Tulinen thaimaalainen keitto, Mungon tavalla

IMG_3878-2

Kokeilin tosiaan eilen ensimmäistä kertaa koskaan tulisen thaimaalaisen keiton valmistamista. En tiedä, miksen ole uskaltanut lähestyä tätä haastetta aiemmin, sillä rakastan tulisia kookoskeittoja. Päätin siis eilen napsia lähikaupasta mukaan sopivia aineksia, ja kokeilla tehdä omannäköisen version Tom Kha Gai -keitosta.

Ja voi että, kun tuli ihan sairaan hyvää!! Mieskin tykkäsi ihan tosi paljon, joten päätin jakaa ohjeen heti bloginkin puolella. Ihan siltä varalta, että itsekin unohdan mitä eilen tein, ennen kuin saan tehtyä tuota uudemman kerran.

TARVITSET: 

Keittoon: 
1 prk kookosmaitoa
n. 500 gr broilerin rintafilettä tai suikaleita
herkkusieniä noin 7 keskikokoista. (olisin halunnut siitakesieniä tähän, mutta niitäpä ei Kuopiosta ihan niin helpolla löytynyt :/)
Sitruunaruohoa tai sitruunaruohotahnaa
Inkivääriä tai inkivääritahnaa
Kalakastiketta
1 paprika
n. 10-15 kirsikkatomaattia
kanaliemikuutioita
nuudeleita oman maun mukaan, mä käytin riisinuudeleita
bambunversoja
kaffirin limetinlehtiä (löytyy purkista mm. Sipce Upilta, tai kuivattuna HeVi-osastolla)
chilijauhetta / chilikastiketta

Koristeluun:
korianteria
chiliä
limejä

Työvälineet: 
Veitsi, leikkuulauta, siivilä ja kattila/pata

IMG_3870-2

En valitettavasti ottanut välikuvia, koska keskityin niin herpaantumatta tähän uuteen kokeiluun. Mutta, tämän valmistaminen on helppoa!!

Mittaa kattilaan n. 1,2-1,5 litraa vettä. Heitä joukkoon kolme kanaliemikuutiota. Kun ne ovat sulaneet lämpimään veteen, lisää joukkoon pieni kourallinen kaffirin limetinlehtiä, pari ruokalusikallista inkivääritahnaa ja pari lusikallista sitruunaruohotahnaa. Kiehauta ja anna keittyä n. 5-7 minuuttia. Ota kuuman kestävä syvä astia, ja kaada seos siivilän läpi, minkä jälkeen palauta se kattilaan. Sitruunaruohotahnasta jää palasia ja siivilä metsästää ne kätevästi. Kaffirinlimetin lehdet jäävät myös siihen siivilään sopivasti.

Seuraavaksi lisää sienet. Jos olet onnekas, ja sinulla on siitakesieniä, kiehauta ne ja keitä n. 10 minuuttia (netistä löytämäni arvio), herkkusieniä keittelin n. 6-7 minuuttia. Sitten joukkoon broilerisuikaleet. Itse käytin rintafilettä, jotka olin paloitellut suikaileiksi. Kiehauta ja anna keittyä n. 10 minuuttia.

Lisää joukkoon suikaloitu paprika, bambunversot ja nuudelit, sekä chilitahnaa tai chilijauhetta oman maun mukaan. Itse lisäsin mielestäni alkuun aika maltillisesti, mutta kas, melko tulista siitä tuli 😀 Lorauta joukkoon myös kookosmaito ja n. ruokalusikallinen kalakastiketta. (Kookosmaito näyttää helposti purkissa oudolta, se rasvainen osa ja vesi ikään kuin jakautuu, joten sekoita se ennen lisäämistä) Kiehauta vielä kerran kookosmaidon kanssa keitos ja sekoittele miedolla lämmöllä hetken. Nosta kattila levyltä ja lisää tomaatit joukkoon.

Voilá!

Koristele korianterinlehdillä, chilillä ja limeillä ja tarjoile kuumana!

IMG_3876-2
IMG_3889-2

Nyt kun tämä onnistui näin hyvin, veikkaan, että tästä tulee jokaviikkoinen herkku! Tässä on miljoona muutosmahdollisuutta nimittäin. Jos olet kasvissyöjä, vaihda kana tofuun tai tee keitto vain kasviksista. Voisin kuvitella, että joukkoon sopii parsakaali, kurkku, minimaissi ja vaikka mikä muu herkku. Naudanlihakin voisi toimia tässä tosi hyvin. Itse taidan ensi kerralla tehdä tuon jättiravuista ja jostain on perhana löydettävä niitä siitakesieniä 🙂

Eilen meni illalliseksi pari lautasellista ja loput upposi napaan lounaana tänään. Ja nyt jo tekee mieli lisää. Kookoskeitot vaan on niin parasta, mitä tiedän 🙂

Mitenkäs teille, maistuuko kookoskeitot? Kertokaahan jos ohjetta kokeilette, miten onnistui 🙂

Kommentit (28)
  1. Kristiina / Cava blogi
    16.8.2016, 14:21

    Kiitti! Thaimaalaisen ruoan lover ilmoittautuu. Tämä menis ihanasti nytkin kun flunssa on kylässä.

    1. Kokeile ja kerro miten meni! 🙂

  2. Kiitos reseptistä, pitää ehottomasti kokeilla! 🙂 Olen pitkään harkinnut jonkin thaikeiton kokeilua, mutta aina ajatellut että en kuitenkaan osaa. Tätä kyllä testaan! Kiitos myös ihanasta blogista. 🙂 Nim. monta vuotta seurannut ei ennen kommentoinut

    1. Kiitoksia kommentista, kiva, että vihdoin kommentoit 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *