Ensitreffeiltä naimisiin - woot?

Muistatteko vielä "Suomen pisimmät treffit" - ohjelman? TV5 näytti viime keväänä realitya, jossa toisilleen tuntemattomat sinkut muuttivat ensitreffeiltään samaan asuntoon asumaan ja kokeilemaan, tuliko heistä pari.

Nyt kuvio viedään vielä pidemmälle. AVA-kanava tiedotti eilen ensi kevään sarjauutuudestaan "Ensitreffit alttarilla". Sarjassa on mukana kuusi sinkkua, joista asiantuntijaraati on muodostanut kolme paria. Nämä toisilleen tuntemattomat parit vihitään avioliittoon ensimmäisessä jaksossa. Sitten seurataan parien tutustumista, häämatkaa ja keskinäistä arkea. Pareilla on viisi viikkoa aikaa päättää, jatkavatko he avioliittoa keskenään.

Ilta-Sanomien mukaan ohjelmaan valituille tehtiin psykologiset testit, minkä jälkeen neljä asiantuntijaa valitsi toisilleen parhaiten sopivat ihmiset. Matchmakereina toimivat pappi, seksuaaliterapeutti, psykologi ja folkloristi (luin ensin, että floristi).

Sarja perustuu alun perin tanskalaiseen formaattiin, ”Married at first sight”. Yhdysvalloissa sarja näytettiin viime keväänä. Yllättävää on, että puoli vuotta myöhemmin jenkkisarjan kolmesta parista kaksi oli edelleen naimisissa. Jopa niin onnellisesti, että parit olivat saamassa oman spin-off sarjansa, jossa seurataan heidän ensimmäistä aviovuottaan. Sarja on ollut Yhdysvalloissa muutenkin menestys ja toista tuotantokautta puuhataan parhaillaan.

Mutta tämän Suomi-version suhteen sallittakoon (pieni) skeptisyys. Suomalaiset sinkkurealityt, kuten Sinkkulaiva tai Unelmien poikamies, ovat olleet ulkomaisiin esikuviinsa verrattuna aikamoista sähellystä. Hieman epäilen, että sarjassa olisi käytettävissä sellainen pooli sinkkuja, joista löytyisi toisilleen täydellisesti sopivat, onnelliset parit.

Hatunnosto tietysti mukaan lähteville sinkuille: TV-kameroiden edessä pitää ryhtyä tutustumaan täysin vieraaseen ihmiseen, asua hänen kanssaan, päättää haluaako seksiä ja mikäli homma ei johda mihinkään, käydä vielä avioeroprosessikin läpi. Ohjelman jälkeen kukaan heistä ei enää ole siviilisäädyltään sinkku, vaan joko "Naimisissa" tai "Eronnut".  

Vähän epäilyttävältä siis kuulostaa, mutta pakkohan tätä on varmaan katsoa. "Ensitreffit alttarilla" alkaa AVA-kanavalla tiistaina 6.1.

Mitä mieltä olette lilyläiset? Aiotteko katsoa?

Kommentit

ElinaPK
Sataman valot

Huhhuh! Nämä kaikki häihin liittyvät realityt mun mielestä korostavat häiden pinnallista puolta, joissa servettien väri on tärkeämpää kuin se, mitä oikeasti ollaan lupaamassa. Tämä on jotenkin kaiken huippu! Toki entisaikaan on ollut paljon järjestettyjä avioliittoja, mutta niistäpä ei olla päästy eroon mitenkään, vaan siinä on täytynyt elää. Tällainen ohjelma vain osoittaa, miten kertakäyttöisiä avioliitot ovat. Naimisiin voidaan mennä tuosta noin vain ja jos ei nappaa, niin siitä on ihan yhtä helppo lähteäkin. Tiedän, että varmasti aion katsoa tätä. Ihan jo siksi, että olen itse folkloristi ja mietin mikä mahtaa olla folkloristin rooli tuollaisessa asiantuntijaraadissa. Mutta laajemmassa mittakaavassa tällainen ohjelma antaa huonon kaiun siitä, mitä häillä nykypäivänä tarkoitetaan ja kuinka tahtominen on menettänyt merkityksensä kokonaan. 

Miiza

Sisäinen kukkahattutätini veti nyt herneen nenukkaan... Koko idea kuulostaa avioliiton väheksymiseltä ja halveksimiselta. Ei avioliiton tarkoitus ole, että "kokeillaan onnistutaanko" vaan kyse on oikeasta sitoutumisesta yhteiseen elämään. 

Itse pidän hömppähäärealityistä, vaikka, kuten ElinaPK tuossa edellä sanoi, ne korostaa häiden pinnallista puolta liiaksi. Mutta tämä menee mielestäni jo räikeydessään hyvän maun rajan yli. Ainakin ideana, koska toteutusta en pysty vielä arvioimaan.

Todennäköisesti uteliaisuudesta katson yhden jakson kuten katsoin tuota Suomen pisimmät treffit -ohjelmaa. Toki ihmeitä tapahtuu ja joku voi oikeasti ohjelman myötä löytää rakkauden, rakkaus kun ei aina tule ihan perinteisintä reittiä. Silti en usko, että tästä tulisi mikään must see reality minulle.

Ghostfire
Rainbows and unicorns

Koko konsepti kuulostaa niin käsittämättömältä, että pakko kai se on ainakin pilotti katsoa. Sitä Suomi-realityn herättämää myötähäpeän määrää ei muutenkaan voi kuin ihastella, ja luulen että tässä alkaa olla Miljonääri-Jussin elementit kasassa. :D Ilmeisesti se Temptation island goes Finnish ei toteutunutkaan, vai olenko ihan ulalla? No joka tapauksessa tässä maassa alkaa olla niin paljon niin julkkistyrkkyä porukkaa, että eiköhän tuostakin ihan (järkyttävä) show saada. Luulen että ei tule poikimaan jatkokausia... :D

Hanna R.

Kiitos kommenteistanne! Olin itsekin aluksi aika tyrmistynyt, kun kuulin ohjelman asetelmasta. Minunkin korvaani särähtää kovasti tuo "avioliiton kokeileminen". Mutta juuri siksi, että ajatus on niin arveluttava, tätä tekee mieli katsoa. Huoh!

Kiinnostavaa muuten nähdä, millaisia ihmisiä ohjelmaan on valikoitunut. Yksi jenkkiversion osallistujista on ollut mukana myös Bachelor-ohjelmassa (siis Unelmien poikamiehessä) eli aika HC-kumppaninetsijä jo kyseessä.

Ghostfire
Rainbows and unicorns

Ohhoh! No kyllä tuo että on kolunnut useamman julkipariutumiskonseptin läpi, ois se viimeinen major turn-off. Hyi. 

heta margareta
Viinillä

Todellakin aion katsoa :D Itse en suhtaudu avioliittoon mitenkään fanaattisesti, ihan sama menenkö itse ikinä naimisiin vai en, joten en pidä tuota mitenkään avioliiton halventamisena. Mut mitä tulee just tuohon Bachelor -juttuun, niin en tiedä, tuntuu, että eurooppalainen asenne kumppanin etsintään vaan on niin erilainen: jenkkirealityissä ollaan valmiita rakastumaan, etsitään yhteensopivaa kumppania josta tulisi hyvä vanhempi ja sitten odotetaan, että elämä muuttuu avioliiton myötä - koko homma vaikuttaa jotenkin systemaattiselta!

 

ElinaPK
Sataman valot

Mä ihmettelen lähinnä sitä, että miksi ohjelmaan edes täytyy sotkea avioliitto mukaan? Eikö pelkkä toisilleen ventovieraiden ihmisten yhteiselo riittäisi reality-ohjelman aiheeksi ilman, että samaan kämppään kuljetaan alttarin kautta? Avioliiton solmiminen on jotenkin mun mielestä niin arvoille pohjautuva raskaan sarjan päätös, että on ainoastaan harmi, että siitä tehdään viihdettä. Tämä nyt kuulostaa fanaattiselta kukkahattutädin paasaukselta, mutta pointti on se, että sarjan idea toteutuisi ihan yhtä hyvin, jos avioliiton solmiminen jätettäisiin siitä pois. 

Anna Blue Eyes

Kai sillä avioliitolla haetaan paitsi lisänäkyvyyttä niin sellaista lisäaskelmaa aiempia deittiohjelmia pidemmälle. Jossain kommentissa joku mainitsi sen, että esimerkiksi jenkkien Unelmien Poikamiehessä puhutaan paljon siitä oikeasta rakkaudesta ja sitoutumisesta, niin tässä varmaan haetaan vähän samaa, kuinka on valmis heittäytymään mukaan löytääkseen rakkauden. 

Hanna R.

Toi on muuten ihan totta! Jenkkien Bacheloria katsoessa välillä oikein hengästyttää niiden haastateltavien kommentit siitä, kuinka he ovat juuri nyt valmiita ottamaan todellisen rakkauden elämäänsä. Täällä näissä sinkkuohjelmissa on kuitenkin vähän sellainen "kuhan kattellaan" meininki.

Hanna R.

Äh, tuo mun kommentti oli siis tarkoitettu vastaukseksi heta margareetalle.

Sarandia (Ei varmistettu) http://projektinahaat.blogspot.fi/

Ohhoh. Kyllä sen verran erikoiselta kuulostaa, että pakko on katsoa. Skeptinen olen kyllä juuri siitä syystä, että suomalaiset realityt ovat olleet aika laimeita ja lähinnä herättäneet myötähäpeää. Lisäksi olen samaa mieltä ElinaPK:n kanssa. Avioliitto ei ole mikään läppä, vaan kaksi ihmistä todella antavat lupauksen, joka heidän on toivon mukaan tarkoitus suurella elämän mittaisella työllä pitää. Toisaalta taas näinhän on toimittu kautta aikojen, kun avioliitto vielä oli suuressa määrin taloudellinen ja jopa poliittinen sopimus, eikä rakkaudella ollut sen kanssa mitään tekemistä. Alttarilla todella seisoi usein kaksi toisilleen hyvin pitkälti tuntematonta ihmistä, joten siinä mielessä tässä ei voi nähdä mitään uutta. Ehkä tämä pitäisikin ajatella modernina versiona menneiden vuosisatojen avioliittoperinteestä?

Huoh (Ei varmistettu)

Luultavammin tulen katsomaan tätä ihan mielenkiinnosta, mutta konsepti on silti täysin naurettavaa.

Vaikka asia ei periaatteessa ohjelman formaattiin kuulu, niin ärsyttää se ajatus että suomalaisissa tositv-ohjelmissa ihmiset, jotka eivät tunne toisiaan tai rakasta toisiaan entuudestaan voi mennä ihan rauhassa naimisiin, mutta edelleen Suomessa ei ole tasa-arvoista avioliittolakia. Sama tapaus on silti Saksassakin. (Ohjelmaa ollaan jo kuvattu Saksassa mutta heillä on samat avioliittolait kuin meillä Suomessa)

Iltalehti voisi kysellä Räsäsen mielipidettä tästä ohjelmasta! :)

Hanna R.

Kiitos kommentista, tosi kiinnostava näkökulma! 

Iiro
Aina jonon viimeinen

Lilyn sinkkubloggaajat hakevat sitten viimeistään tokalle tuottarille? :v

Hanna R.

Ensitreffeiltä alttarille 2 - Lily edition! 

Iiro
Aina jonon viimeinen

Oonko ainoa jota kuitenkin vähän kiinnostaisi millaisen puolison asiantuntijat mulle valitsis...?

Hanna R.

Vai pelottaisi? 

"Computer says no". 

Hanna R.

This just in! Nyt asiantuntijat voivat tehdä parinmäärityksen sylkitestillä: http://www.hs.fi/tiede/a1415681641790 

Anna Blue Eyes

Kiinnostaisi valtavasti!

Lisäksi vähän siihen liittyen, kiinnostaisi tietää, missä vaiheessa tuo avioliiton solmiminen on tullut esiin. Kun treffiohjelmaan hakeneista on täytynyt ensin varmaankin löytää ne "toisilleen täydelliset parit", niin onko sitä ohjelman ideaa avattu vasta sen jälkeen. Kärjistetysti:

"Moi, meillä olisi nyt juuri Sinulle tarkkaan valittu mies (/nainen), kiinnostaisiko tavata? Ei muuta kun ensitreffeille siis, ai niin, siihen sitten kuuluu häät. Et saa tietää kuka se on, muuta kuin menemällä naimisiin."

Nāiádes
Naiádes

Kyllä mua ainakin kiinnostaisi tietää! Samaa pohdin aina jotain The Bachelorette -sarjaa katsellessani, että minkähänlaisia tyyppejä mulle olis sinne päälle kahdenkymmenen joukkoon valittu.

Ja siis mä mietin ihan oikeasti-oikeasti kiinnostuneena! Koska en usko, että koko Suomesta edes löytyisi niinkään montaa ihmistä, joka mun kanssa jakaisi samanlaisen ajatusmaailman, jonka kanssa olis hauskaa, pitäis samoja juttuja tärkeenä ja johon vielä kehittyisi joku fyysinenkin yhteys.

Anna Blue Eyes

Niillä jenkki-Bachelorette-mimmeillä on aina jopa valinnanvaikeutta ja yhteen tuotantokauteen saadaan siten monta jaksoa. Mietin myös millainen se oma versio olisi; tuotaisiin 20 miestä tarjolle ja parin jakson jälkeen lähtisin itse yksin kotiin ruusukimppuni kanssa? :D 

Hanna R.

Jep, aivan kuten nimimerkki "Huoh" tuossa ylempänä ottikin esiin.

Sellaistakin jäin tässä vielä miettimään, että mitenköhän avioliiton esteiden tutkinta toimitetaan tällaisessa tapauksessa, jossa kumppaneiden on tarkoitus tavata toisensa vasta alttarilla. Kun eikö periaattessa lomake esteiden tutkinnasta ole tarkoitus täyttää ja allekirjoittaa yhdessä, todistajan läsnäollessa?

Hanna R.

Joo, siis jos menee yhdessä maistraattiin teettämään sitä esteiden tutkintaa, niin silloin ei tarvita todistajia. Se maistraatin virkahenkilö on silloin se todistaja. Mutta miten sitten toimitaan, kun osapuolten ei ole tarkoitus tavata toisiaan ennen vihkimistä? Sidotaanko niiden silmät sen lomakkeen allekirjoituksen ajaksi..? :D

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Ainakin me saatiin kirkkoherranvirastosta paperi kotiin allekirjoitettavaksi kun mies ei ehtinyt virastoon, eli ei siis allekirjoitettu sitä edes paikan päällä. Tämä vuonna 2010 :)

Hanna R.

Juu, ja juuri tällaisissa tapauksissa ainakin maistraatin lomakkeeseen tarvitaan todistajien allekirjoitukset :)

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Sama lomakehan se on molemmissa, ei avioliitto ole sen laillisempi tai laittomampi instituutio, vihki siihen kuka vaan :) Mutta mie en kyllä oikeesti muista että siinä olis todistajien allekirjoitusta tarvittu. Ehkä sit muistan väärin!

Hanna R.

Joo ja varmaan on niinkin, että jos olitte siellä kirkkoherranvirastossa jo yhdessä käyneet puhumassa hääjärjestelyistä niin ei niillä varmaan ollut epäilystä siitä, ettettekö olisi molemmat tosissanne liikkeellä :) Eli homma on tullut todistettua jo tavallaan valmiiksi.

honeychile

Maistraatin nettisivujen mukaan esteiden tutkintaa voi pyytää netissä, verkkopankkitunnuksilla. Todistajia ei tarvita. Seurakunnat kehottavat käymään kirkkoherran virastossa, mutta kai siinäkin tärkeämpää on henkilöllisyyden tunnistaminen kuin todistajat.

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Ei oltu :D Jouduin käymään opiskelupaikkakunnan virastosta hakemassa lomakkeen, oli tarkoitus käydä kotona mutta häät siirtyikin yllättäen melkein kaksi kuukautta ja sitten piti pikapikaa hakea lomake ja täyttää se että ylipäätään ehdittiin tehdä koko tutkinta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Norjassa tää sama sarja ilmeisesti pyörii jo telkkarissa paikallisversiona. Mainoksia ainakin näkyy todella paljon. En ole katsonut enkä aio katsoa. Suomen versioon en pääse käsiksi, sillä tämä (ainakaan toivottavasti) ei kai ole YLEn ohjelmistossa.

Me mentiin oikeustalolla naimisiiin 5 minuutin "pakkoseremonialla" ja häät eivät ole siis minulle mikään tärkeä ja/tai arvokas rituaali henkilökohtaisesti. Silti ajatus siitä, että mennään tuntemattoman kanssa naimisiin viihteen nimissä on jotenkin äälliömäinen. Norjassa sentään kaikki saavat mennä naimisiin ja tasa-arvo on kohdallaan, mutta etenkin Suomessa tuo tilanne on vaan nyt ihan täysi farssi. Itketään "arvokkaan" ja "perinteikkään" instituution puolesta, kun tasa-arvo uhkaa sitä. Ja samaan aikaan etsitään jengiä, joka suostuisi tähän instituutioon astelemaan sokkona vain että kansa saa sirkushuveja. Argh.

Ja vielä noista todistajien allekirjoituksista selvitysvaiheeseen. Ne tosiaan tarvitaan vieläkin (nyt kesällä tehtiin paperit), jos ei papereita vie henkilökohtaisesti maistraattiin puolison kanssa. Meidän paperit menivät postitse ja maistraatti jo etukäteen muistutteli siitä, että silloin tarvitaan todistajien allekirjoitukset.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä minä niin mieleni pahoitin. Ilman sarkasmin häivähdystäkään pakko kyllä todeta että tuo ohjelmaformaatti kuulostaa aika järkyltä. En ole uskovainen enkä fanaattinen muutenkaan näitten avioliitto-hää-kirkkohommien suhteen, mutta riepoo nykyinen mentaliteetti jossa mikään ei ole enää pyhää eikä mitään kunnioiteta.

Liekö muuten hautajaiset enää ainut tapahtuma jolle ei ole yritetty keksiä viihdearvoa? Milloinkohan sekin päivä tulee kun saadaan tuijottaa jotain irvokasta realitya siitä. Huoh..

Miiza

Joo Satuhautajaiset! Siinä vasta ideaa (NOT!).

Vierailija (Ei varmistettu)

Tai esim. viettelysten hautajaiset. Laitetaan tuntemattomia sinkkuja pokailemaan niitä surevia ihmisiä ja katotaan josko sieltä saataisi uusi match made in heaven aikaseksi.

pulla_ (Ei varmistettu)

Match made in heaven...or hell...miten nyt vainaja onkaan elämänsä elänyt. :D

Saranda
Tyhjä ajatus

Haha kaikkea sitä keksitään... jotkut suomalaset reality-sarjat oikeasti toimii, joten annan tällekin mahdollisuuden nyt kun kerran kuulin tästä :D

Omenamanna (Ei varmistettu)

En tiedä, voiko nyt näin sanoa, mutta tuli vain mieleen järjestetyt avioliitot. Länsimaissa on varaa ja mahdollisuus tehdä järjestetyistä avioliitoista viihdettä ja aina on taka-ovi eli avioero pois liitosta, kun taas jossain muualla järjestetyt avioliitot ovat arkipäivää, osapuolilla (ja ehkä useammin naisella?) ei ole mitään keinoa pois ja siinä sitä kestetään loppuelämä. Irvokasta todella. Toisten elämän pakollisista teoista tehdään meillä viihdettä. Kertoo jotain kyllä meidänkin kulttuurista.

Lotta Katariina
Pumpui

Haa! Mua muuten yritettiin nakittaa tohon ohjelmaan joskus. Ei kyllä silloin vielä paljastettu että pitäis naimisiin mennä saman tien :D

ps. Oli kiva tavata eilen, piti tulla katsomaan tää sun blogi :)

Hanna R.

Ohoh! Aika huikeaa, paljastuksia ohjelman kulisseista :)

Ja joo, kiitos vielä eilisestä! Laitoin sun blogin heti seurantaan. Ootkin eka treenibloggaaja, jota seuraan :)

Kommentoi