Ensitreffit alttarilla yllättää positiivisesti

Huomenna se sitten alkaa. AVA-kanavan uutuussarja “Ensitreffit alttarilla”.  

Sarjan ideana on seurata kolmen ensimmäisillä treffeillään avioituvan parin hääjärjestelyjä, häitä ja avioelämää. Puolisot ovat siis toisilleen ennalta tuntemattomia ja he kohtaavat toisensa ensimmäisen kerran vasta vihkijän edessä. Viiden viikon “koeajan” jälkeen heidän on päätettävä jatkavatko liittoaan, vai hakevatko eroa. 

Bloggasin tästä kohusarjasta jo aiemmin ja aiheesta seurasi tuolloin vilkas keskustelu. Oli pohdintaa muun muassa siitä, halventaako kyseinen formaatti avioliittoa. Itse epäilin vahvasti, kuinka tällainen ohjelmaidea voisi Suomessa toimia. 

Sain tilaisuuden katsoa sarjan ensimmäisen jakson ennakkoon ja täytyy sanoa, että sarja yllätti positiivisesti. Ohjelma ei ole lainkaan sensaatiohakuinen Sinkkulaivan tai Neljät häät -ohjelman tyyliin. Sen sijaan ohjelmassa vallitsi koko ajan jotenkin lempeä tunnelma.

Sarjassa mukana olevat sinkut tuntuivat vilpittömiltä ja aidoilta. Ihmisiltä, jotka haluavat oikeasti löytää puolison ja elämänsä rakkauden. Käsittelytapa oli kunnioittava, eikä osallistujia pyritä nolaamaan mitenkään.  

Parit on toisilleen valinnut asiantuntijaraati, johon kuuluvat psykoterapeutti-seksuaaliterapeutti Maaret Kallio, pastori Kari Kanala, folkloristi Mari Hatakka ja psykologi Kari Kiianmaa. Oli hyvin kiinnostavaa seurata, kuinka he pohtivat ohjelmaan lähteneiden sinkkujen lähtökohtia, syitä sinkkuuteen ja parien mahdollista yhteensopivuutta. 

Sarjassa on puolison etsintään totinen ote, eikä itselleni ainakaan tullut olo, että tässä jotenkin pilkattaisiin avioliittoa. Tahtomisesta ja koko elämän mittaisesta parisuhteesta puhutaan paljon. 

Totta kai takaraivossa kaihertaa hieman ajatus siitä, onko tämä nyt ihan oikein. Monia on närkästyttänyt esimerkiksi se, että keskenään tuntemattomien on täysin mahdollista mennä TV-ohjelmassa naimisiin, kunhan puolisot ovat eri sukupuolta. 

Mutta ilmeisesti tämän kaltainen närkästys on osittain tavoiteltuakin. Asiantuntijoista folkloristi Hatakka nimittäin sanoi Maikkarin haastattelussa toivovansa, että sarja herättäisi keskustelua asioista, joita pidetään parisuhteessa itsestäänselvyytenä. Esimerkiksi siitä, onko rakastuminen on ainoa tapa löytää puoliso, onko kumppanin pakko olla vastakkaista sukupuolta ja onko suhteen pakko tähdätä avioliittoon. Kiinnostavia pointteja. 

Ohjelman ensimmäisen jakson katsottuani joudun ottamaan hieman takaisin aiempia puheitani ja toteamaan, että formaatti vaikuttaa varsin toimivalta ja sarjaan valitut ihmiset sympaattisilta. Huomasin toivovani, että kunpa asiantuntijat osuisivat oikeaan ja kunpa sarjaan rohkeasti lähteneet sinkut todella löytäisivät elämänsä rakkauden. 

"Ensitreffit alttarilla" alkaa AVAlla tiistaina 6.1. klo 21.00. 

Kommentit

Hanna R.

Kiitos kysymyksestä! Aivan aiheellinen, kun tuolla Lilyn bannerissa ohjelma kuitenkin pyörii :) 

Mutta tämä ei siis ole yhteistyöpostaus, enkä ole tästä korvausta saanut. Olin muissa yhteyksissä tekemisissä Maikkarin ohjelmatiedotuksen kanssa ja siinä samalla tuli puhetta, että ohjelma on ennakkokatselussa. Päätin sitten katsastaa ohjelman jo näin etukäteen, kun mahdollisuus siihen tarjoutui. Mielipiteeni on siis ihan aito :)

Hanna R.

Juu, hyvä, kun tarkensit :)

Sarandia (Ei varmistettu) http://projektinahaat.blogspot.fi/

Tämä luonnehdinta vaikuttaa paljon sympaattisemmalta kuin mihin pessimistisesti olin valmistautunut. Taidanpa avata telkkarin huomenna ihan eri mielellä tämän ohjelman aikaan. :)

kentsu38v (Ei varmistettu)

SUUNTATUMIS asioissa vaan .Vapaa linja..
Nyt näytetään kansalle ja seuraava sukupolvelle miten helposti erotaan ja ei oikeasti avoliitto niin vakava on . Eli nuoret runtäkää vaan naisisiin koska se on niin siistiä ja saadaan hyvät juhlat aikaseksi. Tehdään se uusestaan taas pasivuoden päästä toisella porukalla mallillaan mennään nykysin. hävetkää pilailla aihella ja viellä kirkko mukana , Eli älkää ihetelekö kirkkoväki jos erotaan sieltä pyramiidi hujauksesta , koska ei nykysin oleet muuta kuin bisnestä ...miettikää vähän ...

Miiza

Katsoin osittain tuon ekan jakson, koska ensimmäinen puolisko siitä meni autoa sulattaessa (ja oli muuten jäässä sekä sisältä että ulkoa!). 

Olen samaa mieltä, että jakso oli melko lämminhenkinen. Itse yllätyin siitä, että osanottajat olivat melko selväjärkisen oloisia ihmisiä. Melko siksi, etten alkua nähnyt, joten aika pintapuoliseksi jäi minun tutustumiseni näihin ihmisiin. 

Silti vastustan ajatusta siitä, että avioliitto on tällainen kertakäyttöastia, jonka voi kokeilun jälkeen heittää romukoppaan. Itselle avioliitto on niin suuri sitoumus, etten voisi mistään hinnasta sanoa "tahdon" kenelle tahansa, varsinkaan ihmiselle, jota en tunne. Tuntuu ihan hömpältä idealta, että täysin tuntemattoman kanssa pitäisi päättää olla yhdessä loppuelämänsä, sillä sitähän se avioliitto on; päätös elää yhdessä loppuun asti. 

Mutta, sanottakoon, että jos ohjelmasta poistaisi tämän ensinäkemältä naimisiin kohdan, niin ohjelmassa olisi pontentiaalia ihan todella hyväksi parisuhteen etsimisohjelmaksi. 

Ja saatoin silti jäädä koukkuun vaikka ohjelman idea ei niin paljoa miellytäkään :D

Hanna R.

Kiitos kommentista!

Olen itsekin miettinyt paljon tuota "avioliiton kokeilua" ja kuten tuolla yllä kirjoitin, niin kyllähän se vähän kaihertaa. Mutta olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että oikeastaan asetelma on aika jännä. Avioliitto tarvitsee toimiakseen tahtoa ja mielestäni kaikki mukana olevat sinkut ovat osoittaneet nimenomaan tahtoa. Siis halua siihen, että saavat suhteen tuntemattoman kanssa toimimaan ja löytävät näin sen loppuelämänsä kumppanin.

Mukana olijoista Jussi sanoo ohjelman mainoksessa jotenkin niin, että "kaikki tuntuvat ajattelevan, että mitä jos tämä ei toimikaan, mutta itse lähden siitä, että mitä jos se toimiikin". Rohkea asenne!

Morsio
Mennään vaan!

Olin myös tosi posittivisesti yllättynyt ohjelman toteutuksesta ja lämpimästä fiiliksestä! Kotona jäimme myös pohtimaan, että tosi moni sinkuista puhui nimenomaan siitä tahtomisesta, että haluaa olla yhdessä vaikka alkuhuuma ja rakastumisen ensifiilis katoaakin. Rakastumisesta rakastamiseen siirtyminen, mihin tarvitaan nimenomaan tahtoa. Voisiko tämä olla jotenkin myös vastareaktiota pari vuosikymmentä kestäneeseen "eroboomiin"?

annepa (Ei varmistettu)

En ymmärrä, miksi tästä on niin mielet pahoitettu. Ymmärtämättömyyteni johtuu omasta tavastani ajatella. Minusta minun suhteeni ei kuulu kenellekään muulle kuin minulle ja suhteen toiselle osapuolelle. En halua suhteeseeni kolmatta osapuolta (=valtio) vaan haluan pitää sen täysin meidän kahden välisenä. ME olemme sitoutuneet toisiimme, emme tarvitse siihen sitoumukseen valtiota sörkkimään, kiitti vaan. Minulle siis avioliitto ei ole millään tavalla tärkeä, paitsi jos haluaa tehdä verosuunnittelua kuoleman varalle.

Siksi minusta on hauskaa seurata sekä sarjaa että sen herättämää keskustelua. Ja ihmetellä ihmisten rekatioita. Niin monen muunkin asian perusteella mennään naimisiin, miksi ei siis näin?

It's Mary
Urban dreams

Katsoin vasta nyt ensimmäisen jakson - ja olen niin koukussa! En kestä! :') Ja entäs tämä klippi ensi tiistain jaksosta (ei sisällä pahoja spoilereita, ennemminkin liikuttaavaa sisältöä): http://www.katsomo.fi/?progId=430333

Huh.

Hanna R.

Mahtavaa :) Ja oli kyllä liikkis klippi! Ihanan söpösti vilkuilivat toisiaan <3

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.