Päikkytarvikkeistoa

Lupailin tuossa heinäkuun alkupuolella, että tekisin listan päikkyyn tarvittavista tai mun mielestä hyödyllisistä vinkeistä ja nyt kun takana on ensimmäinen päikkyviikko loman jälkeen, asia tuntuu ajankohtaiselta, kun huomiseksi pakataan taas päikkyreppu. Pahoittelut, että tässä kesti, aika moni on tätä kysellytkin jo, joten mennään suoraan asiaan 🙂

Päiväkotejahan on tosi erilaisia. Joissain saa pitää tavaroita omassa hyllyssä / kaapissa, toisissa pitää kantaa kaikki takaisin aina. Meillä on aina ollut sellainen päikky, missä lapsella on oma hylly ja omat kenkähyllyt ja koukut, eli kuravaatteet jne. on saaneet asua siellä päikyssä. Meillä ei siis olla jouduttu ajattelemaan raahattavan tavaran määrää mitenkään hirveän paljoa, kun siellä saa aina olla tavaraa. Mitään turhaa siellä ei säilötä, mutta toisaalta kiva kun siellä saa olla varavaatteet yms. odottamassa, niin ei tarvii aina miettiä sitten aamulla, mitä pitikään muistaa ottaa mukaan.

Päikkyrepussa kulkee aina: 

Vaihtoalkkarit
Vaihtosukat
Lämpimät sukat kesäkauden ulkopuolella
Vaihtohousut ja -paita
Valokuva-albumi omasta perheestä (tätä suositteli meidän päikkyhoitaja edellisessä päikyssä ja on tosi rakas Dantelle)
Vesipullo (meillä on tää Skip Hopin termaripullo pillillä, parikin erilaista, yks päikkypullona ja toinen lapsella kotona esim. yöksi ottaa aina yöpöydälle sen. Tykkään termaripulloista, kun maistuu vesi erilaiselle ku muovipullosta ja pitää pidempään veden raikkaana) 
Pyörän lukon avain (meidän pieni rutiini, pyörä lukkoon, avain reppuun, mistä saa sen ylpeästi kaivaa aina kun ollaan lähdössä :D)
Linolan Balsami haavoille ja haavereille tai poskille
Päikkyreppuna meillä on ollut toi SkipHopin kirahvireppu, joka on kovasti edelleen hänen mieleen 🙂

Päikkyhyllyssä asuu aina: 

Paksumpi trikoojumpsuit (meillä tässä toiminut aina Gugguun paksumpaa trikoota oleva jumpsuit tai Metsolan jumpsuit)
Takki / huppari tms. kelien mukaan
Vaihtoalkkarit ja sukat
Vaihtolenkkarit / kengät
Päikkynalle (korona-aikaan on saanut viedä kotiin vaan pesulle, niin eri nalle päikyssä kuin kotona) 
Vaihtolippis / pipo
Hanskat / Lapaset
Kuravaatekerrasto (Kotona on Kuling by Kenza, päikyssä Reiman setti (housut + takki + lapaset + kumisaappaat, kestävimmät ja käytännöllisimmät)
Talvella aina välimerinokerrasto ja villasukat
Kumisaappaat
Aurinkolasit (Hyödynnän silmälasiliikkeiden alet ja ostan kunnon arskat tai parit kerralla. Yhdet ”hyvät” valvotussa käytössä ja yhdet sellaiset, jotka saa mennä päikyssä rikki. Käsittääkseni halpamarkettien peruslasit on ihan yhtä suojaavia, mut meillä on ihan Solarikselta haettuja aina ja usein polarisoidut)
Aurinkorasva (SPF50 aina, dödömallinen rasva, niin lapsi saa aika hyvin itsekin laitettua)
Ventoline-putki

Mulla on vähän sellainen ajatus, että jos aamulla jotain unohtuu, on päikyssä sellainen tai repussa jo valmiina sellainen (esim. aurinkorasva tai arskat) ja mulla on myös oikeestaan se ajatus, etten halua että lapsi joutuu koskaan olemaan päikyssä missään kosteessa tai likasessa tai märässä tai jättää jotain väliin, koska ei ole sopivia vaatteita. Joten meillä on kotona yhdet kumisaappaat ja päikyssä toiset. Ja sama pätee vähän kaikkeen oikeestaan, että on tuplakappaleet esim. merinokerrastoa talveksi, kaksi toppahaalaria jne. Ja ajatus on oikeestaan se, että ensisijaisesti käytetään siitä hyllystä vaihtovaatteet ja sukat / alkkarit tms., mutta jos käviskin niin, että päivän aikana menis kahdet sukat märäks tms. niin sitten olis vielä repussa vara-vara-vaate. Lähtökohtaisesti se reppu kulkee kodin ja päikyn väliä niin, ettei sieltä tarvii ottaa mitään päivän aikana paitsi vesipullo. Kaikki muu on siellä päikyn hyllyssä ja se, mitä sieltä viedään kotiin päivän päätteeks, korvataan puhtaalla tai uudella tai mitä ikinä.

Second handina saa tosi hyviä edullisia haalareita, ja mä oon ostanut päikkyhaalariks Reiman käytetyn haalarin aina. Ne on musta teknisyydessään parhaimpia ja kestävimpiä ja usein erinomaisen hyvässä kunnossa vielä käytettynäkin. Mini Rodinin panda on myös tosi ihana ja kestävä haalari. Gugguun haalarit on musta aivan älyttömän ylellisen pehmeitä, mutta näille vähän isommille ne on musta liian herkkiä leikkimisiin talvileikeissä. Vaunuhaalariks aivan täydelliset ja esim. meillä on jo nyt kolmas talvi tulossa Gugguun takissa! Se on aivan mielettömän hyvän mallinen, lämmin, kevyt ja hyvännäköinen. Kaveriksi kestävät toppahousut, niin täydellistä! Päikyssä Dantella on haalari, mutta kotona talvella käytetään yleensä housuja ja takkia. Musta on helpompi käydä vessassa kaksiosaisessa, mutta toisaalta pienenä on vielä kiva olla haalarissa päikyssä, kun ei sit oo vaaraa, että takki nousee ja pääsee viimaa tms, kun ei ole koko aika aikuisen valvova silmä hänessä kiinni. Haalarin alle merinohaalari, kaksiosaisen alle housut ja paita, muuten menee hukkaan kaksiosaisuuden hyödyt. Meillä on ollut PoPin merinoa lähes aina, vahtaan aina noita alennusmyyntejä ja yritän sieltä löytää oikean koon, mutta useimmiten oon joutunu ostaa täyshintaisena, en oo vissii ainoa, joka tykkää niistä. Mutta on tosi hyviä noi, mutta nyt tilasin keväällä alesta Melli Eco Designin merinohaalarin Dantelle ja se on aivan mielettömän ihanan tuntuinen! Odotankin nyt mielenkiinnolla, tuleeko sinne tänäkin syksynä 🙂

Tälleen loppukesästä on musta hankalin aika pakata lapsi päikkyyn. Välillä on +25 ja paahtavaa, välillä +16 ja sataa. Eli siellä on vähän sekalainen sekoitus kaikkea. Trikoopipo ja lippis, aurinkolasit ja aurinkorasva, mutta myös lämpimämmät ulkoiluvaatteet. Musta on tosi kiva, että meidän päikyssä lapsilla on päivän aikana eri vaatteet ulkona ja sisällä, vaikka se ehkä pyykkihuoltoa ja tavaramäärää lisää, mut meillä on kotonakin niin, että ulkovaatteet erikseen, sisävaatteet erikseen. Hiekka, muta jne. ei kantaudu sisälle, eikä esim. syödä ulko”likaisissa” vaatteissa. Ja mitä tulee malleihin ja vaatteisiin ja mitä ehdottomasti, niin hirveän vaikee sanoa. Kaikki lapset on niin erilaisia, kaikille sopii eri asiat. Meillä on esim. kesällä päikkykenkinä ollu yleensä kevyet kudotut lenkkarit ja sitten Niken Court Borought mustana on meidän päikkykengät, koska ne hengittää, mutta on myös aika käyttöä kestävät. Syyskauden ja kevätkauden aina Reiman Patterit. Talvella on ollut Reiman Freddot ja Kavatin Idre -talvikengät. Kumppareina Reiman tai Crocsin kumpparit lämpimämmät ajat, talvikaudella on ollut Kavatin lämminvuoriset kumpparit sellaisille loskakeleille.

Lapsiahan on kovin erilaisia. On niitä, jotka ennakkoluulottomasti läträä mutalammikossa ja niitä, jotka ei Fijillä suostu ekat pari päivää astua hiekkaan, koska sitä jää varpaisiin. Meidän esikoinen on jälkimmäistä. Vuoden päikkyuran aikana pyykkiä tuli kotiin muistaakseni kahdesti. Kerran ihan alkuun metsäretkellä ei ehditty vessaan ja kerran hän leipoi ja musta paita oli jauhossa ja sehän oli kamalaa). Nykyisin tuo onneksi jo leikkii lätäköissä ja sateessa eikä niiiin välitä sotkemisesta, mutta supersiisti muksu ollut aina. Oikein saa kehottaa ja muistuttaa, ettei haittaa vaikka menee sotkuun. Eli meillä ei oo erillisiä päikkyvaatteita oikeastaan lainkaan. On muutamia vaatteita, joita ei laiteta koskaan päikkyyn (Gugguun Angel Falls -välikausitakki on esim. tällainen, koska niiiin kaunis hempeä väri, että se on enemmän ”siisti” takki), mutta lähtökohtaisesti 90% vaatteista on sellaisia, ettei yhtään säälitä laittaa päikkyyn, mutta pyrin oikeestaan vaan aina kattoo, että jos päikystä tulee puhtaat vaatteet takaisin, ne menee päikkyyn uudestaan, mutta niitä ei pidetä kotona. Joku ihmeellinen tapa, mikä on jäänyt päälle. En halua turhia pesuja vaatteille, mutta en myöskään päikyn lattialla möyrityissä vaatteissa halua antaa lapsen möyriä sohvalla kotona.

Dante meni päikkyyn melkein 2,5-vuotiaana, joten meillä ei oo ollut koskaan päikyssä tutteja tai vaippoja jne. eli en osaa ottaa yhtään kantaa siihen, miten toimii tuo. Edellisessä päikyssämme ainakin vanhemmat toi yleensä vaippapaketin nimellä varustettuna päikkyyn, ja päikystä ilmoitettiin, kun piti tuoda uusi. Nykyisessä en edes tiedä miten menee tuo. Pastillit vietiin edellisessä päikyssä omat aina, nykyisessä on pieni lisämaksu vuodessa ja päikky hoitaa ne. Me saatiin ainakin aikanaan päikystä tosi hyvä muistilista kaikesta siitä, mitä kannattaa olla mukana, ja sitä oon vähän laajentanut. Dantella on jonkun verran atopiaa poskissa ollut ja esim. just viime viikolla pannutti pyörällä matkalla päikkyyn, niin sen takia meillä on repussa esim. oma voide, vaikka varmasti päikyssäkin on sellainen. Lapsi tietää, mitä on repussa ja osaa itsekin hakea tarvittaessa esim. arskat tai aurinkorasvan.

Kaiken kaikkiaan mä suosittelen vaan valitsemaan päikkyyn vaatteet sen mukaan, mitkä on mukavat, tekniset ja kestävät ulkovaatteet ja sellaiset kengät ja vaatteet, jotka pysyy hyvin päällä, ei päästä vettä/lunta/likaa jne. Lapsen työ on leikkiä, ja päikyssä on hänen työpäivänsä. Vaikka menisi kolmet vaatteet päivän aikana, niin antaa mennä! Vaatteet on tehty käytettäväksi. En laittaisi ehkä hempeimpiä värejä päikkyyn ja sitten harmittelisi, että siellä on maalattu mustikalla, vaan mitä jätän päikkyyn lapsen mukana, hyväksyn, että tulee takaisin sitten siinä kunnossa missä tulee 😀

Yhdessä asiassa mun on opittava skarppaamaan 😀 Mulla on pieni sekopäisyys sukkien suhteen. Meidän koko perheellä on vaan mustia, valkoisia ja harmaita sukkia (+ muutamat lahjaksi saadut :D) ja mä käytän itselläni ja lapsilla mitään muuta ku valkoisia vain pakon sanelemana 😀 Merinosukat on harmaita, mustia sukkia on joitakin mulla, mustiin kenkiin, jotka saattaa värjätä tai joista sukka näkyy. Mutta lähtökohtaisesti lapsillamme on AINA valkoiset sukat 😀 Älkää kysykö, joku ihan sekopäinen oma juttu. Vihaan ihonvärisiä sukkahousuja ja mitään muuta ku valkoisia sukkia. Nyt just siirsin kaikki päikkysukat erikseen ja muut sukat erikseen ja kävin ostaa kasan sukkia Dantelle ”ei-päikky-sukiksi”. Koska let me tell you. Valkoiset sukat + päikky ei oo paras yhdistelmä. Hirvittää ajatuskin jostain muista sukista, mutta pakko se kai on joskus repäistä 😀 Mutta toisaalta, aina ku jotku sukat alkaa näyttää jo aika käytetyltä, ne voi siirtää päikkykasaan. Mä en oikeesti osaa ees selittää mistä tää kumpuaa, mut mä vaan inhoan muita kuin valkoisia sukkia. Lapsiraukat, saavat traumoja jo lapsuudessaan.

Ja meillä on suurin osa vaatteista nimikoituja. Just tilasin uusia nimitarroja Dantelle ku edelliset loppu ja samalla tilasin Adrianillekin, vaikkei vielä ole edes tarve. Meillä on ollu vuoden verran Ikioman tarrat käytössä ja on edelleen erinomaisessa kunnossa, eikä vissiin ykskään oo ees lähtenyt. Eli menin tälläkin kertaa Ikioman tarroilla.

Mä en oo ihan varma muistinko kaikkea, joten kysykää jos tulee jotain mieleen 🙂

Kommentit (22)
 1. KatieSusanna
  10.8.2020, 05:21

  Meillä on myös muutamat vaatteet mitä ei koskaan laiteta päiväkotiin lapselle mukaan, mutta ne ok meilläkin ennemminkin siistejä ulkovaatteita. Se on mun mielestä ollu erikoista kun joissakin Helsingin päiväkodeissa kaiketi on ihan normi kysyä vanhemmilta, että saako lapsi mennä ulkovaatteissa hiekkalaatikolle. Jotkut kai sitten laittaa lapsille päiväkotiin hienompia ulkoiluvaatteita, että hiekkalaatikko leikit on sit kiellettyjä

  1. No aika outoa, kun kyllä musta on kummallista vanhemmilta odottaa, että henkilökunta hoitaa ja vahtii vaatteita lapsen lisäksi. Kyllä kai aikuisten pitäisi osata pukea lapselle sellaiset vaatteet päikkyyn, joissa saa mennä vapaasti 🙂

 2. Neitoperhonen
  10.8.2020, 08:41

  Moi! Eikö teillä ole tossuja päiväkodissa? Meidän päiväkodissa ne on pakolliset ihan jo lattioiden liukkauden takia. Tossujen kanssa ei ainakaan sukat tule likaiseksi.

  1. Ei oo! Ihan uus päikky ja ihan vapaavalintaiset tossut, niin ei käytetä, kun ei välitä niistä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *