USAn vaaleista, sananvapaudesta ja savuverhoista

(Kuva: BBC.com)

Täällä mä kattelen näitä USA-vaaleja. En mene siihen kuka voittaa tai naurettavuuksiin vilpeistä sun muista. Menen vain siihen, että toista kertaa putkeen koko länsimaiden ”vapaa” media on syytänyt viikko- ja kuukausitolkulla tietoa siitä, miten on mahdoton ajatus, että Trump voittaa. Viimeksi mahdollisuudet olivat kuulemma 30%, nyt 3-10%, jos sitäkään. Meille luukutetaan tätä ajatusta, ja taas istutaan tilanteessa, jossa tilanne on just nyt 235-212 ja ihan 50-50 edelleen miten tämä menee. (Tällä hetkellä ääniä 68 miljoonaa ja 66 miljoonaa. Think about that.) Vaikka Biden voittaisi, on mun mielestä mielenkiintoinen ilmiö, millaisessa uutisoinnissa elämme. Julkisesti epäsuositun henkilön mahdollisuudet madalletaan ja se tulee shokkina ja järkytyksenä. Sanoin ennen edellisiä Jenkkivaaleja, että Trump voittaa. En siksi koska olisin halunnut hänet voittoon. Itse asiassa kun joku kysyin perusteluja, totesin aikanaan, että Venäjä ei anna Clintonin voittaa. Ja no, en itsekään olisi halunnut ikinä koskaan äänestää Clintonia. Enpä tosin olisi äänestänyt Trumpiakaan.

No, nyt en ole sanonut mielipidettäni. Olen seurannut mielenkiinnolla. Maailman ”vahvimman” maan ykköspallille on ehdolla 74-vuotias ryvettynyt sekopää ja 77-vuotias valkoinen mies, jota vastaan on ilmoitettu lukuisia syytöksiä seksuaalisesta väärinkäytöstä (sexually inappropriate behaviour tai miten tämä asia nyt onkaan haluttu vähätellä). Tästä ei edes tehdä meteliä, koska vastapuoli on yksi kävelevä seksuaalinen häirintä.

Miten voi herran vuonna 2020 joutua tekemään valinnan tästä lähtökohdasta? Molempien selviäminen hengissä vuoteen 2024 on jo itsessään yks lottorivi. Ja sen varaan kai aika moni laskee. Bidenin kannattajista siis.

Ja siinä tulee mun suurin ärsytys tässä. Niitä on itse asiassa kaksi. Koko kuvion mielenkiintoisin hahmo on nimittäin Kamala Harris. Nainen. Person of colour. Viisikymppinen. Edelleen toistan, nainen. Bidenin tiimissä on oikeesti paljon ajatusta siitä, että tässä valitaan Harrisia, ei Bideniä. Jos (ja salaliittoteorioiden mukaan kun) Biden kupsahtaa presidenttinä, nousee Harris esiin. Ja sitä moni haluaa! Moni jopa ajattelee, että Harrisia ei valita nyt, hän häviäisi nyt vaalit Trumpille, joten annetaan hänen tulla valtaan kesken kauden ja mahdollisestaan ensimmäisen POC-naisen valinta presidentiksi kun hän näyttää kyntensä. Bidenillä on kokemus varapresidenttinä kyllä. Mutta ei tuo Harriskaan nyt mikään Siwan kassa ole, vaan erittäin pätevä politikko. Mikä oli Trumpin kokemuspohja 4 vuotta sitten? Ei se presidenttiehdokkuus ole vaatinut mitään VP-pestiä ennenkään. Nyt kuitenkin Biden on ehdokas, Harris hänen VP. Ja tää on monien mielestä hyvä, että saadaan todistettua virkaatekevänä, että on hyvä, niin sitten tulee valituksi ensi kerralla!

Ai jumalauta. 2020 nainen pääsee ehkä poliittiseen virkaan niin, että hänet valitaan ikälopun valkoisen miehen ”assarina” ja hän pääsee sieltä sitten yllättämään. Ja näin voidaan ihan avoimesti keskustella. Eikä nähdä, että jotain on perustavanlaatuisesti pielessä, jos 74-vuotias sekopää on parempi vaihtoehto ja presidentti pitää huijata presidentiksi, koska ihmiset ovat liian tyhmiä äänestääkseen mitään järkevää. Mä en millään lailla oo menkoista ja patriarkaatista somessa mesoava feministi, enkä koe, että sukupuoli tekee ketään päteväksi yhtään mihinkään muuhun ku siittämiseen tai synnyttämiseen. Mutta kyllä ottaa kupoliin. Kun ihan hyväntahtoisesti sitä mennään äänestämään Bideniä, että Harrisista saatais joskus presidentti. Ihan totta, eikö kukaan havahdu siihen, miten päin sitä itseään on jo tää ideologia? ”Minä tässä kovin liberaalina ja vapaamielisenä valitsisin tuon värillisen naisen, mutta kun ei hän tulisi muuten valituksi, niin äänestän tuota valkoista vanhaa miestä, että naisraukkakin pääsee näyttämään kyntensä”. Oikein maailmanpelastaja, kiitos. Moni varmaan haluaa tähän vetää sen, että Clinton kärsii puolisonsa sekoiluista politiikassa, mutta sikäli olen eri mieltä, että esimerkiksi mun antipatiat Clintonia kohtaan on juurikin naisena ja juuri hänen omien tekojensa ja sanomistensa pohjalta.

Ja hei. Mä oon nähnyt tän kuvion jo aiemmin!! Abouttiarallaa -99, kun ensin itänaapurissa nostettiin tuntematon Vladimir pääministeriksi ja siitä virkaatekeväksi ja tadaaaa, valistunutta diktatuuria seuraavat 20 vuotta. It all went according to plan. Kuka tämän päätti aikanaan, en tiedä. Mutta mielenkiinnolla odotan, kuka on ison pelin seuraava valinta nappulaksi, kun ei tuo Putinkaan siellä loputtomiin asti voi olla.

Samalla kun jankataan jostain epäolennaisuuksista, nää alla vaikuttavat asiat ja ilmiöt saa yllättävän vähän ääntä. Koko maailma tuntuu jatkuvalta smoke screeniltä, jossa media luukuttaa asiat just omasta perspektiivistään, marginaaliryhmät ja ”oikeamieliset” ”oikein tietävät” vaientavat muut, vääristäen koko ymmärryksen siitä, mikä on todellinen yhteiskunnallinen tila tai asenne.

Samalla myös ahdistaa tässä kuviossa nimittäin juuri tämä yksi olennainen asia. Maailmassa mielipidevapaus on kaventunut aivan liikaa. Älkää ymmärtäkö väärin, en ole Trump-fani millään osa-alueella. Se, etten välitä Clintonista ei tee mun mielestä Trumpista hyvää. Kaksi huonoa. Trump ei vuorostaan tee Bidenistä hyvää vaihtoehtoa. Tää on kuitenkin yksi erinomainen esimerkki siitä, miten nykypäivänä ei voida kertoa omaa epäsuosittua mielipidettä missään, lynkkausriski on valtava. Kukaan ei uskalla sanoa mielipidettään Trumpista ja mittaukset näyttää vääristyneitä tuloksia, ja sit ollaan yllättyneitä. Ja tää on maailmantila ihan kaikessa tällä hetkellä. Koronakeskustelutkin hiljennetään heti ”no ihmishenki on tärkeintä!” -tyyppisillä hetkautuksilla, jos joku kyseenalaistaa vaikka ravintolarajoituksia. Maailman liberaalein ajanjakso on maailman sensuroiduin ajanjakso.

Ahdistavat vaalit. Mitä ajatuksia ne teissä herättää? 

Kommentit (27)
 1. Hyvin kirjotettu Anna!

  Toivon Trumpin voittoa lähinnä siksi, että se olisi oiva todiste median valehtelusta. Kyllästyttää se, että nykymaailmassa ei voi luottaa mihinkään mediaan kovinkaan helposti. Joka ikinen artikkeli voi olla fake news.. Niin Suomen valtamedioissa kuin maailmallakin. Kuten sä mainitsit, niin Trumpilla ei kerrottu olevan juuri minkäänlaisia mahdollisuuksia ja nyt tilanne onkin yhtäkkiä tasan. Itseäni tämä ei tällä kertaa yllättänyt, koska olin kaivellut tietoa vähän syvemmältä. Mutta raskas ajatus, että missä kaikessa media koko ajan pissii meitä silmään. Voihan politiikkaa, raha, valta ja politisoituneet mediat. 💩

  1. En pysty sanomaan, että toivon Trumpin voittoa, toivoisin itse asiassa eri ehdokkaita puolin ja toisin 😀 Mut se onkin vain toive.
   Mutta muuten samaa mieltä ja ymmärrän logiikkasi. Sama savuverho tapahtuu tälläkin hetkellä hyvin vahvasti Suomessa, Suomen politiikassa. Mutta ei siihen keskitytä lainkaan.

  2. Siis mitä mä just luin! Näin tää qanon roska näköjään hiipii munkin elämään harmittomien blogien kommenttikentissä.
   Suomi on yks maailman vähiten korruptoituneista maista ja lehdistönvapauden kärkimaita. Ja onneksi suurin osa suomalaisista tietää tämän ja uskoo järjestelmäämme.

   1. Siis uskototko ihan tosiasiaa tuohon, et Suomen media on puolueeton ja täällä ei ole korruptiota? Apua, Suomessahan pelköstään YLE on yksi eniten politisoitunut media ja sentään rahoitetaan verotuloista.

    1. Valitettavasti tilanne on juuri tämä.

   2. Kyllä, Suomen suurimmat mediat ovat täysin värittynyttä (=virhevasemmiston väristä) ja toimittajilla selkeä näkökulma asioihin. Moni unohtanut valitettavasti kaikki hyvän journalistiikan tavat, suurimpana ehkäpä puolueettomuus. Eihän kukaan mediaa Suomessa seuraava voi tosissaan väittää muuta. Eihän lehdistönvapaudenperiaate poista sitä, että lehdistö ei voisi olla puolueellista…

    1. Hyvin kiteytit.

 2. Miten noi isossa maassa ei voi olla parempia ehdokkaita ku noi kaks ikäloppua?!

  1. Vain yksi ääni
   4.11.2020, 21:17

   Olihan tässäkin vaalissa myös muita ehdokkaita.

  2. Tästähän on uutisoitu paljon. Yhdysvaltojen järjestelmä nyt on tosi erilainen kuin esim. meidän monipuolue järjestelmä. Ja ennen kaikkea vaalikampanjat maksaa ihan hirveästi. Siksi poliitikot on keskimäärin niin vanhoja.

  3. Jenkeissä on 11 pressaehdokasta, mutta niistä ei vain ole uutisoitu.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *