Valkosipulilla terästetty lampaanpaisti

lambi (1 of 1)

Hei kelatkaa miten ajoissa mä oon näiden pääsiäisreseptien kanssa?! Siis yleensä mä kirjoitan jotain, mikä liittyy pääsiäiseen vasta vappuna. Aikaisintaan. Nyt on vasta torstai, ja ois reseptiä tarjolla. Okei okei, kaikki kaupat ei oo auki huomenna, mut ehkä lauantaina joku ehtii hyötymään tästä 😀 En nyt kuitenkaan ihan vaan blogin takia viittinyt alkaa lampaanpaistia itselleni paistelemaan, kun mies oli alkuviikon työmatkalla, vaan eilen oli tämän herkun vuoro 🙂

Karitsa tuntuu olevan jotenkin todella harvinainen suomalaisessa keittiössä, tai siis se jää ihan selkeästi kanan, naudan ja possun jalkoihin. Ausseissa ja Lontoossa oli lähikaupoissa aina hyvää lampaanlihaa myynnissä ja opin syömään sitä oikeastaan jo Australian vuoden aikana. Tykkään ihan valtavasti karitsan kareesta tai paistista, ja mieskin on oppinut nyt näitä ns. uusia lihoja arvostamaan. Meillä tehdäänkin tosi usein ankkaa tai lammasta, ja mun täytyy ehdottomasti jakaa teille mun luumuankan resepti! Mutta, sitä ennen olisi tosiaan tarjolla tätä ohjetta, joka sopii hiukan paremmin pääsiäiseen. Koska meillä oli jo eilen käynnissä projekti ”jääkaapin tyhjennys ennen lomaa”, tarjoilu ei ollut kovin kummoista, kun lisukkeina toimi jääkaapista aina löytyvää porkkanaa ja parsakaalia. Suosittelen tähän mieluummin bataattisosetta tai vaikkapa uunissa paahdettuja punajuuria ja vuohenjuustoa. Mutta, näillä mentiin nyt meidän muka-pääsiäisen todella tylsännäköisessä vietossa.

TARVITSET:

Karitsan paistia (n. kilon verran neljälle hengelle)
Voita
Rosmariinia
Oliiviöljyä
Persiljaa
Sitruunaa
Mausteita
Valkosipulia n. 4 kynttä

Porkkanoita
Parsakaalia
… tai mitä lisukkeita nyt ikinä mielenne tekee 🙂

lambi (2 of 9)

Lammasta saa Suomessa tosi heikosti kaupasta ihan tuoreena, mutta pakastealtaista sitä onneksi saa aika hyvin. Cittarissa oli sopivasti viime viikolla alessa lampaan paisti, joten hamstrasin pakkaseen valmiiksi näitä. Lampaan voi ottaa jo pari päivää ennen paistopäivää sulamaan jääkaappiin, mutta jos ei ehdi tai muista, niin riittää, että sen laittaa viileään veteen aamusta vakuumipakatussa pakkauksessa sulailemaan. Minä laitoin tuon aamulla sulailemaan ja se oli n. 18 maissa hyvin sulanutta jo.

Valmismarinadia saa kaupasta valmiina, mutta mä teen omani. En ole huomannut, onko sen kummempaa väliä miten pitkään lihaa marinoi, vaan yleensä teen sen n. tunnin ennen paistoa.

lambi (5 of 9)
lambi (3 of 9)

Reipas loraus oliiviöjyä (sanoisin, että melkeinpä desin verran meni?), puolikkaan ison sitruunan mehu, kaksi valkosipulikynttä, reippaalla kädellä pilkottua persiljaa ja sama setti rosmariinia.

Mä tökin lihaan aina reikiä veitsellä (syviä) ja tungen myös sinne sisälle rosmariinia ja valkosipulin paloja. Leikkaan kynnen n. 6-8 osaan ja tökin ne sinne paistin joukkoon. Sama rosmariinille. Kun liha alkaa olemaan kuin reikäjuustoa täynnä valkosipulia, sivelen sen kauttaaltaan marinadilla. Jos on kiire, niin se on valmis uuniin ihan silleen. Jos on vähän aikaa, niin heitän sen mini grip -pussiin ja pyörittelen siellä, että se imaisee marinadin maun vähän paremmin.

Ennen kuin laitan lihan uuniin, niin lämmitän uunin 250-asteiseksi. Laitan lihan uuniin 250 asteeseen n. 15-20 minuutiksi, jonka jälkeen lasken lämmön n. 175 asteeseen. Siellä se sitten kypsyy hiljalleen reilun tunnin. Mun mielestä korkeampi lämpötila alussa takaa, että liha on mehukkaampaa.

Suosittelen lämpimästi myös lämpömittaria. Meidän lämpömittari hajosi eilen (tietenkin), ja jouduin hieman arpomaan lihan kypsyyttä, ja loppujen lopuksi se meni vähän yli. Me tykätään, että lammas on vähän pinkkiä, ja hyvän mediumin saa silloin kun sisälämpötila on n. 67-70 astetta. Meillä meni eilen vähän kypsän puolelle, mutta maku oli silti hurmaava. Jos ei ole lämpömittaria, niin kiertoilmalla sanoisin, että 15-20 min 250 asteessa ja n. tunti 175 on aika lähellä totuutta. Sitten ei muuta kuin leikkaamaan auki ja katsomaan, josko olisi valmista.

lambi (4 of 9)

Netti on tulvillaan hyvien minttuhyytelöiden reseptejä, mutta koska olen mukavuudenhaluinen, käytän kaupan valmista minttuhyytelöä. Den Gamla Fabrik -merkillä on ihan törkeän hyvää, suosittelen! Ja maksaakin joku pari euroa purkki. 

Minttuhyytelö on ihan ehdoton lampaan kanssa!

Mä heitin eilen vaan parsakaalia ja porkkanoita höyryttimeen, ja sekoitin meidän suosikkikastikkeen, eli voi-hunaja-valkosipuli -setin, josta oon aiemminkin kirjoittanut (= yhtä paljon sulatettua voita ja hunajaa ja siihen valkosipulia joukkoon reippaasti). Laita minttuhyytelö lämpimän lihan päälle lautasella, niin se hieman alkaa sulamaan siinä ja ahh, se on vaan niiiiin hyvää!

lambi (2 of 4)

lambi (3 of 4) lambi (4 of 4)

Hyvää oli, voin suositella, jos pääsiäisenä iinnostelee valmistaa perinteisesti lammaspaistia, eikä jaksa nähdä suurempaa vaivaa asian suhteen 🙂

Ruokaohjeet oli yksi teidän eniten toivomia toivepostauksia, eli otan vapauden olettaa, että nää on ihan tervetulleita.. Vai onko?

Kommentit (10)
  1. S-ryhmän kaupat on auki jokapäivä, myös nyt pääsiäisenä.

  2. Vaikutat kyllä aikamoiselta masterchefiltä! 🙂 upeita reseptejä

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *