Uusi keittiö – miten ja miksi? 

Kaupallinen yhteistyö: AINA-keittiöt

    

Olen pariin otteeseen maininnut meidän tulevasta keittiöremontista ja nyt kun tilaus on tehtaalla ja prosessi on siinä vaiheessa, että suunnitelmat on valmiit, ajattelin kirjoittaa asiasta hieman tarkemmin.

Tää projekti alkoi ajatuksen tasolla oikeastaan kaksi vuotta sitten jo, kun olimme vasta muuttamassa uuteen taloomme ja kartoitimme hieman mitä siellä tulee tehdä. Kotimme on rakennettu 2014-2015, ja vaikka talomme on uusi, on siellä tehty paikoitellen materiaalivalintoja, jotka eivät ole aivan mieleemme. Isot linjat talossamme ovat kuitenkin niin täydellisiä, että nämä pienemmät muutokset eivät haitanneet ostovaiheessa. Meillä on mielettömän kiva pohja, ihanat isot ikkunat kaikkialla ja mielettömän kiva piha ja näköala. Maalämpö, tarpeeksi neliöitä ja makkareita, isot makkarit ja hyvät säilytystilat. Alkuun uudistimme pikkuvessan materiaalit ja asennusvirheisen parketin poistimme ja laitoimme tilalle vinyylikorkin. Ne oli helppoja hommia, sillä esim. kaakelittoman vessan sai helposti maalattua ja laitettua siihen meidän makumme mukaiset tasot ja kaapit. Sama päti pukeutumishuoneeseen, jonka mies uusi helmikuussa vaihtamalla siihen kaapistot ja maalaamalla seinän ja irroittamalla rumat kaakelikoristeet. Jo ennen sisäänmuuttoa revittiin kuviollisia tapetteja pois ja maalattiin seiniä oman makumme mukaan. Viimeisimpänä poistettiin kylppäristämme ruma allaskaappi, jota ei koskaan käytetty sen pienuuden ja kaikkialle roiskuvan veden vuoksi, ja laitettiin tilalle nätti lipasto peileineen. Vielä haluamme värjätä kylppärin katon ja saunan ovien listat, mutta sitten alkaakin nämä pienet ”parannustyöt” olla valmiita ja koti juuri meidän makumme mukainen.

Yksi isompi projekti on kuitenkin aina pyörinyt mielessä ja ollaan pidetty sitä sellaisena ”sitten kun…” -projektina. Sitten kun on varaa, sitten kun ollaan varmasti sitouduttu tähän taloon ja paikkaan pidemmäksi aikaa, sitten kun on energiaa… Sitten kun. No nyt on se sitten kun.

Me ei missään vaiheessa tykätty meidän keittiössä. Nää on toki makuasioita, joista ei sovi kiistellä, mutta meidän kummankaan makuun keittiö ei missään vaiheessa ollut. Tumma alaosa ja valkoinen puukuvioitu yläosa oli kaikin puolin sellainen, että jokin siinä aina ärsytti. Ensinnäkin, kaksiväriset keittiöt ei ole meidän makuumme, vaikka moni niistä tykkää. Emme fanita intergoituja jääkaappia ja pakastinta, koska säilytystilaa on silloin hieman vähemmän. Iso saareke on ihana, mutta siitä menee puolet hukkaan kun siinä on tilaa baarijakkaroille, itse tykkäisin enemmän kaksipuolisesta saarekkeesta. U:n mallinen keittiö aiheutti joka päivä harmaita hiuksia tälle kulmakaappien vihaajalle. Jos mä jotain vihaan keittiössä, niin kulmakaappeja. Oikeesti. Niitä on toki erilaisin ratkaisuin, mutta silti inhoan niistä käytännössä katsoen jokaista. Ja meidän keittiössä on kolme kulmakaappia. En tykännyt meidän tasosta, jossa on saumoja parissa kohtaa tuon U-muodon takia. En tykännyt melkein neliön mallisista yläkaapeista, jotka on mun makuun jotenkin pullean oloisia. Värikään ei ollut mieleinen, allas pieni sen jälkeen kun totuimme edellisessä 80 cm altaaseen. Sekä minua että miestä aina ärsytti jokin asia tuossa keittiössä, joten jo ostovaiheessa tiedostimme, että jollakin aikataululla laitamme keittiön uusiksi.Toisaalta asiaa ei halunnut kiirehtiä, sillä keittiö on  ihan pätevä keittiö ja siinä on myös paljon hyvää. Tai no oikeastaan kaikki mikä siinä tökki oli makuasioita, sellaisia arjen esteettisiä ja käytännöllisiä ratkaisuja, jotka eivät sovi meille.

Niinpä ollaan aina ajoittain miettineet erilaisia ratkaisuja. Ja niinpä törmäsimme viime kesänä AINA-keittiöihin ja siitä alkoi projektin seuraava vaihe. Halusimme ehdottomasti kotimaisen toimittajan ja kun saimme mahdollisuuden alkaa suunnitella unelmiemme keittiötä AINAn kanssa yhteistyössä, ei enää mikään ”sitten kun...” tuntunut ajankohtaiselta. Oma toiveeni oli saada projekti maaliin ennen toisen vauvan tuloa, sillä tällainen remontti vie aikaa ja aiheuttaa tietenkin pientä epämukavuutta purkamisen ja asentamisen ajaksi. Ja tiesin itseni sen verran hyvin alun alkaen, että  tiesin tän menevän jahkailuks ja pähkäilyks ja pyörittelyks. Sitoutuminen on mulle vaikeeta ja tällaisissa tärkeissä valinnoissa halusin varata projektille aikaa ja itselleni aikaa jahkailla. AINAn puolelta projektiin ei olisi mennyt kuukautta pidempään, mutta no, tunnen itseni 😀

Niinpä keväällä aloimme pikkuhiljaa suunnittelemaan tätä uutta keittiötä. AINAn puolelta keittiösuunnittelija Kati Maajaakkola tuli käymään ja kuunteli kaikki meidän itkuvingut siitä mistä emme tykkää ja mitä haluaisimme. Kun ei oikein kummallakaan meillä ole mitään konkreettista osaamista, keittiösuunnittelija on ollut maailman paras asia! Annoimme Katille ne speksit, jotka meitä kiinnosti ja mistä tykkäsimme ja sen jälkeen melko lailla vapaat kädet. Kati palasi meille myöhemmin kolmen suunnitelman kanssa, joista yksi oli aivan eikä melkein sitä mitä halusimme tietämättä, että juuri tätä haluamme. Kaunis, käytännöllinen ja juuri meidän makuumme. ”Jes, tämä!” Voi kun se olisikin niin helppoa. AINAlla on niiiiiiin järkyttävä valinnanvara, että pisin prosessi tässä hommassa on ollut se, kun ollaan jahkailtu ja mietitty ja pohdittu ja yritetty lyödä valinnat lukkoon. Kun itse saa valita, onkin se ykskaks hirveen haastavaa, kun sen valinnan kanssa olis tarkoitus elää aika monta vuotta. 

Me lähdettiin liikkeelle sileäovisesta valkoisesta keittiöstä. Edes se ei pysynyt loppumetreille asti samana. Kati ehdotti meille jotakin vaaleaa väriä ja me ihastuimme ajatukseen. Meidän olkkari-ruokatila-keittiö on yhtä avointa tilaa kaikki ja korkea katto yhdessä ison tilan kanssa tekisi yhdistettynä täysin valkoiseen keittiöön tuosta tilasta ehkä turhan kliinisen. Vaalea harmaa. Joo, se me halutaan. Ehh… Arvatkaa kuinka monta vaaleanharmaata eri sävyä on, kun puhutaan siitä, että AINAn sävyvalikoimassa on about 8000 väriä? Tää ei oo ees mikään mun heittämä luku, vaan niitä ihan toden totta on 8000. Ja se ei ole kuin pelkästään hyvä asia, sillä tässä ei todellakaan tarvinnut missään vaiheessa kokea, että tekee kompromissia.

No, onneksi Kati oli oppinut tuntemaan meidän makua jo sen verran siinä heti ensitapaamisella, että valmisteli meille muutaman eri sävyn. Muutama teilattiin heti. ”Liian vihree”, ”liian tumma”, ”liian enmätiedä”. Asiantuntevaa, eikö? Makuasioitahan nää on, siksi on ihanaa kun värikarttaa on vaikka kuinka. Saatiin Katilta kotiimme kasa erilaisia väripaloja, jotta voidaan tutkia värejä nimenomaan omassa keittiössämme eri valoissa ja pimeällä. Kati toi myös yhden kokonaisen kalusteoven, ja sen nähdessäni totesin, että ”tämä”. Eipä tarvinnu niitä sävyjä hirveen paljon pidempään tutkia itse asiassa. Rakastuimme niin paljon kevyesti porrastettuun oveen ja sen harmaaseen sävyyn, että lopulta ei ole kovin kummoinen yllätys sen jäädessä meidän ykkössuosikiksi. Sitten piti valita enää taso ja vetimet. Hah! ”Enää” 😀

Pyöriteltiin neljän eri suosikkitasomme mallipaloja keittiössämme viikon verran ja tehtiin vihdoin valinta. Meillä oli myös rajoituksena se, että halusimme yhdessä osassa olevan tason ja koska meillä on aika iso ja leveä saareke ja taso siinä vielä, ihan jokaista tasoa ei ollut mahdollista meidän keittiöön valita rajoitusten vuoksi, ellei ollut valmis saumoihin. Se, että juuri tuota meidän viikon verran vatvomaa tasoa ei meille saanutkaan saumattomasti olikin mahdollisimman suuri onnenpotku, sillä kun menimme jälleen Katin luokse katsomaan monen montaa eri vaihtoehtoa, bongasimme yhden, mitä ei vielä ollut silmiimme osunut. Ja se oli täydellinen! (Ja sitä sai myös oikeassa koossa, hallelujaa!!!) 

On ollut mieletöntä oppia mitä kaikkea keittiössä voikaan valita. AINAlla on ihan mielettömiä mekanismeja ja kaikkia tosi kauniita ja käytännöllisiä ratkaisuja. Valinnanvaikeus iskee helposti, mutta tässä on ollut kyllä ihan avainasemassa keittiösuunnittelija, joka tosiaan tietää mitä tekee ja ymmärtää asiakasta. Ollaan oltu heti samalla aaltopituudella, Kati ei oo kertaakaan ehdottanut mitään, mistä olisin ollut silleen ”yäk ei missään nimessä” ja jotenkin vaan se homma toimii. AINA on melko uusi ja moderni keittiövalmistaja ja siellä on kuunneltu asiakkaiden kipupisteitä edellisistä kokemuksista. Laatuun ja suunnittelun tärkeyteen panostaminen on näkynyt heti alkuvaiheessa ja jokainen yksityiskohta on hinkattu nyt niin äärimmäisen tarkkaan, että odotan tätä keittiön vaihtamista suurella innolla enkä yhtään kauhulla. Sellainen ”mittaa seitsemän kertaa, leikkaa kerran”-mentaliteetti, jonka mummini on aikanaan opettanut, on tosiaan näkynyt suunnitteluvaiheessa. Kaikki yksityiskohdat on mietitty. Paitsi ne vetimet. Ei hitto, että oli vaikeaa päättää vetimet 😀 

Me esim. tiedettiin heti tasan tarkkaan mikä jääkaappi-pakastin halutaan. Okei, siinä on niin rokkaavan täydellinen ehdokas, että muut kalpenee, joten ehkä se oli liiankin selkeä ja helppo valinta (palaan tähän vielä). Mut oikeesti, miten voi olla niin helppoa valita kaappien leveys ja ovien korkeus, mutta aivan jumalattoman vaikeaa valita vetimet? Itse asiassa meidän keittiötilaus oli jo tehtaalla, mutta vetimien kanssa me junnattiin vielä paikallaan 😀 Pari oikein hyvää oli, mutta ei vielä keittiösuunnitelman lähteissä tehtaalle oltu sitouduttu tähän pienimpään asiaan keittiössämme. Nyt nekin jo onneksi on.

On jotenkin ihan käsittämätöntä, että saimme meidän suunnitelmat eteenpäin tehtaalle viime viikolla ja jo ensi viikon lopussa meillä on uusi keittiö. Kuukausien pohdinnan jälkeen itse toteuttamisvaihe onkin yllättävän nopea ja helppo. 

On ollut ilo päästä tekemään tätä projektia AINAn kanssa. AINA on nimittäin konseptina todella mahtava ja nykyaikainen, nimittäin AINA on ikään kuin reaktio muuttuvaan maailmaan. AINA käyttää vain kotimaisia kalusteita ja tarjoaa paikallisille yrittäjille tukea myyntiin ja markkinointiin. Suomen parhaita keittiöalan pienyrityksiä on otettu mukaan suunnitteluun ja toiminta pyörii laadun, kustannustehokkuuden ja kotimaisuuden ympärillä. Keittiösuunnittelijan käyttö voi kuulostaa kalliilta, mutta itse asiassa AINAlla tehdään asiakkaalle maksuton alkusuunnitelma. Hyvä suunnitelma ja asiantuntevuus suunnitteluvaiheessa eivät korota kuluja, vaan hillitsee niitä, kun ei tule virhearvioita tai kalliita virheitä. Koska kalusteet valmistetaan Suomessa, voidaan vaikuttaa myös kustannuksiin, kun kalusteita ei tarvitse tuoda ulkomailta. Kaikki muu paitsi mekanismit tuotetaan Suomessa (mekanismeja ei valmisteta Suomessa) ja keittiöt räätälöidään ja tehdään tilauksesta, eikä AINAlla ole isoja varastoja, jotka nostaisivat välillisesti asiakkaiden kuluja. Kotimainen ja laadukas ei aina tarkoita kallista. Ja kaiken lisäksi kalusteilla on 25 vuoden takuu. 

Nyt siis odotan vaan innolla meidän uutta keittiötä saapuvaksi. Kerron sitten tarkemmin meidän valinnoista, asennuksesta ja tarkemmin hinnoista ja erilaisista ratkaisuista, joita oli meidän valittavana. 

Siitä tulee niin kaunis, että vaikka pieni osa minusta on järkyttynyt siitä työn määrästä, joka tulee siitä, että kohta pitää repiä yksi kokonainen keittiö irti ja laittaa toinen paikalleen, niin en malta odottaa. Mähän olisin iloisesti ottanut AINAn asennuspalvelun, jolla saa ammattilaiset asentamaan. AINA tarjoaa nimittäin avaimet käteen -ratkaisua, joka kuulosti musta erittäin mielekkäälle. Puuha-Pete -aviomieheni vaan oli eri mieltä ja halusi tehdä tämän osan itse. Se rakastaa vetää sen remonttireiska-housut jalkaan ja puuhailla ja mulla ei vaan ole sydäntä kieltää häneltä tätä iloa 😀 Vanha keittiömme löysi jo ostajan, joka tulee keittiön noutamaan ennen uuden saapumista, joten en pode edes kriisiä siitä, että hyvä ja toimiva keittiö menisi hukkaan. En varmaan ikinäkoskaan halua muuttaa pois kodistamme sen jälkeen kun tänne tulee juuri meidän unelmien keittiö ♥ Tällaiselle innokkaalle leipurille ja ruoanlaittajalle se on kuitenkin yksi kodin tärkeimpiä paikkoja. 

Kommentit (12)
  1. Varmasti upea keittiö tuloillaan! Tarkoittaako tässä tapauksessa yhteistyö sitä, että keittiö ei maksa teille varsinaisesti mitään? Tai siis, että saatte sen korvauksena näistä kattavista postauksista? Ei tietenkään ole pakko avata mitään yhteistyösopimuksia tarkemmin, tämä vaan jäi mietityttämään. Joka tapauksessa en malta odottaa että nään lopputuloksen!

    1. Kiitos! Ei tarkoita 🙂
      Yhteistyösopimussyistä en avaa tarkemmin yhteistöiden sopimuksia ja yksityiskohtia ja merkitsen kaikki yhteistyöt aina suoraan kaupallisiksi kun on kyseessä saatuja tuotteita, kaupallinen korvaus sisällöistä tai ihan vaikka vaan alennuksella saatuja tuotteita/palveluja ja alennuskoodia mulle ja seuraajille 🙂

  2. Kiitos kun esittelit tän yrityksen! Oli mulle ennestään ihan tuntematon, mutta kun itselläkin on keittiöremontti edessäpäin toivottavasti vielä tämän vuoden puolella, niin kaikki vinkit on tervetulleita. Mulla on aika vahva visio jo siitä, mitä haluan, tarvitsee vaan löytää yritys, jonka kautta se olisi mahdollista toteuttaa ja AINAn sivuja selattuani ja tän sun postauksen perusteella he saattaisivat olla just se, mitä oon etsinyt:) Tosi kiva kuulla myös teidän ratkaisuista tarkemmin kun kaikki on valmista!

    1. Onnea ja tsemppiä teidän projektiin! Kannattaa ehdottomasti tutustua AINAan tarkemmin, so far ollaan ainakin ihan supertyytyväisiä ja lasketaan päiviä uuteen keittiöön 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *