Singapore pt. 1 - Peranakan trail, Tiong Bahru & Park Royal at Pickering

Mungolife

Hiphei!

Sain tuossa syksyllä tiedon, että olen saanut kutsun Singapore Tourist Boardilta tutustumaan Singaporeen. Saavuin tänne torstai-aamulla klo 7 paikallista aikaa. Singapore Airlinesilla lensin ensimmäistä kertaa, ja vaikkei ihan maailman parhaan lentoyhtiön arvoinen mielestäni ollutkaan, niin oikein erinomainen lentoyhtiö (mun sydän vaan sykkii edelleen lujiten Malaysian Airlinesille). Ruoka maistui ja lentoemännät oli oikein mukavia. Vauvat kiljui, inflight entertainment oli valikoimaltaan mukavan vaihteleva ja uudet kuulokkeet varmisti, että elämä hymyili suurimman osan matkasta vauvoista huolimatta. Mun lento lähti Lontoosta 11 aamulla, ja mulla on paikan päällä olijoista pisin aikaero täällä. Fiilis Singaporeen saapuessa oli rehellisesti sanottuna todella hakattu.

Mun leikattu polvi tykkää kiukutella ihan hirveesti pitkillä lennoilla ja jalka menee aivan juntturaan kun nää mun todella lyhkäiset raajani yrittää sulloa jotenkin mukavaan asentoon lentokoneessa. Yritä siinä sitten nukkua. Typerä laskettelu ja typerä minä. Tyhmästä päästä kärsii koko kroppa on aika kirjaimellinen sanonta tässä tapauksessa.

Ja yritäpä siinä nukkua lennolla muutenkin kun sisäinen kello on keskipäivää. Mahdoton yritys. Sain nukuttua lennolla ehkä pari tuntia, ja sekin väkevästi allergialääkettä väärinkäyttäen, että edes jostain saisi väsyttävän vaikutuksen. Soosoo Anna. Oon niin kateellinen Julialle ja Marinellalle (missä välissä te tytöt muuten nukutte, kun ootte ehtinyt postailemaan paikan päältä?!:D), jotka saivat lentää Suomesta keskiyöllä lähtevällä lennolla, ja olla täällä joskus viiden maissa. Meillä muilla oli edessä taistelu silmäluomien tippumista vastaan, kun seitsemältä laskettiin tassut Singaporen maan pinnalle, ja niillä lennosta turvonneilla tassuilla sitten pantiin menemään koko päivä. Olo on lievästi sanottuna hieman hämmentynyt, kun ainoana istut minibussissa, missä seitsemän muuta ihmistä täysin luontevasti keskustelee keskenään jännällä miksauksella tanskaa, norjaa ja ruotsia, ja yrität pitää itsesi virkeänä viihdyttämällä itseäsi esim. laskemalla montako punaista autoa on tullut vastaan. Mä rakastan unta, ja jos en saa nukkua sellata kahdeksaa - yhdeksää tuntia yössä, ei ole elämä elämisen arvoista.

Kaiken lisäksi kun aivot humisee tyhjyyttään, niin on jotenkin ihan käsittämättömän vaikeeta kuunnella näiden muiden puhetta. Lukioruotsista on ehtinyt vierähtämään kohta seitsemän vuotta (hyvää päivää mä olen vanha!) ja tunne on kuin kuuntelisi radiota kanavalla, joka on melkein kohdillaan. Siellä täällä tuttu sana, ja melkein ymmärtää, mutta samalla voisi kuunnella vaikka swahilia, yhtä tehokasta tulkintaa on. Yksi puhuu ruotsia, toinen vastaa norjaksi ja kolmas liittyy keskusteluun tanskaksi. Ja meikäläinen siellä kouluruotsi-taidoilla tuijottaa tiukasti ikkunasta ja miettii, että todennäkösesti ennemmin oppii kommunikoimaan oppaan kanssa mandariiniksi. Tai lentämään.

Red Bullia vaan naamariin ja kohti Singaporen jännittäviä vanhoja katuja ja jännittäviä näköaloja!

Mähän siis rakastan Singaporea. Tää on Aasian kaupungeista mun ehdoton suosikkini. Tää on kuin Lontoo, futuristisella twistillä ja melkein sairaalahygienian tasoisella puhtaudellaan, samalla kun lämpöasteita on päälle 30 ja ilman kosteus joku 98 %. Kolmen vuoden takaisesta Singaporen vierailusta on vielä paljon mielessä, mutta herrajumala tämä paikka on muuttunut valtavasti.

On ollut kauhean mielenkiintoista olla täällä oppaan kanssa, kun samalla on oppinut maasta hirveästi uutta. Singaporehan on pirun pieni paikka. Tää on korkeussuunnassa 24 kilometriä ja leveyssuunnassa 42 kilometriä. Ei paljoa koolla siis pilattu. Tämä on myös todella nuori. Vasta 1965 itsenäistynyt maa on muuttunut todella nopealla sykkeellä pienestä kalastajakylästä yhdeksi maailman finanssikeskuksista. Kartalla Suomeakin pienempi (siinäpä suoritus!) kokoinen maa on koti maailman kiireisimmälle satamalle, ja jokaikinen suuri pankki päällä maan haluaa rakentaa hulppean pilvenpiirtäjän tänne. Singaporesta on lyhyessä ajassa tullut idyllinen luksuspaikka, jossa on kaikki jotenkin uutta, kiiltävää, kaunista ja hohdokasta. Eikä vähiten sen takia, että maassa on järkyttävät sakot roskaamisesta ja purkan maahan heittämisestäkin saa hillittömän loven lompakkoon aiheutettua. Hienoa. Rakastan Singaporessa kieltoa tupakoida about kaikkialla, ja yleistä ilmapiiriä. Mä saan usein parissa ekassa tunnissa fiiliksen siitä, tykkäänkö kaupungista / maasta, ja SIngaporeen ihastuin jo viimeksi. Tämä reissu on vain lujittanut ajatustani siitä, että kyseinen paikka on täydellinen lomakohde. On rantaa, kaupunkia, ruokaa, shoppailua, kulttuuria, maisemia, puistoja, vettä ja vaikka mitä! En oikein keksi, mitä täältä pitäisi lähteä hakemaan, ettei sitä löytyisi.

(Taustalla kaukaisuudessa häämöttää Indonesia. Singapore on tosi lähellä sekä Malesiaa, että Indonesiaa, eli on tosi hyvä matkakohde, jos haluaa yhdistää useamman maan Aasiassa lomamatkallaan. Ihan outoa nähdä, että Bali on noin lähellä mutta samalla noin kaukana. Onneksi sinnekin pääsee vielä tämän vuoden puolella :) 

Maalla on myös supermielenkiintoinen historia, koska singaporelaisilla on perimänä kiinalaisuutta (77% väestöstä), malesialaisuutta (14% väestöstä), intialaisuutta (7% väestöstä) ja loput euraasialaisuutta. (Luvut vaihtelee lähteen mukaan, näitä lukuja meille tarjottiin oppaamme toimesta..) Kaikista näistä kulttuureista on tullut paljon maan kulttuuriin, eikä sillisalaattia vähennä ollenkaan Iso-Britannian pitkä hallinta-kausi. Iso-Britanniaa ja Lontoota tunnutaan muutenkin täällä ihannoivan tosi paljon, ja senkin takia Singapore on musta aivan loistava vierailukohde, täällä nimittäin puhutaan poikkeuksellisen hyvin englantia melko lailla kaikkialla :)

Meidän aikataulu täällä on jotakuinkin joka päivä sellainen, että lähdemme liikkeelle n. 8-9 aikaan aamulla ja palaamme hotellille sitten siinä ennen keskiyötä. Välissä on yleensä n. tunnin tai kahden vapaa-aika, jolloin itse oon aika tehokkaasti yrittänyt nukkua päikkäreitä, käynyt suihkussa (täällä on hiostavaa perhana :D) ja lepuuttanut jalkoja. Illat ja alkuyöt onkin mennyt satojen kuvien läpikäymisessä ja bloggailussa, joten yhtään ylimääräistä aikaa täällä ei ole. Ihailen näiden skandityttöjen aktiivisuutta, kun he kirjoittavat useita postauksia päivässä, mutta toisaalta itse en halua jättäytyä meidän mielenkiintoisesta ohjelmasta, ja haluan nauttia joka sekunnista täällä upeassa kaupungissa. Mun postaustyylikin on paljon aikaavievempi sikäli, että itse tykkään pitää blogissani pitkät postaukset, enkä muutamaa pikaisempaa päivässä. Se ei vaan jotenkin sovi mulle.  Olen yrittänyt näitä postauksia nyt jakaa useampaan osaan, että niiden lukeminen olisi helpompaa teille :)

Aloitimme siis retkemme täällä vierailemalla "vanhassa kaupungissa", eli kaduilla, joissa on vielä maailmansotien aikaisia taloja (Singaporea on miehittänyt Japani, ja sekin on joutunut sotiin mukaan, muttei kärsinyt ihan valtavaa tappiota aikanaan). Kaupunki muuten on jotenkin todella kiiltävä, kaunis ja "uusi", joten on kiva nähdä hieman vastakkaisuutta noilla vanhoilla kiinalaisilla rakennuksilla. Kiertelimme paikallisia katuja ja kahviloita, kirjakauppoja ja toreja.

(Reps! Vuorokauden valvoneen bloggaajan äärimmäisen hyvää huumoria...:D) 

Lounaaksi suuntasimme Tiong Bahru Food Centeriin, joka on siis tuon Tiong Bahru -alueen sellainen valtava ruokakeskus ostoskeskuksen sisällä. Siellä on erilaisia ruokakojuja siis varmaan sata. Saimme oppaalta vitosen käpälään ja oikeuden valita mitä ikinä haluamme. Oikea rehellinen Singapore -kokemus. Siitä sitten etsimään vaan. Opas kertoi, että kaikki ravintolat Singaporessa saavat hygienialuokituksen A-C. A on hygieniatasoltaan erinomainen, B on hyvä, C:ssä on jotakin moitteita. Pistotarkastuksia tehdään jatkuvasti ja jokaisessa ravintolassa pitää olla selkeästi esillä tuo arvostelu. Meikämandoliinin parin vuoden takaisin vietnamilaisen noroviruksen jälkeen oon alkanu vähän natseilee ruokapaikkojen suhteen, joten karsin mun listalta pois muut paitsi A-merkin paikat.

Ravintolatilan alapuolella on muuten valtava tori täynnä raakoja elintarvikkeita, ja ihmetystä riitti erinäisissä merenelävissä. Ainakin pitäisi olla ruoan tuoretta siinä yläkerrassa siis! Mulla on muutamia ruoka-aine -allergioita, joten pitäydyin tutussa ja turvallisessa ankassa. Mulla on vähän hankalasti allergiaa eri mausteihin, joten mulla esim. intialainen ja nepalilainen keittiö ja curryruoat on vankasti pois ruokalistalta. Kuitenkin, tuolla Food Centerissä sai siis annoksen ruokaa n. 2-4 Singaporen dollarilla (1 SGD = 0,60 EUR), eli parilla eurolla saa oikeen herkullisen annoksen! :) Budjetilla matkustaville, vinkki vitonen siis tämä paikka!

Päästiin nopeasti pyörähtämään hotellilla tämän jälkeen. Checkauksen, suihkun ja matkalaukun purun jälkeen ei paljoa jäänyt aikaa ennen iltapäivän ohjelmaa, tosin ehdin hiihdellä ympäri hotellia kuvailutarkoituksessa. Meidät on majoitettu supervehreään ParkRoyal on Pickering -hotelliin, joka on ihan Chinatownin kyljessä, ja hyvällä sijainnilla keskustaan nähden.

Tervetulomehu maistui kyllä aika hyvin, kun alla oli muutaman tunnin käpöstely.

Hotellin allasalue on aivan ihana! Infinity pool, jonka ympärillä on tuollaisia pehmustettuja majoja, joissa voi rentoutua, lueskella tai vaikka blogata. Ihana konsepti!

Sain huoneen 11. kerroksesta, ja ei kyllä ole näköalassa valittamista!

Tän hotellin yksi piirre on se, että joka kerroksessa on valtavasti kasvillisuutta ja tää on ulospäin tosi jännän näköinen!

On sitä kyllä ehkä huonommissakin hotelleissa tullut viihdyttyä!

Hetkinen. Mä just lähdin Lontoosta? Ei tänne ihan mun takia ois tarvinnu samanlaisia takseja tuoda! Nää on aika harvakseltaan nähtävissä täällä, mutta hieman kyllä nauratti kun näitä koppakuoriaisia on vilahdellut. Tällasessa trooppisessa palmuympäristössä ne ei vaan tunnu olevan oikeassa paikassa :D

Tää hotelli on jo itsessään kuin nähtävyys. Todella todella kaunis hotelli, jolla on jotenkin todella rauhoittava vaikutus. Paljon kauniita luonnosta muotonsa ja materiaalinsa saaneita elementtejä ja yleisesti todella luonnollinen decor.

Hotelliyö täällä ei ole ihan halpa. On kyllä kuitenkin ehdottomasti hintansa arvoinen. Huoneet on tosi tilavia, ja näköala on mahtava. Palvelu pelaa, fiilis on kotoisa ja aamupala on herkullinen! Tosin jos jostakin on annettava miinusta, niin tää nykymuoti, jossa isketään vessa parin läpinäkyvän seinän keskelle läpinäkyvän oven taakse on musta vähän hankala. Näin yksin huoneessa asuessa ei aiheuta mitään ongelmaa, mutta ois se musta vähän ronskia olla tällaisessa huoneessa kaksin jonkun kanssa. Suihkukin on tietenkin lasin keskellä, mutta se nyt ehkä vielä jotenkin menee. Jotenkin vaan olisi aika romantiikantappoa, jos olisi vaikkapa pariskuntana tällaisessa huoneessa. Eikä se ehkä kavereidenkaan kesken ole mikään toimivin ratkaisu. Oon tätä läpinäkyvien vessojen ja kylppäreiden konseptia ihmetellyt jo aika monissa maissa, eli ei tosiaan mikään erikoisuus. Tulipahan nyt vaan mieleen tässä. Ehkä mulla on vaan jotain deep-set issues, mutta mä laitan kylppärin oven kiinni aina himassakin. Yksin ollessa. Onkohan se jotain sosiopaattiuden ja tulevan sarjamurhaan merkkejä? (Kyllä, katoin taas Criminal Mindsia pitkästä aikaa...) On mulla taas rankkaa. Oon jossain luksushotellissa Singaporessa ja nillitän vessan oven läpinäkyvyydessä. Mutta ehkä joku nyt tekee tällä tiedolla jotakin. (Äärimmäisen todennäköistä..)

Siinäpä tämä alkuinfo, aamulla lisää ensimmäisestä päivästämme Singaporessa! :) 

Translation:// Unfortunately, due to our hectic schedule here in Singapore I am not able to write translations for these posts. However, I do hope you enjoy the pictures at least!! In all shortness; I'm here invited by the Singapore Tourist Board to explore Singapore for five days. Singapore also happens to be one of my absolute favourite cities in the world and a place that I would definitely recommend everybody to visit! :)

Kommentit

En todellakaan tajua noita lasiseinin ja ovin rakennettuja vessoja. Ollaan aviomiehen kanssa lähdössä kohta kolmen viikon lomalle Aasiaan ja aika monta kivaa hotellia tuli karsittua tuon takia. 10 vuotta on menty kimpassa ja vaikka olisi takana toinenkin mokoma niin en silti halua "asioida" lasivessassa kun toinen on siinä toisella puolella :'D miksi sitten rakentaa koko seinää :D olipahan yhdessäkin hotellissa kylpyamme sijoitettu sängyn viereen, eli näitä ihan häröjä ratkaisuja löytyy kyllä vaikka minkälaisis. Mikä funktio on kylpyammeella sängyn vieressä eikä erikseen siellä kylpyhuoneessa?

En muuten tiedä miten itse tuon koit, mutta kirjoituksesi perusteella kuulostaa aika tylyltä tilanteelta että muut puhuvat pääosin yhteistä kieltä ja yksi jää ulkopuolelle. En itse kouluruotsillani ymmärtäisi ainakaan tanskaa ja tuskin norjaakaan sen enempää. Itseäni ainakin ahistaa jos omassa suomalaisessa seurueessamme joskus sattuu olemaan ulkomaalaisia ja kaikki puhuvat suomea. Se on vain niin tylyä ja epäkohteliasta! Julian kirjoituksesta jäi vähän samanlainen kuva, että hieman epäkohteliaita naisia ollut mukana, kun keskustelua ei juurikaan synny koko seurueen kanssa. Toivottavasti asia ei ihan näin ole tai olette edes päässeet vähän puheisiin heidänkin kanssaan :) mutta kiva että sait tilaisuuden lähteä tuonne, lisää reissupostauksia odotellen :)

Anna (Ei varmistettu)

No nimenomaan!! En siis ole ainoa rajoittunut :D
No itse asiassa nyt kun Suomi-tytötkin on täällä, niin ollaan aika paljon jauhettu vaan keskenämme suomeksi. Mä aloittelin englanniksi keskustelua useaan otteeseen ekana päivänä, mutta se kuoli yleensä aika nopeesti, luovutin ja elin omassa jetlag-maailmassani hetken aikaa. On tää musta sinänsä aika jännä meininki, mutta toisaalta, eipä näin isolla ryhmällä ryhmäkeskusteluja muutenkaan voi koko aikaa käydä, niin ollaan oikeastaan tyttöjen kanssa vaan pitäydytty omana kolmen koplanamme. Ollaan toki juteltu myös näille muille ruokatilanteissa ja ylipäätään kuulumisia ja ajatuksia vähän vaihellen, mutta on tässä selkeästi jakoa kielten välillä havaittavissa :D

Nella Kaukokaipuu (Ei varmistettu) http://www.matkablogi.net

Huikee postaus ja kuvat! Ja kysymys täältä kuuluu: Miten sulla oli aikaa ja missä välissä ehdit kirjoittaa näin pitkän postauksen! Mulla on vaan lyhyitä settejä. :D En olisi ikinä saanut aikaiseksi tällaista, vasta kotoa käsin sitten.

Mutta so far reissu on ollut ihan kingi ja Singapore on aivan mieletön, nautitaan täysillä vielä vikoista päivistäkin! (:

Anna (Ei varmistettu)

Mun tänpäivänen zombieus selittynee sillä, että otin sen ajan nukkumisesta :D Ja näin tehdään todellakin!! :)

IraCassandra (Ei varmistettu)

Upea toi hotelli!! Oon sanaton :o Paitsi että on tosi kiva kun teet näin kattavia postauksia paikoista joissa olet vieraillut! :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiva kuulla, kiitoksia :)

anni (Ei varmistettu)

Joo siis tuo lasiseina/ovi trendi menee kyllä mulla ainakin aivan yli ymmärryksen. Koska MIKSI?!? Kuka tirkistelijä näitä huoneita oikein suunnittelee? :D Ei voi ymmärtää :D

Anna (Ei varmistettu)

Mäki välillä mietin, että millä huumorilla nää on keksitty :D

Julia (Ei varmistettu)

Täällä kans yks rajoittunut ilmoittautuu! Lontoolaisessa hotellissa oli myös lasiseinä vessassa... ja kyllä, ahdisti :D kyllä vessassa asiointiin tarvitaan mun mielestä se oma rauha! Mut ihania kuvia, hirvee matkakuume vaan iski. Tonne täytyy päästä käymään! :)

Anna (Ei varmistettu)

Hahah, no niinpä! :) Ja kiitoksia :)

noniin =D asia selvä, ihan tän jutun perusteella singapore on mun to do-listalla... siis meidän <3 =D kaikki faktat, mitkä mulle on tärkeitä reissaamisessa on tässä listattuna, puhtaus, ruoka, kaupat ym... Aivan mahtava, mielenkiintoinen ja futuristinen maisema (mitä noita iltakuvia kattoo!) Kiitti! ihan tällasten ahaa-elämysten takia luen blogeja =D

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia, kiva kuulla, että löytyi uusi intoilukohde :)

Suski (Ei varmistettu)

Samaa mieltä noista vessoista! Tuli kerran Hong Kongissa törmättyä tuohon erikoisuuteen. Vielä mielenkiintosempaa se oli, kun Hong Kongissahan niitä neliöitä ei hirveesti ole hostelleista varsinkaan. Vessa oli melkein sängyn vieressä ja ovi ei mennyt edes kiinni, sentään suihkuverhon sai vedettyä joten kuten siihen eteen.

Voisin ymmärtää jos ois ees silleen, että ulkopuolelta ei näe vessaan mutta vessasta näkis ulos. :D Ja en todellakaan haluais maksaa vielä ylihintaa et pääsen tollaseen huoneeseen.

Noh joo :D pidä hauskaa!

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia kovasti, aion! :) Ja joo, on nää vähän jänniä ratkaisuja :D

Sindu (Ei varmistettu)

Mielenkiinnolla lueskelen näitä sun Singapore postauksia. Vaikuttaa juurikin paikalta johon voisin kuvitella lähteväni, ihania kuvia!

Anna (Ei varmistettu)

Kiva kuulla :)

Jcnna (Ei varmistettu)

Haha, olisi tosi kiva käydä kakkoshädällä läpinäkyvässä vessassa. :D Siinä voi vetää romantiikan ja estot samalla vessanpöntöstä alas.

Anna (Ei varmistettu)

Jjjjep :D

janica (Ei varmistettu)

Nautin kyllä todella paljon näistä sun pitkistä postauksista, olivatpa ne sitten tällaisia uusia kokemuksia, tilanteita ja maisemia täynnä olevia reissupostauksia tai sitten ihan vaan "arkipäiväisempiä" asupostauksia tarinoilla ja mielipiteillä siivitettynä. Pitkiä postauksia lukiessa ja niiden sisältämiä kuvia katsellessa pääsee enemmän mielestäni rentoutumaan kuin seuraamalla vain blogin lyhyitä päivityksiä siitä että missä tällä hetkellä mennään, ja millä meiningillä. Mulla meinaan ainakin on tapana pitkän päivän jälkeen istahtaa koneen ääreen ja "unohtaa" arjen stressit lukemalla blogeja, ja pitkät postauksethan loogisesti tarkoittavat pidempää rentoutumishetkeä. ;)

Aivan mahtavaa että pääsit tällaiselle reissulle mukaan, vaikka saattaakin voimat olla aika lopussa aikaerorasituksen plus siihen kaiken muun väsymyksen ja stressin myötä, niin koita nauttia jokaisesta hetkestä! (sen ei tosin varmaan pitäisi olla mikään ongelma) Mielenkiinnolla täällä toisella puolella maailmaa luen näitä postauksia ja haaveilen että itsekin pääsen tekemään joskus matkan Singaporeen. Mukava huomata että paikassa on myös se vanhempikin puoli kun kyseistä mestaa yleensä vaan mainostetaan tosi modernina ja luksukkaana lomakohteena, vanha ja historiallisuus kiinnostavat aina!

Anna (Ei varmistettu)

Voi miten ihanaa kuulla :) Itse tykkään kirjoittaa pidempiä postauksia myös. Mulle tuntuu lyhyt postaus sellaiselta "no, täytinpä velvollisuuteni ja tuotin JOTAIN" ja tykkään itse käyttää postaukseen enemmän ajatusta. Enkä siis missään nimessä tarkoita, että muilla se olisi näin, vaan omissa lyhyt postaus versus pitkä postaus :)

Kiitos kommentistasi :)

v (Ei varmistettu)

MItä sun polvelle on käyny?:(

Anna (Ei varmistettu)

Eturistiside katkesi lasketteluonnettomuudessa pari vuotta sitten.

Elli (Ei varmistettu)

Ihania vanhoja kirjoituskoneita, haluaisin sellaisen mutta en nyt ihan tuolta asti lähde hakemaan, ja mahtoivatko olla ennemmin koristeita vieläpä :)

Anna (Ei varmistettu)

Hahah, oli joo koristeita :) Musta tuollainen sisustuselementtinä onkin aivan ihana :)

Kommentoi