Reseptikorneri - Homemade sushi

Mungolife

SUSHIRULLIA KOTONA. Palataanpas nyt ruotuun ja jatketaan näitä sunnuntaisia ruokavinkkejä. Nää reissut on sekoittanu mun postaustahdin ihan kokonaan, ja on jäänyt arkistopostaukset ja ruokapostaukset pois. Yritän kovasti ja parhaani mukaan skarpata, mitään en kyllä kuitenkaan voi luvata. Huithapeli kun olen.

Mutta, välillä olen vilautellut Instagramin puolella mun tekemiä susheja, ja paljon on kyselty ohjetta niiden perään. Tässäpä tätä.

Tarvitset: 

Suhirullailulevyn
Sushiriisiä
Merilevää
Wasabia
Soijaa
Omia sushitäytesuosikkeja (meidän taloudessa ebi-rapuja, tonnikalaa, majoneesia, kylmäsavulohta, avocadoa, paprikaa ja tuorejuustoa)

Suosikki-nigireissäni on aina ebi-rapuja, ja niitä sai aina ennen S-Marketin pakasteosastolta. Nyt ne on sieltä poistettu. ETSINTÄKUULUTUS! Mistä saan Helsingistä/Vantaalta ebi-rapuja rakkaat lukijat? Ohjeista siis puuttuvat ebi-ravut tällä kertaa, mutta ei anneta sen häiritä.

Alkuun keitä riisiä. Meidän viisihenkinen ahmattiperhe vetää aika ison satsin sushia, joten sitä saa keittää reippaasti. Tää riisivaihe on musta hankalin, ja yleensä siskoni on vastuussa riisistä, mä kun olen siihen aivan liian malttamaton.

Alkuun pese riisi kylmällä vedellä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Nosta riisi kylmään veteen ja anna seistä noin 10 min. Kiehauta riisi miedolla lämmöllä noin 15 min. Siirrä kattila levyltä ja jätä riisi hautumaan kannen alle vielä noin 10-15 minuutiksi. Siirrä isompaan astiaan ja sekoittele, jos haluat, että riisi jäähtyy nopeammin. Peitä riisi kostealla pyyhkeellä ettei se kuivu.

Sillä aikaa voit valmistaa sushitäytteet valmiiksi pöydälle.

Meillä tosiaan lempparitäytteitä on majoneesitonnikala ja kylmäsavulohi. Kotioloissa. Ravintolassa tilaan jotain vähän aikuismaisempaa sushia yleensä, mutta kotona tuo on se yhdistelmä, joka sopii joka makuun. Lisäksi savustetun lohen käsittely ei aiheuta mussa samanlaista pelkoa kuin raa'an kalan kohdalla.

Meillä ei myöskään tykkää kukaan tavallisista makeista, vaan inside-outeja niiden pitää olla!

Levitä siis hyvin jäähtynyt riisi merilevälevyn lähes koko pituudelle. Taputtele kevyesti tasaiseksi.

Käännä levy nurinpäin tuohon sushirullailulaitteelle (mikätämännimiikinäonkaan).

Laita täytteet. Meidän suosikit vaihtelee, mutta oma suosikkini on tuorejuustoa, lohta, avocadoa ja mäti tai sitten avocado ja majoneesitonnikala. Mutta tehdään yleensä erilaisia rullia, ja ne uppoaa kaikki aika hyvin alas. Philadelphia on varmaan kaikkien suosikkilisä sushiin, se tuo niihin niin kivaa makua. Usein laitetaan myös kurkkua tai ruohosipulia ja muita herkkuja. Jos ollaan mielikuvituksellisella päällä, eikä ainoastaan nälkäisiä.

Mun rullista tulee aina epämuodostuneita soikioita. Siskoni osaa rullata ne täydellisen pyöreiksi. Se on siis hänen vastuunsa aina. Koska en tajunnut kuvata videota prosessista, suosittelen Youtubesta ohjeen tutkimista :)

Siinä sitten makoilee valmis rulla. Meikäläisen tekemä tässä tapauksessa, joten esteettisesti voisi olla kauniimpikin. Sitten vaan pilkkoo päät pois, kiljuu isille tai nuorimmalle siskolle (aina ne kaksi nälkäisintä), että saa tulla ottamaan nää rumat palat pois ja sitten äidille veitsi kouraan. Meillä sisko on paras rullaamaan, mutta äiti ainoa, joka osaa leikata nuo edes jotenkuten nätisti. "Paina veistä hellästi mutta varmasti" oli ohje. Näillä mennään.

Nigireiden teon hallitsee jopa tällainen peukalo keskellä kämmentä oleva kotitalousihme kuten minä. Puristele riisi tuollaiseksi soikioksi:

... ja asettele sen päälle kala/rapu/tofu/mikätahansa ja esim. avocado. Leikkaa merilevästä kapeita suikaleita ja sido nigiri yhteen sillä.

Mä sekoitan majoneesin ja wasabin yhteen pienessä purkissa ja "koristelen" (lainausmerkit, koska toimenpide ei varsinaisesti mitään kaunista) sushit sitten sillä. Koristelu käy sillä, että leikkaa vaikka minigrip-pussista ihan pienen palan kulmasta irti, tunkee sinne majoneesisekotuksen ja sitten puristaa sen kulmasta ulos :)

Sitten vain asettele sushit nätisti lautasille, mätki perheenjäsenten sormia "minäotannytkuviablogiin" ja ihaile työsi tulosta!

Ja voila! Tarjoile perheenjäsenille, jotka on ylen kypsiä bloggaamiseesi kun heillä on nälkä.

En tämän tarkempaa ohjetta nyt osannut kehitellä, mutta jos tulee kysymyksiä, niin kysykää ihmeessä :) 

Kommentit

Hansu (Ei varmistettu) http://hassutellen.blogspot.fi

Etkö mausta tuota riisiä ollenkaan? Voi luoja että iski hirveä sushihimo tästä, en kestä! :D

Anna (Ei varmistettu)

En :) En halua käyttää turhaan suolaa ja sokeria, eikä meillä digata etikasta mitenkään liikaa :)

Milperi (Ei varmistettu)

Hei huippua että jaoit sun sushi-ohjeen! Oon muutaman kerran koittanu tehdä itse sushia ja vaikka ne on ihan okei maukkaita ollu, niin on kiva kuulla tällasia oikeita "kotireseptejä" :) näyttää ainakin ihan tosi hyviltä nuo!

Anna (Ei varmistettu)

Kiva kuulla! :)

Satu (Ei varmistettu)

Eikä!? :D tää tuli kuin ajatusten lukien! Mä tykästyin just pari pv. Sitten Sushin, ja ajattelin et pitäis ostaa joku valmistus kirja. Mut nyt ei tarvii, kiitos hyödyllisestä postauksesta! :D

Anna (Ei varmistettu)

Ei siihen kirjaa tarvii, omia makunystyröitä kannattaa vaan kysellä, ei siihen muuta tarvii :)

Sonja (Ei varmistettu)

Kiitos, olipa kiva postaus! :) Osaatko sanoa muuten mitä tuo merilevä maksaa?

Anna (Ei varmistettu)

Ei se hirveesti maksa, muutamia euroja :)

Ninnu (Ei varmistettu)

Ihan vinkkinä kaikille sushin ystäville niin Risella riisi toimii aivan erinomaisesti suhiriisinä! Kaupan sushiriisit kun tuppaa olemaan hemmetin kalliita. Oikeaoppiseen sushiriisiin (tämän kokoiseen satsiin: 4 desiä riisiä, 4,4 desiä vettä (10 prossaa enemmän vettä kun riisiä)) tulee myös sekoittaa n. 7 rkl riisiviinietikkaa, n. 4 rkl sokeria ja 1 tl suolaa, nämä sekotetaan ja lämmitetään vaikka mikrossa ja lisätään sitten valmiiseen riisisatsiin. Noista mitoista voi soveltaa itselleen sopivimman määrän, tuo määrä saattaa olla liikaa joidenkin mielestä. Mukavia sushin laitto hetkiä!!

Anna (Ei varmistettu)

Hei, kiitos tästä :)

A (Ei varmistettu)

Stockan herkusta löytyy niitä rapuja pakastettuna! :)

Anna (Ei varmistettu)

Ne on vähän eri :/

lana (Ei varmistettu)

Minkä merkkistä merilevää käytät?

Anna (Ei varmistettu)

Apua, en muista äkkiseltään :) Mitä saa Citymarketista :D

Susu (Ei varmistettu)

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan teryaki-kastiketta! Sillä voi marinoida lohen, kanan tai ravut ja jestas miten on hyvää!
Sweet-Chili Philadelphia puolestaan tuo taas kivaa potkua rulliin, joissa on esim. pelkkiä kasviksia.
Lisäksi maustan riisin aina riisietikka-sokeri-suola-litkulla, jolloin sen maku ja käsiteltävyys paranee. Ja inside-outit yleensä pyörittelen vielä seesaminsiemen-unikonsiemen-combossa ja sitten ääntä kohti.

Anna (Ei varmistettu)

Joo, noi kaikki on ihan parhaita :) Seesaminsiemenet on nam, ja teriyaki on tuplanam :)

Maarit T.

Järkyttävän hyvännäköisiä!! Varsinki nuo lohiavocadonigirit.. ah, pakko kokeilla!

Anna (Ei varmistettu)

Nams! :)

littleB (Ei varmistettu) http://littlebigthings-littleb.blogspot.fi/

Nams! Hitto miksei oo tullut koskaan kokeiltua, ei tuo nyt ihan miltään ydinfysiikalta vaikuta! :)

Anna (Ei varmistettu)

Joo, ei todellakaan ole! :)

julia (Ei varmistettu)

Etkö mausta riisiä mitenkään? :D koita joskus riisiviinietikkaa, sokeria ja suolaa! Riisi maistuu heti enemmän sushimaiselta :)

Anna (Ei varmistettu)

En :) Meillä ei oikeen fiilata tota etikkaa, ja muutenki maistuu oikein hyvin, niin en turhaan läträä ylimääräisellä suolalla ja sokerilla :)

Noora (Ei varmistettu)

Vii Voan pelastaa ebi-rapujen suhteen, kuten myös yleensä kaikkien muidenkin sushihärpäkkeiden kanssa :)

Anna (Ei varmistettu)

JESH! Kiitos tästä tiedosta :)

Tiina (Ei varmistettu)

Onpa herkullisen näköisiä susheja, herahtaa ihan vesi kielelle, kun kuvia kattoo! Pitääpi joku kerta itsekin kokeilla tuota, että riisi tuleekin ulkopuolelle. En oo vielä kertaakaan uskaltanu lähtee kokeilee, kun vaikuttaa niin sotkuiselta hommalta ja ainakin meillä just sitä se onkin riisin levittämisessä.. Kuvista ei oikein huomaa, mutta onko teilläkin riisi aina tahmeeta ja jää sormiin kiinni sitä levittäessä? Jos ei, niin mielelläni kuulisin kikkaa siihen!

Ja tuon "sushirullailulaitteen" nimi on muuten sushimatto ;D

Anna (Ei varmistettu)

On joo :D Mä kun en käytä noita etikoita sun muita, kun meillä tykätään riisin mausta enemmän noin :)

nailHai (Ei varmistettu) http://nailhai.blogspot.fi

Sulla on ihailtava huumorintaju! Ja näitä sun tekstejä on aina ilo lukea. Nytkin tuli hymy huulille, ja pari kertaa naurahdinkin sun sanavalinnoille. :)

Anna (Ei varmistettu)

haha, thanks :)

Anna (Ei varmistettu)

Ahhhh, ihanaa, kiitos näistä vinkeistä!! <3

Kommentoi