What keeps me going

Multa välillä kysytään, miten mä ehdin ja jaksan kaiken. En jaksakaan enkä todellakaan ehdikään. Juuri tällä hetkellä mies on remppailemassa uutta taloamme Danten kummisedän kanssa Lempäälän päässä ja mä yritän hallita sirkusta täällä kotona. Toisin sanoen, hälytin apujoukkoja, nimittäin kaiken muun kivan lisäksi mulle tärähti taas joku kevyt kesäflunssa (ei onneksi oo kuumetta, vaan nenä+kurkku kiusaa ja päätä särkee hulluna) juuri nyt kun muuttoon on enää puolitoista viikkoa, terassilla on sata pahvilaatikkoa odottamassa ja pari työjuttuakin huutaa punaisella. Teen oman postauksen blogiyrittäjyyden ja äitiyden yhdistämisestä, mutta tässä hieman mun arkisia vinkkejä tällaisiin kaaoskuukausiin muutaman vuoden kokemuksella.

Laskin tuossa, että tämä on mun kymmenes muutto seitsemän vuoden aikana, eikä tähän ole edes laskettu mun kesäksi muuttoja Lontoosta Helsinkiin. 2011 alussa lähdin Ausseihin, siellä muutettiin parin kuukauden kohdalla toiseen kämppään, sitten muutin vanhemmilleni maailmanympärimatkan ja Helsingin kesän ajaksi. Siitä Lontooseen, Lontoossa yksiöstä ensin Annikan kanssa yhteen ja vuotta myöhemmin sitten Jennin kanssa yhteen Annikan lähdessä seikkailemaan. Siitä Helsinkiin ja Kamppiin miehen kanssa. Siitä Kuopioon vuokralle ja siitä tähän omaan viime kesänä. Nyt 2017 kesällä vielä Lempäälään. Nyt alkaa oikeesti riittää 😀 Mutta samalla tässä alkaa olla kokemusta tästä hommasta 😀 Vauva tuo tietty oman lisähaasteen ja nyt kun on taas muutto toiselle paikkakunnalle neljän tunnin päähän, on vähän haastetta koko hommassa. 

1. Pyydä apua. Kukaan ei ole voittamaton ja kukaan ei ole Jumala, vaikka kaltaiseni kontrollifriikki niin välillä ajatteleekin. Talossamme oli sattunut rakennusvaiheessa virhe lattioiden kanssa ja sinne piti vaihtaa olkkarin lattiat. Ne sitten tavarantoimittajan virheen takia olivat hieman erisävyiset kuin muissa huoneissa. Niinpä päätimme uusia koko lattian nyt samoin tein, eikä sitten jo muutettuamme, ettei tarvii siirrellä kaikkia tavaroita. Samalla haluttiin hieman maalata siellä ja poistaa parit tapetit, ja tämä mielellään niin, ettei siellä ole pieni vauva haistelemassa maaleja. Mies on siis siellä laittamassa kotia ja minä täällä. Siellä päässä avuksi lupautui rakas ystävä, täällä päässä äiti ja anoppi. Äitini tuli sunnuntaina tänne, on leikittänyt Dantea aamulla, että nukuin pidempään, keittänyt about saavillisen borshia (vaan meidän äiti osaa tehdä sen oikein, niin, että se on maailman parasta) ja auttanut pakkailun aloittamisen kanssa. Ylimääräiset kädet ovat todella paikallaan kun kotona on nelikuinen, joka tarvitsee aika paljon aikaa ja huomiota. Äiti lähtee tänään ja huomenna tilalle saapuu anoppi. Danten lisäksi häntä odottaa pari rullaa kuplamuovia ja laatikoita.

Avun pyytäminen on usein hirveän vaikeaa. Siinä joutuu myöntämään oman kaikkivoimattomuutensa ja pyytämään jonkun toisen aikaa ja vaivaa. Parasta on, kun siihen on ihmisiä joita voi pyytää ja jotka auttavat mielellään ja täysin pyytettömästi. On iso asia ymmärtää, että avun pyytäminen ei ole heikkoutta, vaan vahvuutta. Se on ymmärrystä omien kykyjen rajallisuudesta ja luottamusta siihen, että läheiset ymmärtävät ja haluavat auttaa. Sitä varten on turvaverkko, jossa on ystävät ja perhe.

2. Suunnittele ja pidä kirjaa. Mun muuttaminen on tätä nykyä aika nextillä levelillä, nimittäin oon sen verran tehnyt virheitä ja huomannut ongelmia menneissä muutoissa. Meillä on onneksi miehen työpaikan kautta muuttofirma, joka toimittaa laatikot ovelleja tulee muuttopäivänä lastaamaan auton ja purkaa sen toisessa päässä. Tämä on palvelu, jonka saa rahallakin, ja jos siihen on vaan varaa, suosittelen lämpimästi. Se tosin helpottaa hommaa lähinnä auton vuokraamisen ja kantamisen osalta, eli muutenkin sitä osastoa, josta mieheni olisi vastuussa. Meille tuotiin haluamamme määrä laatikoita viime viikolla ja juuri sellaisia laatikoita kun halusimme. Vinkki: älä ota muovilaatikoita. Mua ahdistaa suunnattomasti luoda itselleni deadline purkamisen suhteen, sillä muovilaatikot pitää palauttaa. Pahvilaatikoita ei. Vinkki 2: ota tavallisten laatikoiden lisäksi rekillisiä laatikoita. On todella suuri ajansäästö siirtää tavarat henkareilla kaapista rekkilaatikkoon ja toisessa päässä taas kaappiin.

Mä olen numeroinut tulevan kodin pohjapiirrokseen huoneet. Makkarit, keittiön, kodinhoitohuoneen, varaston ja olkkarin. Jokaiseen laatikkoon kirjoitan isolla oikean numeron, jolloin laatikot menee heti sisäänkantaessa oikeaan huoneeseen. Danten tavarat hänen huoneeseen, varastotavarat varastoon jne. Sitten ei tarvitse ihmetellä siellä keskellä kaikkea, missä mikäkin on ja kanniskella laatikoita huoneesta toiseen. Menee järki ja selkä. Pahvilaatikoissa on isolla huoneen numero ja pienellä laatikon numero. Samaan aikaan mun koneella on Excel-taulukko, jossa on laatikoiden numerot. Kun laatikko on valmis, numero kylkeen ja tiedostoon selitys, mitä siellä on. Kun sitten toisessa päässä kaipaa tiettyä asiaa, osaa suunnilleen tietää, missä laatikossa se on. Meilläkin tulee varmaan 15-20 keittiöön menevää laatikkoa, niin ei tartte sitten availla laatikoita ja ihmetellä, missä joku vois olla.

3. Aloita ajoissa, mutta älä liian. Mä oon välillä tehny sen virheen, että oon pakannu liian aikasin ja sitten oon raivona ettiny jostain laatikon pohjalta jotain mitä tarvitsen. Nyt aloitin vaatteiden pakkaamisen juhlavaatteista ja keittiön pakkaamisen leivontakamoista. En leivo pariin viikkoon, enkä todellakaan pukeudu mihinkään iltapukuun pariin viikkoon. En ota stressiä siitä, että tässä vaiheessa pakattuna on 3 %. Ei ole mitään järkeä kituutella viikkotolkulla pahvilaatikoiden keskellä, sillä mä vihaan pahvilaatikkoelämää.

Oon kasannu kaksi laatikkoa valmiiksi, ja ne on mun kahden viikon kaksi laatikkoa. Sinne menee passit ja korvaamattomimmat asiat. Ne on ne kaksi laatikkoa, jotka matkustavat Lempäälään omassa kyydissä, kaiken varalta, ja ne on ne, mistä etsin sitten kaikkea olennaisinta siellä päässä. Ne laatikot teipataan kiinni 5 minuuttia ennen lähtöä. Niissä on kaikkea mahdollista rintapumpusta uimapukuun, eli kaikkea mille on tarvetta viime metreillä. Vaatteista jätän viime päiville tasan yhdet farkut, pari paitaa, pari neuletta ja yhden huppari/kollarit-kombon sekä pyjaman ja alusvaatteita. Seerumit, meikit jne. pakkaan jo ajoissa, jättäen itselleni yhdeen weekenderiin tasan ne tarvikkeet, jotka on lomallakin mukana. Niillä pärjää.

4. Huolehdi liikunnasta ja ruoasta ja pidä rento hetki ennen nukkumaanmenoa. Aloita päivä kevyellä lenkillä, että saat kroppaan virtaa ja tankkaa päivän mittaan hedelmillä, vihanneksilla ja pähkinöillä. Hyvää, terveellistä ravintoa ja energiapommeja. Helposti muuton keskellä turvautuu pikaruokaan ja muuhun vastaavaan, eikä sekään ole huono juttu. Sitä tasapainottamaan tarvitsee jotain hyvää, mutta terveellistä. Minä ainakin tarviin. Tee joka päivä jotain muuta kuin muuttoa. Eilen ystävä oli käymässä, tänään käydään saattamassa äiti juna-asemalla ja poiketaan Danten kanssa keskustassa. Huomenna ja ylihuomenna näen ystäviä. Mä tarviin ainakin kunnon breikin tästä sirkuksesta, joka on muuton lisäksi niin paljon muutakin. Työprojekteja ja uudelle paikkakunnalle kotiutumista niin Danten kerhoilmoittautumisten kuin neuvoloiden jne. järjestämisen kautta. Illalla ennen nukkumaanmenoa teen aina jonkun herkkulautasen itselleni ja miehelleni/äidilleni ja nautin hetken rauhasta, päämäärättömästä jutustelusta ja olemisesta. Jos menen stressaantuneena tai to do -lista mielessä nukkumaan, tuhoan itseltäni yöunet ja sen tarvittavan energian, jolla muuten jaksan nämä kaaospäivät.

5. Jos muutto ei tule yllättäen, tee superinventaario omaisuuteesi hyvissä ajoin, jo vaikka pari kuukautta ennen. Myy kaikki turha ja tarpeeton, kierrätä, vie Konttiin ja heitä roskiin. Mieti loogisesti, mitä kalusteita tarvitset vielä seuraavassakin kodissa, myy pois kaikki sellainen, mille siellä ei ole tarvetta. Me tullaan näillä näkymin asumaan kuukausi ilman ruokapöytää, koska tilasimme uuden, joka valmituu vasta lokakuun alussa ja myymme edellisen. Samaten meiltä uupuu telkkari, tv-taso ja vaikka mitä kaikkea, mikä ei sovi uuteen kotiin. Mä vihaan keskeneräisyydessä elämistä, mutta mieluummin pitkäaikaiseen kotiin hankkii jotain, mikä oikeasti miellyttää, eikä jotain vaan, mikä täyttää tietyn tilan. Me oltiin vaihtamassa telkkaria, muttei oltu vielä päätetty, mikä hommataaan. Ajateltiin, että ehkä talvella vaihdetaan sitten. Todettiin, että pärjätään hetki ilmankin ja turhaa viedä tätä telkkaria sinne ylipäätään. Telkkari on nyt myyty ja seuraava hankitaan kun sille on tiedossa sopiva paikka ja tila ja tiedetään, millainen halutaan.

6. Nuku ja juo vettä. Kaiken a ja o.

7. Jos olet kaltaiseni stressaaja, tee listoja. Tämä ei päde vain muuttoon, vaan muutenkin niihin ajanjaksoihin elämässä kun tuntuu, että omat voimavarat ja aika ei riitä kaiken sen tekemiseen, mitä pitäisi tehdä. Mä teen aina listoja. Ne auttaa hahmottamaan, mutta ne myös helpottaa mun oloa. Kun kaikki alkaa tippua niskaan, tuntuu, että on loputtomasti hommaa. Vaikkei edes ole. Mä teen listat asioista. Asiat, joiden epäonnistuminen/myöhästyminen on katastrofi. Asiat, jotka on relatively tärkeitä, mutta maailma ei kaadu, jos ne myöhästyy. Asiat, jotka ehtii myöhemminkin. Tämä selkiyttää mulla ajatuksia niin paljon, että saan aina paremmin töistä kiinni sen jälkeen. On tärkeää tietää omat prioriteetit ja mikä on tärkeintä. Onko mahdollisimman taloudellinen selviytyminen tärkeintä? Vaiko helpoin voimavaroja silmälläpitäen? Vai kenties kaikista nopein? Mulle tärkeintä on aina kaikista meille sopivin, henkisesti kaikista miellyttävin ja kaikista vähiten stressiä aiheuttava keino. Usein siinä kärsii niin tehokkuus kuin talouskin. Minulle vaan oma henkinen hyvinvointini tällaisina ajanjaksoina on niin paljon tärkeämpää kuin vaikkapa muutama sata euroa sinne tänne ja sillä silmällä teen näitä ratkaisujakin. Joku toimintamalli on vähemmän säästeliäs ja hintavampi kuin toinen. Ei haittaa, niin kauan kuin se tekee elämästämme helpomman.

Kun mä saan havainnollistettua listoilla itselleni, että katastrofitekemistä ei olekaan kuin ihan vähän, saan rauhan ja voimaa tehdä kaiken muunkin. Mikään ei ole katastrofi. Muuttopäivä on, siitä viivästyminen maksaa korkeintaan rahaa. Remonttisuunnitelma on, mutta sen voi pätkiä osiin. Jnejne. Jos värittää tehtävät hommat vihreällä, keltaisella ja punaisella, niitä punaisia on usein yllättävän vähän. Mä oonkin alkanut tekemään to do -listaa värikoodeilla. No sinne Exceliin. Jep, musta on tullut Excel-hiiri. Teen listan ja väritän sen. Punaisella asiat, jotka vaativat mun huomiota seuraavan kahden päivän aikana. Keltaisella kaikki, mikä pitäisi tehdä viikon aikana. Vihreällä kaikki sellainen, mikä on asialistalla, mutta ei ole kiire. Siitä alkaa sitten toteuttamaan niitä punaisia ja pian huomaa, että koko suunnitelma onkin keltavihreä. Kun asiat havainnollistaa itselleen, ei ole enää niin painostettu asia, kun holtittomassa suunnittelemattomassa kaaoksessa, jossa jokainen asia tuntuu punaiselle 🙂

Siinäpä nyt jotain, mitä tulee mieleeni tällä erää. Millä te jaksatte katastrofikuukausina? 

Kommentit (5)
  1. Kiitos! Oikein paikallaan lukea tällaista, sillä oman muuton ensimmäinen osa on parin päivän päästä ja toinen viikon kuluttua. Olen melko järjestelmällinen itsekin listoineni kaikkineni, mutta stressaan kyllä silti. To do -listan värikoodausta en olekaan kokeillut, on loistava idea! Tsemppiä sinne, kyllä kaikki onneksi aina järjestyy! 🙂

  2. Maria ja pojat
    22.8.2017, 14:28

    Tää oli tosi hyvä postaus, kiitos! Tykkään itse kanssa tehdä listoja vähän kaikesta, to do -listojen lisäksi mulla on mm erilaisia pakkauslistoja, arkiruokalistoja, ostoslistoja… ne selkiyttää tosi hyvin ja auttaa kiireen keskellä. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *