Häävideo tekee uutta tuloaan

Kävin toissa viikonloppuna Save the Date -häämessuilla. Hieman yllätyin, kun tapahtuman aikana pöhistiin niin kovasti häävideon teettämisestä.

Eikö häävideo nyt ole ihan kasaria? Onko mitään tylsempää, kuin usean tunnin mittainen video hääjuhlista? Jopa Satuhäiden ensimmäiset jaksot ovat käsittämättömän tylsiä, kun niissä näytetään vain pitkiä hääkohtauksia, joissa ei tapahdu oikeastaan mitään. Eivätkö pelkät hääkuvat riitä? 

Kuva Timo Stjernbergin eli VideoTimon esityksestä Save the Date -messuilla. 

Ihmettelin asiaa ääneen Häät-lehden päätoimittajalle, Sari Yli-Salomäelle. Sarilla oli yksinkertainen selitys häävideon uudelle tulemiselle: Nyt hääparien käytettävissä on some-kanavia, joiden kautta videota on helppo jakaa.

Häävideot eivät siis todellakaan ole enää mitään VHS-kaseteille lojumaan jääviä, väpättäviä ja varjoisia amatööritallenteita. Häävideot kuvataan ammattimaisesti ja leikataan napakoiksi. YouTubea varten videoista tehdään vielä lyhyemmät versiot. 

Lopulta en enää ihmetellyt videopöhinää lainkaan. Päinvastoin. Häävideo täydentää hääpäivänä otettavia valokuvia. Videolta voi jälkeenpäin tarkistaa, mikä olikaan se juttu bestmanin puheessa, joka sai kaikki nauramaan, tai millainen lauluesitys sai hääparin kyyneliin. Ja vuosien myötä häävideon arvo vain nousee, kun päivän tunnelmiin voi palata aina uudelleen. 

Häävideopalveluja tarjoavat muun muassa VideoTimo ja Aku Korhonen Videography. Videokuvauksesta haaveilevien kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä kuvaajien kalenterit täyttyvät kuulemma vauhdilla. 

Kommentit

AnitaN
Tervetuloa Suomeen

Kävin myös Save the Date -messuilla! Ja mietin ihan tasan samaa :D Viestintäalalla työskentelen ja muistan, kun alalla jo viitisen vuotta sitten puhuttiin videon tulosta (toki muuten kuin häämielessä). Maalailtiin videon supermahdollisuuksia eri palavereissa ja seminaareissa. Noh, tuliko se koskaan niin vahvasti? Mielestäni ei, ainakaan vielä. En kuitenkaan kiistä, ettei videon merkitys olisi kasvanut. Myös yksityishenkilöllä, josta yksi muoto on häävideo. Myönnän: olen silti silti silti vähän skeptikko, että jaksaako joku oikeasti katsoa niitä videoita? Edes youtube-pätkää, jos ei ole ollut häissä mukana?

Hanna R.

No itse asiassa kuulin, että jonkun morsiamen Facebookiin lataamaa tunnin kestävää häävideota olivat ihan onnessaan katsoneet myös morsiamen vähemmän tutut työkaverit :D

Häät-lehden Sari kertoi myös omakohtaisen kokemuksen häävideosta: Hän sanoi, että videota on tosi koskettavaa katsoa näin parikymmentä vuotta myöhemmin, kun esimerkiksi isovanhemmat, jotka olivat häissä vielä mukana, ovat nyt jo kuolleet. Eli vaikka se videon katselu heti häiden jälkeen voi tuntua vähän hassulta niin kymmenen vuoden päästä sitä varmaan osaa arvostaa ihan eri tavalla.

Juttelin myös kesällä yhden parin kanssa, joilta kuulin, että heidän lapsensa haluavat aina välillä kaivaa vanhempiensa häävideon esille ja katsella, kuinka äiti on pukeutunut prinsessaksi :)

Eli on tässä jotain taikaa!

AnitaN
Tervetuloa Suomeen

Äähhh siis todellakin! Mähän olen ihan totaalisen pihalla tästä kuviosta :D

Hanna R.

Haha :)

Mutta vielä ei ole myöhäistä! Just jump on the bandwagon! :D

Sarandia (Ei varmistettu) http://projektinahaat.blogspot.fi/

Itse vielä lisäisin yhdeksi tärkeimmäksi syyksi häävideoinnille sen, että monet unohtavat jännityksessään tai ihan pelkästään vuosien vieriessä itse vihkitilaisuuden kulun ja papin puheen yksityiskohdat. Niihin on mukava saada palata vuosienkin päästä. Meidän häävideota ei jaettu sosiaalisessa mediassa ja meidän lisäksemme sen ovat nähneet vain perheenjäsenet. Olen silti iloinen ja tyytyväinen, että valitsimme videoinnin osaksi hääpäiväämme. :)

Hanna R.

Joo, tosi hyvä pointti! Moni juttu menee huumassa helposti ohi :)

Kommentoi