (Ei varmistettu)

Se laukkupostaus on niin fresh, että siitä on turhaa tehdä mitään päivitettyä versiota. Siitä on vaan poistunut laukkuja ja vaan pari tullut lisäksi :) Muita tuollaisia olen ajatellutkin tehdä :) Kiitoksia kovasti ja toivottavasti saan siis kivoja juttuja tehtyä myös seuraavat puoli vuotta :)

Liina (Ei varmistettu) http://liinalovesit.blogspot.com

Hei toi kuulostaa tosi mielenkiintoiselta haasteelta! Selailen aika paljon vanhempia asukuvia blogissasi ja välillä on kyllä tullut mieleen että mikset ole käyttänyt jotain vaatetta useammin, kun se näyttää niin kivalta! :D olis muuten kiva tietää, kuinka mittava sun vaatevarasto tällä hetkellä on? Siis puhutaanko esim. 10 parista farkkuja vai 50 parista? Ootan kuitenkin innolla mitä kaikkea keksit!

Anna (Ei varmistettu)

Ööö, farkkuja on varmaan lähemmäs 10. Tai siis housuja ylipäätään mulla on varmaan about 20. :) Teen varmaan vaatekaappipostauksen uudesta kämpästä :) Ja joo, nyt pääsee blogissakin näyttämään paljon kaikkia niitä juttuja, joita ei ole vielä näkynyt, ja vanhoja kultakimpaleita pitämään enemmänkin :)

Jenna (Ei varmistettu)

Aivan mahtava idea. Tiedätkö mä olen niiiin mukana tässä sun kanssa! Tsemppiä puolen vuoden koitokseen sulle ja nyt myös mulle! :D Mielenkiinnolla seuraillen

Anna (Ei varmistettu)

Kiva kuulla ja tsemppiä sinnekin! :)

Anna (Ei varmistettu)

Ihan mahtavaa! Innolla odotan miten tää tulee sulta sujumaan ja minkälaisia asukokonaisuuksia saadaan nähdä! :) Mä todellakin pidän peukkuja että onnistut! Uskon että sä pystyt siihen :) Itsekin olen vähentänyt ostelua roimasti ja jättänyt ne "ihan kiva"-ostokset pois. Ekologisempaa ja lompakkoystävällisempää! Toivottavasti saadaan kuulla väliaikatietoja ;)

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia kovasti ja varmasti ahdistun ja avaudun tästä vielä lähiaikoina urakalla :D

s (Ei varmistettu)

Vau, ja tsemppiä, upea haaste, ja varmasti siinä oppii jotain uutta samalla itsestään. :) Itse olen yrittänyt tietoisesti vähentää osteluja, mutta se on kyllä hankalaa! Heräteostokset on mun pahe.. Välttelen turhaa notkumista keskustassa, ja nettikaupat boikotissa. Koitan keksittää ajatukset siihen mitä minulla on, en sitä mitä minulla ei ole. Olitkin tehnyt hyviä havaintoja vaatekaappiasi tutkiessa :)

Hyvä ettet ole liian ehdoton itsellesi, ja pidät nuo viisi jokeria. Muussa tapauksessa repsahdus olisi helpompaa, ja sehän pätee melkein kaikkeen, että jos kerran sallii sen, se on menoa! Onneksi olkoon hienosta päätöksestä, tämä kannustaa varmasti monia samaan. :)

Anna (Ei varmistettu)

Haha, joo, paitsi mä rakastan kaupoilla kiertelyä, vaikka en ostaisikaan mitään :) Ja nimenomaan, kiitoksia kovasti :)

nannika (Ei varmistettu)

Aivan huikeen hieno idea, varsinkin nykyisen kulutuskulttuurin aikana! Ootan todella mielenkiinnolla että millaisia asukokonaisuuksia rakennat ihan oman vaatekaappisi sisällöstä seuraavan puolen vuoden aikana :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia kvoasti :) Ja katsotaan mitä syntyy :)

MannA (Ei varmistettu)

Nyt on pakko sanoa, että tää idea on ihan mahtava! Oon ite kärvistelly kyseisessä lakossa kuukauden verran ja nyt ku nään, että joku muukin toteuttaa sitä, niin ehkä se motivoi mua jatkamaan samalla linjalla. Itsellä tosin on myös tuo, että Alexander Wangin tulevaa mallistoa en kyllä missaa mistään hinnasta! :D Paljon tsemppiä Anna, odotan innolla tulevia asukuvia! :)

Anna (Ei varmistettu)

Mä olin itse asiassa valtavan pettynyt Wangin mallistoon, en usko, että sieltä haluan mitään hankkia :/ Odotin jotenkin ihan erilaisia releitä sieltä :/

miinamamma

Heippa,

siis tosi mahtava juttu! Mun pitäisi pystyä samaan... Just kirjottelin postausta kuudesta (!!) uudesta takistani, joita yritän puolustaa halvalla hinnalla. ;)

Anna (Ei varmistettu)

Hahaha :D Kuusi takkia kerralla kuulostaa aika kovalta :D

never (Ei varmistettu)

hei ihan mahtavaaa!!!:) ja puol vuotta WOU! tsemppiä hirveesti! jos sä pystyt tohon niin mäkin.... pitääpä aloittaa myös!

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :)

Pages

Kommentoi