Prague photo diary

Praha vastaanotti meidät iloisen aurinkoisilla keleillä ja upealla loistollaan, josta nautimme kolme yötä ja neljä päivää. Pohdimme pitkään keväällä sitä, mikä olisi sopiva ensikohde matkustaa vauvan kanssa. Euroopan kohteista moni ei kiinnostanut kesällä valtavan turistimassan vuoksi, sillä monet paikat koin ajatuksena hankalaksi vaunujen ja vauvan kanssa. Lähdimme siis hieman riskillä Prahaan, sillä emme kumpikaan ole olleet siellä vielä ja paikka oli ihan tuntematon. Kyselin muutamalta ystävältä kokemuksia Prahasta, mutta olen huomannut itsekin, että jonkin kohteen vauvaystävällisyys on vaikea arvella, ennen kuin siellä on käynyt itse. Me ollaan vaan iät ajat haluttu käydä Prahassa, mutta se on aina jäänyt ja pieni googlailu sai vaikutelman ympäristöstä, jonne uskaltaa mennä ensimmäiselle reissulle vauvan kanssa. Kirjoittelen enemmän reissun sujumisesta Mungobabyn puolelle, mutta tässä hieman meidän snapshotteja Prahasta ja muutama suositus. Varautukaa jumalattomaan kuvatulvaan 😀

Me otettiin Majestic Plaza Hotel Nove Mestolta, eli ”uudesta kaupungista”, mutta hotellilta oli kävelymatka oikeastaan kaikkialle, mikä meitä kiinnosti. Emme halunneet käyttää takseja (ei turvakaukaloa mukana), emmekä oikeen halunneet tunkea julkisiinkaan vaunujen kanssa. Ja miksi tunkea, kun meillä on jalat. Tuo näytti olevan kivalla alueella ja saanut hyvät arviot, joten valitsimme ko. hotellin. Aamiaisineen tuo maksoi n. 100 euroa yöltä ja palvelu oli ihan erinomaista. Hotellista ei ole kuin positiivista sanottavaa, ja sijaintikin oli erinomainen! Hotellista käveli noin vartin torille ja saman verran Palladium ostoskeskukselle. Matkalla oli kiva kävelykatu, jonka varrella löytyi miljoona kauppaa. Ei tosin pistäydytty kuin Mangossa erään alejutun etsinnässä. Päädyimme lähinnä ihastelemaan kaunista rakennusta, nimittäin alerekit tuottivat pettymyksen. No anyway, Majesticin vieressä oli pari isompaa kauppaa, joista sai juotavaa, hedelmiä jne. ja samalla kadulla ihan vieressä sijaitsee Bebop, joka on äänestetty Tripadvisoriksi kaupungin parhaaksi ravintolaksi, tosin ymmärsin niin, että juomapuolensa tähden. Me emme sitä kokeilleet, mutta varmaan erityyppisellä reissulla ilman Dantea, olisimme päätyneet sinne yksille tai useammille.

               

Pikkuvinkki jos olette Prahassa tai lähettyvillä, ihan Majesticin lähellä, kulman takana noin kolmen minuutin kävelymatkan päässä on Slow-niminen liike, joka oli aivan superkiva second hand -liike. En itse sieltä mitään hankintoja tehnyt, mutta ko. liikkeessä oli hyvällä maulla valittuja käytettyjä vaatteita Zarasta Chaneliin. Mm. yksi Boy oli myynnissä liikkeessä (en kysynyt hintaa) ja uudenveroisen näköisillä Louboutinin niittikorkkareilla olisi ollut hintaa hieman alle 400 euroa. Jos siis thrift shoppailu kiinnostaa, kannattaa pistäytyä tuolla. Liike on pieni, mutta tosi symppis ja täynnä ihania juttuja, kuten Pradan kiiltonahkaloafereita ja vaikka mitä muuta.

Shoppailusta en voi hirveesti antaa vinkkejä Prahasta, kun sitä ei pahemmin tullut harrastettua. Matkalla hotelliltamme Palladiumille oli tosiaan kävelykatu täynnä ketjuliikkeitä ja Palladiumissa pistäydyimme etsimässä sukkia Dantelle (koska mä en aina osaa pakata). Siellä näytti olevan aika monessa kerroksessa liikkeitä. Mua viehätti tietenkin eniten Rue de Paris, tai Parizska, joka on torin kulmalta lähtevä katu täynnä toinen toistaan ihanampia liikkeitä Vuittonista Gucciin. Tämän toisessa päädyssä (Intercontinental hotellin vastapäätä) on pari hieman edullisempaa liikettä, mm. COS. Meillä kävi niin, että miehen nukutellessa Dantea, kävin vilkaisemassa sisälle Parizska / 17 -liikkeeseen. Kyseessä on joku concept store, jonka nimi on ehkä 17? En oo ihan varma, mutta se on siinä Parizskalla pian avautuvan Celinen liikkeen vieressä. Sieltä tulikin sitten tehtyä yksi pieni heräteostos 😀 Liikkeessä myydään Givenchya, Saint Laurentia, Valentinoa jne. Jos siis merkkiliikkeissä käyminen kiinnostaa, ota suunnaksi Parizska.

Me käytimme koko aikamme Prahassa lähinnä tallustellen ympäri Prahaa päämäärättömästi ja kävimme upeissa ravintoloissa. Teen ravintoloista vielä oman postauksen erikseen. En voi muuta kuin suositella tällaista lähtökohtaa lomalle pienen vauvan kanssa. Nautimme arkkitehtuurista, kaupungin vilskeestä ja kauneudesta ja pyörimme kilometritolkulla joka päivä vanhankaupungin ja uuden kaupungin katuja. Tää oli musta mahtava tapa tutustua Prahaan, nimittäin tuolla lähes jokaisella kadulla on jokin kaunis rakennus tai rakennuksia. Meinasi niskat mennä, kun jatkuvasti tuijottelin kauniin koristeellisia taloja ja niiden kattoja. Kävimme vilkaisemassa nähtävyyksistä mm. Karluv Mostin, mutta se ei ehkä tehnyt kovin kummoista vaikutusta. Miljoona turistia ja koko silta täynnä pilapiirtäjiä ja tilpehöörimyyjiä. Tosin, vanhankaupungin puolelta lähtiessä sillan ylityksen jälkeen vasemmalla puolella on ihana puisto, josta on kiva näköala sinne Prahan keskustaan päin. Me halusimme välttää sillan ruuhkan ja kävelimme takaisin hotellille toista puolta ja ylitimme Vltavan Most Legiilla, jota suosittelen jo senkin takia, että siitä saa sen perinteisen Praha-näkymän ja huomattavasti kivemman näköalan kuin Karluv Mostilta.

               

Karluv Mostin päässä on myös näköalatorni, heti sillan päässä oikealta on sisäänkäynti ison kaaren alta. Kipuaminen torniin maksoi neljä euroa, ja suosittelen sitä 🙂 Kiva näköala joka suuntaan ja huikean romanttinen paikka käydä vaikka pariskuntana hieman tutkimassa maisemia. Meillä tosin pojat odotti alhaalla vaunujen kanssa, kun kävin tsekkaamassa tornin, sillä paikassa ei tietenkään ole hissiä, vaan miljoona rappusta. Maisemia voi ihailla myös parista ravintolasta, joissa käväisimme, mutta niistä lisää sitten omassa postauksessa.

Mulla ei valitettavasti oo mitään tietoa julkisten käytöstä tai takseista Prahassa, sillä tilasimme kyydin hotellilta lentokentältä ja takaisin. Näin saatiin vauvalle turvakaukalo, eikä tarvinnut temppuilla asian kanssa. Majesticin kyyti edestakaisin oli muuten 50 euroa, mikä ei ollut meistä yhtään paha hinta palvelusta. Kuski odotti lentokentällä nimikyltin kanssa ja autoksi oli huomioitu farmari, sillä olin ilmoittanut etukäteen, että meillä on isot kaksiosaiset vaunut. Noin yleisesti hintataso on halvempi kuin Suomessa, mutta me panostimme ravintolaelämyksiin tällä reissulla, ja ne olivat aika lailla Suomen hinnoissa (tosin joukossa oli kaksi Michelin-ravintolaa, eli ei ehkä ihan kuitenkaan). Prahalaiset vaikuttivat aivan mahdottoman ystävällisiltä ja Dantella piisasi ihailijoita. Kaveri on nyt keksinyt, että haluaa kulkea sylissä kasvot menosuuntaa ja tiirailla kaikkea mielenkiintoista, joten hän kulki vaunujen lisäksi usein sylissä. Praha on pelkkää mukulakiveä lähes kaikkialta, joten suosittelen mukavia kenkiä ja isorenkaisia rattaita reissuun 🙂

    

Trdelnikiä tuli maistettua (voitteko pliis ostaa vähän vokaaleja siihen tshekin kieleen?), mutta se ei hurmannut, vaikka ihan hyvää olikin. Kyllä churrot on parempia. Ja crepesit! Prahan keskustori oli kyllä aivan ihana, ja siellä oli viihtyisää hengailla ihan vaan jäätelöä syöden. Tosin, Astronomista kelloa restauroidaan paraikaa, eli se ei ole parhaimmillaan, vaikka sen näyttävin osa näkyy edelleen 🙂

Kaiken kaikkiaan, me tykkäsimme valtavasti, vaikka turistisesonki on kuumimmillaan ja porukkaa riitti Prahan kaduilla. Silti kaupungista huokui tietynlainen rauhallisuus ja turvallisuuden tunne, joten menisin mieluusti uudelleenkin. Unohtumattoman kaunit arkkitehtuuri takaa myös sen, että Praha nousi ihan ehdottomasti yhdeksi kauneimmista kaupungeista mielestäni. Jos tykkäät Tallinnan vanhasta kaupungista, tykkäät varmasti myös Prahasta, joka on kuin kymmenkertainen versio Tallinnasta.

Kommentit (6)
  1. Olin Prahassa parin kaverin kanssa itse asiassa ihan samaan aikaan teidän kanssa ja kokemukset pitkälti samanlaiset. Ihana kaupunki ja uudelleen voisi hyvinkin lähteä! Me käytettiin paljon julkista liikennettä niin metroa, bussia kuin ratikkaakin ja pakko sanoa, että toimii äärettömän hyvin! Hyvin selkeät reitit ja ei tarvinut montaa minuuttia pysäkillä aina odotella. Myös kohtuullisen edullista oli matkustella, 72h matkakortti maksoi noin 12€. Tiedoksi siis Prahaan suuntaaville 🙂

  2. Ihana oli lukea Prahasta ja katsella näitä kuvia ajan kanssa. Praha on upea kaupunki, paljon on nähtävää ja ruoka on hyvää. Käytiin pienen lapsen kanssa siellä pari vuotta sitten ja tarkoitus olisi käydä jossain välissä uudelleen ihan aikuisten kesken, niin saa katsottua Prahaa ja tutustuttua kaupunkiin vähän eri vinkkelistä. Todella lapsiystävällinen kaupunki kyllä on, aina joku tarjosi paikan ratikassa kun oli lapsi sylissä tai jos kyytiin tuli vanhempi ihminen ja jos joku oli rattailla menossa, niin oli useampikin ihminen auttamassa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *