Voihan ferritiini

Mungolife

Tässä tulee tällainen "sairas"tarina, joka tavallaan poikkeaa blogin normaalista linjasta, mutta mun mielestä tää on tärkeä jakaa, sillä tää voi monelle tulla hyödylliseksi. Oon edelleen onnellinen, että kirjoitin Danten refluksista ja kielijänneleikkauksesta, sillä nyt jo 11 (!!!) mun lukijaa on kertonut saaneensa avun asiasta ja heidän pikkuisilleen on tehty tuo napsautus, joka on muuttanut vauva-arjen ihanaksi ja itkuttomaksi. Tämä on lähes yhtä itsestäänselvä ja helppo juttu, joka vaan jää usein huomaamatta ja koskee joidenkin arvioiden mukaan jopa 40 % naisista. Joten, sukelletaan hetkeksi mun terveysjuttuihin.

Siitä ei ole kovin monta vuotta, kun huomaamaton raudan huono varastoarvo meinasi viedä multa järjen. Väsytti ja olin huonotuulinen, oli voimaton olo ja kaikki tuntui vähän ylitsepääsemättömän vaikeelle. Olin alakuloinen, korvissa soi ja kaikenlaista pientä ongelmaa oli tuolloin. Silloin syytin mielessäni pitkään maasta toiseen lentelyä, opiskelustressiä, muuta stressiä, töiden ja opiskelun yhdistelemistä yms. Syypääksi ajattelin kertynyttä univelkaa sen jälkeen kun olin pitkällä panacod-kuurilla sen jälkeen kun yksi hampaistani jouduttiin poistamaan. Vaikkakin nukuin panacod-kuurin aikana joku 16 tuntia vuorokaudessa. Ajattelin, että väsymys on vaan panacodin vieroitusoireita, mutta kun väsymys jatkui ja jatkui, hakeuduin lääkäriin. Lääkäri mittasi hemoglobiinin, joka näytti positiivista arvoa. Hän ei kuitenkaan ollut vakuuttunut oirekuvaa selittäessäeni. Varsinkin kun nuoruudessani oli anemiataustaa. Niinpä hän laittoi minut tarkempiin tutkimuksiin, joista yksi oli ferritiiniarvojen tutkiminen.

Koko ferritiini oli mulle silloin vielä melko lailla tuntematon juttu.

Ferritiiniarvot ovat huomattavasti parempi raudanpuutoksen mittari, sillä ferritiinit kertovat raudan varastoitumisesta, ferritiini on raudan varastoproteiini. Ferritiiniä ei vaan mitata yhtä usein kuin hemoglobiinia Suomessa ja joidenkin lähteiden mukaan tätä voidaan pitää syypäänä moniin virhediagnooseihin. Kilpirauhasta ja masennusta epäillään herkästi, mutta ferritiinia ei osata selittää.

No anyway, silloin 2014 ferritiinilukemani näytti 6,8. Viitearvot labrassa olivat 13-150, joten alle sen mentiin, ja reippaasti. Todellisuudessa tuo viitearvo-lukema on sinänsä hyvin harhaanjohtava, sillä monien alan asiantuntijoiden mukaan (sekä suomalaisten LKT:ien että varsinkin ulkomaisten) suositeltavaa olisi, että naisten ferritiiniarvo olisi yli 50, mielellään 70 ja 100 välillä. Vaikka hieman päälle 13 onkin jo viitearvojen sisällä, on se kaukana toivottavasta.

No, joka tapauksessa, silloin napsahti rautakuuri muutamaksi kuukaudeksi ja kontrollissa myöhemmin ferritiiniarvo oli noussut jonnekin 80 tienoille. Voinkin todella hyvin ja energisesti tuolloin. Siinä välissä suljettiin kaikki mahdollinen pois. Laktoosi-intoleranssi ja keliakia suljettiin pois (raudan heikko varastoituminen haluttiin selvittää, ja usein jompikumpi näistä estää rautaa imeytymästä) ja jopa uniapneaa silloin haluttiin testata väsymyksen selittäjäksi :D No, kaikennäköistä testattiin ja lääkäri totesi, että syynä on todennäköisesti niinkin yksinkertainen asia kuin muutenkin heikko rautavarasto ja siihen päälle runsaat kuukautiset. Rautalisä korjasi siis tilanteen, eikä asiaa sen kummemmin ole mietitty.

Paitsi raskausaikana kun hemoglobiini huiteli ties missä ja väsytti, silloin mulle määrättiin taas rautaa. Vetelin rautaa, foolihappoa ja D-vitamiinia ja B12-vitamiinia koko raskausajan. Voin tosi hyvin ja sitä jatkui myös koko imetysajan. Imetyksen loputtua alkoivat uudelleen kuukautiset ja tässä parin viime kuukauden aikana on vaivannut ihmeellinen väsymys ja ajoittainen alakuloisuus. Syistä, joita en itsekään pysty ymmärtämään. Hitosti nukkuva lapsi, itsekin nukun paljon ja rentoudun tarpeeksi. Ei ole mitään syytä olla alakuloinenkaan. Hiuksia lähtee ja iltaisin on älyttömän levottomat jalat. Iho on kuiva, kynnet halkeilee ja päätäkin särkee melko usein. Viime aikoina kuvaan on astunut myös sellainen ajatussumu, jossa ei saa ajatuksistaan otetta ja ajatuksia kiinni. Jokunen päivä sitten päätin käydä ostamassa rautavalmistetta apteekista, mutta ennen kuurin aloittamista halusin käydä vielä tsekkaamassa, osuuko oma arvaukseni oikeaan.

Yleislääkärille ei ollut aikoja sopivaan aikaan joten menin kurkkukorvalääkärille pyytämään lähetteen labroihin. Labrat tulivat tänään, ja kuten arvelin, sama vika kuin viimeksikin. Ferritiini ei ole aivan yhtä alhainen kuin viimeksi, ja ihan nippanappa viitearvojen puitteissa, 17. Lääkärin mukaan ei mitään omituista eikä tarvii rautaa, että joku muu sitten vialla. No, sanotaanko näin, että kun elämästä 25 vuotta raudanpuutos on ollut aina jollakin tapaa tiedossa ja asiaa on milloin mitenkin pyöritelty, niin mulle riitti tuo lukema näyttämään, että siinäpä vika. Todennäköisesti jos tilanne olisi jatkunut vielä pari kuukautta, oltaisiin päästy takaisin tuohon hienoon alle 10 lukemaan.

Todellisuudessa on vähän hankalaa lukea omassa kropassa raudan alenemista. Se kun ei tapahdu dramaattisesti vaan pikkuhiljaa, ja oireisiin tottuu pikkuhiljaa. Oireet on myös sellaisia, jotka voi helposti laittaa minkä tahansa muun jutun syyksi. Mä oon miettinyt koko ajan, että se on tää kotiäitiys + yrittäjyys, taaperoarki, hormonit ja mitä vielä. Mutta samalla oon miettinyt, että ei tällainen väsymys ja ajatuksenjuoksun hitaus vaan oo normaalia lapsiperheessäkään, varsinkin kun kyseinen muksu nukkuu 15 h vuorokaudessa. Ja jos ollaan rehellisiä, mulla on usein tosi vahva fiilis oman kroppani jutuista ja se yltää tietyllä tapaa jopa Danteen. En tiedä mikä vaisto se on, mutta se on monta kertaa osoittautunut oikeaksi. Tein positiivisen raskaustestin DPO11, vaikka vielä ei olisi pitänyt olla mitään merkkejä raskaudesta. Ei ollutkaan, oli vaan fiilis, että oon raskaana :D Usein osaan lukea omaa kroppaani tosi hyvin, ja sitten taas välillä menee iät ajat ymmärtää, mikä on. Itse asiassa viimeisin merkki, jonka tajusin eräs päivä, oli se, että mua kuumotti koko ajan. Mun ihoa kuumotti ihan koko ajan, eikä selitys ollut noissa helteissä, kun istuin ilmastoinnin alla enkä ollut ollut ulkona vielä sinä päivänä. Muistin sen tutuksi vuosien takaa ja hehkulamppu päässäni välähti.

Tää koko juttu ärsyttää mua pikkasen lähinnä sen takia, että jostain syystä Suomessa toi ferritiinin mittaus on aika harvassa ja sitä saa melkeinpä pyytää. Mullakin on nyt hemoglobiini 131, eli aivan loistava. Mutta samalla kuitenkin tuo ferritiini on ihan siellä alapäässä viitearvoja. Tätä voi selittää niinkin yksinkertainen asia kuin se, että mä oon TODELLA huono juomaan. Ollut aina ja oon edelleen. Jos kroppa on kuiva, veri on sakeampaa ja hb voi näyttää korkeampaa kuin todellisuudessa raudan määrä kropassa onkaan.

Tosi moni yleislääkäri vaan luottaa hemoglobiiniin tai siihen, että ferritiiniarvot on viitearvojen sisällä. Jos kuitenkin uskoo alan joitakin ammattilaisia, kaikki ferritiiniarvot, jotka on alle 40, on huolestuttavia ja vaikuttavat arkeen ja hyvinvointiin todella pahasti. Isosti ollaan sitä mieltä, että alle 30 arvo on sellainen, joka on jo raudanpuutostila. Usein myös raudanpuute sekoitetaan kilpirauhasen vajaatoimintaan ja lääkitään asiaa väärin tavoin. Silloin neljä vuotta sitten mun kohdalla tarjottiin yhdeksi diagnoosiksi masennusta ja olisin saanut masennuslääkkeet, kun olisin vain suostunut ne ottamaan. Minä ja masennuslääkkeet? Ihan totta. Ärsytti jo silloin. Jos sanoo, että väsyttää ja on tällainen ja sellainen olo, niin reaktio on "nuku enemmän", "taaperoarki", "masennus", "tsekkaa kilppari, on varmaan se". Huoh.

Mä oon niin menevä ihminen, että monien on vaikea uskoa, että mua väsyttää tai sitten syytetään mun elämää siitä, että väsyttää. Todellisuudessa kaiken tän keskellä mä otan myös tosi paljon aikaa itselleni. Ja vaikka mä meen ja teen ja oon aktiivinen, ei se tarkoita, ettei mulla humisis välillä päässä ihan tyhjyys ja olisi vaikea saada ajatuksista kiinni. Ja se voimattomuus, se ei lähde edes 12 h yöunilla tai millään muullakaan, vaan on sellainen käsittämätön uupunut tila. Rehellisesti, jos en tietäisi tätä mun raudanpuute-taustaa, niin olisin jo sata kertaa epäillyt jotain loppuunpalamista (mistä? :D) ja ties mitä. Mutta usein asiat on yksinkertaisempia kuin monimutkaiset kuvitelmamme.

No, asiaa paljon tutkinut lääketieteiden tohtori Esa Soppikin on kommentoinut, että raudanpuute on vaikeaa tunnistaa, eli en nyt lähde sen kummemmin lääkäreitä tästä syyttelemään. Hän on listannut aika hyvän listan oireita, joista moni kuulostaa omalta. Kannattaa tutustua hänen materiaaleihin, jos tuntuu, että omallakin kohdalla tämä voisi olla relevanttia.

Mun pitäis jossain vaiheessa oikeesti tehdä isompi projekti tän homman kanssa ja selvittää tää kunnolla. Joskus mulla on epäilty von Willebrandia, tai jotain veren hyytymishäiriötä, mutta viimeksi asiaa on tutkittu raskaana ja silloin todettiin, että raskaus vetää koko homman ihan uusiksi ja varmempia tuloksia saa vasta 12-18 kk synnytyksestä. Jotenkin kun ei ole akuuttia ongelmaa, ei tule koskaan aikaiseksi tutkia asiaa enempää. Veren hyytymishäiriö voikin olla yksi tekijä siihen, että rauta ei varastoidu. Asiaa voi aiheuttaa mikä tahansa gluteeniyliherkkyydestä aina munuaisten lievään vajaatoimintaan, ja en oo jaksanut tutustua asiaan tarpeeksi. Jos lähden veikkaamaan, niin mun kohdalla ongelma on todennäköisesti gluteenissa, ja nimenomaan gluteeniyliherkkyydessä. No, varasin tuolle Esa Sopelle nyt ajan, sillä haluan oikeesti selvyyden asiaan. Hänelle eka aika oli elokuun lopussa ja mulle eka sopiva aika oli vasta syyskuun alussa, mutta ei voi mitään. Eipä tässä kiire olekaan.

Nyt ei sit muuta ku rautaa (ja foolihappoa, B12 ja C-vitamiinia) naamariin, niin eiköhän nää oireet ala hellittämään :) 

Onko jollain muulla samansuuntaisia kokemuksia? 

Kommentit

Kiitos, että kirjoitit tästä! Mulla vähän samanlaista ongelmaa. Kilpparin vajaatoiminta todettu nelisen vuotta sitten, mutta kuitenkin pari vuotta sitten selvisi, että ferritiini oli 15 ja transferriinireseptorikin yli viitearvojen, mikä viittaa juurikin raudanpuutokseen. Mä olen saanut ohjeeksi vain tankata rautaa, mutta ferritiini ei silti nouse yli 23. Keliakiaa ei ole, mutta muuta ei ole testattu. Pakko kyllä nyt varata joku erikoislääkärin aika, koska kaikki oireet löytyvät valitettavasti täältäkin. Olisi mukava tietää, että onko mulla edes tuota vajaatoimintaa vai onko kyse ollut vain varastoraudasta, vai onko vaan molemmat ongelmana. :D

Olis kiva kuulla tuon Sopin käynnin jälkeen vähän raporttia tai jotain fiiliksiä sulta! Tsemppiä! :)

Anne-Mari (Ei varmistettu) http://www.pochetteroulette.com/

Toivottavasti sun arvot vielä tulee kuntoon ja mielellään syykin selviää!

Itelläni ehti olla pari vuotta hirveästi kaikkia ongelmia hengenahdistuksesta väsymykseen, hajamielisyyteen ja yli 20 kg lihomiseen ilman mitään muutoksia syömisissä ja liikunnoissa. Ravasin lääkärissä, mutta mitään ei oikein selvinnyt. Sain varmaan jonkun luulosairaan merkinnän sinne tietoihini, kun vaan aina vaan hakeuduin uudestaan vastaanotolle, eikä muka oikein ollut enää mitään tehtävissä :D Masennusta ja ahdistustakin ehdoteltiin useammin kuin kerran. Onneksi tuttu sattui suosittelemaan Helsingistä yhtä lääkäriä, joka heti laittoi muutamiin verikokeisiin lähetteen, yksi niistä oli ferritiini. Arvo oli 20,1 ja lääkäri kehotti aloittamaan rautakuurin. Nyt n. 3 kk raudan syönnin jälkeen olo on ihan erilainen! Paino on alkanut laskea, hengitys on jo vähän sujuvampaa eikä kaikki oo pelkkää sumua väsymyksessä. Suututtaa ihan sairaasti, että monet lääkärit ei suostu tutkimaan ferritiiniä, koska hemoglobiini muka on parempi mittari. Monissa muissa maissa ferritiini on käsittääkseni ihan peruskauraa labrakokeissa. Raudanpuutteesta puhutaan myös "muotisairautena", mikä on mielestäni ihan hullua. Niinkin edullisesti kuin rautaa napsimalla saisi varmasti moni nainen helpotusta monenlaisiin ongelmiin, kun sitä vaan osattaisiin tutkia, ja mielellään ilman sitä viitearvojen palvomista. Tulipa pitkä kommentti, ärsyttää vaan niin paljon. :D

Tiina (Ei varmistettu)

ANNE-MARI,
Kiitos, kun kerroit oireistasi. Minä totesin pari vuotta sitten, että painoni alkoi yllättäen nousta ja henkeä ahdistaa. Ylettömän väsynyt en ollut, mutta saamaton ja jaksoin oikeastaan vain tehdä työni, mutta muuta en juurikaan tehnyt. Ei ollut mielenkiintoa eikä aktiivisuutta.
Kuuntelin vointinani ja ihmettelin.
Vuosi sitten menin lääkäriin. Laajat verikokeet otettiin ja epäiltiin kilpirauhasta, vaikka nekään eivät olleet pielessä. Hengenahdistuksen vuoksi tehtiin spirometria, jossa todettiin jonkinasteista hengitysvajausta. Nyt painoni on noussut kahdessa vuodessa 30kg ja hengenahdistus pahentunut. En pysty kävelemään kilometriäkään pysähtymättä välillä lepäämään.
Huomaan, että muistini on huonontunut. Unohdan pian jopa asiat, joista olen puhunut vaikkapa puhelimessa ystävän kanssa ja keskittyminen vaikeutunut.
En ole masentunut tai stressaantunut, ne kyllä tunnistaisin itsekin.
Ensimmäinen lääkäri, jolle menin näiden oireiden vuoksi lopetti työskentelynsä siinä yksikössä ja nyt olen näiden tutkimusten jälkeen jäänyt tyhjän päälle. Tilalle ei tk:sta ei tullut ketään, koska koko asema lopetettiin.
Täytynee tilata aika yksityiseltä ja aloittaa kaikki alusta. Aion nyt kyllä kokeilla tässä odotellessa rautatankkausta, koska vointi huononee ja paino vain nousee.

HeidiK (Ei varmistettu)

Raudanpuute on todellinen tabu tällä hetkellä, joten toivoisin, että jos siitä näinkin suositussa blogissa kirjoittaa, laittaa faktat todella kuntoon.
Ei ole fyysisesti MILLÄÄN TAVALLA mahdollista, että rautavarastot alkavat täyttyä 3 kk:ssa, vaan se voi olla kuukausien, jopa muutaman vuoden projekti.
Ferritiiniin vaikuttaa myös tulehdus. Eli jos henkilöllä on tulehdus, pelkästään ferritiiniarvoon ei tule luottaa. Ferritiiniä ei tule yksinään mitauttaa, vaan myös tulehdusarvot.
Lisärauta ruokkii tulehdusta. Jos kropassa on tulehdus, lisärautaa ei saa syödä.

Alhainen varastorauta vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan, ja siksi kilpirauhasarvot voivat korjaantua, kun varastoraudat täyttyvät.

Jos ferritiini on alle 40, luuytimessä ei ole enää rautaa, ja tila on vakava.

Ennen rautavarastojen täyttämistä, SYY PITÄÄ AINA SELVITTÄÄ. On vahingollista alkaa syömään lisärautaa, jos syy ei ole selvillä.

Suomessa on tällä hetkellä taistelu käynnissä, että ihmiset saavat hoitoa raudanpuutteeseensa. Lääkärit eivät sitä tunnusta, saatuja hoida. Se on leimattu muotisairaudeksi lääkärien toimesta, koska ihmiset ovat heränneet oireisiinsa ja mahdolliseen syyhyn.
Uskon, että tällainen sinnepäin kirjoitettu juttu blogissa, jossa ei ole lääketieteellisiä lähteitä faktoineen kirjoitettu, ja jota lukee tuhannet ihmiset - myös osa lääkäreistä, tulee aiheuttamaan lisävahinkoa.

Anna (Ei varmistettu)

Hei Heidi! Tarkoitus ei ole aiheuttaa lisävahinkoa, vaan kertoa oma tausta. Vertasin tänään lääkärikeskuksen appissa mun laajoja verikokeita tältä vuodelta ja 2014 ja kaikki muut arvot lähes identtiset, vain tämä ferritiiniarvo on erilainen. Tulehduksia ei ole ollut. Mulla nousi ferritiini todella hyvin viimeksi, enkä ole tiennyt, ettei se muka voi nousta noin. Mielenkiintoista että näin kuitenkin on verikokeiden mukaan käynyt ja kyseinen sisätautilääkäri tämän totesi aikanaan erinomaiseksi kehitykseksi.

Kiitos, että valaisit asiaa lisää, mutta hieman vierastan asennettasi. Kyllähän jokainen tätä tekstiä lukeva tietää, että en ole lääketieteen ammattilainen ja kirjoitan maallikkona omia kokemuksiani.

En ole tiennyt tällaisesta vastakkainasettelusta Suomessa, harmillista että tilanne menee noin. Jos sinulla on tuttuja alalla, pyydä ottamaan minuun yhteyttä. Mielelläni toimisin julkaisukanavana asiassa niin, että sille on faktaa enemmänkin. Tuhannet ihmiset ei törmää lääketieteellisiin julkaisuihin, mutta lukevat blogiani. Näin asiaa voi tuoda naisten tietouteen.

Ja kuten kirjoitinkin, olen varannut ajan alan huipulle Suomessa ja kerron varmasti sitten asiasta lisää kun on kerrottavaa.

Kata (Ei varmistettu)

Hei, jos haluat faktat kuntoon, ota yhteys Facebookin Raudanpuute-ryhmän ylläpitäjään, Sanja Stankovic. Hän varmasti auttaa!

Mutta lyhyesti sanottuna, fysiologisesti ferritiini voi nousta vain 5-10 yksikköä kuussa, koska rautaa imeytyy hyvin pieni määrä elimistöön vuorokaudessa. Tulehdus voi nostaa ferritiinin 2-5 kertaiseksi ja tulehdus, joka vaikuttaa ferritiiniin, ei aina edes näy ns. perinteisissä tulehdusarvoissa (CRP ja lasko). Sanja varmasti antaa lisätietoja lähteineen tästäkin sulle :)

Jade (Ei varmistettu)

Minulle lääkäri määräsi juurikin 3 kk:n rautakuurin ferritiinin ollessa alhainen. Kun arvo oli kohonnut kuurin jälkeen, se kuulemma pysyy koholla jatkossakin ilman ylläpitoa, sanoi lääkäri. Ja kun hemoglobiini on vielä korkealla koko ajan, ei lisärautaa suositella, vaikka oireita olisikin.

Annika (Ei varmistettu)

Todellakin on! Yläkouluikäsenä mitattiin kouluterkkarilla hemoglobiini joka oli hälyttävän alhaalla, muistaakseni 80 luokkaa. Meillä on suvussa useampi keliaakikko joten sitä lähdettiin selvittämään ekana ja ravasinkin labroissa kerran kuussa puolen vuoden ajan. Keliakiaa ei löytyny (vielä ainakaan) ja rauta-arvot saatiin pitkällä kuurilla korjattua, mutta mitään varsinaista syytä ei löydetty, todettiin vaan että rauta ei jostain syystä muhun juurikaan imeydy. Ferritiiniarvoista en ookaan aiemmin kuullut eli kiitos vinkistä! Koko lopun peruskoulun ja lukion kävin säännöllisesti terkkarilla mittauttamassa arvoja ja ne huiteli ihan miten sattuu normaalin ja vähän viitearvojen ali 2 viikon-1 kuukauden sisällä. Viime aikoina oon huomannut samanlaisia oireita mitä tossa postauksessa kuvailit. Saksassa asuvana oon huomannu että täältä on yllättävän vaikea löytää sopivia lääkkeitä ja valmisteita kun kaiken pitäs olla homeopaattista farmaseutin tyttärenä tilasinkin kylään tulevalta äidiltä rautatabletteja, vaikka en ookaan ihan liian pitkään aikaan arvoja mittauttanutkaan. Lisää tähän vaikuttaa kasvissyönti ja tuntuu että ei saa rautaa muutenkaan tarpeeksi, etenkin kun on taipumusta että vähäkään ei imeydy. Tsemppiä!

Kukka (Ei varmistettu)

Saksasta saa hyvää rautavalmistetta nimeltään Tardyferon-Fol, joka sisältää myös foolihappoa.
Kyseinen lääke sopii ainakin minulle paremmin kuin Suomesta saatavat rautalääkkeet.

HeidiK (Ei varmistettu)

Jokainen tietää, että et ole alan ammattilainen, mutta suosittu bloggaaja kuitenkin, jonka mielestäni näinkin tärkeässä asiassa tulisi tuntea vastuunsa.
Itse tällä hetkellä taistelen, jotta saisin hoitoa raudanpuutteeseeni. Nyt, kun se on leimattu muotisairaudeksi, on minulla, ja monilla monilla muilla vaikeampi saada hoitoa. Esimerkiksi gyne kieltäytyi täysin kommentoimasta alhaista ferritiiniäni, yksi lääkäri passitti gynelle, yksi laittoi lähetteen työpsykologille, yksi määräsi masennuslääkkeitä,...

Esa Soppi on yksi Suomen parhaimmistoa hoitamaan raudanpuutetta, ja samalla yksi harvoista, joka tunnustaa raudanpuutteen aiheuttavan oireita. Kaikilla ei ole varaa lähteä yksityiselle hoidattamaan itseään, joten pitää tehdä aikalailla kaikkensa, että muut lääkärit alkaisivat uskomaan faktatietoja.

Aikalailla fakta on se, että pitkäaikainen varastoraudanpuute ei nouse niin korkeaksi kolmessa kuukaudessa. Jos on pitkään ollut raudanpuutteen, tarkoitan siis vuosia, odotettu nousu on 9-10 yksikköä/kk. Jos raudanpuutetta ei ole pitkään ollut, ei hoitojaksokaan ole niin pitkä.

Anna (Ei varmistettu)

Niiin, ja mulla ei oo koskaan ollut vuosia tätä ongelmaa, vaan tullut kausittaisena kuukausia kestävänä juttuna. Mun mielestä on törkeää, että syyllistät minua kun haluan auttaa ihmisiä kertomalla asiasta, joka ei välttämättä tule mieleen ja jota ei lääkäritkään välttämättä tutki. Se, miten se sun mielestä huonontaa tilannetta asian tiimoilta, on kyllä mulle mysteeri.

HeidiK (Ei varmistettu)

Onko se ollut vuosittaista vai kausittaista? Ensin puhut, että sulla on 25 vuotta ollut jollakin tapaa raudanpuutetta, ja ferritiini alle 7 vuonna 2014, ja nyt se on kausittaista?

Anna (Ei varmistettu)

No mulla on ollut raudan kanssa ongelmia koko elämän niin kauan ku muistan. Välillä on ollut vaikka vuosia kaikki OK (en oo käynyt testeissä, olon puolesta) ja välillä mennyt ihan pohjamutiin. 2014 oli 6,8, 2016/2017 oletettavasti aika matala raskauden aikana ja nyt taas 17. Rautakuureille parantunut ihan hyvälle tasolle, ei erinomaiselle. Jatkunut vuosia, mutta oireilu ja ongelmat kausittaisia, eli ferritiini ei ole ollut alle 30 yhtäjaksoisesti vuosia. En ymmärrä mikä tässä on epäselvää?

M (Ei varmistettu)

Hmmm, hoito raudan puutteeseen on syödä rautaa? Sitä saa apteekista montaa eri laatua ja myös luontaistuotekaupoista saa kasviperäistä uutetta, josta rauta imeytyy tosi hyvin. Kaikki ilman reseptiä. Jos pelko on, että tutkimukset häiriintyy muista sairauksista ni en oo kyllä vielä koskaan kuullu, että keliakian ainut oire ois raudan puute. Eiköhän se todeta ihan eri mittareilla..

On eri asia taistella kilpparilääkkeitten ja diagnoosin puolesta, joita ei muotijutun takia paljon anneta ja kyseessä reseptilääke, mutta tässä hommassa ei kyllä ihan kauheesti taisteleminen tarvetta ole?

Nim. Runsaat kuukautiset ja huono vatsa = anemia, since 20 years..

Lisa (Ei varmistettu)

Eikö nimenomaan ole hyvä juttu, että sairautta tuodaan esille ja tietoisuus laajenee. Vaikea uskoa, että tietoisuus vaikeuttaisi kenenkään muun hoidon saamista jatkossa. Ja miksi syyllistää toista siitä, että on menossa alan asiantuntijan vastaantolle. Itse odotan ainakin mielenkiinnolla Esan näkemystää, jos Anna päättää sen jakaa myöhemmin. Musta on upeeta, että tällaisistakin asioista puhutaan ja jaetaan omia kokemuksia. Itse ainakin mielenkiinnolla kuulen muiden kokemuksia eri hoitomeneltelmistä. Eikä kukaan varmasti ota kenenkään omakohtaisia kokemuksia ultimaattisena totuutena. Sitä varten on lääkärit ja muut ammattilaiset.

Petra (Ei varmistettu)

Mulla on myös alhainen hemoglobiini ja ferritiinitasot. Mulla on myös huonot hyytymistekijät, mikä on kirjattu sairaalan tietoihin. Mitään syytä näille ei ole löydetty, joten on todettu että mulla nyt vain on hieman huono verenlaatu.
Joudun syömään rautaa lisänä kuureina ja tarkkailla vähän syömistä että syön tarpeeksi ja mahdollisimman hyvin. Silti arvot laskevat välillä liikaa, joka näkyy jatkuvana väsymyksenä, huimaamisena, korvien soimisena, päänsärkynä.
Viimeksi mulla oli hemoglobiini 105, ferritiini 13. Turhauttaa välillä syödä lisärautaa kun se tekee jossain vaiheessa mahan kipeäksi. Vaikeinta on muistaa ottaa lisäravinteet, se kun ei ole rutiini niin ne helposti jää.

Kata (Ei varmistettu)

On, todellakin on samanlaisia kokemuksia. Tarinaa olisi vaikka kuinka paljon kerrottavaksi, mut yritän tiivistää.

Alussa ferritiini 10, hemoglobiini 141. Yli puolen vuoden rautakuuri ja nyt ferritiini on yli 100 ja hb 144. Väsymys, aivosumu, sydänoireet, pyörrytys ja muistihäiriöt kadonneet. Olen käytännössä uusi ihminen. Oikeesti.

Rautaa tulen syömään yhteensä vuoden ajan 300mg/vrk. Tavoitearvo 150-200, ja tämän jälkeen ferritiinin kontrollointi vuosittain. Mulla on just todettu myös geenivirhe, joka aiheuttaa verenhyytymistaipumusta, joten nyt pelkään olenko lähtötilanteessa taas vuoden päästä.

Hyvä uutinen tässä on kuitenkin nyt se, että mun kilpirauhasen vajaatoiminta on alkanut menemään liikatoiminnan puolelle, koska syön tyroksiinia (vielä). Eli nyt kun raudanpuute on alkanut korjaantumaan, myös kilpirauhanen on lähtenyt toimimaan normaalisti ja elinikäiseksi tarkoitettu lääke voidaankin purkaa! Myös mä olen menossa Sopin hoidettavaksi pian.

Facebookissa on vertaistukiryhmä "Raudanpuute" , jossa on lääkäreitä, hoitajia ja muita, joilla on enemmän tietämystä raudanpuutteesta. Sinne kannattaa liittyä, niin näkee ettei todellakaan ole yksin ja kuinka alidiagnosoitua raudanpuute ilman anemiaa Suomessa todella on.

Ihan mahtavaa että viitsit ylipäänsä kirjoittaa asiasta, toivottavasti teet päivitystä myöhemmin syksyllä uudestaan, tsemppiä kovasti! <3

Kaneli (Ei varmistettu)

Suosittelen lämpimästi tutkituttamaan munuaisarvot. Monella nuorellakin voi olla piilevänä kroonista munuaisten vajaatoimintaa (itselläni mukaanlukien.) Rauta-arvot olivat minulla pitempään alhaiset, mutta mitään virtsaongelmia ei ollut eikä mitään muuta mistä olisi voinut arvata, että liittyy munuaisiin. Tai no ehkä ajoittaista pientä nippailua ja "jumia" alaselässä, jonka ajattelin olevan lihasperäistä.

Lisa (Ei varmistettu)

Oon kamppaillut itse saman ongelman kanssa muutaman vuoden. Selvisi lääkärissä ns. sattumalta, kun menin muiden vaivojen kanssa käymään. Onneks oli hyvä lääkäri ja tajusi testata tämänkin. Mulla taisi arvo olla sillon myös alle 10. Hyvä, että tästä kirjoitat. Jos joku tunnistaa oireet ja testauttaa itsensä niin huippua!

Julia (Ei varmistettu)

Kiitos!! Olen itse pitkään miettinyt mistä eri oireet itsellä johtuvat. No tämän jälkeen muistelin, että viime talvena otettiin ferritiiniarvot joiden sanottiin olevan hyvät. Tarkistin nyt mikä tulos oli ja se oli 18. Täytyypä varata aika lääkärille ja selvitellä asiaa.

Liina (Ei varmistettu)

Tämä aihe on todella tärkeä etenkin naisille. Oma hemoglobiinini on aina ollut matalahko ja työterveystarkastuksessa pari vuotta sitten keväällä kävi ilmi että myös ferritiini-arvot ovat huonot. Olimme samoihin aikohin yrittäneet lasta jo melkein pari vuotta ja sopineet, että elokuussa varaamme ajan lapsettomuustutkimuksiin. Ehdin syödä vajaa 3 kuukautta rautaa kun tulinkin raskaaksi ja näin jälkikäteen kun asiaa tutkin uskon että se oli juuri tuo rauta joka raskautumiseen vaikutti. Olisi ehkä säästynyt monelta murheelta jos olisi tämän aiemmin tiennyt. Tässä kaksplussan juttu aiheesta: https://www.kaksplus.fi/raskaus/haaveissa-vauva/p53799/

Kyllä. Toukokuun alussa todettiin hemoglobiinin olevan 100 ja ferrit 3. Olin menossa puolimaratonia juoksemaan, huomasin kyllä, etten kehity treenissä enää samalla tavalla. Minuakin läheiset syyttivät kovasta tahdista ja väärästä ruoasta, että ihmekös kun olet aneeminen. Tuli aika paha mieli. Rautatableteista tulen hirveän kipeäksi, joten kohta 3kk tankannut nestemäistä rautaa. Saas nähdä onko auttanut. Jos ei, niin sitten infuusiota kohti. Katja http://optimismiajaenergiaa.bellablogit.fi/2018/05/22/salakavala-sairaus/

Sanna (Ei varmistettu)

Hei millä rautavalmisteella olette saaneet varastoraudan kohoamaan?

Suvi (Ei varmistettu)

Ihanaa, että kirjoitit asiasta. Itse odotan nyt toista lastani ja mulla on sekä esikoisen jälkeen että nyt taas raskaana ollessa ollut ihmeellistä, selittämätöntä jalkasärkyä/levottomat jalat ja väsymystä (jota jo siis raskauksien välissä eli ei mene pelkästään raskaushormonien piikkiin). Ja luinkin asiasta, että naisilla etenkin runsaat kuukautiset, raskaudet, synnytykset ja imetykset verottavat rautavarastoista! Kirjoita lisää aiheesta, jos menet lisätutkimuksiin. :)

Workingonit
McINFJ

Raudanpuuteväsymys on sellaista "kuolemanväsymystä", että on niin väsynyt että tekis mieli nukkua sata vuotta. Mulla oli syksyllä mykoplasma infektion takia puutostiloja ja epäilen että mun rautamäärät tippui sillon. Tätä oli koko talven ja vasta nyt on toi kuolemanväsymys löytynyt eikä enää nukuta vaan. Sillon oli myös yhtäkkiä ihan siniset silmänaluset, normaalisti ne ei oo niin tummat mutta nyt oli koko talven hyvin kalpee naama kans. Hyvä et raudan tankkaaminen jeesaa. Ootko miettiny noihin runsaisii kk esim minipillereitä? Niillä saa menkat pois. Mulle sopinu hyvin minipillerit (e-pillerit ei)

Pipe (Ei varmistettu)

Kiitos kirjoituksesta! Itsekin olen kärsinyt lapsena anemiasta ja nyttemmin ajateltuna kuukautisten alettua murrosikäisenä olen varmasti kärsinyt ferritiinin puutoksesta.
Nyt olen raskaana ja odotan esikoista ja oon syöny monivitaa, jossa kaikki mahdollinen, ml.rauta, jospa alkaisi korjaantua olo.

Tiia - Littlebigthings (Ei varmistettu) http://www.littlebigthings.fi

Hep! Täällä kamppailtu rauta-asioiden kanssa useampi vuosi. Mä oon saanu infuusiona rautaa jo monta vuotta, mutta kyllä jokaisen tiputuksen on saanut ite pyytää, taistella ja rukoilla, joten helppoo ei oo ollut. Hienoa et toimit äänitorvena tälle tärkeelle asialle. Kyllä Suomessa pitäisi saada tämä hoito ajantasalle!

Sari Jussila (Ei varmistettu)

Moi
Tästä samasta aiheesta luin alkuviikosta Iltalehdestä, mielenkiintoinen aihe. Herätti ajattelemaan tyttären ferritiiniarvoja kun hänellä on epäilty kilpirauhasen vajaatoimintaa ynm. Hän on viimeiset 6 vuotta sairastanut anoreksiaa ja juominen on yksi erittäin haastava asia hänen kohdallaan!
Mutta entäs sitten jos ferritiini arvot ovatkin tosi korkealla?
Mulla nimittäin ne huitelee yli 600!
Ja toisin hemoglobiini onkin sitten ”vain” 113
Tästä ei oikein löydy mitään kunnon vastausta vaikka olen yrittänyt etsiä.

Anette (Ei varmistettu)

KIITOS kun nostit aiheen esille!! :)
Kävin keväällä mittauttamassa hemoglobiinin ja arvo oli 120 -lääkärin mielestä ei ongelmaa. Vaadin päästä mittauttamaan ferritiinin koska olin perehtynyt aiheeseen netissä, ja ferritiini 35.. Tämä on tosiaan aihe jota pitäisi nostaa enemmän esille!

HeidiK (Ei varmistettu)

Kehottaisin kaikkia kommentoijia, ja ihmisiä, jotka epäilevät raudanpuutetta, jotka eivät saa hoitoa, jotka haluavat asiasta lisää faktatietoa, liittymään Facebookissa raudanpuute-ryhmään.
Ei riitä - ellei onnistu tuurilla törmäämään lääkäriin, joka tunnustaa raudanpuutteen, ja joka oikeasti siitä tietää - että ferritiinin käy mittauttamassa itse, vaatii siihen lähetettä, huomaa sen olevan alle sadan, tai alkaa syömään lisärautaa ominpäin ilman seurantaa/omaseurannan kanssa. SYY pitää aina tutkia. Ja jotta avun voi oikeasti saada, liittykää ryhmään. Siellä mm alan asiantuntija, ja jos Anna haluaa blogiinsa jakaa faktatietoa, kannattaa olla yhteydessä ryhmän ylläpitäjään (Sanja). En itse tunne olevani tarpeeksi pätevä kokoamaan faktoja Annan kanssa blogikirjoitusta varten.
On hienoa, että asiasta kirjoitetaan. Ihan oikeasti tosi hienoa. Toivoisin, että tulisi vain enemmän faktatietoa, ja ihmisiä valistetaan raudanpuutteesta. Jos annettu tieto ei sisällä faktatietoa, vaan "en tiennyt tästä ja siksi kirjoitin noin", voi se antaa ihmisille väärää infoa asiasta.
Tarkoitukseni ei ollut syyllistää, vaan muistuttaa vastuusta tunnettuna bloggaajana näinkin tärkeässä terveydellisessä asiassa, joka on esimerkiksi eriasia, kuin kertoa ihmisille D-vitamiinista.

Kaarna.nen (Ei varmistettu)

Mainostat fb-ryhmää ja sen ylläpitäjää useassa kommentissa. Kuka ylläpitäjä on? Mikä hänen taustansa on?

Salla (Ei varmistettu)

Täällä myös ongelmia raudan kanssa. Viime keväänä olin väsynyt ja silmissä musteni usein kun nousin seisomaan. Aattelin sen olevan ihan normaalia väsymystä, kun opiskelin, tein raskasta työtä ja ravasin kahden kaupungin väliä jatkuvasti. Kävin lääkärillä ihan muusta syystä, kun lääkäri ehdotti lopuksi että otetaan hemoglobiini. Meinasin ensin kieltäytyä, sillä mulla on aina ennen ollut tosi korkea hb. No, mitattiin se kuitenkin ja yllätyin kun tulos olikin 98. Lääkäri passitti samalta istumalta tarkempiin verikokeisiin, ja virallinen hb oli 95 ja ferritiini 2. Ei ihme että vähän väsytti :D rautakuurilla saatiin arvot ylös, mutta tänä keväänä huomasin taas samoia oireita kuin vuosi sitten. Tällä kertaa hb oli normaali, mutta ferritiinit taas tippuneet alle viiteen. Rautakuurilla ollaan siis jälleen, ja lisäksi otettiin testit vähän kaikesta. Munuaiset, keliakia, laktoosi-intoleranssi ja kilpirauhasarvot tutkittiin mutta kaikki ok. Pitäisi varmaan varata aikaa lääkärille ja selvittää mistä tää raudan temppuilu johtuu, mutta tuntuu että aina otetaan samat testit ja levitellään käsiä kun tulokset onkin ihan ok.

Anna (Ei varmistettu)

Hei,
Toivottavasti syy oireisiisi löytyy ja saat apua väsymykseesi!
Itse kuitenkin vierastan tällaista "diagnoosishoppailua" - sitä, että maallikko itse ikäänkuin päättää mikä häntä vaivaa, ja metsästää sitten joltakin itseään miellyttävän diagnoosin. Lääkärit eivät tietysti aina tunnista kaikkia vaivoja, mutta ei heillä ole mitään salaliittoa, jonka vuoksi he väittäisivät arvojasi normaaleiksi, jos ne eivät sitä heidän parhaan lääketieteellisen tietonsa ja yleisesti tutkittujen hoitoperiaatteiden puitteissa olisi. En halua vähätellä jokaisen ihmisen roolia oman terveytensä asiantuntijana - mutta ehkä kuitenkin enemmän luottaisin alan ammattilaiseen ja tieteeseen, joka sekin toki kehittyy ja korjaa itse itseään koko ajan. On sanonta, että kaikki meistä ovat sairaita, kun tarpeeksi tutkitaan. Ihmisille on kovin tyypillistä etsiä ongelmiinsa yhtä selittävää ratkaisua. Vatsavaivojen syynä on aina gluteeni. Ylipainon syynä kilpirauhashormoni. Väsymyksen syynä hammastahnan fluori. Ehkä monista olisi mukava tuntea, että heidän vaivoihinsa olisi joku yksittäinen, helposti korjattava syy. Se nyt on vaan helpompi käsitellä. Ja pahat lääkärit eivät näitä tiloja vain ymmärrä ja halua myöntää... Ongelmat ovat hyvin harvoin yksiselitteisiä, välillä toki ovat, mutta harvoin. Usein monipuolinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja veden juonti parantaisi juuri näitä monioireisia tiloja, joista meistä suuri osa kärsii enemmän tai vähemmän. Puhumattakaan henkisestä hyvinvoinnista ja sen merkityksestä yleisterveyteen. Meistä kaikki ovat joskus väsyneitä ja uupuneita, mikä sitten on normaalia ja mikä medikalisointia? Tietysti mielummin menee lääkäriin "turhaan", kuin kärsii olonsa kanssa.
En epäile sun hyvää tarkoitusta tätä tekstiä kirjoittaessa, mutta en usko että siitä on apua, että väsyneet ihmiset nyt marssivat lääkäriin tämä blogiteksti kourassa. Todennäköisyys, että heillä olisi juuri tämä tila, joka sinulla ehkä on, on kuitenkin pieni. Parempi mielestäni olla ilman ennakkoasenteita ja google -diagnooseja ja mennä vain lääkäriin tutkittavaksi, jos kokee olevansa sairas.

Anna (Ei varmistettu)

Salli mun olla eri mieltä.
Perustelen miksi.

Verikoe ei valehtele ja mulla on mustaa valkoisella siitä, että mun ferritiiniarvot on todella alhaalla. Kuitenkin kaksi eri lääkäriä (kurkkukorva ja yleislääkäri) on todennut, että ei tuo ole mitään, "viitearvoissa" on. Googlaapa vaikka sitten arvostettujen sisätautilääkäreiden ajatuksia siitä, millasta on kun ferritiinit on alle 20 ja ehkä ymmärrät, että joissakin tilanteissa se "diagnoosishoppailu" on tärkeää, että osaa hakeutua oikeille asiantuntijoille, sillä ei voi olettaa, että joka lääkäri tietää kaiken joka asiasta lääketieteessä. Pitkäaikainen hoitamaton raudanpuute voi johtaa esim. fibromyalgiaan, jota en kyllä toivo kellekään. Ja jos joutuu kuukausitolkulla elämään sumussa, hirveää uupumusta vastan taistellen ymmärtämättä miksi on väsynyt ja sättien itseään siitä, että on väsynyt ja alakuloinen ilman syytä, voipi olla, että sillä saa itselleen aika isoja muita ongelmia aikaiseksi, henkisellä puolella.

Mutta kun nyt tässä shoppailin hieman diagnoosia (vasta yli kahdenkymmenen vuoden raudanpuute ja anemiahistoriallani osasin sitä lähteä epäilemään), ja tein heräteostoksen raudanpuutteen kohdalla, osasin varata ajan hematologille heti ekaan mahdolliseen väliin tutkiakseni aiheuttajan ja syyn tälle ongelmalle. Jos ottaisin lääkärin viitearvotulkinnan for granted, mitä sitten? Pitäisin itseäni luulosairaana neurootikkona ja piiskaisin itseäni vahvempaan tekemiseen, sillä eihän minussa ole mitään vikaa. Ajaisin itseni todennäköisesti vielä alhaisempiin ferritiinilukemiin ja samalla väsymykseen, jossa en jaksaisi huolehtia itsestäni saati lapsestani. Sehän olisi produktiivista.

Nyt minulle voidaan tehdä osaavan lääkärin johdolla hoitosuunnitelma, jolla hoidetaan oireita ja etsitään syytä tälle raudanpuutokselle. Seurauksena terveempi ja onnellisempi elämä.

Katsos kun tämä "shoppailu" ei valehtele. Hienoa, jos väsynyt porukka marssii tämä kourassa lääkäriin ja vaatii verikoetta. Sieltä löytyy se ferritiiniarvo, joka selittää aika paljon. Jos se on korkea, ongelma on jossain muualla. Jos se on pohjamudissa, ehkä postaukseni pelastaa jonkun ihmisen turhalta masennus- tai kilpirauhasdiagnoosilta. Erään asiantuntijan mukaan näitä on jaettu Suomessa n. 100 000 turhaan, sillä raudanpuute on niin vaikeaa tunnistaa, varsinkin kun sitä ei juuri mitata.

Ja ennen kaikkea, jos asiasta kesksuteltaisiin enemmän, saataisiin ehkä tolkkua asiaan esim. viitearvoja muuttamalla. Samat viitearvot on esim. Englannissa 30-150. Jos useammalle lääkärille tulisi a) mieleen testata ferritiini ja b) nähdä, että arvot ei olekaan kovin hyvät, saataisiin ehkä oikeaoppista hoitoa useammalle.

Huomattavasti vaarallisempaa on kaltaisesi asenne.
"Meistä kaikki ovat joskus väsyneitä ja uupuneita, mikä sitten on normaalia ja mikä medikalisointia? Tietysti mielummin menee lääkäriin “turhaan”, kuin kärsii olonsa kanssa."
Minä en mennyt lääkäriin turhaan. Minä menin sinne syystä, ja onneksi menin. Ja jos kärsisit raudanpuutteesta, ymmärtäisit kyllä, että tämä ei ole ihan sellaista "meistä kaikki on joskus väsyneitä". Se väsymys on erilaista ja lamaannuttavaa, sellaista, että sitä on vaikea edes selittää. Ja ihan tarpeeksi paljon riittää asennetta, jossa ongelmia vähätellään. Tein sitä itsekin. Selitin itselleni omaa huonoa oloani hormoneilla, äitiydellä, stressillä ja vaikka millä, ennen kuin annoin edes mahdollisuutta sille ajatukselle, että mussa voisi olla jotakin kliinisesti pielessä.
Et voi edes ymmärtää kuinka helpottavaa on ymmärtää, miksi oma kroppa ei toimi normaalisti ja ymmärtää, että asiaan on olemassa apua. Se on henkisesti tärkeää, mutta ennen kaikkea omasta terveydestä huolehtiminen on tärkeää joka kannalta arvioituna. Kansantaloudellisesti, äitinä, vaimona, naisena, ihmisenä.

Tutustu pliis tähän asiaan, vaikkapa Esa Sopin kirjoituksista, niin ymmärrät.
Mä en myöskään väitä, että on joku salaliitto raudanpuutetta vastaan, vaan kuten kirjoitin, se on vaikeaa havaita. Enhän voi syyttää yhtään lääkäriä siitä, että mulla ei oo sitä huomattu. En oo käynyt lääkärissä! :D Pikkuhiljaa viikko viikolta ja kuukausi kuukaudelta tämä eteni, mutta kun etenemiseen tottui, ei edes tajunnut, kuinka paha tilanne onkaan. Toki mua harmittaa, että jotkut lääkärit tuijottaa vaan viitearvoja ymmärtämättä niitä pidemmälle, mutta en edes vaadi tavallisilta lääkäreiltä tietoa kaikesta ja erityisasioista. Osaan itse lukea tarpeeksi hyvin labrojani, että tiedän tarpeen mennä hematologin pakeille. Jonkun, joka tietää juuri tästä alasta. Salaliittoa tässä ei ole huudellut kuin sinä ja korkeintaan Heidi tuossa yllä. Pidän toki kyseenalaisena, että Suomessa viitearvot on noin matalat, mutta sekin lienee asia, johon tulee vielä joskus muutosta.

Raudanpuutosta epäillään noin 30-40 % mun ikäisistä naisista, joten väitteesi siitä, että todennäköisyys on pieni, on itse asiassa aika väärä.

Sinä ehkä olet sitä mieltä, että olen shoppaillut diagnooseja enemmänkin. No, otanpa tässä välin hetken ja kiitän sitä personal shopperia, joka ehdotti mua hyvin pukevaksi lapselleni silent refluksi -diagnoosin. En olisi sitä ikinä itse keksinyt, en olisi vienyt lastani asiaan erikoistuneelle lääkärille, joka ei olisi löytänyt hänellä liian kireää kielijännettä. Jos tämä meidän pikku kielijänne-heräteostoksemme olisi jäänyt tekemättä, olisi poikamme saanut kärsiä kuukausitolkulla hirveistä kivuista ja pahasta olosta ja koko vauvavuotemme olisi todennäköisesti ollut aika kamala. Olisimme vaan hokeneet koliikkia ja "vauvat nyt vaan itkee", vaikka vastaus oli tarjolla helpossa muodossa. Varsinkin kun ottaessani asian esille neuvolalääkärille hän totesi vaan, että "ei lapsi nuku öitä hyvin, jos on refluksia" vähän samalla kyllästyneellä äänensävyllä kuin yleislääkäri totesi minulle, että "ei ole tarvetta huolestua, ellei hemoglobiini ole alle 80".

Onneksi olen shoppaillut. Tiedä mihin tämä jatkuvasti aleneva ferritiinilukemani muuten johtaisi vielä ja tiedä miten paljon lapseni olisi joutunut kärsimään. Taidankin jatkaa jatkossakin "shoppailua" ja jaan myös seuraajilleni löytöjäni. Ehkä ne auttavat yhtä tai kahta tai sataa. Tai sitten ne johtavat muutamaan "turhaan" lääkärikäyntiin. Joskaan en itse näe mitään turhaa siinä, että kaikki testit näyttää tervettä ja saa itselleen hyvän mielen siitä, että on terve ja voi hyvin. On paljon vaarallisempia asioita kuin se, että inspiroi joitakin ihmisiä menemään tarkistamaan verenkuvansa hieman tarkemmin, sillä se saattaa estää kamaliakin asioita.

Jatkan siis tätä shoppailuesimerkkiäni ja toivon kaikille terveyttä ja hyvää oloa :) Ja teille tuomitsijoille myös pisaran ymmärrystä :)

Anna (Ei varmistettu)

Oon pahoillani, että kirjoitukseni tuntui tuomitsevalta ja niin henkilökohtaiselta hyökkäykseltä, että koit tarvetta puolustella omia valintojasi minulle. En hakenut sitä takaa. Terveysaiheinen teksti vain herätti minussa ajatuksia ehkä myös aiheen vierestä, ja kuten sanoit itsekin mielestäni on tosi hyvä että aiheesta voisi keskustella avoimesti. Myös niiden kanssa, joilla on ehkä asiaan myös toista näkökulmaa. Itselleni aihe herätti ajatusia yleisemmällä tasolla, eikä tarkoitukseni ollut kritisoida juuri sinua.

En ole väittänyt, etteivätkö alhaiset rauta-arvot voisi olla sinun ja monen muunkin oireiden syynä. Vieroksun vaan sitä, että muutenkin jatkuvan ristiriitaisen terveysviestinnän kohteena olevaa lukijakuntaa rivien välistä neuvotaan olemaan uskomatta lääkäreitä ja tutkittuja viite-arvoja. Olen sitä mieltä, että ihmisten pitäisi luottaa enemmän vaikka terveyskirjastoon tai ihan vaan menemällä tutkimuksiin alan ammattilaisten luokse mielummin kuin bloggaajaa, joka ei ole terveysalan ammattilainen, vaikka fiksu nainen onkin! Varmasti monet nuoret naiset kärsivät alhaisista rauta-arvoista, mutta väitän, että useimmilla väsymyksen syyt kuitenkin ovat moninaisemmat. Tällä hetkellä todella monet nuoret naiset kärsivät uupumuksesta, ja olen edelleen sitä mieltä, että harvoin tilanteeseen löytyy yhtä patenttiratkaisua. Enemmän mielestäni tulisi pohtia, mikä yhteiskunnassamme on vialla, kun erityisesti me nuoret naiset uuvumme niin kovin?

Ilmaisin myös ehkä huonosti tuon lauseeni, että parempi mennä "turhaan" lääkäriin kuin olla menemättä. En tarkoittanut, että juuri sinä olisit mennyt turhaan lääkärille, vaan nimenomaan tarkoitin, että jokaisen tulee mennä tutkimuksiin jos sille kokee tarvetta. Ja jos myöhemmin selviäisikin, että kaikki on ok ja lääkärissä "käytiin turhaan", se on pieni hinta siitä että sai sen tiedon että kaikki ok. Koska usein juuri oma vaisto sanoo milloin joku on hätänä. Siksi turhaan -sanassa oli heittomerkit - mikään lääkärikäynti ei ole turha silloin kun on oma terveys kyseessä. Medikalisoituminen, itsensä ylitutkiminen ja google-diagnosointi on silti mielestäni haitallista (en puhu nyt sinusta, vaan yleisesti ristiriitaisesta terveysviestinnästä, jonka pohjana toimii esim. oma henkilökohtainen kokemus tutkimustiedon sijasta).

Huomaan, että tämä kommenttialue ei ole hyvä alusta tälle keskustelulle, sillä itse koen nyt saavani asialliseen viestiini vittuilua takaisin. Eikä siinä mitään, saat varmasti paaaljon viestejä, ja ehkä sitten jos joku ei ole 100% samaa mieltä kaikesta, se otetaan vastaan hyökkäävänä. En varmasti itsekään osaisi tunnistaa satojen kommenttien joukosta sitä, mikä on ilkeää henkilökohtaista arvostelua, ja mikä sitten sen jonkun toisen mielipide tai näkökulma aiheeseen. Kyllä multa ymmärrystä löytyy pisara jos toinenkin!

A- (Ei varmistettu)

Mikä kommentti tämä nyt oikein oli, Annahan kertoi käyneensä lääkärissä ja kokeissa selvisi alhainen ferritiini! Olo sitten paranee rautaa syödessä, sama kokemus mullakin! Vaikka tulos oli viitearvojen sisällä (18), kehotettiin syömään rautaa, mulle toinen lääkäri sanoi että olisi hyvä että nousisi ainakin yli 30, parempi jos vielä korkemmalle. Itse syön terveellisesti, välttelen sokeria ja valkoisia jauhoja yms, nukun ja urheilen ja silti oli olo ihan väsynyt ja ajatus ei kulkenut, rautakuurin aloitettuani oloni koheni huomattavasti ja harmitti kun en tajunnut aiemmin mennä ferritiinikokeeseen kun oli jo vuosia sitten todettu anemia (arvo 8), ja lääkärin määräyksestä söin rautaa monta kuukautta ja se myös kehotti jatkossakin seuraamaan ferritiiniarvoja. Hyvä että tietoa levitellään kun siihen selittämättömään väsymykseen ja alhaiseen mielialaan voi todellakin löytyä näin helppo selitys ja hoitokeino! Ja niin kuin Anna totesikin jo se väsymys on ihan muuta kuin se normi "kaikki ollaan joskus väsyneitä", vaan on sellainen että mun ainakin teki mieli vaan maata sängyssä koko ajan eikä mikään kiinnostanut ja masensi, googleta vaikka raudanpuutteen oireita niin ymmärrät vähän mistä on kyse, itselläni tuli lisäksi ahdistus- ja paniikkioireita. Nyt kun oon syönyt rautaa lähes 3kk niin on ihan eri fiilis ja huomasin selkeästi pikku hiljaa miten muutuin pirteämmäksi ja jopa lyhyemmillä yöunilla jaksan ihan eri tavalla, se oli mulle varsinkin selvä merkki, kun aiemmin syytin itseäni etten muka nukkunut tarpeeksi vaikka arkena nukuin sen 8h ja vkl 9-12, ja silti olin aina väsynyt.

Maria M (Ei varmistettu)

Kiitos Anna aivan loistavasta kommentista. En osaisi itse muotoilla asiaa paremmin, mutta olen samaa mieltä joka sanasta. Tätä ajatustapaa tarvitaan lisää!

A- (Ei varmistettu)

Voi tämä on niin tuttua! Mulla kävi muutama vuosi sitten hyvä tuuri kun silloisen työpaikan työterveyslääkärinä toimi Heikki Antila joka on perehtynyt luontaishoitoihin, siinä kun se tutkiskeli mun taustaa (masennusta, ahdistusta ja paniikkioireita) päätti lähettää mut ferritiinikokeeseen, en ollut koskaan kuullutkaan ferritiinista, arvo oli 8, eli anemiaa. Söin rautalisää ja jossain vaiheessa lopetin ja unohdin koko jutun. Myöhemmin kävin uudelleen varmuudeksi kun tunsin taas väsymystä, arvo 18! Nyt on ollut parhaimmillaan 34, viimeksi 28, terveydenhoitaja myös kehotti syömään lisää rautaa vaikka on viitearvojen sisällä. Ja voi että sitä energian määrää, oon ollut koko kevään ihan väsynyt ja luulin olevani masentunut, mikään ei kiinnostanut, ja kun toukokuussa aloitin niin tuntuu että olin kuin eri ihminen kk päästä, iloinen ja energinen, mielenkiintoista tietää millainen oon kun arvo on 100 Nyt meinaan jatkaa ainakin puoli vuotta ja käydä taas mittauttamassa. Tärkeä aihe josta ei puhuta! Ärsyttää kans kun kärsin myös ties kuinka kauan raudanpuutteesta. Mulle tää lääkäri sanoi että runsaat kuulautiset on yksi tärkeä syy, myös runsas kofeiinin ja alkoholin käyttö voi aiheuttaa, täytyy muuten ottaa rauta eri aikoihin kuin kofeiini ja kalsium, ne heikentää imeytymistä.

A- (Ei varmistettu)

Lääkärin nimi meni väärin, siis Erkki Antila, suosittelen häntä kans! Ihan perseestä jos julkisella puolella ei saa lähetettä ferritiinikokeeseen! Mutta luulisi että kun kerran se raudanpuutetta on yksityisellä todettu nii jatkossa pääsee seurantatesteihin myös julkisella.

Noonis (Ei varmistettu) http://Noonis.blogspot.com

En muista valitinko asiasta sulle silloin Suomessa, mutta mullahan oli ferritiini matala jo ennen raskautta ja väsymys ja paha olo vaivasi. Ylläripylläri raskaus ei asiaa auttanut ja ulkomailla irtosi rautainfuusio kun ferritiini oli 19 ja rautavalmisteet ei sopineet. Nyt kuukausi myöhemmin olo on energinen, jatkuva pahoinvointi siedettävämpää ja ferritiini 133 raskausviikolla 28. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Valitettavasti Suomessa moni raskauden ja vauvavuoden aikainen oire tunnutaan helposti laitettavan vaan väsymyksen tai masennuksen piikkiin koska tuon ajan ns kuuluukin muka olla raskasta.

Jonna / Palasia arjestani (Ei varmistettu) http://palasiaarjestani.fitfashion.fi

Heips, Esa Soppi on ferritiini asiantuntija, mutta suosittelen lukemaan myös Tom Wideniuksen hyvinkin selkokielisen artikkelin.Hän on hematologi, joten tietää asiasta myös "yhtä sun toista". Artikkeli löytyy täältä: http://www.foibos.fi/blogi/

Itse olen töissä terveydenhuollossa ja kuulen aika paljon näitä miten lääkärit eivät ole osanneet edes ajatella, että kyse voisi oireiden perusteella olla ferritiinistä. Kun reilu 10 vuotta taaksepäin kilpirauhasarvoja alettiin vasta oikeasti tutkia ja ymmärtää niiden vaikutus ihmiseen, ferritiini on tällä hetkellä samassa tilanteessa. Uskon kuitenkin, että tässäkin asiassa päästään pikku hiljaa eteenpäin :)

Tsemppiä Anna! Mahtavaa, että sun oireille löytyi syy.

Anna (Ei varmistettu)

Kiitos! Wideniuksen tekstejä oonki nyt tankannu, hänelle vaan oli aika paljon myöhemmin ja eri paikkakunnalle, niin menen Sopin vastaanotolle :) hyvä, jos tätä asiaa saadaan yleiseen tietoisuuteen ja paremmin tutkittavaksi :)

HeidiK (Ei varmistettu)

Korjaisitko tekstiisi; ferritiinin tulee olla naisilla yli sadan, jotta se olisi hyvä. Lähteet voit katsoa raudanpuute-ryhmään ryhmän lähdetiedostosta.
Jos ferritiini alle 40, se on jo vakava raudanpuute (ei alle 30), MUTTA SE EI VÄLTTÄMÄTTÄ VAIKUTA ARKEEN. Eli raudanpuute ei kaikilla aiheuta oireita, vaan se on yhtä yksilöllistä, kuin esimerkiksi kilpirauhasarvot. Joku voi matalalla ferritiinillä loistavasti, joku on vuodepotilaana. Tällekin löytyy lähde raudanpuute-ryhmän lähdetiedostosta.
Voisitko olla johdattamatta lukijoitasi harhaan.

Anna (Ei varmistettu)

En aio muuttaa tekstissäni mitään. Tuo sinun hehkuttama fb-ryhmä ei ole mikään tieteellinen lähde. Tieteellisissä lähteissä ja asiantuntijoiden antamissa artikkeleissa yms. on eri lukuja ja eri näkemyksiä. Minä en oo antanut tähän tieteellistä faktaa, vaan kirjoittanut sen mukaan, mitä mulle sanoneet lääkärit, mitä olen itse lukenut eri maiden lähteistä ja sen mukaan ottanut luvut. Se onko jollain ferritiini 30 vai 40, ei oo absoluuttinen totuis mistään, sillä jollekin 33 on hankala, mulle se olis jo aika hyvä, koska vielä 17 voin oikein hyvin.

En johdata lukijoitani harhaan vaan kirjoitan MINUN, en sinun näkemyksiä. Enkä aio SINUN vaatimuksiisi enää vastata, ellet osaa keskustella tästä asiallisesti.

LK (Ei varmistettu)

Hei,
Ymmärräthän, että eri laboratorioilla on tietenkin erilaiset viitearvot, sillä heidän käyttämänsä laboratoriomenetelmät ovat erilaisia? Esimerkiksi ihan Fimlabin ja Huslabin välillä on tästä syystä eroja monien labrojen viitearvoissa (ei välttämättä ferritiinin suhteen, en ole tähän asiaan perehtynyt). Et siksi voi yleistää suoraan esim. Englannissa käytettäviä viitearvoja Suomen viitearvoihin ellet ymmärrä niissä käytettävistä tekniikoista.

Sisätautilääkärien yleinen konsensus on, että raudanpuute ilman anemiaa ei aiheuta potilaalle oireita eikä hoito siis täten kannata mikäli hemodynamiikka on muuten stabiili eli kyseessä ei ole esimerkiksi sydämen vajaatoiminta. Tästä on ihan lisätty maininta nykyisen buumin vuoksi lääkärien käyttämään Lääkärin käsikirjaan. Toki jokaiseen asiaan löytyy muutama eri mieltä oleva lääkäri, joka kääriikin tästä hyvästä hyvät rahat. Ja (erit. iv-)raudanvalmisteitä promoavat yritykset toki mieluusti myös nostavat tämän asian esille (kuten keväällä eräässä toisessa blogissa yhteistyön merkeissä). Etpä varmasti löydä diagnoosia, josta ei jotkin yksittäiset kollegat olisi eri mieltä.

Ai mutta hetkonen, mites tää sopikaan siihen että lääkärit ne vaan tutkimatta määräilee lääkkeitä kaikille kun ne saa niistä rahaa?

LK (Ei varmistettu)

Ja hei, lisäys vielä edelliseen: levottomat jalat -dg on myös yksi dg, missä raudanpuutteen korjaus ilman anemiaakin helpottaa oireita, eli sinun tapauksessasi tämä kannattaakin mutta puhuit tekstissä aika laajasti kaikenlaisista yleisistä oireista. Valitettavan monen tk-potilaan väsymys ei sillä helpotu kun johdu raudanpuutteesta vaan ihan vaan stressistä, huonoista nukkumistavoista tai kehnosta ruokavaliosta. Välillä vaan sitten suosituksi selityssyyksi nousee milloin suoliston hiiva, milloin kilpirauhasen vajaatoiminta tai joku muu. Mieluiten sellainen, mistä luontaistuotefirmat saavat hyvin rahaa ja potilaat ovat hetken tyytyväisiä aloittaessaan "luonnollisen" hoidon. Toki sitten vähän ajan päästä huomataan että eipä auttanut mutta sitten onkin jo uusi buumi eikä kukaan enää muista sitä suoliston hiivainfektiota.

Anna (Ei varmistettu)

Tiedäthän vuorostasi, että viitearvot kerätään ryhmältä X, ja Suomen yleisesti matalat arvot voivat selittyä sillä, että raudanpuute on hyvin yleistä ja siksi myös viitearvot on matalat. Erittäin tärkeää on olla tuijottamatta arvoja pelkästään vaan verrata omaan historian. Jos voi hyvin ferrit 120 ja huonosti 20 kohalla, täytyy ottaa huomioon se ja pyrkiä siihen 120.

Ne viitearvot muuttuu hyvin vöhän rri labrojen välillä. Ei mitään että toisella 10-150 ja toisella 120-250, vaan esim. 10-150, 5-148, 13-160 yms. Viitearvot eivät suinkaan ole totuus, vaan niiden rinnalla on ne tavoitearvot.

Ja ne on kansainvälisen konseksuksen mukaan ihan vähintään 50 alkavia naisille. Aika vahvaa näyttöä on myös siitä, miten alle 30-40 ferritiini vaikuttaa. Asia erikseen, jos aletaan jankkaa siitä, onko 70 vai 100 hyvä, mutta tuo matala ferritiini lienee aina kiistaton?

Jos foliohattua haluaa pukea, niin yhtä lailla voi pohtia, että blokkaako lääkefirmat ja lääkärit tätä raudanpuutteen yleisyyden ajatusta sen takia, että turhilla kilppari- ja masennuslääkkeillä ja lääkärikäynneillä tahkotaan rahaa, siinä missä rautaa saa luonnosta?

Ja mä mielelläni keskustelisin lääkärien kanssa tästä oirekuvasta tilanteessa, jossa on raudanpuute ilman anemiaa. Sitä paitsi, hbtakaan ei pitäisi verrata viitearvoihin, vaan omaan hblukemaan ferritiinien ollessa hyvällä tasolla, ja jos vaihtelu on esim. Hb 150 ja hb 130, niin voinee jo puhua anemiasta, vaikka hb ois hyvä viitearvojen puitteissa.

LK (Ei varmistettu)

Jos sulla on linkki johonkin kansainväliseen konsensukseen tavoitearvosta, miksi et laita sitä tähän? Huom. kansainvälinen konsensus =/= yksittäisen ihmisen blogiteksti tai jonkun potilasyhdistyksen sivut, ei edes yksittäinen laadukas tieteellinen julkaisu.

Uskotko siis tosiaan että lääkefirmat ja lääkärit blokkaa tätä ajatusta?

Tämän saman periaatteen voisit yhdistää moneen muuhunkin laboratoriokokeeseen ja alkaa väittämään, että oireesi johtuu siitä. Esimerkiksi kaliumisi saattaa tällä hetkellä olla vaikka 3,3 ja 2kk sitten se oli ehkä 4.0, vointisi on huonontunut, kalium silti vielä koko ajan viitearvoissa mutta muuttunut. Sama TSH, Na, Krea, you name it. Tämän vuoksi luotetaan yhä siihen mistä on eniten tutkimusnäyttöä (=siitä että raudanpuute ilman anemiaa ei aiheuta oireita kuin tietyllä potilsaryhmällä) eikä n=1 tuntemuksiin ja korrelaatioihin.

Uskotko tulkitsevasi tutkimusdataa ja lääketieteellistä tietoa paremmin kuin suurin osa lääketieteen lisensiaateista ja tohtoreista? Jos, niin millä perusteella?

Anna (Ei varmistettu)

Luepa nyt se mun kommentti ajatuksella, ja mieti olinko tosissani verratessani tota mun kommenttia sun foliohattuiluun :)

Ja tutustu pliis vähän tarkemmin tässä asiassa viitearvoihin, mitä ne on, mitä on tavoitearvot ja miten tää raudanpuutehomma menee. En todellakaan jaksa alkaa käyttää aikaani sulle vastaamiseen, jos jankkaat omaasi tutustumatta asiaan tarkemmin :)

LK (Ei varmistettu)

Siksi kysyin kun jäi vähän epäselväksi sun kommentin peruseella.

Oon puoltavuotta vaille valmis lääkäri, istunut hematologian sekä laboratoriolääketieteen luennoilla kyllästymiseen asti ja nyt terveyskeskuksessa ihan raudanpuute_anemioita_ hoidan. Siispä eri arvot on mulle kyllä selkeitä, myös niihin liittyvät hoitolinjaukset. Kerrotko mulle, mitkä arvot oon sun mielestä ymmärtänyt väärin niin voin sitten tarvittaessa mun käsityksiä muuttaa? En oo mun mielestä jankannut mitään.

Pages

Kommentoi