”Sä kerran löysit myös sen / Tuon puolen vuosisadan rakkauden / Sun oli helppo olla onnellinen, olla onnellinen”

Hellurei!

Photo on 7.11.2013 at 15.29 #2

Mä oon taas lentokentällä valmiina matkustamaan kotia kohti 🙂 Jeee, ihana viikonloppu Helsingissä tulossa!

Hola! I’m back at the airport and ready to board the plane to Helsinki for a lovely weekend there! 🙂

Asuja

ERIKOISIA ASIOITA LONTOOSSA. Näin matkalla Helsinkiin tuli mieleeni, etten ole koskaan listaillut erikoisia asioita Lontoosta. Tai eipä nämä ehkä ole niin erikoisia, mutta sellaisia arkipäiväisiä huomioita, joihin ei kiinittänyt huomiota Lontoossa vieraillessa, mutta jotka huomaa Lontoossa eläessä. Jotkut näistä voi olla teille ihan supertuttuja ja turhan oloisia, mutta nämä nyt tuli äkkiseltään mieleen.

INTERESTING ASPECTS OF LONDON. On my way to Helsinki I thought I might as well list some funny issues about living in London. Unfortunately I don’t have time to translate the whole post, but hope you enjoy the photos of the outfit 🙂

1. Puistot. Lontoossa on valtava määrä puistoja. Pieniä, suuria, kauniita, rumia. Tai no rumia on aika harvassa, mutta on niitäkin täällä. Oikeastaan joka asuinalueella on edes joku puisto, mutta sen lisäksi täältä löytyy valtavasti isompia puistoja, joissa on kauniita pieniä yksityiskohtia ja alueita. Mä asuin Lancaster Gaten ja Paddingtonin välissä, eli ihan muutaman minuutin päässä Italian Gardensista, joka on noin suunnilleen Hyde Parkin ja Kensington Gardensin välillä. Molemmat joista on ehdottomasti vierailun arvoisia 🙂 Lisäksi suosittelen ehdottomasti Lontoossa vieraillessanne käydä vaikka piknikillä tai kävelyllä ihan Trafalgar Squarelta alkavassa Green Parkissa, vähän Oxford Streetiltä pohjoiseen olevassa Regent’s Parkissa tai Primrose Hillillä, josta on myös kaunis näköala Lontooseen.

2. Ruoka. Ruoka on Lontoossa paljon halvempaa. Usein valitetaan siitä, miten kallista Lontoossa on. Vuokrat on ihan reilusti yläkanttiin Suomen vastaavista, sähkö on järjettömän hintaista ja julkinen liikenne on kalliimpaa. Mutta sitten vuorostaan moni muu asia on halvempaa, ja siitä olennaisempana ruoka. Ihan jo vertailemalla kansainvälisiä tuotteita, kuten jotain Uncle Ben’sin riisiä, kokista tai yleisestikin hintatason määrittelyyn käytettyä Bic Mac -hampurilaista, huomaa eron. Mutta ennen kaikkea täällä ruokakaupat käyttää tosi paljon promootioita, ja lähes puolet tuotteista on jonkun sorttisessa ”osta 3 maksa 2” -tarjouksessa. Vihannekset ja hedelmät on myöskin huomattavasti halvempia.

IMG_5514

IMG_5800

IMG_5640

IMG_5623IMG_5668


IMG_5730

IMG_5761

3. Ruokakaupat. Mä rakastan paikallisia ruokakauppoja ja voisin pyöriä niissä tuntitolkulla. Briteissä on tosi paljon ihan brittiläisiä tuotteita, ja täällä on ihan hirveesti kaikkia erikoisuuksia. En nyt äkkiseltään osaa edes erotella, mutta karkkihyllyä lukuun ottamatta tykkään huomattavasti enemmän brittiläisistä ruokakaupoista, tosin Suomessa rakastan kotimaisia vihanneksia. Täällä on paljon parempi hedelmätarjonta, ja hedelmät on usein jotenkin makeampia. Lisäksi täältä saa ympäri vuoden mustikoita, vadelmia, ja esimerkiksi tuoreita passionhedelmiä. Kaiken kaikkiaan rakastan ruokakauppojen tarjontaa täällä! Lisäksi jokainen ruokakauppa toimittaa kotiin. Jep. Eikä mitään Alepa -meininkiä, jossa on vaan suppea tarjonta, vaan ihan mitä tahansa voi tilata kotiin. Tilausaikataulu määritellään tunnin tarkkuudella ja tuotteet tuodaan kotiin tyyliin 3 euron lisämaksusta. Jos on kiireinen tai ei jaksa raahata painavia ruokakasseja, niin samat pystyy tilaamaan kotisohvalta. Ja mikä parasta, on monta nettisivu, jotka vertailee tuotteiden hinnat kaikkien ketjujen välillä ja ilmoittaa aleista. Monilla on myös ihan internet-tarjouksia, joten usein ton nettikaupan käyttäminen tulee halvemmaks.

Ravintolat. Ravintolatkin on täällä usein halvempia kuin Suomessa. Kyllä täällä on mittava määrä kalliimpia rafloja, joista saa pulittaa pitkän pennin ruokailusta, mutta ihan perus lounaspaikat ja sellaiset Vapiano / Memphis -henkiset ruokapaikat, joista saa perusmättöä, on paljon halvemmat 🙂 Mun Lontoon lempirafla -postaus on muuten työn alla!

IMG_5771

IMG_5801IMG_5776

IMG_5699IMG_5524

4. Luksusautot. Herrajumala ei taida mennä päivääkään ilman, että olen nähnyt Ferrarin, Maseratin tai Lamborghinin. Yleensä useampia. Täällä on vähän joka nurkalla Rolls Roycea ja Maseratia, siinä missä Suomessa niitä ei nää ikinä. Täällä myös Mersut, Bemarit ja Audit on samoissa määrissä kuin koti-Suomessa Toyotat, Volvot ja Fordit. Jotenkin silmä on jo vähän tottunut noihin autoihin, eikä niihin enää kiinnitä huomiota. Tää palas taas mieleen kun mun autoista kiinnostunut siskoni oli käymässä ja kiinnitti asiaan koko ajan huomiota.

5. Sisäänpäin aukeavat ovet. Maailman typerin asia. Kaikki ovet aukee sisäänpäin Lontoossa. Suomessa ovet aukee yleensä vaihtelevasti, tosin useimmiten ulospäin. Sitä ei edes tajua miten valtava ero on kyseessä, ennen kuin on jatkuvasti jäämässä jumiin oviaukkoihin, kun ne ovet aukeaa väärinpäin.

IMG_5804IMG_5768

IMG_5759

IMG_5577

IMG_5519

IMG_5635

6. Pysäköinti. Täällä saa pysäköidä miten päin vaan. Suomessa saa pysäköidä vain samaan suuntaan kuin mitä liikenne kulkee. Autot on aina kaikki samaan suuntaan Suomessa; täällä ne on ihan miten sattuu. Suomessa siitä on myös helppo hahmottaa esim. onko katu yksisuuntainen vai ei. Täällä ei koskaan muista miten päin liikenne on, kun ne autot on pysäköity miten sattuu.

7. Metrot. Metroihin ei aina pääse Lontoossa. Vaikka olet siellä laiturilla, niin voi mennä vaikka viisikin metroa, ennen kuin pääset sisään. Ruuhka-aikaan metrot on niin täynnä, että vaikka ne pysähtyvätkin asemalle, niin sinne ei välttämättä ole mitään asiaa sisälle. Ei siis kannata luottaa ruuhka-aikaan pääsevänsä perille tietyssä ajassa, nimittäin saattaa mennä vaikka vartti, että edes pääsee metroon. Lisäksi täällä on jatkuvasti jotain häiriöitä metrossa. Yksi joku isompi roska raiteilla, niin koko homma kusee muutaman hetken, aiheuttaen em. ruuhkan. Lontoossa on niin massiivinen määrä ihmisiä, ja ihmisvirta on ihan jatkuva, joten kun joku pysähtyy hetkeksi, niin se ruuhka ehtii kerääntymään ihan minuuteissa. Sen lisäksi, että täällä joutuu olemaan metrossa kuin sillit purkissa, metrotunnelit on melko kapeita, ja kun ihmisiä on paljon, niin siellä tunneleissa on helposti jumissa. Itselleni tämä ainakin aiheuttaa tosi paljon ahdistusta sikäli, että mulla on ihan lievästi ahtaanpaikan kammoa. Suosittelen siis ahtautta pelkääville mieluummin muita keinoja siirtyä paikasta toiseen. Lisäksi, Lontoon keskusta on pinta-alallisesti pienempi kuin mitä usein luullaan. Nää kävelyetäisyydet ei oo mitenkään mahdottomia, ja täällä turisteina vierailevia aina suosittelen kävelemään mahdollisimman paljon. Silloin näkee ja kokee paljon enemmän 🙂

IMG_5747 IMG_5763IMG_5721IMG_5652Asuja-001IMG_5591

8. Käteinen. Lontoossa käytetään yhä edelleen aika paljon käteistä. Mä en vieläkään osaa tottua tähän. Kaikki taksit ei esimerkiksi ota korttia ollenkaan, mutta taksien lisäksi monessa muussa paikassa tarvitsee käteistä. Pienemmissä paikoissa, esim. baareissa tai bagel shopeissa jne. on n. 10 punnan minimi, jonka jälkeen kortti on OK, mutta usein tarvitsee pientä käteistä milloin mihinkin. Mulla on vähintään kerran viikossa tilanne, kun tarttisin käteistä, mutta suomalaiseen malliin mulla ei tietenkään ole sitä.

9. Ihmiset. Lontoo on varmaan yksi maailman kansainvälisimpiä kaupunkeja, ja täällä on kyllä vähän joka kansalaisuutta ympärillä. Ihmiset on tosi kiireisiä ja koko ajan hiihtämässä jonnekin, mutta samalla täällä ollaan kyllä tosi mukavia ja ystävällisiä, huomattavasti enemmän. Small talkia on tunnetusti tosi paljon, mutta kun siihen tottuu, niin se on aika hyödyllistä. Ravintolasuosituksia taksikuskeilta, räätälisuosituksia metron vieruskaverilta ja vaikka mitä muuta. Ydinkeskusta on tosi turistien suosiossa, mutta jos haluaa enemmän nähdä brittejä ja brittiläisiä kauppoja / kahviloita, niin suosittelen siirtymään jonnekin vähän keskustan laitamille. Esim. Liverpool Streetin ympäristössä on paljon kivoja kahviloita, samaten Kensingtonissa.

10. Asiakaspalvelu. Asiakaspalvelu täällä on aika jännää. Joissain paikoissa, yleensä vähän hintavammissa ravintoloissa ja kaupoissa saa helposti mahtavaa palvelua, mutta yleinen asiakaspalvelun taso on huomattavasti alhaisempi kuin Suomessa. ”En tiedä” on yleinen vastaus myyjältä, jos kysyt kokoa. ”Selvitän asian” on huomattavasti harvinaisempi jatko. Asiakaspalvelijat voi usein olla tylyjä tai epäkohteliaita, eikä kiinnostusta asiakasta kohtaan oo välttämättä ihan hirveesti. Välillä saa sellaista kohtelua, josta voisi päätellä, että on kussut jonkun aamumuroihin, ja hillittömintä on se, että useimmiten tylyin kohtelu tulee nimenomaan manager-tason asiakaspalvelijoilta. Keskiluokan kauppojen, ruokakauppojen ja perusraflojen tarjoilijat ja myyjät on useimmiten ulkomaalaistaustaisia, joten en tiedä onko osa ongelmaa se, että kaikkialla on erilainen kulttuuri, eikä ole yhtä tiettyä toimintamallia, mene ja tiedä.

Siinä nyt muutamia ajatuksia Lontoosta.

IMG_5644IMG_5325

Kuvituksena tällä kertaa asu, joka on kuvattu yhdessä em. puistoista, Italian Gardensissa 🙂 Lähemmässä esittelyssä tällä kertaa tuo aiemmin vilahtanut Karen Millenin ihana konjakinvärinen nahkatakki ja suursuosikkini kesältä eli tuo burgundy maksimekko Nelly.comilta.

Mitäs tykkäätte asusta? 

Translation:// Just my take on some interesting phenomena that I have come across living in London 🙂 The photos are from Italian Gardens near my previous house.
For photos this time is one of my favourite outfits, the maxi dress from Nelly.com with some tan accessories. 

What do you think of the outfit? 🙂

(Otsikkona: Yö – Joutsenlaulu)

Kommentit (55)
  1. Veera Bianca
    7.11.2013, 18:10

    Kiitos Lontoo-ajatuksista, näitä oli kiva lukea! Muutan sinne suunnille hetkeksi tammikuussa itse 🙂

    1. Kiva!! Oletko pitkäänkin? 🙂

  2. Olipa kiva postaus! 🙂 Itse olen kolme kertaa käynyt lomamatkalla Lontoossa ja huomannut aika paljon samoja seikkoja!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *