Travel diaries – Mediterranean Cruise

*Matka toteutettu yhteistyössä Rantapallon & Risteilykeskuksen kanssa

Välimeren risteily oli meidän yksi syksyn odotetuimpia juttuja, ja nyt kun sieltä palaamisesta on pari viikkoa mennyt, osaa kerätä hieman ajatuksiaan ja kertoa siitä blogin puolella. Me tosiaan matkattiin yhteistyössä Rantapallon ja Risteilykeskuksen kanssa kohti Barcelonaa ja siellä hypättiin MSC Meraviglian kyytiin. MSC Meraviglia on MSC Cruisesin uusin laiva, joka on myös Välimeren suurin risteilijä, ja laivalla oli kyllä kieltämättä kokoa! Meidän määränpäät oli Marseille, Genova, Napoli, Messina, Malta ja yksi päivä vierähti merellä.

Matkustimme MSC Meraviglian Yacht Club -osastolla, joka on vähän kuin laivan ”Extra”-luokka. Kokemuksena Välimeren risteily on kyllä sellainen, jota voin ehdottomasti suositella kaikille, erityisesti lapsiperheille. Oli tosi helppoa reissata lapsen kanssa, kun pääsi aina kaupungista toiseen liikkumaan niin, että hotellihuone oli mukana. Jos lapsi olisi ollut hieman vanhempi, olisi laivasta saanut vielä hieman enemmän irti, mutta kirjoitan lapsille suunnatuista aktiviteeteista enemmän erikseen Mungobabyn puolella. Lapsettomille voin kertoa, että kokemus ei missään nimessä ollut mikään ”lapsihelvetti”, sillä suuren laivan lapsille varatut tilat olivat aika hyvin keskitettyjä ja vanhemmille oli sitten vaikka mitä kaikkea muuta. En kokenut millään lailla lapsia ”häiristeväksi”, enkä oikeastaan kiinnittänyt heihin mitään huomiota muuta kuin lapsialueella.

Ajattelin kuitenkin aloittaa ensin tuosta matkasta kokemuksena ja palata vielä asiaan toisella postauksella, jossa on hieman informatiivisemmin laivasta ja matkajärjestelyistä.

Mun on pakko sanoa, että kokemuksena Välimeren risteily oli kyllä ihan 9/10. Pieniä miinuksia, jotka ovat mahdollisesti sellaisia, että eivät edes ole maininnan arvoisia joidenkin mielestä, mutta haluan olla mahdollisimman rehellinen.

Yksi miinus tuossa matkassa oli reitti, joka ei ollut kuitenkaan ehkä se paras meille. Sinänsä se sisälsi kivoja kohteita, mutta vahvisti vain mielipidettäni siitä, että Italia ei välttämättä ole se meidän ”maa”. Tai ainakaan nuo Italian kohteet. Ehkä jotkut alueet Italiassa ovat todella kauniita, ja ystäväni ovat kehuneet monia paikkoja, mutta näistä kolmesta stopista mikään ei säväyttänyt. Okei, Genova olisi saattanut säväyttää, mutta sinä päivänä satoi sen verran, että emme menneet maihin ollenkaan. Ei vauvan kanssa halunnut lähteä kiertelemään pitkin sateista kaupunkia, kun koko päivän satoi. Ennen tätä olen ollut Italiassa Roomassa, Milanossa ja pienessä kaupungissa etelässä, mutta se rajoittui lähinnä hotellialueeseen kun kyseessä oli pressimatka. Niinpä oma kokemukseni Italiasta perustuu Roomaan ja Milanoon. Roomasta pidin, Milanosta on jo 12 vuotta, ja en siitä silloin hirveämmin perustanut. Valitettavasti tämä matka ei kääntänyt Italiaa mielessäni voiton puolelle.

Toisaalta taas Malta on mielestäni aivan ihana paikka, ja Barcelona-faneille on varmasti erittäin kätevää lähteä reissuun Barcelonasta, sillä reissun ympärille voi suunnitella Barcelona-loman. Messina ja Marseille olivat ihan mielenkiintoisia tuttavuuksia, joskaan en voi sanoa, että kumpikaan aiheutti minussa halua palata.

Jos kuvittelisin tämän matkan suuntaamassa Kreikan ja Kroatian saaristoon, olisi se varmasti aivan mieletön kokemus! Tämähän on tosiaan vain ja ainoastaan omista kohdevalinnoista kiinni, ja varmasti tämä meidän reittimme palvelee heitä, jotka haluavat nähdä historiallisia italialaisia kaupunkeja. Makuasioissa ei koskaan olla samaa mieltä, ja tämä on todellakin makumieltymys. Toiset tykkää Italiasta, toiset Ranskasta ja kolmannet Kroatiasta.

MARSEILLE

Ensimmäinen pysähdyksemme oli Marseillessa, ja se oli ihan mielenkiintoinen tuttavuus. Laiva pysähtyy täällä hieman kauemmas kaikesta, ja laivalta sai ostettua 16 euron hintaan menopaluulipun keskustaan isolla bussilla. Me käytimme tämän mahdollisuuden, pakkasimme vaunut ja päivätarvikkeet bussiin ja suuntasimme Marseillen. Marseille oli ihanan rauhallinen satamakaupunki, jossa näytti olevan paljon viihtyisiä pieniä ravintoloita ja hyvät shoppailumahdollisuudet. Marseille-saippuan kotikaupungissa näkyi kyseinen tuote aika hyvin edustettuna ja sieltä tulikin poimittua koko perheen tarpeisiin Marseille-saippuaa tuliaisiksi. Kiertelimme keskustan lähistöllä, piipahdimme Galeries Lafayettesissa ja kävimme kahvilla. Suuntasimme ajoissa takaisin laivaan ja heitimme heipat Ranskalle.

GENOVA

Olen kuullut paljon positiivista, mutta valitettavasti juuri kyseiselle päivälle osui sadepäivä, joten emme poistuneet laivasta, eikä näin ollen ole mielipiteitä asiaan.

NAPOLI

Ei vaikuttanut. Kuten monia keskieurooppalaisia kaupunkeja, Napolia vaivaa köyhyys, likaisuus ja jotenkin se ei vaan ollut minua. Otimme satamasta Hop On – Hop Off-bussin ja kiertelimme sillä ympäriinsä vilkuilemassa kaupunkia ja sen nähtävyyksiä. Ihan mielenkiintoinen paikka varmasti, mutta jotenkin ei vaan kolahtanut. Satama-alueella pyörii aika paljon feikkikauppiaita ja jotenkin se loi kaupunkiin jo hieman nihkeän ensivaikutelman, kun ensin piti luovia Kaneli-myyjien ohi kohti kaupunkia. Kuten sanottu, makuja on monia, ja meidän makuun ei ollut Napoli.

Kuulemani mukaan monet risteilymatkustajat lähtevät Napolista käymään joissain Italian upeimmista paikoista kuten Capri, Sorrento ja Amalfi, eli sinänsä voi olla mielekäskin pysähdyspaikka. Historiasta kiinnostuneet lähtevät tutustumaan Napolin vieressä sijaitsevaan, tulivuoren purkauksen alle kaksi tuhatta vuotta sitten jääneeseen Pompeijiin, joka on erinomainen esimerkki Roomalaisaikaisesta kaupungista. Se ei vaan vauvan kanssa tuntunut hirveän hyvältä idealta, joten jätimme sen välistä.

MESSINA

 

Messina vuorostaan oli tosi suloinen ja pirteä yllätys Italiassa. Tykkäsimme kaupungin suloisuudesta, sellaisesta aitoudesta ja olihan se kaunis. Kiipesimme katselemaan Messinaa tuolta kirkolta ja kävelimme ympäriinsä torin läheisyydessä. Kävimme syömässä kunnon italialaiset pizzat ja nautimme aurinkoisesta kelistä, lämmöstä ja sisilialaisesta tunnelmasta. Voisin ihan mielelläni lähteä vaikka viikoksi rennolle lomalle Messinaan, toisin kuin em. Napoliin.

MALTA

  

Rrrrrrrakastan Maltaa, joten olin ihan innoissani stopistamme tuolla. Päivä ei vaan riittänyt yhtään sammuttaman Malta-intoa, joten meillä on varmasti uusi reissu Maltalle tulossa ensi vuoden puolelle. Tykkäämme oikeastaan kaikesta Maltalla, ja olen varma, että siellä tullaan käymään myös lapsiperheenä, sillä se on todella kiva ja turvallinen kaupunki, missä liikkuminen on helppoa. Emme tälläkään kertaa käyttäneet hirveästi aikaa Vallettassa vaan suuntasimme Sliemaan, joka hurmasi jo viime reissullamme. Ensi Maltan reissulla täytyy kyllä varata aikaa, että voimme olla pari päivää Gozolla. Kaikin puolin, reitin mielenkiintoisin stoppi. Maltalla risteilijä pysähtyy Vallettaan, ja me otettiin sieltä taksi Sliemaan (maksoi muistaakseni 15 euroa) ja siitä sitten tultiin takaisin Sliema-Valletta ferryllä, jonka jälkeen tassuttelimem Valletan läpi kohti MSC Meravigliaa ja päivää merellä.

Vaikka muutama kohde matkalla ei tehnytkään suurta vaikutusta, en kadu hetkeäkään tätä reissua. Mielelläni kävisin vaikka kolme lisää, koska reissun hienous on juuri siinä, että näkee monta kohdetta nopeasti ja helposti ja aina voi palata vaikka viikon reissulle sinne, missä viihtyy. Ajatuksena monet kohteet voi kuulostaa mielekkäältä, mutta jos lähtee viikon reissuun uuteen kohteeseen, voi paikan päällä joutua pettymään. Niinpä tällainen ”käväisy” on tosi hyvä vaihtoehto, kun pystyy kartoittamaan tulevaisuuden mielenkiintoisia matkakohteita.

Tavallaan reissun mielenkiintoisin kohde oli kuitenkin tuo laiva. Monen monta kerrosta tekemistä, rentoutumista, ruokapaikkoja, kauppoja ja vaikka mitä. Meidän päivä laivalla alkoi yleensä aina aamupalalla Yacht Clubin ravintolassa. Aamupala oli kattava ja tilauksensa sai nopeasti. Vauvalle sai aina tuolin nopeasti viereen ja oli ihanaa nauttia aamupala aina näköalalla, sillä ravintola sijaitsee keulassa isojen ikkunoiden äärellä. Aamupalan jälkeen D yleensä veti pienet tirsat, jona aikana pakkasimme tavarat, vaihdoimme vaatteet yms. ja suuntasimme kaupungille.

Asiakaspalvelu pelasi laivalla erittäin hyvin ja henkilökunta oli sekä kielitaitoista että avuliasta. Laiva oli myös todella siisti ja siellä tuoksui aivan älyttömän hyvälle aina 😀 EI todellakaan mitään samaa näihin Ruotsin laivoihin, joilla rööki haisee joka pinnalta.

SÄÄ & MERENKÄYNTI

 

Sään puolesta marraskuu oli ihan kohtuullinen aika matkustaa. Lämpötilat oli n. 15-20 astetta keskimääräisesti ja kaikenlaista pukemista näkyi. Italialaiset oli toppatakeissa, jenkit shortseissa 😀 Mulla oli yleensä päiväsaikaan mekko tai farkut ja pusero ja niillä pärjäsi hyvin. Ei grillailukelit missään nimessä, mutta aika hyvä kaupunkilomailukeli, kun ei ollut kylmä eikä kuuma. Mies oli lähes aina T-paitasillaan. Toki näin marraskuussa riskinä oli sade jossakin kohteessa, ja meillä se iski Genovassa. Mutta laiva on sikäli hyvin suunniteltu, että suurin osa aktiviteeteista on sisätiloissa, joten säästä riippumatta tekemistä riitti.

Merenkäynti oli aika rauhallista, paitsi yhtenä iltana oli hieman kovempi merenkäynti ja mulle tuli vähän paha olokin siinä, oli pakko mennä makoilemaan hetkeksi. Oltiin tosin hieman avoimemmalla merellä, matkalla Maltalta Barcelonaan, ja siihen saattoi vaikuttaa se, etten ollut syönyt kunnolla. Mieheni ei nimittäin voinut yhtään huonosti. Iso laiva, eikä merenkäynti tuntunut mielestäni kovinkaan missään välissä.

TURVALLISUUS

Laivan turvallisuustoimet oli vaikuttavat. Läpivalaisu tehtiin joka satamassa, ja ensimmäisen kerran laivaan astuessa matkustajista otettiin kuvat. Nämä verrattiin lähtöselvitysvaiheessa lähetettyihin kuviin ja passista löytyviin kuviin ja aina laivasta lähtiessä tai siihen palatessa, ovilla skannattiin nuo liput ja tarkistettiin, että kuvat sopivat. Poistuminen ei kuitenkaan ollut millään lailla ruuhkaista. Yacht Clubilla oli mahdollisuus poistua laivasta ja palata laivaan prioriteettina, mutta meillä ei ollut mitään ongelmaa mennä samoja reittejä kuin kaikki matkustajat. Poistumiseen ja laivaan palaamiseen ei mennyt kovin kauaa aikaa ikinä. Yleensä laiva oli maissa n. 8-9 aikaan ja siellä oli oltava takaisin n. 17 aikaan. Tuo jätti aina aika hyvän aikaikkunan tutustua kaupunkiin. Yleensä oltiin siis n. 10-17 välinen aika kaupungilla, minkä jälkeen tultiin yleensä nälkäisinä takaisin laivaan.

RAVINTOLAT

Laivalla oli monta ravintolaa, joista suurin osa kuului lippupakettiin. Muutama erityisravintola eivät kuuluneet (niistä lisää jäljempänä), mutta aamupala, lounas ja illallinen oli mahdollista syödä eri ravintoloissa. Yacht Clubin ravintola oli tosi kiva, ja lisäksi Yacht Clubin puolella oli aina Top Sail Loungen puolella saatavilla välipalaa, kaikkia pieniä herkullisia annoksia, hedelmiä, pähkinöitä, juomia yms. Yacht Clubin ulkopuolella kävimme pari kertaa syömässä ja pakko sanoa, että sinänsä suosisin Yacht Clubia, sillä siellä ”peruspuolen” ravintolassa oli lounasaikaan buffetissa aikamoinen hässäkkä päällä ja kerran kun olimme sinne menossa, oli siellä lasten tuolit kaikki käytössä. Pitäydyimme siis Yacht Clubin puolella enimmäkseen. Yleensä emme olleet ison aamupalan jälkeen nälkäisiä kaupungilla, ja kaupungilta tullessamme lounasravintola oli jo kiinni. Loungesta sai kuitenkin pientä evästä, laivan yleisellä puolella altaan lähellä sai aina hodareita, burgereita ja pizza sliceja hakea ja Yacht Clubissa sai tilata huonepalvelusta ruokaa milloin vaan, mm. pizzaa, salaatteja yms. Pizzat tilasimme kertaalleen ja ne oli ainakin superhyviä! Illallinen palveli monessa ravintolassa ja Yacht Clubin puolella oli joka päivä eri menu. Ei kyllä ehtinyt kyllästymään ja parasta oli, että annokset sai pyytää hieman pienempänä ja usein saatoimme tilata neljääkin pääruokaa menulta, jolloin pääsimme maistamaan vähän eri ruokia. Ko. ravintola kuului siis pakettiin, mutta kävimme lisäksi parissa erityisravintolassa syömässä.

Tää on ehkä sellainen pieni miinus tuossa reissussa, mutta se on oikeasti todella subjektiivinen asia. Me ollaan vaan aikamoisia kermaperseilijöitä mitä tulee ruokailuun lomilla, ja usein odotan lomilla paljon nimenomaan illallisravintoloita ja teen varaukset kauan etukäteen. Laivan ravintola oli oikein hyvä, ja ruoka oli erittäin hyvin valmistettu. Kuitenkaan se ei ole sellainen ”ahhh”-kokemus, jota aina kaipaan lomilleni. Ravintola on sellainen mukava ja hyvä ja antaisin sille arvosanaksi 8, mutta suuria ruokaelämyksiä se ei kyllä tarjonnut.

Pakettiin kuulumattomat erityisravintolat, japanilainen Kaito ja pihviravintola Buther’s Cut oli oikein hyviä ja niissä kahden hengen illallinen maksoi noin 90 € viineineen. Hintataso on siis hyvin järkevä ja hinta-laatusuhde todella paikallaan.

KIELITAITO

Sanoisin, että välttävälläkin englannin kielellä pärjää melko hyvin. Mut vakuutti laivalla se, että kaikki asiakaspalvelijat puhuivat kyllä todella hyvää englantia ja moni asiakaspalvelija puhui sujuvasti monia kieliä. Oli hauska katsoa, kun työntekijät vaihtoivat lennosta kieliä ja kommunikoivat eri turistien kanssa sujuvasti monella eri kielellä.

 

KANSSAMATKUSTAJAT

Jos olen rehellinen, on muutama kansallisuus, jotka eivät ole suosikkejani kanssaturisteissa. Britit, venäläiset, intialaiset ja välillä saksalaiset. Tämä ei missään nimessä tarkoita, että kaikki ko. kansallisuuksien edustajat olisivat jotenkin kamalia ja ärsyttäviä, vaan yleensä näissä turistiluokissa löytyy sellaisia tyyppejä, jotka on kanssamatkustajina ärsyttäviä. Mun lempparituristit on usein aasialaisia ja just etelä-eurooppalaiset, joita laivalla olikin eniten. Paljon italialaisia, espanjalaisia, ranskalaisia ja aasialaisia. Kun olimme Danten kanssa milloin missäkin, porealtaassa tai syömässä, kanssamatkustajien kanssa yhteinen kieli löytyi useimmiten elekielellä ja kuultiin ehkä kymmenen erilaista italian kielistä termiä, jotka tarkoitti söpöä tai ihanaa tai pikkuista 😀 Kanssamatkustajat olivat itse asiassa yksi laivan kivoimpia juttuja, sillä laiva ei selkeästi vedä puoleensa öykkäröiviä tai inhottavia matkaajia, vaan porukka on hyvin mukavaa ja kohteliasta ja rauhallista.

Huhh, tästä postauksesta tulee loputtoman pitkä tätä menoa, joten jatkan seuraavassa hieman tarkemmin laivasta ja varauksesta ja liikkumisesta 🙂

Kommentit (7)
  1. Italiasta:

    Napoli ja Milano ovat varmasti Italian ankeimpia kaupunkeja.
    Suosittelen ehdottomasti tuota Amalfin rannikkoa (Capri, Positano) tai Ligurian rannikkoa (Cinque Terre, Portofino), sekä oikeastaan koko Toscanaa, Umbriaa, Garda-järven aluetta jne. Varsinkin kun olette hyvän ruuan ystäviä, ei Italiaa voi ohittaa 🙂

    1. Olin kommentoimassa ihan samaa! Italia on ihana ihana paikka, mutta se ihanuus ei ole siellä törkyisen näköisissä kaupungeissa vaan nimenomaan rannikkoseudut on parasta! Noihin edellä oleviin suosituksiin lisään vielä Como-järven ja sitä ympäröivän alueen, tosi viihtyisä ja kaunis paikka 🙂

  2. Kuulostaapa ihanalta reissulta ja mahdollisuus tutustua moniin erilaisiin paikkoihin lyhyessä ajassa on aina kiva. Musta on kans aina hauska kuulla mitä mieltä ihmiset on eri kohteista, koska mielipiteet vaihtelee niin paljon. Esim. Napolista olen kuullut aika monelta samantapaisia fiiliksiä kun sulla, mutta muo taas viehätti kaupungin rappioromantiikka 😀 Onneks maailmassa on niin paljon erilaisia paikkoja, kaikille löytyy jotain 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *