Vakuutettuna

*Kaupallisessa yhteistyössä Aktia

Olen tässä vuosien varrella joutunut ties millaisiin seikkailuihin ja ongelmiinkin, mutta melko turvattu olo on ollut aina, nimittäin mulla on tukena Aktia. Olen myös vakuuttanut melkeinpä kaiken mahdollisen, enkä siltikään maksa itseäni kipeäksi vakuutusmaksuilla. Meiltä löytyy nimittäin kotivakuutus (joka aina sisältää vastuuvakuutuksen ja oikeusturvavakuutuksen) ja johon olemme lisänneet matkustaja-, matkatavara, tapaturma-, sairaus ja lapsivakuutuksen. Lisäksi meillä on  autovakuutus ja  henkivakuutus. Kaikki Aktialta. Näillä pystyy kattamaan lähes jokaisen tilanteen elämässämme. Jokainen tietää varmasti sen, ettei ilman kotivakuutusta oikein edes pysty vuokraamaan kotia, ja muutenkin on hyvä olla laaja kotivakuutus. Se toimii kaiken pohjana ja siitä on hyvä lähteä lisäämään vakuutusturvan kerroksia. Vakuutuksiin liittyviä perusasioita on varmasti jokaisella tiedossa, joten keskityn postauksessa tiettyihin vakuutusten erityispiirteisiin enemmänkin, sillä lisäturvilla voi taata itselleen huomattavasti huolettomamman elämän.

KOTI JA KODIN IRTAIMISTO:

Aktian kotivakuutus on mielestäni ihan mahtava! Olen ostanut siihen lisäturvaksi mm. erikoisturvan, joka korvaa enemmän kuin pelkästään kotivakuutus. Vihkisormusten ja tiettyjen laukkujeni kohdalla olen miettinyt hieman sitä, mitä jos itse hukkaan tavaran. Mitä jos otan sormukset pois takin taskuun jossakin tilanteessa ja ne vaikka tippuu sieltä tms. Erikoisturva korvaa osan niiden esineiden arvosta, jotka olet itse hukannut tai unohtanut. Esineiden katoamishetken tulee olla määriteltävissä, eli erikoisturva ei korvaa sellais ia “en oo nähny näitä korviksia pariin vuoteen” -tilanteita vaan enemmänkin sellaisia tilanteita, joissa jokin jää vaikka ravintolan pöytään tai tippuu taskusta tiettynä hetkenä. En ole koskaan joutunut tätä käyttämään, mutta tuo kyllä aikamoista mielenrauhaa tälle huithapelille, joka aina välillä hukkaa ties mitä.

Kotivakuutukseen kuuluvan irtaimiston arvo arvioidaan neliöiden perusteella, mutta arvoa voi itse nostaa korkeammaksi, jos tuntee sille tarvetta.  Esim. merkkilaukkuni eivät kaipaa erityistä vakuutusta, sillä useimmat alle 10 000 euron yksittäiset esineet kuuluvat kotivakuutuksen piiriin, eivätkä vaadi omaa vakuutusta. Toki jos omistaa jonkin yksittäisen arvokkaamaan esineen tai vaikka kokoelman, kannattaa aina kuitenkin varmistaa kuinka tämä kannattaa vakuuttaa ja huomioida, että mitä arvokkaampi irtaimisto, sitä isommat ovat vakuutusmaksutkin.

Erikoisturvan lisäksi Aktian kotivakuutuksessa on kaksi muuta hienoa erityispiirrettä. Henkilöllisyysvarkausvakuutus on ainakin mulle tärkeä lisä, nimittäin mun nimissä on yritetty ottaa ties mitä pikavippejä ja kulutusluottoja ja lisäksi tehdä vaikka mitä muutakin. Yhdessä vaiheessa tämä oli jopa niin ongelmallista, että laitoin tietoihini luottokiellon itse. Tästä tulikin mieleeni pari ihan hyvää vinkkiä; älkää koskaan soittako julkisista liikennevälineistä tai ruokakaupasta tai edes työpaikalta puheluja, joissa pitää kertoa henkilötunnus. Älkääkä myöskään koskaan meilatko henkilötunnusta. Minä en onneksi joutunut mihinkään ongelmiin tuolloin kun joku/jotkut yritti tiedoillani nostella erilaisia lainoja, mutta niinkin olisi voinut käydä. Identiteettivarkauksien uhreista on ollut paljon juttuja viime aikoina, ja kyseessä on selkeästi lisääntyvä rikosryhmä. Vakuutukseen kuuluu auttava puhelin, joka auttaa toimimaan oikein tilanteessa vahingon minimoimiseksi ja mikäli puhelimitse saatu apu ei riittäisi vaan asian selvittämiseen tarvitaan juristia, kattaa vakuutus kohtuullisia juristikuluja 2 000 euroon saakka. Tämä vakuutus kuuluu nykyään automaattisesti osaksi kotivakuutusta.

Lisäksi kotivakuutuksen osaksi voi lisämaksusta ottaa uusarvovakuutus. Mitähän tämä tarkoittaa käytännössä? No sanotaanko, että ostat vaikka Chanelin laukun 2017 ja se varastetaan 2022. Normaalisti laukusta tehtäisiin 10 % vuosivähennys per jokainen vuosi (ensimmäisen vuoden jälkeen). Käytännössä tämä tarkoittaisi 60 % korvausta vuonna 2022. Tai vaikkapa kolme vuotta vanhan läppärin hajotessa vakuutus korvaa vain osan siitä. Tämä ei kummassakaan esimerkissä lämmitä ihan hirveästi. Esim. Chanelien arvot vain nousevat vuosien aikana, ja läppärin hajotessa yllättäen joutuu todennäköisesti hankkimaan uuden. Silloin voi mennä sormi suuhun, kun niidenkin hinnat nousee joka vuosi ja mistäpä hankkia useita satoja euroja, jotka on vähennetty tavaran arvosta? Uusarvovakututuksella “vähennysvapaita” vuosia on viisi ja vasta kuudennesta vuodesta alkaen lasketaan ikävähennys.

VAUVAN VAIVOIHIN:

Syntymättömän lapsen vakuutuksesta kirjoittelinkin jo Mungobabyn puolelle täällä. Jos meillä ei olisi ollut vauvavakuutusta (ns. vakuutusvarausta tehty ennen lapsen syntymää), olisi ollut kyllä aika ikävää. Nimittäin Danten refluksivaivat, jotka osoittautuivat kielijänneperäisiksi, olisivat jääneet vakuutuksen ulkopuolelle. Tässä kun Danten toisen elinvuoden aikana tuli maksettua reilu 1000 euroa yksityislääkärillä käynteihin, niin vakuutus on jo maksanut itsensä takaisin. Koska refluksivaivat ja kielijänneongelma ilmenivät ennen kuin poitsu oli 2 kuukautta, olisivat ne ilman vakuutusvarausta jääneet hänellä aina vakuutuksen ulkopuolelle. Potentiaaliset ärräviat ja myöhemmät refluksivaivat olisivat todennäköisesti rajautuneet vakuutusten ulkopuolelle myös. Nyt hänellä on vakuutus, josta ei ole rajattu pois muuta kuin sellaiset asiat mitä vakuutus ei muutenkaan korvaisi. Ja kun tältä vuodelta maksoimme jo kertaalleen omavastuun (125 euroa), koko tämän kalenterivuoden aikana ei sitä tarvitse enää maksaa. En voi tarpeeksi suositella syntymättömän lapsen vakuutusta.

REISSUISSA:

No entäs sitten reissut? Mä oon asunut ulkomailla ja viettänyt siellä pitkiä aikoja. Oon reissannut, reissannut ja reissannut. Enkä ole koskaan joutunut ottamaan vakuutusta ulkomailla. Aktian matkavakuutus kattaa rajoittamattoman määrän matkoja, jotka kestävät enintään 45 päivää. Jos matka kestää pidempään kuin 45 päivää, vakuutusta voidaan pidentää aina yhteen vuoteen asti. Lisäkuukausia ostamalla voit siis olla ulkomailla vakuutettuna 45 päivää – 365 päivää. Mulla ulkomailla asumisen välissä oli aina Suomen reissuja (vähintään 14 päivää), joten otin lisäkuukausia aina sen mukaan. Esimerkiksi 6 kk yhtäjaksoiseen ulkomailla oleskeluun piti ottaa 4,5 lisäkuukautta. Nämä olivat yllättävän edullisia, eikä olisi tullut mieleenikään alkaa temppuilemaan jonkun australialaisen vakuutuksen kanssa, kun sain kotimaisen vakuutuksen kattamaan koko Australiassa oloni. 

Ulkomaiden lisäksi on hyvä muistaa, että matkavakuutus pätee myös Suomessa. Matkakohde on siis oltava 50 kilometrin päässä kotoa, työpaikalta, opiskelupaikalta tai vapaa-ajan asunnolta. Kun me nyt asutaan Kuopiossa, niin esimerkiksi Helsingin reissuilla tapahtuvat vakuutusasiat menevät matka- ja matkatavaravakuutuksissa. Matkavakuutus korvaa esim. äkillisen sairaustapauksen ja tapaturman aiheuttamat hoitokulut. Jos siis kaadun Helsingissä ja loukkaan itseni, on se vahinkona matkavakuutuksen piiriin kuuluva. Aktian matkavakuutuksessa ei ole omavastuuta ja se on hyvin edullinen, joten meillä ainakin on ympäri vuoden käytössä tuo. Silloinkin kun olin viimeisilläni raskaana, emmekä reissanneet juurikaan, oli meillä tuo turva.

Matkatavaravakuutuksen arvo on 1850 euroa, mutta sitäkin voi kasvattaa lisämaksusta. Jos olet siis lähdössä vaikkapa 5 kuukaudeksi ulkomaille ja mukana olevan omaisuuden arvo on huomattavasti korkeampi, kannattaa lisäkuukausien lisäksi ostaa hieman lisäturvaa matkatavaroille.

HENKIVAKUUTUS:

Henkivakuutus on uusin vakuutuksemme, jonka otimme vasta vauvan syntymän myötä. Kun otimme nyt melko suuren lainan omakotitalon ostoon, päätimme ottaa myös henkivakuutuksen mukanaan tuoman turvan. Jos toiselle meistä sattuu jotain, ei toisen tarvitse sentään alkaa taloa myymään tai mahdottoman suuriin taloudellisiin huoliin. Edunsaajana on toki lapsemme, mutta Aktialla olemme järjestäneet henkivakuutuksemme niin, että ne on pantattu tuohon lainaan. Näin ollen, jos henkivakuutukselle tulee joskus käyttöä (toivottavasti ei), käytetään korvaus lainaan, mikä on verotuksellisestikin edullista. Ison lainan otossa täytyy huomioida mahdollinen taloudellinen kantokyky pahimman sattuessa, ja Aktialla asiakasneuvojat osaavat neuvoa tarkemmin jokaisen omien tarpeiden mukaan.

SÄÄSTÖVAKUUTTAMINEN:  

Säästövakuutuksesta olen kirjoitellut enemmän Mungobabyn puolella viimeksi, sillä lapsemme säästöt kerrytetään säästövakuutuksella. Tämän hyödyllisyys on sen joustavuudessa. Niin kauan kun säästövakuutuksesta nostaa vain pääomaa, ei tarvitse maksaa veroja. Verot maksetaan vain potentiaalisesti tuotosta, jota ei tarvitse välttämättä nostaa. Jos esim. vuosien saatossa on kerrytetty 10 000 säästöjä, on niihin voinut kasvaa esim. 5000 euroa tuottoa, eli yhteensä vakuutuksessa on 15 000 euroa. Jos sitten tuosta halutaan nostaa vaikkapa 8000 euroa, ei tule veroja maksettavaksi, sillä pääoma ja tuotto on erillään säästövakuutuksessa. Lue lisää säästövakuuttamisesta tuossa edellisessä postauksessani ja Aktian sivuilla.

Tässä nyt hieman erityispiirteitä, jotka olen itse kokenut hyödylliseksi Aktian vakuutuksissa. Ovatko nämä ihan tuttuja juttuja vai tuliko tässä jotakin uusia hyödyllisiä tietoja vakuuttamiseen liittyen?

Kommentit (11)
  1. Aika pieni tuo oikeusturvavakuutus Aktialla. Meidän vakuutuksessa 8500€, eikä sekään riittänyt meidän juristin laskuun kokonaan.

    1. Sitä voi korottaa halutessaan käsittääkseni 🙂 Me ei olla koettu tarpeelliseksi sitä korottaa 🙂

  2. Eikö teillä ole Benjille vakuutuksia? Vai eikö niitä saa Aktiasta?

    1. Ei ole. Saa mielestäni kyllä, mutta tultiin siihen tulokseen, että tuskin maksaa itseään takaisin. Esim. Simba on nyt 9 vuotias, ja ei millään oo menny niin paljoa lääkärikuluihin ku mitä ois menny koiravakuutukseen. Punnattiin tätä asiaa ja todettiin, että jätämme sen ottamatta 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *