WFF – Marita Huurinainen

maritahuurinainen (3 of 12)

*Toteutettu yhteistyössä Marita Huurinaisen kanssa*

EETTISET TURKIKSET. Blogissa ja varsinkin Instagramissa on tässä mun second hand turkisten vuoksi ollut aika paljon turkikset esillä, kommenteissa ja kuvissa. Sanoin jo Instagramin puolella, että mitään ”turkis on murha” -kommentteja on ihan turha jättää ja asia on mun osaltani loppuunkäsitelty.

Kuitenkin halusin itse jatkaa keskustelua vielä hieman blogin puolella, nimittäin muutama lukija kyseli multa, mistä saa eettisiä turkiksia ja oikeestaan mikä määrittelee eettisen turkiksen. No. Sinänsähän itse vaatteessa ei ole mitään vikaa. Turkis ei satuta ketään tai aiheuta tuhoa. Turkiksen ongelmallisuus on siinä, miten niitä turkiseläimiä pidetään ja kuinka ne tapetaan. Turkistarhaus on todella hankala keskustelunaihe, enkä lähde siitä keskustelemaan. Kuitenkin, maailmassa on useita yrittäjiä, jotka tuottavat nimenomaan eettisiä turkiksia. Yksi heistä on suomalainen yritys, Marita Huurinainen.

Itse törmäsin merkin turkisliiveihin ja nahkahameisiin eräällä PR-toimistolla ja ihastuin tuotteisiin. Tutkin yritystä silloin enemmän. Marita Huurinaisen WILD-konsepti nimittäin tuottaa WFF-turkiksia, eli Wild Finnish Fur -turkiksia. Mitä nämä eettiset turkikset siis ovat? Ne on niitä pieniä raukkoja, jotka ovat jääneet vaikkapa auton alle tai niitä eläimiä, joita on ollut pakko metsästää villissä luonnossa, jotta eri eläinten kannat eivät kärsi ja jotta ekosysteemi pysyy tasapainossa. Eläimiä siis tapetaan riippumatta vaateteollisuudesta sen vuoksi, että tiettyjä eläinkantoja täytyy harventaa, jotta muilla on mahdollisuus selviytyä. Turkikset, joita käytetään WILDin tuotteisiin on hankittu metsästäjiltä, jotka ovat WFF:n jäseniä. Jokainen tuote on numeroitu ja se voidaan jäljittää takaisin ”tuottajalle”. Koska tuotteet valmistetaan auton alle jääneistä eläimistä, niissä voi olla ”virheitä”, eli väri saattaa elää ja turkis voi olla paikoitellen paksumpaa tai ohuempaa. Lisäksi tuotteiden saatavuus vaihtelee puhtaasti sen mukaan, kuinka paljon on metsästettävää kyseisessä kiintiössä. 

WILDin vaatteet tarjoavat todella eettisen ja kestävän ratkaisun niille, jotka pitävät turkistuotteista, mutta jotka eivät toimillaan halua tukea turkistarhausta ja epäeettistä turkistuotantoa. Nämä turkikset on älyttömän kevyitä, peräisin yleensä ketuista, pesukarhuista tai muista villinä eläneistä eläimistä. Tuotteet ovat myös uniikkeja, sillä villieläimen turkikset eivät ole koskaan samanlaisia.

Aiheesta voisi runoilla varmaan parinkin kirjan verran. Turkistenvastustajat varmasti keksivät vaikka mitä syitä olla käyttämättä turkiksia, mutta tosiasia on se, että tämän paremmaksi ja eettisemmäksi ei vaatetuotanto mene. Poronnahkavaatteet ja roadkill-turkikset työllistävät paljon suomalaisia, pitävät ekosysteemin kunnossa ja tuottavat vaatteita, jotka ovat ympäristöystävällisiä.

Yleisin minulle nihkeilty syy olla käyttämättä turkiksia on se, että joku saattaa nähdä sen turkiksen kaupungilla ja haluta ostaa samanlaisen, mutta ostaa epäeettisesti tuotetun turkiksen. Valitettavasti kukaan meistä ei voi vaikuttaa toisten ihmisten päätöksiin. Tuo perustelu on vähän sama kuin vihjaukset, että ei pitäisi käyttää minihameita, ettei kokisi seksuaalista häirintää. Jokaisen oma eettinen ja moraalinen vastuu on siinä, mitkä valinnat tekee itse ja miten ne perustelee. Minä olen suosittu bloggaaja, ja ymmärrän, että sen mukana tulee erilaista vastuuta. Siksi aina turkiksiin liittyvissä keskusteluissa tuon esille, että en kannata turkistarhausta, kannatan second hand -turkiksia ja eettisesti tuotettuja turkistuotteita. Tämän on oltava riittämiin. Tuon tämän ajatuksen aina esille, ja kannan ylpeänä eläimeni. Niin elävät kuin kuolleet. Minusta on todella kaunista ja luonnollista, että ihmisellä on lämmikkeenä ja koristeena jotakin elävää. Meillä on kotona porontalja, hirventalja, lampaantaljoja, second hand turkiksia ja nyt myös pesukarhu-turkisliivi. Toivon, että tukemalla Marita Huurinaisen kaltaisia yrityksiä, saan useamman ihmisen ostamaan eettisesti suomalaisella työllä ja suomalaisista materiaaleista tehtyjä eettisiä tuotteita keinoturkisten tai vielä pahempaa uusien aitojen turkisten sijaan.

Mitä Marita Huurinaisen WILD-valikoimasta siis löytyy? 

maritahuurinainen (1 of 12)

maritahuurinainen (2 of 12)

Aivan ihania turkisliivejä, joista tämä minun on versioni on tosiaan EDIT://supikoirasta, ei pesukarhusta. En osannut sitten tuotelappua kääntää oikein 😀

maritahuurinainen (4 of 12)

maritahuurinainen (5 of 12)

maritahuurinainen (6 of 12)

Kauniita turkistakkeja, jotka on peräisin ketuista, supikoirista jne. Tämä viininpunainen takki on minulla vain kuvauslainassa, mutta taidanpa joutua ehkä tämän ostamaan itselleni, sillä se on aivan tyrmäävä! Kyseinen kettutakki on juuri nyt myös älyttömän trendikäs, sillä värikkäät lyhyet turkikset on kevään suurimpia vaatehittejä. Tällainen on myös aivan mielettömän kaunis lisä vaikkapa Wanhojen tansseihin tai vaikka mihin kylmemmän kelin juhliin.

maritahuurinainen (7 of 12)

Kauniita turkiskaulureita on tarjolla supikoirista ja muista eläimistä.

maritahuurinainen (8 of 12)

Nahkatuotteet ovat poroa, myöskin eettisesti tuotettuja. Ja katsokaa miten upean mallisia!!

maritahuurinainen (9 of 12)

Tämä hame oli se, mikä ensimmäisenä varasti huomioni, ja se edelleen kummittelee mieltäni. Se on niin upea! Palmikkopipon tupsu on myös aitoa turkista, ja kun minulta on usein kyselty, mistä tällaisia voisi hyvillä mielin ostaa, niin nytpä osaan vastata. Marita Huurinaiselta.

maritahuurinainen (10 of 12)

maritahuurinainen (11 of 12)

maritahuurinainen (12 of 12)

Jos haluatte siis omaan vaatekaappinne nahkaa tai turkistuotteita, suosittelen ehdottomasti tätä yritystä. Yrityksellä on liike Kämpissä Helsingissä, mutta tuotteita on helppo tilata myös nettikaupasta. Tällä hetkellä Marita Huurinaisella on myös mahtavat alennukset, joten kannattaa ehdottomasti tsekata tuo verkkokauppa!

Toivon, että ennen kuin painaa ”julkaise”-painiketta kommenttiinsa, miettii hetken tätä: Jos haluaa vaatia eläimille oikeuksia, on hyvä antaa oikeus vapauteen myös ihmisille, kuten valinnanvapaus ihmiselle, joka haluaa pukeutua turkiksiin. Erityisesti eettisesti toteutettuihin. 

Kommentit (90)
  1. Just näin! 🙂

  2. Täytyy sanoa, että yleensä oma ajatukseni ei ole pelkästään se, että turkistarhaus olisi väärin vaan myös se, että turkikset eivät näytä hyvältä ihmisten päällä. Tuo punainen lyhyt turkis on kyllä poikkeus, sehän on aivan upea. En tosin itse sitä osaisi käyttää.

    1. Samaa mieltä! Punainen lyhyt turkis on ihana!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *