Wasabi prawns

wasabi (6 of 9)

WASABIRAVUT. Mulla on välillä ihan hirveitä ruokapakkomielteitä. Siis oikeesti, ne on ihan naurettavia. Välillä on kausi, että tekee mieli joka päivä lohta, välillä haluaisin elää kasvissosekeitolla ja joskus on vaan saatava lihahyytelöä, parsakaalia tai vaikka mitä. Välillä ravintolassa pääsee kokemaan jonkun ihan mielettömän ruokalajin, ja sitä pakkomielteilee sitten vielä monta monta viikkoa ja kuukautta sen jälkeen. Näin kävi aikanaan 2014 Dubaissa käytyämme. Yhdessä ravintolassa (Chez Sushi) oli maailman parhaita wasabi-prawnseja, ja mä rakastuin niihin palavasti. Jouduttiin käymään siellä kaksi kertaa viikon aikana, vaikka muuallakin olisi hyvää ruokatarjontaa ollut. Raahasin myös viime Dubai-reissulla miehen sinne ravintolaan. Oli yhtä hyviä kun muistin.

Uikutettuani viikon palattuamme reissusta, etten tiedä, milloin taas saan niillä herkutella, päätin kokeilla itse. Ja tiedättekö mitä? Näähän on maailman helpointa tehdä! Mun piti jakaa tää ruokaohje teidän kanssa jo eilen, mut sit meni Saran postaus niin tunteisiin, että oli pakko vähän avautua. No ei se mitään, ehkä joku saa näistä viikonloppuunsa iloa 🙂

wasabi (9 of 9)

TARVITSET:

♦ 1-2 kananmunaa
♦ Jättiravun pyrstöjä (250 gr kahdella, 500 gr neljälle)
♦ 
Mausteita
♦ 
Majoneesia (itse käytin Auran perusmajoneesia)
♦ 
Riisijauhoa
♦ 
Rapsiöljyä
♦ 
wasabia
♦ 
(+seesaminsiemeniä)

Mä oon ostanut pakkasessa myytäviä jättiravun pyrstöjä, jotka on aika hintavia, mutta ahhh-niin-hintansa-arvoisia. N. 33 euron kilohinta on pelottavahko, mutta puoli kiloa rapuja irtoaa 16 eurolla, ja siitä on ainakin meille riittänyt hyvin neljään annokseen. Olen ottanut ravut sulamaan pari tuntia ennen ruoanlaittoa lämpimään veteen johonkin kulhoon. Sillä aikaa pieneen kulhoon 1-2 kananmunan valkuainen ja joukkoon oman maun mukaanmausteita muhimaan. Oon käyttänyt tähän rosmariinia, persiljaa, ja vaikka mitä kaikkea, mutta koska miellän tuon wasabimajoneesin aika vahvaksi, niin yleensä heitän joukkoon vaan suolaa, pippuria, tilkan valkopippuria ja vähän valkosipulia. Voit lorautta joukon ihan pienen lorauksen oliiviöljyä. Kun katkaravut on sulaneet (yleensä n. 45 minuutissa alkaa olla jo pehmeitä), niin pyrstöosat irti ja talouspaperille kuivumaan hetkeksi.

wasabi (1 of 9)

wasabi (2 of 9)

Sillä aikaa toiseen pieneen kulhoon riisijauhoa, ja kasari puolillen rapsiöljyä ja liedelle kovimmalle tulelle päälle. Ole todella varovainen öljyn kanssa, koska se todellakin lämpenee kuumaksi. Missään nimessä öljyyn ei saa tiputtaa vettä, joten tarkkana ku porkkana 🙂 Ravunpyrstöjä tulee ensin pyöritellä maustetussa kananmunavalkuaisessa ja sitten riisijauhossa. Kun kaikki pyrstöt on kuorrutettu, voit alkaa friteeraushommiin 🙂

wasabi (3 of 9)

wasabi (4 of 9)

Tarkista yhdellä ravulla, että öljy on tarpeeksi kuumaa. Tiputa varovasti kattilaan yksi pyrstö. Jos öljy on tarpeeksi lämmintä, sen pitäisi sähistä mukavasti ja n. 5-10 sekunnissa rapu on kaunis kultaisen ruskea. Mä friteeraan yleensä useamman kerralla, mutta jos friteeraat ensimmäistä kertaa, ota iisisti ja yksi pyrstö kerrallaan. Kun pyrstöt on jäähtymässä, sekoita wasabi-majoneesi. Itse olen käyttänyt Blue Dragonin wasabia ja sekoittanut suunnilleen suhteella 1/3, mutta se voi olla jollekin vähän stydiä. Sekoita siis mielesi mukaan wasabia ja majoneesia sekaisin. Mä oon heittänyt tarjoiluastialle vaan summittaisesti rucolaa, paprikaa ja avocadoa, mutta pyrsöt voi tarjoilla oikeestaan miten vaan. Pyörittele siis friteeratut pyrstöt wasabimajoneesissa ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Voilá.

wasabi (8 of 9)

wasabi (7 of 9)
Nämä voi tarjoilla sormiruokana, alkuruokana tai vaikka pääruokana riisin kanssa 🙂

Voi perkele, nyt täytyy ehkä lähtee kauppaan, että sais näitä taas huomenna. Tänään on onneks ravintolaillallinen, niin ehkä pärjää yhden illan ilman friteerattuja rapuja 😀

Herkullisia kokkailuhetkiä! 

Kommentit (25)
  1. Eieieieieiiei, ei ikinä lämpimässä vedessä sulateta! Mieluiten jääkaapissa, jos on kiireempi, niin KYLMÄSSÄ vedessä.

    1. No mä sulatan kädenlämpöisessä vedessä, joka muuttuu kylmäksi noin parissa minuutissa 😀 Ei kai ole niin vakavaa taas?

      1. Marsupilami
        5.2.2016, 15:40

        Kaikki tuntuu olevan aina vakavaa kun on Mungoanna kyseessä 😉 oli kyse mistä tahansa. Miten ihmiset jaksaa…
        Hyviltä näyttää rapuset! Varmasti maistuu yhtä hyviltä. Vaikka olikin lämpöisessä vedessä sulatettu 😀

        1. Kyse on ruokamyrkytysiskistä, ei Mungoannasta tai mausta ;). Toki mun tieyämyksen mukaan toi friteeraus tuhoaa sit ne taudinaiheuttajat, mutta jos meinaa niitä kypsentämättöminä tarjota niin ehottomasti jääkaappisulatus ettei tuu syöjille ikävää yllätystä..

        2. Vakavaa sikäli, että musta ainakin on kivempi, jos mua ruuassa eläis mahdollisimman vähän taudinaiheuttajia. 20-30 astetta on juurikin riskisin lämpötila sulattaa, koska mikrobit villiintyy. Jos voin valita ja saan samalla vaivalla vähemmän ruokamyrkytysriskistä safkaa, niin hell yeah!

          Ei siis ollut tarkoitus mollata Annaa, vaan ihan vaan valistaa. 🙂 Sori, jos oli kärkkäästi kommentoitu!

      2. Lämmin vesi on bakteereille mieluinen paikka eli ruokamyrkytysriski kasvaa. 🙂

      3. Kylmä vesi sulattaa jäiset ravut (tai minkä tahansa muunkin jäisen asian) nopeammin kuin lämmin vesi 🙂 Tämä on kaiketi ihan fysiologinen ilmiö eli jos jäiset ravut laittaa lämpimään veteen, muodostuu rapujen pinnalle uusi huurrekerros tai jotain vastaavaa. Eli hanasta niin kylmää vettä kuin mahdollista, niin sulavat ravut mahdollisimman nopeasti!

        Ja ps. Onhan tuo rapujen kilohinta ihan oikeutettu, huomioiden kuinka epäekologinen proteiinin muoto kyseessä. Enemmänhän noiden kalastamisessa tulee turhaa sivutuotetta (noin 90%)….

        1. rvafyysikko
          6.2.2016, 14:59

          Fyysikon vastaus tulee tässä 😉 eli kun jäiset ravut joutuvat kosketuksiin lämpimän veden kanssa, niistä alkaa haihtua kudosnestettä ja kun neste haihtuu, prosessi sitoo samalla lämpöä ja jäähdyttää pintaa. Saman voi testata kesällä rannalla eli kastella pyyhe ja kääriä kädenlämpöinen juomapullo siihen. Märkä pyyhe laitetaan suoraan auringon paahteeseen ja hetken kuluttua pyyhkeen sisällä on kylmää juotavaa. Tadaa. Tosin kiehuvan kuumalla vedellä (ei kraanakuumaa vaan kattilassa kiehuvaksi kuumennettua ja esim. lävikössä olevien rapujen päälle kaadettuna) ei tuota jäätymistä tapahdu ja ravut sulavat huomattavasti nopeammin kuin millään muulla keinolla. Mikrobitkaan eivät ehdi villiintyä, mutta maku kärsii, koska katkaravut tunkevat kudosnesteen pintaan ja kuivuvat.

          1. Mä tipuin kärryiltä 😀 Mä laitan ne sellaiseen kädenlämpöiseen veteen ja hemmetin hyviä on ollu aina, ei yhtään kumisia vaan pehmoisia ja kukaan ei ole myrkyttynyt 😀 Sillä menen 😀

    2. Sitä Iituliina varmaan lähinnä tarkoitti, että katkarapu alkaa lämpimässä vedessä hiljalleen kypsyä ja jos niitä kypsentää liikaa, rakenteesta tulee kumimainen 🙂 toki se vesi siitä jäähtyy mutta rapu saattaa silti alkaa kypsymään.

      Hyvältä näyttää ruoka, itse en voi sietää uppopaistettua katkarapua (juurikin sen kumimaisen koostumuksen takia) mutta pannulla jos pyöräyttäisin…

  2. Ansku in Ireland
    5.2.2016, 16:49

    Ai nam, nayttaapa hyvalta! Wasabi on ihan herkkua joten pitanee testate reseptia.

    En ookkaan taas vahaan aikaan commentoinut, mut yha menossa mukana. Tykkaan uudesta tukasta valtavasti 🙂

    A

    1. Kiva kuulla, ja ihanaa, että oot yhä vaan mukana 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *