Shampanjassa // Ras al Khaimah

Mungolife

Johan oli masentavaa tulla takaisin samoihin lämpöasteisiin kuin lähtiessämme. Olin jotenkin mielessäni ajatellut, että tottakai täällä on paljon keväisempää kun ollaan maaliskuun lopussa. Ei oo ei.  Nyt kun kulki reilun viikon kesävaatteissa, tuntuu taas niin turhauttavalta pukeutua neuleeseen ja lämpimiin vaatteisiin. Ähh, kevät tule jo. Onneksi voi vähän fiilailla näitä kesäisiä asuja reissusta, joita ei tosin ihan hirveesti tullut kuvailtua, kun aika paljon viihdyimme rannalla tai rennoissa kotivaatteissa. Oli kyllä niin rentouttava loma, kun tosi paljon oltiin kotioloissa ja ihan rennosti suunniteltiin päivät niin, että tuli levättyä, loikoiltua rannalla ja käytyä juuri siellä, mikä tuntui hyvältä idealta, eikä missä kuuluu käydä. Ras al Khaimah on ehkä kohteena hieman tylsä muutoin matkaajille, mutta meille se oli täydellinen. Oli ihanaa viettää Jennin ja miehensä kanssa aikaa ja oli ihanaa olla auringossa lomalla ilman mitään tarvetta suorittaa tai edes halua juosta ympäriinsä, vaan ennemmin oltiin lähellä Jennin kotia, tehtiin yhdessä ruokaa, pelattiin lautapelejä ja leikittiin kissan kanssa. Ihana kotoisan tuntuinen oleminen teki kyllä hyvää ja olo on tosi rentoutunut.

Eilen lennettiin takaisin, tai lähtö oli keskellä yötä 2.40 Dubaista ja perillä olimme 11 jälkeen, välissä oli parin tunnin stoppi Istanbulissa. Meidän koko lennot oli nähtävästi upgreidattu, ja lensimme myös takaisin Turkish Airlinesin busineksessa. Sattui vielä sopivasti, että Istanbulin ja Helsingin välillä on alettu käyttää tuota laajarunkoista konetta, eli myös Istanbul-Helsinki  -väli meni isossa koneessa. Tämähän tarkoitti myös sitä, että molemmilla lennoilla tuolit aukesivat sängyiksi, joten yölento meni vielä toivottuakin paremmin. Dantelle iski reissussa pariksi päiväksi vähän nuhaa ja käytiin nopeasti tsekkaamassa pari päivää ennen lähtöä korvat. Koska ei ollut mikään välttämättömyys ehtiä Suomeen takaisin juuri eilen, halusin tietää korvien tilanteen ennen lähtöä, koska korvatulehduksessa olevaa lasta en haluaisi viedä lentokoneen paineenvaihteluihin. Korvat sai puhtaat paperit ja nuhakin loppui samana iltana itsekseen. Itse asiassa tällä kertaa mieheni oli meistä se vainoharhainen ja loi mullekin sellaisen fiiliksen, että korvat täytyy tsekkaa. Dantella on niin helposti kaikki nuha mennyt korviin, että ei tuo ehkä liioittelua ollut. Nyt kävi vaan niin, että vikana reissupäivänä minä ja mies kehitimme kevyen niiskuttelun ja sen kanssa oli vähän nihkeä lentää, kun korvat oli lukossa vielä tunteja laskeutumisen jälkeen. Saatiinpa ainakin varmistus sille, että D:n korvat on kunnossa, tyyppi nimittäin joko nukkui tai oli yhtä hymyä koneessa, mitä tuskin olisi, jos korvat olisi kipeät.

Saa nähdä miten jatkossa meidän reissaaminen etenee, kun D tosta vielä vähän kasvaa, nimittäin tälle vuodelle on suunnitteilla aika monta reissua ja voi olla, että taaperoa on paljon vaikeampi viihdyttää lennolla. Vielä viihtyy sen verran hyvin sylissä, että lennot on kaikki menny hyvin, mutta jatkossa voi olla paljon enemmän haasteita saada jäbä pysymään paikallaan.

Multa kysyi joku kannanottoa liittyen matkailuun ja lentämiseen, kun siitä paljon on ollut puhetta blogeissa, mutta en mä suoraan sanottuna jaksa hirveästi asiasta kirjoittaa. Itseäni fiksummat ovat asiasta paljon kirjoittaneet hyviä ajatuksia, enkä mä jaksa sitä asiaa sen tarkemmin puida blogissa. Asiasta on tietenkin hyvä puhua, mutta mun mielestä tässä on taas ihan turhaan otettu silmätikuksi influencerit ja bloggaajat, kun todellisuudessa aika moni muu työntekijä maailmassa reissaa paljon enemmän. Kun mietitään vaikka monia businessmiehiä, aika monta lentoa kuuluu helposti työhön. Sellaista, joka on hieman turhaakin, kun monet neuvottelut voi hoitaa videopalavereina, eikä lentämällä ympäri Eurooppaa neuvottelemaan. Mutta toki näitä aloja pidetään paljon tärkeämpinä kuin "hömppä-bloggaamista", joten syyttävää sormea on helppo heilutella bloggaajien suuntaan. Oli tämä jonkun mielestä tärkeää tai hömppää, niin minulle tämä on ammatti ja niin monelle muullekin. Monelle meistä matkustaminen on tärkeää niin henkisen hyvinvoinnin vuoksi kuin ihan työasioidenkin takia. Vaikka tämä syntynyt keskustelu onkin tärkeää, mun mielestä olisi tärkeintä painostaa lentoyhtiöitä muutoksiin ja toimintamallien parantamiseen, nimenomaan ympäristöasioiden suhteen, eikä yksittäisiä matkaajia. (EDIT:// Ja koska muutamalta on päässyt unohtumaan, niin ei, en tule jatkossakaan julkaisemaan hyökkääviä ja asiattomia kommentteja. Olisi jokaisen hyvä lukea ajatuksella tuo kirjoittamani, eikä heti repiä pelihousujaan ja tulla karjumaan kommenttiboksiini. Olen itsekin sitä mieltä, että ympäristöasioihin on tärkeää kiinnittää huomiota ja tehdä parannuksia joka sektorilla aina lihantuotannosta yksityismatkustamiseen, mutta en tule hyväksymään tätä "vaikuttajiin" kohdistuvaa vaativaa ja läyhäävää tapaa tässäkin asiassa, sillä jokaisella meillä on mahdollisuuksia parantaa,  minulla ja sinulla. Me suomalaiset vaikuttajat olemme muutenkin pienen  pieni pisara valtameressä. Toki meilläkin on velvollisuuksia ja mahdollisuuksia muuttaa toimintaamme, MUTTA kellään ei ole oikeutta niitä sen enempää hyökkäävästi vaatia kuin ketään muutakaan kohtaan. En kritisoi tätä valveutuneisuutta ympäristöasioissa, kritisoin tätä lynkkaamismentaliteettia, joka joka asiassa on "vaikuttajia" kohtaan todella ylimitoitettua. )

No anyway, en kirjoita asiasta sen enempää, vaan varaudun paskamyrskyyn kun asian ollessa pinnalla kirjoitan, että aiomme matkustaa tänä vuonna paljon. Edellinen vuosi meni hyvin vähällä reissaamisella ja myös 2016 matkustin hieman vähemmän, raskauden ja vauvavuoden takia. Meillä on toiveissa, että joskus vielä saamme toisen lapsen. Tämä vuosi on kuitenkin sellainen, etten vielä halua olla jälleen raskaana. Toiveissa olisi toinen vauva sitten joskus 2019 aikaisintaan. Olenkin mielessäni ajatellut, että jo ensi vuonna mun reissaamisintoon ja ehkä mahdollisuuksiinkin. Ensimmäisen raskauteni neljä ensimmäistä kuukautta oli ihan tuskaisia, kun olin todella väsynyt ja viimeiset kolme kuukautta rajaakin aika paljon matkustamismahdollisuuksia muutenkin. Niinpä jos jossakin vaiheessa meille toinen lapsi tulee, rajautuu meidän matkustusmahdollisuudet varmasti aika paljon sekä mun voinnin, että sitten vauvavuoden rajoittavuuden mukaan. Nyt kun on vielä yksi lapsi, on niin helppo reissata, että aiomme ottaa siitä kaiken ilon irti. Saatamme jopa vielä tämän vuoden syksyn puolella palailla Jennin luo Ras al Khaimahiin. Lisäksi suunnitteilla on reissut Kreikkaan, Kroatiaan ja Maltalle, mutta myös mahdollisesti hieman kauemmas. Talveksi haaveilen pitkästä reissusta Ausseihin, mutta katsotaan, miten se tulee luonnistumaan. Myös Japani ja Tokio on haavelistalla tällä hetkellä, joten katsotaan mihin riittää aika, lomabudjetti ja lomapäivätkin :)

TOPSHOP jumpsuit
CHANEL laukku
ZIGN korkkarit
CHRISTIAN DIOR aurinkolasit
ZARA korvikset
THOMAS SABO helmikoru, SWAROVSKI rannekoru ja TORY BURCH nahkaranneke
DANIEL WELLINGTON kello (yhteistyö)

Mutta niin. Asustahan mä tulin kirjoittamaan.

On aina jotenkin superkivaa kun huomaa jonkun vaatteen olevan edelleen todella paljon mieleeni. Shampanjanvärinen jumpsuitini TopShopilta on näkynyt blogissa mulla ekan kerran varmaan 2014 Bodrumissa, ja tämä on tainnut mulla olla jo viitisen vuotta. Tykkään tästä edelleen ihan hirveästi, mutta käyttöä sille Suomessa on harmittavan vähän, sillä kesäpäivitä täällä on niin vähän. Ja lisäksi tämä vähän vaatii kaveriksi rusketuksen, sillä tosi kalpealla iholla kalpeanvärinen jumpsuit menee hukkaan. Reissussa jumpsuit oli päällä ainakin kolmena päivänä ja tykkään siitä käytössä todella. Mukava, helppo, on taskut, ei rypisty ja sopii niin sandaalien kuin korkkareiden kanssa. Hyvin istuva jumpsuit on mielestäni ihan klassinen kesävaate ja sei mielestäni koskaan poistu muodista.

Mulle myös sellainen klassikkojuttu on tällä hetkellä ruusukultaiset korut. Oli korujen kasaaminen muodissa tai ei, niin mä rakastan aina isoa röykkiötä koruja ranteessa ja mulla on aina rannekello ranteessa, oli rantaloma tai arkipäivä. Oon tykästynyt tosi paljon noihin vähän pienempiin Daniel Wellingtonin kelloihin (saatu blogin kautta), kun ne ovat kevyitä ja sopivat lempikoruihin saumattoman hyvin. Multa löytyy moinen niin mustana, ruusukultaisena kuin hopeisena, ja parilla nahkahihnalla vielä. Kello on musta niin olennainen osa asua, että siinä täytyy olla muutosmahdollisuuksia helposti :) Rannekorujen lisäksi mulla on iso hurahtaminen helmikoruihin, ja korvissa roikkuu päivittäin aika isot korvikset, joissa on jollakin lailla helmiä mukana. Helmet toistuu myös ranteessa. Mulla kulkee itse asiassa rakkaita ihmisiä tuossa mun rannekorussa. Sain korun kaasoiltani lahjaksi hääpäivänä ja myöhemmin siskoltani siihen tuollaisen kauniin charmin, jossa on kolme erilaista sulkaa, jotka ovat siinä meidän sisarussuhteen symbolina. Ja tuo uusi sormukseni, josta muutama onkin jo kysellyt, liittyy itse asiassa mieheeni ja poikaamme, joten käsissäni on aika monta korua, joilla on paljon merkitystä mulle. Kauniit korut ovat ihania, mutta kun niillä on merkitystä enemmänkin, on niitä ihana nähdä käsissä aamusta iltaan.

Kellon saa muuten -15 % alennuksella, kun käyttää koodia mungolife Daniel Wellingtonilla :)

Mitäs tykkäätte asusta?  

Kommentit

(Ei varmistettu)

Asu on ihana!

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia <3

Moona (Ei varmistettu)

Merin kanssa podcast? :) olitte niin ihana parivaljakko sillon back in the day että ois kiva kuulla teitä yhdessä.

Anna (Ei varmistettu)

Se oliski hauska :)

Tiina (Ei varmistettu)

Hei!
Nyt sivusit niin tärkeää aihetta, että täytyy kommentoida.
Muutos lähtee aina yksilöistä. Bloggaajat ovat ammattiryhmänä mielipidevaikuttajien roolissa varsinkin nuoremmille ikäluokille. Siksi ei ole yhdentekevää, millaista elämäntapaa ja arvoja edustatte ja edistätte. Esim. jatkuvan lentomatkailun puolustelu "kyllä muutkin" -argumenteilla tai oman vastuun ulkoistamisella lentoyhtiöille on laajassa mittakaavassa tuhoisaa ympäristölle ja varmistaa sen, että muutoksia ei tapahdu.
Sama koskee monia muitakin asioita, vaikkapa trendi-ruokiin liittyen. Tästä esimerkkinä avokado, minkä kasvatuksen ympäristöongelmia ei tuoda esiin.
En usko mustavalkoisuuteen missään asiassa. Matkustan itsekin, ja ruokavalinnoissani olisi paljon petrattavaa.
Mielipidevaikuttajana millä tahansa alalla toimivilta kuitenkin toivoisin henkilökohtaisen vastuun esiintuomista. Se on velvollisuutemme tulevia sukupolvia kohtaan.
Aurinkoista kevättä!

Anna (Ei varmistettu)

Vastaan tähän saman kuin tuonne toiselle kommentoijalle:
Kyllä, en kyseenalaista tätä asiaa ollenkaan. Jokaisen on tehtävä omat valinnat, sillä planeettaa tuhoaa todella moni asia lihatuotannosta yksityishenkilöiden lentoihin. Asiasta on hyvä keskustella, mutta valitettavasti tämä bloggaajien ja vaikuttajien lynkkaaminen tässäKIN asiassa on aivan epäsuhteessa kaikkiin muihin nähden.

riikka (Ei varmistettu)

Tehän olette olleet Maltalla aiemminkin? Me olemme kahden viikon päästä menossa isolla porukalla sinne. Ideana on ollut hankkia vuokra-auto, jotta voimme tutkia Gozoa tarkemmin. Olen vain lukenut, että liikenne Maltalla on hullua vasemmanpuoleisen liikenteen lisäksi. Olenkin pohtinut, uskallanko lähteä ajamaan tuolla. Olen aika kokenut ajaja ja mielestäni varma kuski, mutta outo paikka ajaa, liikenne, vasemmanpuoleisuus mietityttää. Muistatko oliko liikenne Gozolla minkälainen? Kiitos vastauksestasi!

Anna (Ei varmistettu)

Ei se Maltan liikenne ollu musta yhtään niin paha ku annetaan ymmärtää :) ja Gozolla oli tosi rauhallinen liikenne, palhon rauhallisempi paikka :)

whatnots

Ympäristöasiat tosin ovat sellaisia, että meistä kukaan ei saisi pestä niistä käsiään. Perusteet, kuten joku muu saastuttaa enemmän/se on mulle henkisesti tärkeää ovat ihan yhtä tyhjän kanssa- ympäristö on pakko laittaa etusijalle, jos niin ei tehdä, kaikki muu menettää merkityksensä. Olen aina pyrkinyt huomioimaan ympäristön kestävyyttä valinnoissani, mutta nyt äitinä tämä korostuu ihan erilailla, sillä jos jokainen ihminen ei nyt tartu toimeen parhaan kykynsä mukaan ympäristön hyväksi, ei lapsillamme oikeasti ole rauhallista tulevaisuutta näköpiirissään.

Anna (Ei varmistettu)

Kyllä, en kyseenalaista tätä asiaa ollenkaan. Jokaisen on tehtävä omat valinnat, sillä planeettaa tuhoaa todella moni asia lihatuotannosta yksityishenkilöiden lentoihin. Asiasta on hyvä keskustella, mutta valitettavasti tämä bloggaajien ja vaikuttajien lynkkaaminen tässäKIN asiassa on aivan epäsuhteessa kaikkiin muihin nähden.

Emmi (Ei varmistettu)

Mä rakastan jumpsuiteja muiden päällä ja aina kokeilen niitä, mut jostain syystä ne mun mielestä lyhentää mua ihan kamalasti... Kun on tälläinen hukkapätkä niin kaipaisi ennemmin pidentävää efektiä. Tai ehkä se on vaan mun pään sisällä :D Ihana asu ja tuo laukku on aivan kamalan ihana!

Annu (Ei varmistettu)

Ihan hyvä että olet saanut voimakkaita kommentteja ympäristöasioihin liittyen. Vaikka et niitä julkaisisikaan, toivottavasti luet ne itse ja ajatuksella. Blogisi on supersuosittu, joten toivoisin sinun Anna vähän heräävän ottamaan vastuuta.

Anna (Ei varmistettu)

Voimakas on aivan eri ilmaisu kuin hyökkäävä tai asiaton. En lue yhtäkään kommenttia läpi ollenkaan, jos siitä käy heti ilmi asiattomuus tai hyökkäävyys tai se alkaa sanoilla "nyt loppui blogin lukeminen" jossakin muodossa. Mulla on myös liputettu useita käyttäjiä, joiden kommentit eivät edes tule mulle julkaistavaksi, vaan menee suoraan hylkyyn. En koe mitenkään tarpeelliseksi lukea sellaisia kommentteja ja pilata niillä päivääni. Kaikki asiat voi ilmaista asiallisesti ja hyökkäämättä. Vaikka olen bloggaaja, en ole roskasanko, enkä velvoitettu ottamaan vastaan pahaa oloa purkavia kommentteja ja solvauksia.

Kommenttisi vastaanottaa oikea aito ihminen, jolle olet vain anonyymi kasvo, joten toivoisin sinun Annu heräävän ottamaan vastuuta siitä, miten olisi hyvä kommentoida ja ottaa vastuu tekemisestäsi vaikka tekisit sen kasvottamana netissä. Jollekin jättämäsi kommentti tai toivomasi "voimakas kommentti" voi tehdä todella pahaa. Eikö toiveeni olekin ihan yhtä perusteltu kuin sinun? Jokaisella meistä on vastuu; minulla bloggaajana ja sinulla kanssaihmisenä. Joten syytön heittäkööt ensimmäisen kiven ja mielellään vielä niin, että jättää sen kiven maahan ja kohtelee kanssaihmisiä asiallisesti ja jopa ystävällisesti. Sillä saa paljon parempaa tulosta kuin hyökkäävillä ja asiattomilla kommenteilla :)

Enkä siis sano, että sun tämä kommentti olisi asiaton tai hyökkäävä, vaikka mielestäni onkin hieman epäasiallinen. Minä otan kiitos vaan vastuuta, mutta se, etten toimi tiettyjen ihmisten toiveiden ja vaatimusten mukaisesti ei oikeuta heitä sanomaan "heräävän ottamaan vastuuta". Minä toimin lain ja oman moraalini mukaan, eikä sinun moraalisi ole sen oikeampi kuin minun. Ehkä sinun olisi hyvä herätä muistamaan se?

(Ei varmistettu)

Anna, tämä oli hyvä ja asiallinen vastaus!
Minusta on outoa, että planeettamme pelastamisen tekosyyllä hyökätään YHDEN ihmisen kimpuun ja arvostellaan häntä ja kyseenalaistetaan jopa henkilön moraalikäsitykset ympäristöasioissa. Rivien välistä voi helposti lukea ihan muut vaikuttimet tällaisen kirjoittelun taustalla. On jotenkin ihan absurdia vaatia yhtä ihmistä tilille koko maapalloa koskevassa asiassa. Ei käy järkeen millään, sillä onhan maailmassa yli 7 miljardia ihmistä, joista jokaista yksittäistä ihmistä voi se kaikista hurskain lähestyä kirjeellä.

Annu (Ei varmistettu)

Kiva kun vastasit, ajattelin että et edes julkaise kommenttiani :)
En tietenkään hyväksy ilkeää kommentointia ja ikävää että olet sellaista saanut. Mutta tarkoitin, että jospa ne ilkeätkin kommentit havahduttaisivat sinut huomaamaan, kuinka tärkeästä asiasta on kyse. Olet varmasti elämäsi aikana tottunut elämään tietyllä tavalla (niin kuin me kaikki), mutta ehkä nyt olisi aika katsella joitakin omia toimintatapoja kriittisesti. Ympäristöasioiden sivuuttaminen on itse asiassa nykypäivänä jopa hieman epätrendikästä, vähän junttiakin, joten et kai Anna halua jatkossa profiloitua tällaiseksi?

Anna (Ei varmistettu)

Et hyväksy ilkeääkommentointia, mutta asioiden leimaaminen juntiksi on susta ihan fine? Okei. Mun mielestä omie nmoraalien nostaminen muita ylempään asemaan on siinä tapauksessa epätrendikkäintä ja junteinta, mitä tiedän. Tai itse asiassa mun mielestä tärkeiden asioiden nostaminen ja niiden toteuttaminen sen takia, että ne on trendikkäitä, vasta "junttia" onkin. Eli ehkä parempi, että me emme jatka keskustelua tämän enempää :)

Druidi (Ei varmistettu)

Annu. Olen vegaani, mutta syön vain lähiruokaa eli en tuo ruokiani ympäri maailmaa. Käytän vain kierrätettyjä vaatteita ja tuotteita niin pitkälle kuin pystyn, koska en halua, että kysyntäni takia valmistetaan yhtä ainutta uutta tuotetta. En käytä muuta kuin itsetekemääni kosmetiikkaan. En käytä autoa ja olemme perheenä menneet jopa niin pitkälle, että asuntommekin on kokonaan sisutettu käytettyinä hankituilla huonekaluilla ja leluilla yms., joka on lapsiperheessä ajoittain hankalaa. Muovia en ole käyttänyt enää viimeiseen kymmeneen vuoteen missään muodossa.

Pystyn kilpailemaan kanssasi ympäristöasioiden huomioimisen suhteen ja uskon, että päihittäisin sinut mennen tullen. Oletko siis juntti kun et pärjää minulle? Itseasiassa sillä ei ole väliä, koska ainakin minulle kyse on omista valinnoista joiden kanssa itse elän, enkä kilpaile toisten kanssa siitä kenellä on parempi moraali. Suojelen maapalloa, koska rakastan sitä, en siksi, että voisin kokea moraalista ylemmyydentunnetta.

Jokainen täällä on oikeutettu tekemään omat valintansa!

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia <3 Voi kun useampi ajattelisi noin :) Ja kiitos, että seuraat blogiani, vaikka valintamme ovat niin kovin erilaisia! <3

Mintsu (Ei varmistettu)

Ihanaa kun pystytte ja uskallatte matkustaa! Mulla taitaa olla jonkin sortin matkustus/lentopelko tällä hetkellä mutta ainakin voin lohduttautua sillä että ympäristö säästyy - toki vain minimaalisen vähän. Tosin matkustamme autolla, ehkä se on vähemmän kuluttava vaihtoehto sitten, tiedä häntä. Viime kesänä teimme Tukholma-Köpis-Legoland tourneen, tulevana kesänä lähdemme kiertämään Norjaa, sitä seuraavaksi ollaan ajateltu Baltian maita/Saksaa. On myös edullisempaa, nyt lähivuosina joudutaan miettimään hieman tarkemmin matkabudjettia. Ja vapaus mennä autolla sinne minne mieli tekee ja muuttaa suunnitelmia on koukuttavaa, toki ihan hotelleissa yötä ollaan. Mutta toiveissa on että päästään vielä kauemmaksikin lentäen muutaman vuoden päästä kun budjettikin taas palautuu. Lapsilla on ikävä mm. Lontoota ja Dubaita muistelevat erityisellä lämmöllä. Tarkoitus oli siis sanoa että hienoa kun on reissukipinä korkealla :) Mitä mieltä olet Pohjoismaihin/Baltiaan suuntautuvasta automatkailusta, onko sinun mielestä not so interesting? :D

Minski (Ei varmistettu)

Ootko tehnyt sun koruista postausta? Missä esittelisit sun korut tms :)? Esim. Tuo uusin sormus kiinnostaisi :)

Eveliina (Ei varmistettu)

Jokainen reissatkoon kuten haluaa. Toki hyvä valita eettisesti kestäviä ratkaisuja, jos niihin on mahdollisuus. Mutta mustakin vastuu ympäristöpäästöistä on lentoyhtiöillä siitäkin huolimatta että me kuluttajat luodaan heille kysyntää. Ja vaikka lentäisi paljon, muut valinnat elämässä voivat olla kestävämpiä ja toisaalta voi elää todella ympäristöä kuormittavalla tavalla vaikkei lentäisi koskaan. Musta on vähän kyseenalaista että ihmiset moralisoi tosiaan lentämisestä, kun niihin päästöihin on aika vaikea yksittäisen ihmisen vaikuttaa ellei sitten pidättäydy täysin lentämisestä. Uskon että tulevaisuudessa tässäkin kehitytään ja mahdollisesti lentäminenkin kuormittaa vähemmän luontoa. Siihenasti koitetaan nyt kuitenkin olla ihmisiksi toisamme kohtaan. Kriitikkojen ei ole pakko lentää, mutta sallikaa se kanssa ihmisille. Ei kukaan tahallaan kuitenkaan halua ympäristöä vahingoittaa, on vaan asioita mihin yksittäinen matkaaja ei voi vaikuttaa ellei pidättäydy niistä täysin.

Andy (Ei varmistettu)

Mua jäi hieman hämäämään tämä, että miten lentoyhtiöt on käytännössä vastuussa ympäristöongelmista? Siis tottakai ne nyt on niitä, jotka sitä lentokonetta ylläpitää ja sitä lennättelee ympäriinsä, mutta eihän ne nyt minnekään huvikseen lennä, jos ei maksavia asiakkaita ole. Mut siis mitä ne käytännössä voi tehdä parantaakseen tätä ympäristövastuukuormaa? Jos mietitään ympäristön saastumisen kannalta, niin ainoa asia, jolla tuota ympäristökuormaa voi yhtään keventää, on polttoaineen vaihtaminen. Ja koska lentopetroli on nyt jo puhtaimmilleen jalostettua öljypohjaista kaupallista polttoainetta, niin ei sitä voi oikein enää laadukkaampan kamaankaan vaihtaa. Ja se nyt ei yleensä kuulu lentoyhtiöiden ydinosaamisalueeseen kehitellä uusia polttoaineita. (Mitä taas tulee reittisuunnitteluun, niin siinä lentoyhtiöt on vähän puun ja kuoren välissä. Joko lennetään pitkiä reittejä isommalla koneella ja isolla matkustajamäärällä, jolloin ympäristöpäästöt on suurempia, koska suihkukoneet lentää korkeammalla ja nopeammin pieniin koneisiin verrattuna. Tai sitten lennetään lyhyempiä reittejä pienemmällä koneella ja siitä tulee monta lentokertaa...) Ei me oikein mihinkään siitä päästä, että A) lentoliikenne aiheuttaa ympäristön saastumista B) se on silti laillinen elinkeino C) saastuminen vähenee merkittävästi vain sillä, että lentoliikenne vähenee.

Sen sijaan kuluttajalle se valinta on loppujen lopuksi helpompi: "Tarvitseeko mun nyt välttämättä lentää (tai matkustaa ylipäänsä) paikasta A paikkaan B?" Tämä pätee ihan kaikkiin sieltä bisnesmiehistä meihin perusjamppoihin. Aika usein niiden bisnestyyppien ei tarvis lentää ja joskus sille perusmutsille loma on välttämätön siihen, että pää pysyy kasassa. En mä lähde arvioimaan mikä kellekin on pätevä syy, mutta toki kaikkea voi aina melkein miten tahansa. Mä kuitenkin toivoisin, että ei sysättäis kaikkea vastuuta aina muitten niskaan. Ei kaikki ole kuluttajankaan vastuulla, mutta aika usein sellaiset asiat on, jotka ei ole sille kuluttajalle tarpeellisia.

Scarlett'O (Ei varmistettu)

Hei Anna! Minulla olisi pieni postaustoive: Tekisitkö postauksen siitä mitä sinun pienimpiin laukkuihin mahtuu? Olen ostamassa samaa puhelinta kun sinulla ja olisi kiva tietää minne se mahtuu (ja mitä muuta) kun ei ole pienimmästä päästä.
Aurinkoista päivää! :)

ajatuksia (Ei varmistettu)

Välimeren kohteita voisi aika helposti kiertää laivalla myös lautan tai risteilyn muodossa? ja niissä se hyvä puoli että voi jättää lastentarvikkeet hyttiin ja varata vaikka luksushytin. Tavallisten ristelyfirmojen lisäksi on myös luksusristeilyitä. Matkoilla paikan vaihto on aika rankkaa jo pelkästään myös yksin matkaaville. Matkustajat voivat maksaa pienen päästömaksun ostaessaan lentoja ja on totta että päättäjien tulisi keksiä konsteja torjua ilmastonmuutosta. Syyttävä sormi tulisi osoittaa sellaisille kuten Amerikan "johtaja". Sinä tuskin ajelet autoilla päivittäin? siinä on yksi hyvä konsti myös säästää luontoa ettei omista lukuisia autoja ja ajele niillä jatkuvasti huviajeluita. Eri asia tietysti jos kaukaisen työpaikan takia tarvitsee käyttöönsä pakosti auton

Mmuksu (Ei varmistettu)

Vaikka tää maapallo on meille kaikille yhteinen ja sen luonnon ylläpitäminen myös kuuluu kaikille ja yksittäisen ihmisen valinnoilla on loppupeleissä vaikutusta, niin kyllä musta tuntuu masentavalta ja turhauttavalta se, että meillä on päästörajoitukset ja me maksetaan veroja ja kokoaika ympäristöasioista tiukennetaan. Kun taas vertaa Suomen kokoa Amerikkaan ja Afrikkaan tai Intian ja Japanin ihmismassoihin. Afrikka toki eriasia kehitysmaana, mutta Jenkeillä olisi ihan yhtälaiset mahikset tiukentaa säädöksiä ja siellä olisi pikkasen enempi ihmisiä vaikuttamassa.

Tuohon, että bloggaajia ei pidetä yhtä tärkeinä kuin bisnesmiehiä. Sanoisin sen verran, että harvalla bisnesmiehellä on oma julkinen sivusto, mihin voisi käydä valittamassa. :D Siksi tässä asiassa te joudutte maalitauluksi.

Jenna (Ei varmistettu)

Kaunis asu! <3 Tykkään myös tuosta sun tukan väristä. Oot upea :)

Kommentoi