Pelitestailuja, herkkuja ja ystäviä

*Pelit on saatu kokeiluun Martinexilta

Me ollaan ihan pelifaneja ja se on ehkä käynyt joissakin postauksissa ilmi. Kuulostaa ihan hassulta ehkä kolmekymppisillä ihmisillä, mutta meidän yhden ystäväporukan mieli-illanvietto on usein kasa herkkuja ja hyviä ruokia, erinomaista seuraa ja pelejä. Kokoonnutaan usein viettämään iltaa ja pelataan tietopelejä ja sanaselityspelejä aamun pikkutunneille. Mielipelejä on ainakin iKnow ja Alias, joita on hauska pelata myös sekoitetuilla pareilla. Tai no itse asiassa se on ainoa semiturvallinen vaihtoehto, sillä muuten saattaa tässä voitontahtoisessa porukassa olla avioerot pinnalla 😀 No ei sentään, mutta kilpailuhenkeä porukassa todellakin on, ja sitä on kiva toteuttaa pelien merkeissä.

Peli-iltaan kuuluu siis katettu pöytä ja istumisesta hieman puutuneet lihakset. Onneksi väliaikaisessa käytössä sisällä olevat terassihuonekalumme ovat sangen mukavia, nimittäin tämän peli-illan aikana vierähti aikamoinen tovi.

Sain Martinex-yhteistyömme puolesta Pelikon pelejä testattavaksi ja mikäs sen mieluisampi tehtävä! Martinex omistaa pelivalmistaja Pelikon, ja heillä on pelejä ihan jokaiselle ikäluokalle. Me otimme sieltä viisi erilaista testiin ja vietimme äärimmäisen hauskan peli-illan pienellä porukalla, kun ystävämme oli käymässä Kuopiosta. 

Tää kannattaa lukea loppuun, jos on seurapeli-ihminen, sillä olen jättänyt suosikkimme viimeiseksi.

Kättä päälle

Kättä päälle oli ehkä se peli, joka feilasi meillä. Kysymykset oli sellaisia, että peliä voisi tavallaan pelata hauskasti lapsiperheen kesken ja peli voi olla jopa aika lasten mielikuvitusta kehittävä. Kysymykset kuten “mikä ammatti sopisi merenneidoille?” olisivat varmasti kivoja joko lasten kanssa pelatessa tai pienessä tuiskeessa. Kuitenkin osa kysymyksistä oli luokkaa “Miss Suomia.”, mikä olisi ehkä lapsen kanssa tosi hankala. Kuitenkin joukossa on hauskoja “mitä yhteistä on kirjassa ja pähkinässä?” -tyyppisiä kysymyksiä, joten ehkä pienellä korttien esivalmistelulla tästä saisi ihan mahtavan pelin nimenomaan lasten kanssa pelattavaksi. 

Staccups

Staccups on nopea, hauska ja helppo! Tiedättekö kun lapsena pelattiin niitä sellaisia korttipakkapelejä, missä oli kaksi korttipakkaa ja sitten piti jatkaa tiettyyn suuntaan korteilla ja huutaa stiplu, kun sama kortti oli molemmissa pakoissa? No tää on vähän samantyyppinen. Haastavaksi tämän tekee kuppien kaksivärisyys, mutta no, tää on helppo ja tästä on useita variaatioita. Nopeuspeli, vaikennettu nopeuspeli ja strategiapeli. Peli on helppo, sillä sitä voi pelata millaisella kokoonpanolla tahansa (lapsesta vaariin) ja siinä ei ole kielimuureja. Meillä on aika kansainvälinen ystäväporukka, ja ihan perhekin. Vaikka kaikki puhuvat suomea edes jonkin verran, joku Alias on poissuljettu peli perheenä (miehen ja minun perheet siis) meille, sillä suomen taito on kaikilla erilainen. Tämä on ihan mahtava peli esimerkiksi mökkireissulle tai vaikka joulunviettoon, sillä peliä voi pelata miljoona erää ilman että se käy tylsäksi ja sitä voi tosiaan pelata niin mummo lastenlasten kanssa kuin aikuiset keskenään tai koko isolla porukalla. 

Ja sitten päästäänkin meidän kolmeen supersuosikkiin! 

Bananagrams

Bananagrams on ihan super! Pelin idea on hieman scrabblemainen, mutta nopeampi ja itsenäisempi. Jokainen pelaaja ottaa määrän X kirjainlaattoja, joista pitää alkaa rakentaa omaa sanaristikkoa. Dumppaamalla yhden kirjaimen joudut ottamaan kolme lisää ja aina kun saat käytettyä kaikki kirjainlaatat, huutamalla “Kuori”, kaikki pelaajat joutuvat ottamaan yhden laatan lisää. Tätä jatkuu siihen asti, että kasassa on enää vähemmän laattoja kuin on pelaajia, jonka jälkeen ekana ristikkonsa valmiiksi saanut, voittaa. 

Tää yhdistää niin monta hauskaa puolta. Ensinnäkin, tässä kannattaa miettiä strategiaa; dumppaileeko laattoja ja ottaa paljon laattoja, mutta potentiaalisesti saa nopeammin ja enemmän sanoja niistä aikaiseksi, jolloin ristikkoa on helpompi rakentaa. Toiseksi kyse on sanapelistä, mikä on aina hauskaa, kun aviom… “joku” yrittää saada jotain ihan kummallisia sanoja läpi. Kolmanneksi tämä on myös nopeuspeli omalla tavallaan. 

Pelin säännöt on helpot, pelin tempo aika vauhdikas ja peli ei kestä älyttömän pitkään. Ei ole lautaa tai mitään ylimääräistä, vaan banaanipussillinen laattoja. Tästä lisäplussaa, nimittäin tällainen kulkee todella helposti ja vähän tilaa vieden mukana reissussa, mökillä yms. 

Vaikka meillä oli viisi peliä kokeiltavana, tämä piti vetää kahdesti putkeen, oli nimittäin tosi hauskaa! Ei ole hinnalla pilattu, mutta eräältä pelaajalta pisteitä sai myös pelilaatat, jotka ovat näppituntumassa todella laadukkaita ja hyviä käsitellä. 10/10. 

Escape the room

Escape the roomia mä odotin ihan eniten innoissani, sillä mä rakastan pakohuoneita! Tässä on kyseessä pakohuone, jonka voi järjestää helposti omassa kodissa. Ideana tässä on siis selvittää mysteeri tunnin tai kahden sisällä, riippuen ryhmän koosta. Huoneet ja niissä yleensä olevat lukolliset ratkaisut ovat tässä toteutettu kuorina. 

Tää oli ihan hirmukiva! Me selvittiin ulos ja pelastettiin maailma itse asiassa 41 minuutissa, mutta se ei mielestäni tarkoita, että tää olis kovin helppo. Me ollaan käyty paljon pakohuoneissa, joten meillä on aika hyvät lähtökohdat tähän. Lisäksi yleensä me ollaan aina jotenkin pakohuoneissa jääty jumittaa jotain ihan hölmöä, mutta nyt kerrankin hoksottimet toimi kaikilla vuoronperään niin, että löydettiin vastauksia. Oltiin myös aika maaginen tiimiyhdistelmä, sillä kaikki edustimme erilaisia päättelykykyjä, joten kaikki toi omat vahvuutensa pöytään. 

Tää on aivan mahtava jokaiselle pakohuone-intoilijalle. Ainoa miinus on tietenkin se, että peliä ei voi pelata kuin kerran! Toisaalta, peli maksaa 29,90, pakohuonekokemus koko porukalta yleensä n. 80 euroa ja siitä ylöspäin. Tässä on kuitenkin mielestäni mahtavaa se, että pelaamisen jälkeen tämän voi antaa eteenpäin kaveriporukalle. Ihan mielettömän hauska ajatus on aloittajina laittaa tänne pieni muistivihkonen, mihin merkitään suoriutumisaika ja pelaava tiimi. Ja sitten lautapeli kiertoon! Hauska nähdä kenelle se päätyisi vuosien aikana. 

Yksi miinus tässä on. Pelin edetessä ei todellakaan tule mieleen pitää silmällä, mitkä vinkit tulee mistäkin kuoresta. Kun peli oli done, tavaraa oli pöydällä aika paljon ja joutui pinnistelemään muistaakseen sen järjestyksen. Tuotteen uudelleenkäytettävyden ja tällaisen kiertämisen puolesta olisi kiva, jos jossain laatikon kätköissä olisi ohjeet vihjeiden takaisin laittamiseksi. Eihän pelin kierrättäminen ole ehkä myyntitavoitteen mukaista ajatuksena, mutta se on ihan idea, joka on heitetty pelin ohjeissa ilmoille. Olisi siis tällainen kehitysidea pelin tekijöille! Tämän ohjeenhan voisi toteuttaa vaikkapa nettisivulla, niin se ei vahingossakaan pilaa peliä, jos joku malttamattomana avaa laatikkoa turhan reteesti. 

Mä sain idean, että tämähän olisi mahtavaa laittaa kiertoon jollekin lukijalle niin, että joukossa on yhteystietoni. Lukijani laittaisi tämän sitten itse eteenpäin pelaamisen jälkeen jollekin tutulleen tms. Näin peli lähtisi kiertämään ja olisi hauskaa nähdä, miten monta peliä vaikka vuodessa sillä pelattaisiin. Olisi huikeaa, jos vaikka vuoden päästä joku meilaisi mulle kertoen montako peliä on ollut, mikä oli huipputulos yms. Siihen kirjaseen voisi kirjoittaa terkkuja tuleville pelaajille. Eikö ois ihan kivaa? 🙂

Jättäkää tähän postaukseen kommenttia, niin arvotaan kelle lukijalleni peli matkaisi meiltä! 🙂

Ja sitten vielä Escape the roomiakin suurempi suosikki! 

SMART10

SMART10 saa meiltä 11/10 pisteet. Oltiin kaikki vahvasti sitä mieltä, että tämä nousi meidän top3-peleihin Aliaksen ja iKnown rinnalle. 

Pelissä on valmiina tuollainen laite, jossa on kymmenen vastauksen peittonappulaa. Keskellä on kysymys. Vastausvaihtoehtoja on erilaisia, kysymyksen ympärillä olevan renkaan väristä riippuen. Ne voi olla totta tai väärin, tai sitten avoimia. Kysymykset ovat usein vaikkapa sellaisia, että “Kuka elokuvaohjaaja”. Näkyvissä on kymmenen elokuvaa, ja sitten pitää tietää ne ohjaajat. Pelilauta kiertää vuorotellen pelaajilla, ja oikein tietäessä saa pisteen. Jos vastaa väärin, mennettää kaikki sen kortin pisteensä ja passaamalla saa pitää pisteensä, muttei enää jatkaa ko. kysymystä. 

Megaiso plussa näistä kysymyskorteista tekijöille! Esim. iKnown kompastuskivenä on ollut toisen pelin liiallinen vaikeus ja toisen ehkä hieman turhan helpot kysymykset. Ennen kaikkea siinä ollaan ihan liian Jenkki-orientoituneita paikoitellen. Lisäksi iKnowssa on ärsyttävää, kun kortteja pitää käännellä ja on usein riski, että jonkun vastauksen vahingossa näkee ja kysyjä ei siksikään voi osallistua itse pelirinkiin. 

SMART10:ssä tuo laite on mahtava! Kortti liukuu sieltä helposti pois paljastamatta mitään vastauksia, eikä kukaan voi kurkkia sieltä mitään. Lisäksi kaikki voivat koko ajan pelata. Kysymykset on tosi laidasta laitaan, sotilasarvoista elokuvaohjaajiin ja pelissä joutuu yhdistämään niin tuotteiden suunnittelijoita kuin maita ja lippuja. Kysymykset on aika yleispäteviä ja kansainvälisesti kattavia, ja per jokainen kortti kymmenen vastausta on helppoja ja vaikeita. Yleensä kymmenen vastauksen joukossa on 2-4 helpohkoa, 3-4 keskivaikeaa ja pari tosi vaikeaa. Tää tekee pelistä ihan mielettömän kivan! Ei tarvii tuntea itteään ihan tyhmäksi, kun aina tietää edes yhden vastauksen. Ja kun on saanut jo sen oman pisteensä, niin seuraavan arvailu on aina riski. Menettääkö jo ansaitun pisteen/pisteet ja arvaa puolivarman vai ei? Strateginen, äärimmäisen yleissivistävä ja todella kiva. 

Me pelattiin tää ekana läpi ja oltiin aivan fiiliksissä. Saatiin peli-illan pelikokeilut päätökseen vasta joskus puolenyön jälkeen ja silti haluttiin ehdottomasti pelata tämä vielä kerran läpi 😀 Niin siinä sitten istuttiin vielä aamukahdelta kisaamassa ja seuraavana aamuna D heräsi tietenkin 7 pintaan. Eikä edes harmittanut, oli aivan univelkojen väärti! 

Yksi olennainen kehitysidea SMART10:lle on! Kortteja tässä on 100, ja ne on kaksipuoleisia, eli pelikortteja on n. 200. Meillä meni kahdessa pelissä ehkä noin kolmekymmentä korttia. Meillä on jo nyt hätä puserossa, että nämä ei millään riitä niin pitkäksi aikaa kun iloa pelistä olisi 😀 Saatiin itse asiassa Kuopion vahvistukselta komennus, että peliä ei saa pelata ilman häntä 😀 Kortithan laitetaan takaisin kojeeseen, ja ne voi tietenkin käyttää uudelleenkin, mutta hyvämuistiset todennäköisesti muistaa nämä. Vieno toiveemme onkin, että näihin saisi lisäkysymys-pakkauksia! 😀

Ihan superkiva peli-ilta takana ja voin lämpimästi suositella ainakin Bananagramsia, SMART10 ja EscapetheRoomia niin isänpäivä- kuin joululahjoiksikin vielä loppuvuodelle! Tai miksei ihan vaan viikonlopun viihteeksi. Jos pelailette usein eri-ikäisellä ja erikielisellä porukalla, niin myös Staccups on suosituksen arvoinen. Kättä päälle ei ihan saanut meiltä suositteluja, mutta ryhmädynamiikasta riippuen tääkin voi olla tosi kiva. 

Kertokaa jotain teidän suhtautumisesta peleihin! Lempparipelejä, kivoja muistoja, mitä ikinä 🙂 Ja tietty sen, mikä olisi teistä täydellinen peli, jolle olisi kysyntää. Mä välitän toiveet eteenpäin Martinexille! (Mulla saattaa olla myös muutama hassu oma idea :D) Kaikkien vastaajien kesken arvon tuon EscapetheRoomin, joka pääsee kokeilemaan vuoden pelimatkaa toivottavasti ympäri Suomen!

Kommentit (109)
  1. Hep hep mukana!!! Meillä on 4 naisen porukka joiden kanssa harrastuksena mysteerihuone+illallinen -tyyppiset tapaamiset ja nyt ongelmana on se ettei Kuopioon ole tullut pitkään aikaan uutta mysteeriä ja seuraava on tulossa vasta tammikuussa Tämä peli olisi pelastus tilanteeseen!

  2. Jess, Escape the room olisi mahtava!
    Pitääpä laittaa tuo Smart10 muistiin joulua varten. Pelaillaan lähinnä silloin koko perheen voimin ja Dixit sekä Piirrä ja arvaa ovat olleet hauskoja tähän mennessä. Olisi kyllä ihan mahtavaa, jos jotkut kaverit myös innostuisivat pelailusta ja voisi järjestää peli-iltoja herkkujen äärellä, ah!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *