Parketista laminaattiin – miksi?

lattia (1 of 7)

Lattian valitseminen uuteen asuntoomme oli varmaan yksi hankalimpia projekteja yhdessä seinämaalien värivalintojen kanssa. Kuten kirjoitin aikaisemmin, emme tykänneet asunnossa olleesta parketista, emme väristä emmekä lautojen leveydestä. Tutkimme monia eri ratkaisuja, mutta päädyimme parketin poistamiseen ja myymiseen. Sen tilalle pitikin sitten keksiä lattia. Kivilattia olisi upea ja lattialämmitetyssä talossa mukavakin. Kallis vaan. Pohdintamme keskiössä oli oikeastaan se, että halusimme meitä miellyttävän lattian, joka ei olisi liian kallis. Olemme tietoisia, että tämä ei tule olemaan meille monien vuosien koti, vaan ehkä parin kolmen vuoden asuinpaikka. Pahimmassa tapauksessa joudumme muuttamaan pois jo aiemmin. Päädyimme siis siihen, että parketti olisi liian kallis sijoitus tähän asuntoon. Päätökseen vaikutti oikeastaan kaksi seikkaa. Kävimme katsomassa tosi montaa asuntoa ja suurimmassa osassa olisimme halunneet vaihtaa lattian. Jos siis laittaisimme tänne kalliin lattian, ja ostokandidaatit eivät tykkäisikään samasta, olisi hölmöä vedota korkeampaan hintaan tuoreen lattiasijoituksen tähden. Hieman edullisemman laminaatin voi ottaa melko surutta pois ja vaihtaa omannäköiseen lattiaan. Painavampi syy oli oikeastaan se, että nykyään laminaatit on ihan törkeän hyviä! Välillä lattiasta ei pysty sanomaan, onko kyseessä parketti vai laminaatti! Laminaatti kestää ja on helppo asentaa, ja varsinkin kun mieleisiä laminaatteja löytyi kymmeniä, oli laminaatti helppo valinta.

Sitten se itse valinta. Töiden puolesta suomalainen Upofloor oli minulle tuttu merkki, ja huomasinkin pian lattiakaupoilla, että Upofloor miellytti meitä useammin kuin muut valmistajat. Ensimmäinen suuri rakastumiseni oli Grandeur 080 Tammi Matisse -laminaattiin, mutta totesimme sen kuitenkin olevan ehkä hieman liian villi tuohon em. luettelemaani tarpeeseen. Päädyimme siis jo heti alussa valitsemaan valkoisen ja harmaan väliltä lattiaa. Pohdimme ja pohdimme, vertailimme ja tutkimme. Loppujen lopuksi valkoinen tai hyvin vaalea harmaa oli meidän valinta. Harmaalla näkyisi valkoiset pölyt, jalanjäljet jne. helpommin ja lisäksi meidän koko eteisen mitalta kulkeva kivilattia on valkoinen. Jos olkkarin ja eteisen välissä katkeaisi valkoinen harmaaseen hyvin selkeästi, olisi muutos ehkä liian räikeä. Suosikkimme oli Xpert Pro Frozen Oak 705, mutta Upofloorilta suosittelivat meille myös Vitality Diplomatia sävyssä 619 Valkoöljytty Tammi. Pyysimme molemmista näytekappaleet, jotta voisimme tehdä päätöksen.

lattia (2 of 7)

Suosittelen ehdottomasti näytekappaleiden hankintaa, sillä rautakaupassa on mahdotonta sanoa, miltä lattia kotona näyttää. On huomioitava niin ikkunoista tuleva valo kuin myös keinovalo ja muutenkin värin ja sävyn hahmottaa parhaiten kotona. Meillä kävikin sitten niin, että valintamme vaihtui tuohon valkoisempaan Vitality Diplomatiin, kun näimme näytteet omassa kotonamme. Olimme tässä vaiheessa valinneet jo maalisävyt, ja tiesimme, että kahteen huoneeseen tulee hieman tummempaa harmaata maalia, jonka takia päädyimme tuohon vaaleampaan sävyyn. Vitality Diplomat oli myös enemmän meidän mieleen, sillä sen kuviointi oli vähemmän näyttävän juovikasta, ja näin ollen enemmän sitä, mitä toivoimme.

Mittasimme tarvittavat neliöt ja hankimme lattiaa sen mukaan, joskin otimme viitisen neliötä liikaa, koska olkkarimme on hieman hassun mallinen ja epäilimme, että palojen kanssa saa kikkailla. Lattiaa jäi parikymmentä levyä yli, mikä on ihan hyvä, jos käy joku vahinko, niin pääsee vauriokohtia paikkaamaan. Vitality Diplomatin neliöhinta on 17,90 €, mikä on aika lailla laminaattien keskiluokkaa. Mielestäni laminaatti on hintalaatusuhteeltaan aivan erinomaista! Tällaisen ison kolmion lattian vaihtoon meni  n. 65 neliömetriä laminaattia, eli lattian vaihdon mieleisekseen saa tämänkokoiseen kotiin ihan vähän päälle 1000 eurolla.

lattia (4 of 7)

Mä olin jotenkin alkujaan varautunut siihen, että lattiaremppa tulee olemaan suurin lovi remppabudjettiin. Kyseessä on kuitenkin superiso pinta, ja hankala toteuttaa. Näin siis ajattelin. Loppujen lopuksi isäni auttoi miestä laminaatin laittamisessa yhteen makkariin ja me kaksin laitettiin lattia sitten muualle. Laminaatin saisi vaikka yksin laitettua, paitsi kun pitää yhdistää useampi lauta, niin kaksin homma käy paljon helpommin. Olin joka tapauksessa yllättynyt kuinka helposti homma kävi ja kuinka edullista lattian vaihtaminen loppujen lopuksi oli. Myimme vanhan parketin ihan nimellisestä korvauksesta onnelliselle remppaajalle, joten sekin meni uusiokäyttöön. Nyt onkin hyvä mieli, kun meillä on juuri meidän makuumme oleva lattia! Lattialämmityksellä tämä tuntuu varmasti ihanan lämpöiselle talvellakin, ja jo nyt tässä remontin tiimellyksessä lattialle on lennellyt ruuveja, haarukoita ja vaikka mitä työvälineitä kuten ruuvareita ja muita teräviä esineitä. Jälkiä lattiassa? Nolla. Olen ihan vauhkona heti tutkinut tiputuskohdan, ja aina lattia on näyttänyt yhä edelleen virheettömältä. Lisäksi Vitality Diplomatin pinta on sellainen hieman ”röpelöinen” tai sellainen aidontuntuinen, enkä itse ainakaan ikinä osaisi erottaa onko kyseessä parketti vai laminaatti. Tosin myönnän, ettei silmäni ole kovin harjaantunut tällaisissa asioissa. Tärkeimpänä ehkä jäi lattian vaihdosta mieleen se, että se oli aika edullista, helppoa ja nopeaa. Tajusin vasta tämän remontin myötä, kuinka valtava merkitys lattian värillä on ja kuinka helposti ja edullisesti koko asuntoon saa uuden ilmeen vaihtamalla lattian.

Ollaan siis supertyytyväisiä tähän valintaan! En ole tässä remppatiimellyksessä ottanut vielä valmiita kuvia lattiasta, joten palaan asentamiseen ja valmiiseen lattiaan omalla postauksellaan jahka muistan joku päivä napsia kuvat tästä kokonaisuudesta.

Miltäs näyttää, näin niinku alustavasti?

*Kiitos avusta ja yhteistyöstä Upofloorille!

Kommentit (22)
  1. Upea lattia! Itse olen myös laminaatin suosija.. Niitä on upeita nykyään, ja ei tosian erota onko laminaatti vai parketti. Parketteihin mitä meillä on asunnoissa ollut on tullut todella helposti naarmuja, koloja ym mitö vaan jos vähänkin jotain tippuu lattialle.. Vaikka monet sanoo et puupinnassa saa näkyäkin käyttöä, niin itse en kyllä tykkää naarmuisen ja epäsiistin näköisistä pinnoista. Ja meillä ei edes ole lapsia, joten voi olla että lasten jäljiltä lattia olisi vielä huonommassa kunnossa 😀 mutta tosiaan, laminaatille kans edullisuuden ja helppouden takia ääni! Ei tarvitse hioa, ja helppo ja edullinen vaihtaa jos mieli vaihtelee. Vaikka parketti tietysti olisi käytössä järkevämpi jos siitä pitää, koska oikein huollettuna säilyy vuosikymmeniä (joskaan ei mitenkään uuden veroisena..)

  2. Ah, ihana lattia! Asun itse tällä hetkellä asunnossa, jossa on sininen muovimatto.. 😀 Rakastan parkettia ja laminaattia, mutta tähän muutenkin superrumaan ja väliaikaiseen opiskelijakämppään ei viitsi panostaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *