Parketista laminaattiin - miksi?

Mungolife

Lattian valitseminen uuteen asuntoomme oli varmaan yksi hankalimpia projekteja yhdessä seinämaalien värivalintojen kanssa. Kuten kirjoitin aikaisemmin, emme tykänneet asunnossa olleesta parketista, emme väristä emmekä lautojen leveydestä. Tutkimme monia eri ratkaisuja, mutta päädyimme parketin poistamiseen ja myymiseen. Sen tilalle pitikin sitten keksiä lattia. Kivilattia olisi upea ja lattialämmitetyssä talossa mukavakin. Kallis vaan. Pohdintamme keskiössä oli oikeastaan se, että halusimme meitä miellyttävän lattian, joka ei olisi liian kallis. Olemme tietoisia, että tämä ei tule olemaan meille monien vuosien koti, vaan ehkä parin kolmen vuoden asuinpaikka. Pahimmassa tapauksessa joudumme muuttamaan pois jo aiemmin. Päädyimme siis siihen, että parketti olisi liian kallis sijoitus tähän asuntoon. Päätökseen vaikutti oikeastaan kaksi seikkaa. Kävimme katsomassa tosi montaa asuntoa ja suurimmassa osassa olisimme halunneet vaihtaa lattian. Jos siis laittaisimme tänne kalliin lattian, ja ostokandidaatit eivät tykkäisikään samasta, olisi hölmöä vedota korkeampaan hintaan tuoreen lattiasijoituksen tähden. Hieman edullisemman laminaatin voi ottaa melko surutta pois ja vaihtaa omannäköiseen lattiaan. Painavampi syy oli oikeastaan se, että nykyään laminaatit on ihan törkeän hyviä! Välillä lattiasta ei pysty sanomaan, onko kyseessä parketti vai laminaatti! Laminaatti kestää ja on helppo asentaa, ja varsinkin kun mieleisiä laminaatteja löytyi kymmeniä, oli laminaatti helppo valinta.

Sitten se itse valinta. Töiden puolesta suomalainen Upofloor oli minulle tuttu merkki, ja huomasinkin pian lattiakaupoilla, että Upofloor miellytti meitä useammin kuin muut valmistajat. Ensimmäinen suuri rakastumiseni oli Grandeur 080 Tammi Matisse -laminaattiin, mutta totesimme sen kuitenkin olevan ehkä hieman liian villi tuohon em. luettelemaani tarpeeseen. Päädyimme siis jo heti alussa valitsemaan valkoisen ja harmaan väliltä lattiaa. Pohdimme ja pohdimme, vertailimme ja tutkimme. Loppujen lopuksi valkoinen tai hyvin vaalea harmaa oli meidän valinta. Harmaalla näkyisi valkoiset pölyt, jalanjäljet jne. helpommin ja lisäksi meidän koko eteisen mitalta kulkeva kivilattia on valkoinen. Jos olkkarin ja eteisen välissä katkeaisi valkoinen harmaaseen hyvin selkeästi, olisi muutos ehkä liian räikeä. Suosikkimme oli Xpert Pro Frozen Oak 705, mutta Upofloorilta suosittelivat meille myös Vitality Diplomatia sävyssä 619 Valkoöljytty Tammi. Pyysimme molemmista näytekappaleet, jotta voisimme tehdä päätöksen.

Suosittelen ehdottomasti näytekappaleiden hankintaa, sillä rautakaupassa on mahdotonta sanoa, miltä lattia kotona näyttää. On huomioitava niin ikkunoista tuleva valo kuin myös keinovalo ja muutenkin värin ja sävyn hahmottaa parhaiten kotona. Meillä kävikin sitten niin, että valintamme vaihtui tuohon valkoisempaan Vitality Diplomatiin, kun näimme näytteet omassa kotonamme. Olimme tässä vaiheessa valinneet jo maalisävyt, ja tiesimme, että kahteen huoneeseen tulee hieman tummempaa harmaata maalia, jonka takia päädyimme tuohon vaaleampaan sävyyn. Vitality Diplomat oli myös enemmän meidän mieleen, sillä sen kuviointi oli vähemmän näyttävän juovikasta, ja näin ollen enemmän sitä, mitä toivoimme.

Mittasimme tarvittavat neliöt ja hankimme lattiaa sen mukaan, joskin otimme viitisen neliötä liikaa, koska olkkarimme on hieman hassun mallinen ja epäilimme, että palojen kanssa saa kikkailla. Lattiaa jäi parikymmentä levyä yli, mikä on ihan hyvä, jos käy joku vahinko, niin pääsee vauriokohtia paikkaamaan. Vitality Diplomatin neliöhinta on 17,90 €, mikä on aika lailla laminaattien keskiluokkaa. Mielestäni laminaatti on hintalaatusuhteeltaan aivan erinomaista! Tällaisen ison kolmion lattian vaihtoon meni  n. 65 neliömetriä laminaattia, eli lattian vaihdon mieleisekseen saa tämänkokoiseen kotiin ihan vähän päälle 1000 eurolla.

Mä olin jotenkin alkujaan varautunut siihen, että lattiaremppa tulee olemaan suurin lovi remppabudjettiin. Kyseessä on kuitenkin superiso pinta, ja hankala toteuttaa. Näin siis ajattelin. Loppujen lopuksi isäni auttoi miestä laminaatin laittamisessa yhteen makkariin ja me kaksin laitettiin lattia sitten muualle. Laminaatin saisi vaikka yksin laitettua, paitsi kun pitää yhdistää useampi lauta, niin kaksin homma käy paljon helpommin. Olin joka tapauksessa yllättynyt kuinka helposti homma kävi ja kuinka edullista lattian vaihtaminen loppujen lopuksi oli. Myimme vanhan parketin ihan nimellisestä korvauksesta onnelliselle remppaajalle, joten sekin meni uusiokäyttöön. Nyt onkin hyvä mieli, kun meillä on juuri meidän makuumme oleva lattia! Lattialämmityksellä tämä tuntuu varmasti ihanan lämpöiselle talvellakin, ja jo nyt tässä remontin tiimellyksessä lattialle on lennellyt ruuveja, haarukoita ja vaikka mitä työvälineitä kuten ruuvareita ja muita teräviä esineitä. Jälkiä lattiassa? Nolla. Olen ihan vauhkona heti tutkinut tiputuskohdan, ja aina lattia on näyttänyt yhä edelleen virheettömältä. Lisäksi Vitality Diplomatin pinta on sellainen hieman "röpelöinen" tai sellainen aidontuntuinen, enkä itse ainakaan ikinä osaisi erottaa onko kyseessä parketti vai laminaatti. Tosin myönnän, ettei silmäni ole kovin harjaantunut tällaisissa asioissa. Tärkeimpänä ehkä jäi lattian vaihdosta mieleen se, että se oli aika edullista, helppoa ja nopeaa. Tajusin vasta tämän remontin myötä, kuinka valtava merkitys lattian värillä on ja kuinka helposti ja edullisesti koko asuntoon saa uuden ilmeen vaihtamalla lattian.

Ollaan siis supertyytyväisiä tähän valintaan! En ole tässä remppatiimellyksessä ottanut vielä valmiita kuvia lattiasta, joten palaan asentamiseen ja valmiiseen lattiaan omalla postauksellaan jahka muistan joku päivä napsia kuvat tästä kokonaisuudesta.

Miltäs näyttää, näin niinku alustavasti?

*Kiitos avusta ja yhteistyöstä Upofloorille!

Kommentit

Sanna (Ei varmistettu)

Upea lattia! Itse olen myös laminaatin suosija.. Niitä on upeita nykyään, ja ei tosian erota onko laminaatti vai parketti. Parketteihin mitä meillä on asunnoissa ollut on tullut todella helposti naarmuja, koloja ym mitö vaan jos vähänkin jotain tippuu lattialle.. Vaikka monet sanoo et puupinnassa saa näkyäkin käyttöä, niin itse en kyllä tykkää naarmuisen ja epäsiistin näköisistä pinnoista. Ja meillä ei edes ole lapsia, joten voi olla että lasten jäljiltä lattia olisi vielä huonommassa kunnossa :D mutta tosiaan, laminaatille kans edullisuuden ja helppouden takia ääni! Ei tarvitse hioa, ja helppo ja edullinen vaihtaa jos mieli vaihtelee. Vaikka parketti tietysti olisi käytössä järkevämpi jos siitä pitää, koska oikein huollettuna säilyy vuosikymmeniä (joskaan ei mitenkään uuden veroisena..)

Heidi (Ei varmistettu)

Ah, ihana lattia! Asun itse tällä hetkellä asunnossa, jossa on sininen muovimatto.. :D Rakastan parkettia ja laminaattia, mutta tähän muutenkin superrumaan ja väliaikaiseen opiskelijakämppään ei viitsi panostaa.

Hansu (Ei varmistettu) http://hassutellen.blogspot.fi

Hyvältä näyttää! Laminaatteja on kyllä nykyään joka lähtöön ja tosi halvallakin (jotain 10e/m2!) saa jo hienoja. Meille tuli kuitenkin vinyylikorkkia, koska meillä ei ole lattialämmitystä ja piti löytää mahdollisimman hyvin kopinaa vaimentava vaihtoehto. Valikoima oli vinyylikorkeissa aika paljon niukempi ja hinnatkin tuplat korkeammat, mutta minkäs teet. Valinta oli kyllä supervaikeaa, varsinkin tällaiselle päättämättömälle tapaukselle...

Heidi (Ei varmistettu)

Voivoi. Oikea puu muoviin. "Laminaatti on puun kuva lattiassa", sanoi yksi parkettimies.

Sanna (Ei varmistettu)

Meillä on parketti ja vuosi ollaan tässä nyt asuttu ja parketti on jo pilalla. Parketti ei kestä koiraperheen elämää. Edellisessä kodissa oli laminaatti ja 4 vuodessa ei tullut naarmun naarmua. Meillä onkin suunnitteilla ensi vuodeksi lattian vaihto ja olemme myös miettineet vaaleaa laminaattia. Mielenkiinnolla odotan teidän jälkeen-kuvia :) Teitte oikean ratkaisun kyllä tuossa lattian vaihdossa :)

hanska
Heppatic

Mekin vaihdettiin hiljan valkoiseen laminaattiin. Rakastan sitä ja asunnon valoisuutta, joka varmasti moninkertaistui!

Camilla (Ei varmistettu)

Hyvännäköinen lattia! Minulle jäi kuitenkin epäselväksi tämä yhteistyökuvio. Jouduitteko siis maksamaan laminaatista? Kun puhuit, että yllätyit lattian vaihdon edullisuudesta, niin onko se yhtä edullista kelle tahansa vai saitteko te sen halvemmalla kuin muut kuluttajat?

leena (Ei varmistettu)

Samaa mietin.

Irini
Vegepäiväkirjani

Laminaatti ei ole kallista. Itsekin yllätyin edullisuudesta.

Helena (Ei varmistettu)

Uusi lattia näyttää tosi hyvältä ja raikkaalta! Meillä on nyt muovimatto (jee :D) ja remontin yhteydessä laitetaan päälle laminaatti. Tosin pohdintaa oli aiemmin vinyylikorkin ja laminaatin välillä, mutta edullisuuden takia pääsytään laminaattiin. Oon samaa mieltä, että edullisestikin saa hyvän laminaattilattian!
Hyvä tietää, että asennus oli helppoa. Mekin tullaan asentamaan se miehen kanssa kahdestaan :D
Loistavaa, että jaksat kirjoitella näitä remppapostauksia. Seuraavaa odotellessa!

Emma (Ei varmistettu)

Itse rakennusliikkeen omistajan tyttönä olen kyllä parketin kannattaja, vaikka tiedän, että moni ei eroa huomaa. Itselle ekologisuuden lisäksi parketin plussia on lämpöisyys ja äänettömyys. Viimeistään lattialla kävellessä tiedät, onko se oikeaa puuta vai laminaattia, laminaatti "kopisee". Ja monet kommentoijat ovat valitelleet parketin naarmuuntumista, on huomioitava että siinäkin on laatueroja eri puulaatujen välillä. Mutta, kuten sanoit, laminaatti on edullisempaa ja onhan tuo teidän valitsemanne tyylikäs ja varmasti hyvä ratkaisu jälleenmyynnin kannalta. Etenkin kun teillä on se lattialämmitys, niin kylmyyskään ei tunnu! :)

Sussu (Ei varmistettu)

Nykylaminaatit eivät kyllä useatkaan kolise...:) Itse kuitenkin olen kallistunut ihan perinteiseen lautalattiaan. Se ei kuitenkaan esim. eläinten kanssa kovin käypä vaihtoehto.

Pinkpepper (Ei varmistettu)

Jäikö teillä tuosta laminaatista yhtään pientä hukkapalaa? En oo täällä päin nähnyt tuota kaupoissa, mutta kuvien perusteella näyttää kivalle. Eli olisin siis halukas ostamaan pienen näytepalan jos teille olisi jäänyt.

Jenna (Ei varmistettu)

Miksi ostitte asunnon, kun tiedätte että tulette asumaan siinä vain muutaman vuoden? Eikö olisi ollut sama olla se pari vuotta vuokralla?

LLL (Ei varmistettu)

Eihän se ole ollenkaan sama asua vuokralla. Vuokraa maksaessa olisi sama kun heität rahaa roskiin. Kun maksat omasta lainanlyhennystä maksat rahat itsellesi.

Juuri itse ostimme mieheni kanssa rivitaloasunnon vaikka tiedämme että muutamme parinvuoden päästä pois. Kahdessa vuodessa säästämme yli 20000e jotka toimivat seuraavaa asuntoa ostaessa säästöinä jolloin voimme saada isomman lainan emmekä tarvi enää takaajia lainallemme.

Asumiskulut pysyy täysin samana kun vuokralla asuessa mutta nyt se lähes 900e/kk ollut vuokra maksetaan itselle eikä heitetä pois. Ja niinkun annakin sanoi, että kun on asuntoa ostaessa jo miettinyt asunnon uudelleen myyntiä ja huomioinut sen ostopäätöksessä ja remontissa niin asunto on helppo laittaa myyntiin ja sen voi oikeesti saada jopa nopeasti kaupaksi.

Vähän tuli pitkä avautuminen, mutta asia ollut itselle juuri ajankohtainen ja joutunut monelle asiaa perustelemaan.

M (Ei varmistettu)

Miksi ihmeessä se olisi ollut sama asia? :) jos vuokra vaikka 900€ niin aikamoinen raha menee "hukkaan" jos vaikka nyt 24kk sitäkin makselee...

Sape (Ei varmistettu)

Kyllähän sitä parissa vuodessakin jo lyhentelee lainaa reippaasti enemmän kuin mitä jäisi käteen vuokraa maksaessa+säästäessä. Järkevästi remontoiden on myös mahdollista saada myyntivoittoa eli kysymys olisikin että miksi ei?

Linduska (Ei varmistettu)

Pakko sanoa, kun meillä harmaa laminaatti niin ei kyllä pölyt / liat näy lainkaan. Tuttavilla taas valkoinen niin siinä näkyy sit kaikki lika :/
Hyvännäköinen on kuitenkin, oikeastaan molemmat näytepala lattioista. Itsekin kyl mietin muuten tuota kustannusta kun oli yhteistyöpostaus et onko sama hinta muille kuluttajille..

Nanna (Ei varmistettu)

Hienolta näyttää ja olisi mukava nähdä miltä lattia kokonaisuudessaan näyttää. Mistä Kuopiosta löytää tuon merkin lattioita? Olen käynyt K-Raudan, Tapetti ja Väri sekä Carlsonin. Missään ei tuota merkkiä... Mielellään kävisin tuonkin tsekkaamassa, kun vaaleaa laminaattia etsitään. :)

Donja (Ei varmistettu)

Kahden koiran omistajana ja kahden parketin kokemuksella voin sanoa, että parketti ei sovi koiraperheeseen vaan laminaatti on kestävämpi. Tuskin niin kallista parkettia on olemassa, joka olisi kestävydeltään laminaatin luokkaa.

Meillä taitaa olla makuuhuoneissa tuota samaa laminaattia, ainakin väri näyttäisi mätsäävän aika hyvin :) Eteinen, keittiö ja olohuone on sitten puun väristä materiaalia x, eli en ole varma :D Veikkaisin parkettia, mutta kuten totesit itsekin, ei niitä niin helpolla enää erota! Meidän ei onneksi tarvinnut ruveta sen suurempiin remppapuuhiin, vaan asunto oli aikasteen hyvä meille juuri tuollaisena :) Joitain taulureikiä paikkailtiin ja siinä se. Veli remontoi omaa asuntoaan juuri keväällä / kesällä ja laittoi meidän lattiamme kanssa mätsäävää valkoista laminaattia lattiaansa :)

Risto (Ei varmistettu) http://www.suomenhalvinparketti.fi

Kyllä nykyään suosin laminaattia ennen parkettia, kun noi lapsetkin ravaavat kenkineen sisään ja ulos.
Ei kyllä parketitkaan enää hinnalla pilattuja, pyysin tarjouksen suomenhalvinparketti.fi ja yllätyin nykyhinnoista!

Kommentoi