WFF - Marita Huurinainen

Mungolife

*Toteutettu yhteistyössä Marita Huurinaisen kanssa*

EETTISET TURKIKSET. Blogissa ja varsinkin Instagramissa on tässä mun second hand turkisten vuoksi ollut aika paljon turkikset esillä, kommenteissa ja kuvissa. Sanoin jo Instagramin puolella, että mitään "turkis on murha" -kommentteja on ihan turha jättää ja asia on mun osaltani loppuunkäsitelty.

Kuitenkin halusin itse jatkaa keskustelua vielä hieman blogin puolella, nimittäin muutama lukija kyseli multa, mistä saa eettisiä turkiksia ja oikeestaan mikä määrittelee eettisen turkiksen. No. Sinänsähän itse vaatteessa ei ole mitään vikaa. Turkis ei satuta ketään tai aiheuta tuhoa. Turkiksen ongelmallisuus on siinä, miten niitä turkiseläimiä pidetään ja kuinka ne tapetaan. Turkistarhaus on todella hankala keskustelunaihe, enkä lähde siitä keskustelemaan. Kuitenkin, maailmassa on useita yrittäjiä, jotka tuottavat nimenomaan eettisiä turkiksia. Yksi heistä on suomalainen yritys, Marita Huurinainen.

Itse törmäsin merkin turkisliiveihin ja nahkahameisiin eräällä PR-toimistolla ja ihastuin tuotteisiin. Tutkin yritystä silloin enemmän. Marita Huurinaisen WILD-konsepti nimittäin tuottaa WFF-turkiksia, eli Wild Finnish Fur -turkiksia. Mitä nämä eettiset turkikset siis ovat? Ne on niitä pieniä raukkoja, jotka ovat jääneet vaikkapa auton alle tai niitä eläimiä, joita on ollut pakko metsästää villissä luonnossa, jotta eri eläinten kannat eivät kärsi ja jotta ekosysteemi pysyy tasapainossa. Eläimiä siis tapetaan riippumatta vaateteollisuudesta sen vuoksi, että tiettyjä eläinkantoja täytyy harventaa, jotta muilla on mahdollisuus selviytyä. Turkikset, joita käytetään WILDin tuotteisiin on hankittu metsästäjiltä, jotka ovat WFF:n jäseniä. Jokainen tuote on numeroitu ja se voidaan jäljittää takaisin "tuottajalle". Koska tuotteet valmistetaan auton alle jääneistä eläimistä, niissä voi olla "virheitä", eli väri saattaa elää ja turkis voi olla paikoitellen paksumpaa tai ohuempaa. Lisäksi tuotteiden saatavuus vaihtelee puhtaasti sen mukaan, kuinka paljon on metsästettävää kyseisessä kiintiössä. 

WILDin vaatteet tarjoavat todella eettisen ja kestävän ratkaisun niille, jotka pitävät turkistuotteista, mutta jotka eivät toimillaan halua tukea turkistarhausta ja epäeettistä turkistuotantoa. Nämä turkikset on älyttömän kevyitä, peräisin yleensä ketuista, pesukarhuista tai muista villinä eläneistä eläimistä. Tuotteet ovat myös uniikkeja, sillä villieläimen turkikset eivät ole koskaan samanlaisia.

Aiheesta voisi runoilla varmaan parinkin kirjan verran. Turkistenvastustajat varmasti keksivät vaikka mitä syitä olla käyttämättä turkiksia, mutta tosiasia on se, että tämän paremmaksi ja eettisemmäksi ei vaatetuotanto mene. Poronnahkavaatteet ja roadkill-turkikset työllistävät paljon suomalaisia, pitävät ekosysteemin kunnossa ja tuottavat vaatteita, jotka ovat ympäristöystävällisiä.

Yleisin minulle nihkeilty syy olla käyttämättä turkiksia on se, että joku saattaa nähdä sen turkiksen kaupungilla ja haluta ostaa samanlaisen, mutta ostaa epäeettisesti tuotetun turkiksen. Valitettavasti kukaan meistä ei voi vaikuttaa toisten ihmisten päätöksiin. Tuo perustelu on vähän sama kuin vihjaukset, että ei pitäisi käyttää minihameita, ettei kokisi seksuaalista häirintää. Jokaisen oma eettinen ja moraalinen vastuu on siinä, mitkä valinnat tekee itse ja miten ne perustelee. Minä olen suosittu bloggaaja, ja ymmärrän, että sen mukana tulee erilaista vastuuta. Siksi aina turkiksiin liittyvissä keskusteluissa tuon esille, että en kannata turkistarhausta, kannatan second hand -turkiksia ja eettisesti tuotettuja turkistuotteita. Tämän on oltava riittämiin. Tuon tämän ajatuksen aina esille, ja kannan ylpeänä eläimeni. Niin elävät kuin kuolleet. Minusta on todella kaunista ja luonnollista, että ihmisellä on lämmikkeenä ja koristeena jotakin elävää. Meillä on kotona porontalja, hirventalja, lampaantaljoja, second hand turkiksia ja nyt myös pesukarhu-turkisliivi. Toivon, että tukemalla Marita Huurinaisen kaltaisia yrityksiä, saan useamman ihmisen ostamaan eettisesti suomalaisella työllä ja suomalaisista materiaaleista tehtyjä eettisiä tuotteita keinoturkisten tai vielä pahempaa uusien aitojen turkisten sijaan.

Mitä Marita Huurinaisen WILD-valikoimasta siis löytyy? 

Aivan ihania turkisliivejä, joista tämä minun on versioni on tosiaan EDIT://supikoirasta, ei pesukarhusta. En osannut sitten tuotelappua kääntää oikein :D

Kauniita turkistakkeja, jotka on peräisin ketuista, supikoirista jne. Tämä viininpunainen takki on minulla vain kuvauslainassa, mutta taidanpa joutua ehkä tämän ostamaan itselleni, sillä se on aivan tyrmäävä! Kyseinen kettutakki on juuri nyt myös älyttömän trendikäs, sillä värikkäät lyhyet turkikset on kevään suurimpia vaatehittejä. Tällainen on myös aivan mielettömän kaunis lisä vaikkapa Wanhojen tansseihin tai vaikka mihin kylmemmän kelin juhliin.

Kauniita turkiskaulureita on tarjolla supikoirista ja muista eläimistä.

Nahkatuotteet ovat poroa, myöskin eettisesti tuotettuja. Ja katsokaa miten upean mallisia!!

Tämä hame oli se, mikä ensimmäisenä varasti huomioni, ja se edelleen kummittelee mieltäni. Se on niin upea! Palmikkopipon tupsu on myös aitoa turkista, ja kun minulta on usein kyselty, mistä tällaisia voisi hyvillä mielin ostaa, niin nytpä osaan vastata. Marita Huurinaiselta.

Jos haluatte siis omaan vaatekaappinne nahkaa tai turkistuotteita, suosittelen ehdottomasti tätä yritystä. Yrityksellä on liike Kämpissä Helsingissä, mutta tuotteita on helppo tilata myös nettikaupasta. Tällä hetkellä Marita Huurinaisella on myös mahtavat alennukset, joten kannattaa ehdottomasti tsekata tuo verkkokauppa!

Toivon, että ennen kuin painaa "julkaise"-painiketta kommenttiinsa, miettii hetken tätä: Jos haluaa vaatia eläimille oikeuksia, on hyvä antaa oikeus vapauteen myös ihmisille, kuten valinnanvapaus ihmiselle, joka haluaa pukeutua turkiksiin. Erityisesti eettisesti toteutettuihin. 

Kommentit

paula (Ei varmistettu)

Just näin! :)

Anna (Ei varmistettu)

:)

Kia (Ei varmistettu)

Täytyy sanoa, että yleensä oma ajatukseni ei ole pelkästään se, että turkistarhaus olisi väärin vaan myös se, että turkikset eivät näytä hyvältä ihmisten päällä. Tuo punainen lyhyt turkis on kyllä poikkeus, sehän on aivan upea. En tosin itse sitä osaisi käyttää.

iitu (Ei varmistettu)

Samaa mieltä! Punainen lyhyt turkis on ihana!

Anna (Ei varmistettu)

Mustakin :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :)

-- (Ei varmistettu)

Btw, miten tuo otsikon WWF tähän nyt liittyy? :DDD

Anna (Ei varmistettu)

Ei mitenkään, automaattinen korjaus iski näppinsä peliin :D

Katharina (Ei varmistettu)

Otsikossa virhe (WWF)?

Susanne (Ei varmistettu)

Wild Finnish Fur, kuten tekstissä lukee.

Katharina (Ei varmistettu)

Otsikko korjattu myöhemmin, kuten postauksen linkistä voit huomata.
http://www.rantapallo.fi/mungolife/2016/01/23/wwf-marita-huurinainen/#comments

Anna (Ei varmistettu)

Pahoitteluni, automaattinen korjaus iski päälle :D

Katri (Ei varmistettu)

Asuuko Suomessa pesukarhuja? O.o

Anna (Ei varmistettu)

Ei. Mutta supikoira asuu :D

hanna (Ei varmistettu)

Miten niin Wild Finnish Fur jos se on tehty pesukarhusta? Niitä ei tietääkseni Suomen luonnossa hirveästi viipellä :D

Anna (Ei varmistettu)

Kyseessä on supikoira, en osannut näköjään kääntää englannin raccoonista :D

Anna (Ei varmistettu)

Käänsin sen tosiaan väärin raccoonista alkuun, kyseessä on supikoira :)

Linda (Ei varmistettu)

Hyvä postaus Anna! Juurikin näin, ei ole sun vastuullasi, jos joku toinen ihminen ostaa epäeettisesti tuotetun turkis/nahkatuotteen.

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :) Ja kiva, että olet samaa mieltä :)

Heidi (Ei varmistettu)

Upea karvaliivi!:) Olet rohkea, kun uskallat ottaa tämmöisen asian esille julkisesti! Mielestäni on hienoa, että jo kuollutta eläintä voidaan hyödyntää.

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :) Ja juurikin näin :)

Mansikka (Ei varmistettu)

"The WILD collection uses only fur and leather of animals that have lived in their natural environment – in the Finnish wilderness." Voimme siis tätä nykyä törmätä Suomessa myös pesukarhuihin? Tämä oli minulle aivan uutta tietoa.

Anna (Ei varmistettu)

Kyseessä on supikoira, en osannut näköjään kääntää englannin raccoonista :D

Anna (Ei varmistettu)

Käänsin tuon väärin. Supikoira. Raccoon lukee tuotteessa, niin jotenkin automaattisesti käänsin pesukarhuksi sen kummemmin ajattelematta :)

Terra (Ei varmistettu)

Tiedätkö tarkemmin tästä "eläinkantojen harvennuksesta"? Tarkoitatko mahdollisesti riistanhoitoa? Valitettavasti pienpetojen (esim. supi) metsästykseen käytetään yleisimmin loukkuja jotka aiheuttavat suurta ja monesti pitkään kestävää tuskaa eläimelle :(

Sanna (Ei varmistettu)

Mitä tarkoitat suurta ja pitkään kestävällä tuskalla eläimelle? Vapauden riisto? Tiedätkö mitä vahinkoa liiallinen supikanta luonnossa aiheuttaa? Hetitappavan loukun sijaan käytössä on loukkuja joiden on metsästysasetuksen määräysten mukaisesti oltava sellaisia jossa eläin voi maata, liikkua ja seistä luonnollisessa asennossa. Elävänä pyytävät loukut täytyy tarkistaa kerran vuorokaudessa ja mieluiten aamusta jotta eläimen olo loukussa jäisi mahdollisimman lyhyeksi kun huomioidaan aktiivinen liikkumisaika. Petokannan aisoissa pitämistä kannatan ehdottomasti.

Anna (Ei varmistettu)

Tarkoitan siis turkistarhoissa asuvia eläimiä, että heidän elämänsä on pahimmillaan vuosia todella kamalaa. Tiedän, että Suomessa tuo villissä luonnossa metsästys on järjestetty todella inhimmillisesti :)
Edit:// Kysymyksesi ei ollutkaan minulle, mutta menkööt :D

Amaalia (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen postaus, kiitos tästä! Itse en turkiksia halua käyttää, mutta jos joku haluaa, juuri 2nd Hand tuotteet ja eettiset turkikset ovat varmasti omatunnolla parempi valinta! Yksi kysymys vielä, mistä maista turkikset tulee Marita Huurinaiselle ja miten eettisyys varmistetaan?

Maria (Ei varmistettu)

Itsekään en pysty käyttämään. Ostin 3 talvea sitten tosi lämpösen takin aleista members.com ista, ja kun huomasin sen sisältävän untuvaa, oli pakko päästä eroon :D mutta en tuomitse, jos muut käyttää. Ei vaikuta mun elämään:)

Anna (Ei varmistettu)

Turkikset on suomalaisista eläimistä, ja ne valmistetaan Suomessa ja Euroopassa :) Jokainen turkisten toimittaja on WFF:n sertifioima toimittaja :)

Kattis (Ei varmistettu)

Kaikista eniten tässä jutussasi lämmittää se, että tuot esille suomalaisen firman ja sen hienot eettiset tuotteet. Ottaa tosi paljon päähän kun suomalaismerkit katoaa sen takia, että ostetaan mielummin ulkomaista halpatuotantoa, vaikka omassa kotimaassa on hienoa osaamista. Miksi pitää ostaa halvalla monta mekkoa kun sillä summalla saisi yhden upean ja samalla tulee kannattaneeksi suomalaista työtä.
Mielestäni turkistarhauksen suurin ongelma ei ole eläinten olot, vaan tarhan aiheuttamat päästöt ympäristöön ja se kuinka paljon tarhan ylläpito syö luonnonvaroja. En näe minkäänlaista ongelmaa tällaisten turkkien käytössä, vaikka olen innokas eläinten oikeuksien ajaja ja luonnonsuojelija. Turkisten käyttö on ainakin tässä tapauksessa juurikin eettinen ratkaisu. Ylipäätään luonnonsuojelu ja eläinasioissa pitäisi monien pohtia tarkemmin minkä takia on jotain mieltä sillä yleisesti luonnon kannalta on parempi hyödyntää auton alle jäänyt eläin kuin ostaa halpaketjun paita jonka useasti vuodessa vaihtuvien mallistojen takia on hakattu hitosti metsää puuvillapeltojen tieltä.

Anna (Ei varmistettu)

Juurikin näin :) Kiitos hyvästä kommentistasi :)

Laura (Ei varmistettu)

Kiitos postauksesta :) uskalias aihe. En itse pidä turkiksista, mutta ymmärrän täysin eettisesti tuotetut tapaukset :) tähän ei kellään pitäs olla mitään vastaan! Ja näyttää hyvältä sun päällä tuo liivi! Hyvää alkavaa kevättä kuopioon, pitää tulla itsekkin käymään "kotona" taas, varmaan ainakin ennen kun ice maraton kerkee sulaa , niin ehtii luistelemaan 2km ;)

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia ja tervetuloa tänne vaan :) me ajateltiin itse mennä kanssa luistelemaan ensi viikonloppuna :)

Onnellinen lukija (Ei varmistettu)

Upea, rohkea ja asiaan perehtynyt kirjoitus! Ylistys sinulle Anna, sillä blogiasi on aina yhtä mielenkiintoista ja opettavaa lukea.

Anna (Ei varmistettu)

Voi mtien kiva kuulla, kiitoksia :)

Saara (Ei varmistettu)

Mä oon aina ihmetelly, miks turkistarhausta pidetään niin vääränä, vaikka kanoja ja sikoja kasvatetaan myös syöntitarkoitukseen. Eli jos eläimiä saa kasvattaa ruuaksi, niin miksi ei sitten vaatteiksi? Toki mielestäni turkistarhoilla pitäisi olla inhimilliset olot eläimille, mutta niin myös kanaloissa ja sikaloissakin.

Anna (Ei varmistettu)

Lähinnä ne on ne eläinten olot ja se, miten ne eläimet tapetaan :/ Ihan samalla tavalla monet ovat varmasti huolissaan niistä sikaloista ja kanaloistakin :)

sara (Ei varmistettu)

Ihan tajuttoman upea tuo burgundy karvaliivi. Munkin mielestä sun pitäis ehkä ostaa se! :D

Anna (Ei varmistettu)

Se on takki, mutta kiitos, mä oon samaa mieltä :D

Hanna (Ei varmistettu)

Uusi mielenkiintoinen merkkituttavyys, kiitos kun toit tietoon. Upeita nahkatuotteita! Ja suomalaista työtä on kiva tukea :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :)

IraCassandra (Ei varmistettu)

Upea tuo punainen takki!! Oon ihan sitä mieltä että jokainen tehköön itse omat valintansa tämänkin asian suhteen :) Moralisoida voi loputtomiin, mutta ei siitä loppujenlopuksi ole mitään hyötyä, aiheuttaa vain mielipahaa. Itse olen turkista kerran eläessäni pitänyt, juurikin Wanhojen tansseissa. En pois sulje ajatusta ettenkö tulisi enää koskaan sellaista päälläni pitämään, mutta en näe mitään tarvetta sellaista itselleni omaksikaan ostaa. Leppoisaa sunnuntaita Kuopioon! :)

Anna (Ei varmistettu)

Näinpä juuri :) Ja kiitoksia :)

Minna (Ei varmistettu)

Voi korjaa tuo otsikko! WWF ei varmaankaan liity turkikseesi millään tavalla!

Anna (Ei varmistettu)

Otsikko oli jo korjattu siinä vaiheessa kun kommentoit :) Lukihäiriö taisi iskeä siis minun lisäkseni muillekin :D

Emmii (Ei varmistettu)

Hyvä postaus! Rakastuin tohon viininpunaiseen turkikseen ja näytät todella upealta näissä kuvissa :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :) Ja kyllä, se turkis on kyllä aivan upea :)

Nea (Ei varmistettu)

Todella mielenkiintoinen postaus! Itse olen turkiksia vastaan, mutten kuulu niihin ihmisiin jotka arvostelisivat tai moralisoisivat turkisten käyttäjiä. Aina olen vaan hiljaa mielessäni miettinyt, etten itse voisi enkä haluaisi pukea turkista päälleni. Tää postaus kuitenkin muutti mun kärkkään mielipiteen tästä asiasta ja on hienoa, että tällaisiakin yrityksiä on. Jos joskus haluan ostaa turkiksen tai vaikka ihanan aidon nahkahameen, tiedän kyllä mistä sen ostan.

Anna (Ei varmistettu)

Tosi kiva kuulla ja kiitoksia kommentistasi :)

Pages

Kommentoi