Eroaminen on ok – toiset häät eivät?

Tunnetteko jo Raggarimorsiamen? 

Kuva: Elina Manninen.

Raggarimorsian on räväkkä, rokkihenkinen ja vähän anarkistinenkin morsianhahmo, joka laukoo Toinen kerta toden sanoo? -blogissaan sarkastisia totuuksia häistä ja avioliitosta. Pinkkitukkainen Raggarimorsian on omien sanojensa mukaan "vähemmän sokerikuorrutusta, enemmän korppujauho-osastoa". Toisella kierroksella olevan ammattimorsiamen motto on "kompuroimalla onneen". 

Nainen hahmon taustalla – ja pinkin peruukin alla – on Minna Dufton. Tapasin Duftonin pari viikkoa sitten ja tein hänestä jutun Hesarin Tahdon asialla -palstalle. 

Juttutuokiostamme mieleeni jäi pyörimään erityisesti yksi juttu. Raggarimorsiamen hahmo syntyi noin vuosi sitten, kun Dufton järjesteli omia häitään. Toisia häitään. Dufton kertoi hämmentyneensä häävalmistelujensa keskellä siitä, kuinka hänenkaltaistensa, avioeron läpikäyneiden "encore-morsianten" täytyy edelleen vähän kokea häpeää siitä, että haluavat järjestää häät myös uuden kumppaninsa kanssa.  

Asenteiden kanssa ollaan siis edelleen vähän vaiheessa. Avioerot ovat nykyään niin tavallisia, että häpeän kokemus eron ympäriltä on vähitellen haihtunut. Mutta jostain syytä se, että haluaa järjestää toiset häät, on edelleen vähän nolostelun aihe. Etenkin jos haluaa juhlia toisia häitään isosti. Aivan kuin isot "prinsessahäät" olisi varattu vain pari-kolmekymppisille ensimmäistä kertaa avioituville. 

Yhtä, koko loppuelämän mittaista avioliittoa pidetään siis edelleen unelmana ja tavoiteltavana asiana, vaikka tilastotkin osoittavat, että toisten avioliittojen määrä kasvaa koko ajan. Viimeisin hääbuumi koskee isojen ikäluokkien edustajia eli yli 60-vuotiaita. 

Raggarimorsiamen raikas viesti on, että häntä vaan pois koipien välistä! Toista liittoaan ja toisia häitään voi juhlia juuri niin isosti tai pienesti kuin haluaa, eikä siinä ole mitään nolosteltavaa. Toiset häät eivät ole osoitus epäonnistumisesta, vaan uusi mahdollisuus onneen. Joskus rakkaus löytyy kantapään kautta ja jos niin käy, sitä kyllä kannattaa juhlia. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.