Kuinka pyytää häälahjaksi rahaa?

Olette varmaan jo bongaanneet viimeisimmän hääaiheisen some-kohun. Tällä kertaa aiheena kalliit häälahjat. 

Kohu lähti liikkeelle Feissarimokat-sivustolta, jossa Justiina-niminen morsian aiheuttaa pöyristystä puolustamalla hääkutsuaan, jossa häälahjan arvoksi on ilmoitettu minimissään 200 euroa. Vaatimusta Justiina perustelee muun muassa seuraavasti: 

"Laitettiin minimi, ettei saada jotain krääsää"
"Niin siis voi tietenkin ostaa useampia pienempiä juttuja ja yhdistellä tai laittaa ihan rahaaki"
"Ollaan panostettu kuitenkin sen verran suunnitteluun, ettei haluta, et jengi tulee sinne vaan ilmaiseksi syömään

Tiedossa ei ole, onko tapaus totta, mutta ainakin Iltalehti otti tapauksesta kaiken irti ja pyysi lukijoitaan kertomaan hääparien "kohtuuttomimpia vaatimuksia". Jutun perustella erityisesti närää herättävät kalliit lahjatoiveet sekä rahan pyytäminen lahjaksi. 

Kuva: TaxRebate.org.uk. 

Rahan pyytäminen häälahjaksi on nykyään hyvin tavallista - niin tavallista, että jopa tapakouluttaja Kaarina Suonperä sen hyväksyy. Ja ovathan toiveet ymmärrettäviä: Pareilla on usein valmiit kodit, turhaa tavaraa ei kaivata ja rahalla voi kartuttaa vaikkapa häämatkakassaa. 

Ongelmaksi näyttäisi muodostuvan tapa, jolla rahaa pyydetään. Kulttuurimme on sellainen, että suora pyyntö on vaikea tehdä kuulostamatta ahneelta. Pelkän tilinumeron laittaminen hääkutsuun ärsyttää monia ja kainot rahapyynnöt ovat hankalia muotoilla. Runomuotoon puettu rahatoive on yleinen, mutta usein aika kankea. 

Yhdysvalloissa on keksitty ratkaisu tähänkin: Tendr-palvelun avulla parit voivat pyytää ja saada rahalahjat netin välityksellä. Palvelu mainostaa olevansa "Elegantti tapa pyytää rahalahjoja".

Palvelu toimii sähköisen häälahjalistan tapaan. Parit voivat luoda palveluun oman tilin ja lähettää linkin kutsuttavilleen. Tämän jälkeen vieraat voivat käydä tekemässä lahjoituksen palvelussa, valita sieltä haluamansa kaltaisen onnittelukortin ja laatia siihen oman henkilökohtaisen onnitteluviestinsä. Palvelu kokoaa parille tulleet lahjoitukset yhteen ja häiden jälkeen ne on mahdollista lunastaa, viiden prosentin komissiota vastaan. Lopuksi hääparit voivat lähettää palvelun kautta myös kiitokset lahjoista vierailleen.

Ei shekkejä, ei kirjekuoria, ei paniikkia käteislahjojen katoamisesta juhlapaikalla. Näppärää!

Itseäni rahan antaminen häälahjaksi on aina vähän tökkinyt, vaikka rahan toivominen onkin mielestäni ihan ok. Luulen, että tällaisen palvelun avulla lahjoittaminen voisi kuitenkin olla kivuttomampaa ja erityisesti tämä tietysti helpottaisi hääpareja. Kukahan ottaisi tästä kopin ja loisi moisen palvelun myös suomalaisten kuluttajien ulottuville?

Mitä mieltä muut lilyläiset ovat? Mitä ajattelette rahan antamisesta häälahjaksi? 

Kommentit

Me toivottiin myös häälahjaksi rahaa - kipot ja kupit löytyy, joten kirjoitettiin hääkutsuun, että "toivomme häälahjaksi uusia kokemuksia maailmalla, häämatkatiliämme voit kartuttaa itsellesi sopivan tuntuisella summalla." Pitkään mietittiin, mikä olisi korrekti tapa sanoa asia, mutta päätettiin mennä mieluummin suoraan asiaan kuin runomuodoilla kierrellen. Palvelu kuulostaa kätevältä nuoren porukan keskuudessa, mutta uskon etteivät mummot ja vaarit taivu sen käyttämiseen, vaan lahjoittavat edelleen rahat tilisiirrolla tai shekkinä. 

Hanna R.

Kiitos kommentista! Ja onnea avioitumisesta! Toivottavasti myös häämatka oli onnistunut :)

lllotta
Appelsiinihetkiä

Nuorena ihmisenä en pidä tätä yhtään outona. Varsinkaan kun raha kohdistetaan esimerkiksi juuri häämatkaan, eikä mitään tiettyä minimisummaa odoteta. Raha on helpompikin ratkaisu kuin juosta häälahjalistan kanssa kaupoista sitä juuri tiettyä etsimässä. Kun kutsussa on tilinumero, on siirto helppo tehdä ennen häitä ja sitten vaan mainita onnittelukortissa, että lahja on siellä tilillä. Sieltä sitten hääpari näkee kuka on lahjoittanut.

Hanna R.

Kiitos kommentista! Olet ihan oikeassa: monille rahalahja on varmasti helpompi vaihtoehto, kuin kaupoissa juokseminen. Ja kun pari vielä osaa tehdä pyynnön kivasti, niin eihän siinä mitään.

Mirene (Ei varmistettu)

Itse olen menossa syksyllä häihin, joissa lahjaksi toivotaan rahaa häämatkaan. Minusta varsin ymmärrettävä pyyntö, kun parilla kerran on jo omakotitalo ja lapsikin. En siis pane pahakseni, kunhan ei aseteta minimivaatimuksia lahjasummalle tai vedota siihen, että häiden järjestäminen maksaa.

Hanna R.

Kiitos kommentista! Tuo pointtisi häiden kalleudesta on osuva: Vieraille ei pitäisi tulla sellaista fiilistä, että lahja on jotenkin pääsymaksu häihin. Hauskoja juhlia teille! :)

Puikotmullassa (Ei varmistettu) http://puikotmullassa.wordpress.com

Eräät ystäväni avioituivat noin vuosi sitten ja olivat ratkaisseet tämän dilemman mielestäni erinomaisella tavalla. He siis halusivat lahjaksi ensisijaisesti rahaa Kreikkaan suuntautuneseen häämatkaan, mutta sen sijaan, että olisivat vain antaneet tylsästi tilinumeron, he olivat tehneet lahjalistan, jossa oli määritelty erilaisia asioita, jotka vieraat saattoivat "ostaa" häämatkaan liittyen: Ensimmäinen hotelliyö sviitissä, illallinen jollakin saarella, luksusaamiainen, jne. Toisin sanoen jokainen vieras sai kokea ostavansa jotakin merkityksellistä parille vaikka ei tavaraa ostanutkaan.

Lisäksi kyseinen pari oli mielestäni ihanasti huomionut myös sen, että kutsutuissa oli paljon nuoria ja opiskelijoita, joilla ei ole paljon rahaa panostaa. Lahjalistalla oli nimittäin myös erinäisiä aineettomia, yhteiseen tekemiseen liittyviä lahjoa, kuten lautapeli ilta, "opeta meidät tekelmään jotakin ihanaa ruokaa", yms. On siis mahdollista saada hienoja lahjoja ja elämyksiä ilman, että raha tai tavara vaihtaa lainkaan omistajaa. :)

Hanna R.

Kiitos kommentista! Tosi hyvä idea tuo rahalahjojen konkretisointi! Varmasti lahjan antajallekin helpompaa ja tekee lahjan antamisesta henkilökohtaisempaa. Myös noi aineettomat lahjat on tosi kiva ajatus. Taisivat olla aika onnistuneet häätkin? :)

Puikotmullassa (Ei varmistettu) http://puikotmullassa.wordpress.com

Joo, olivat oikein onnistuneet, parin näköiset ja ihanat häät! Ehkä parhaat häät, joissa olen vieraana ollut. :)

yuki (Ei varmistettu)

Ystäväni häiden kohdalla "ongelma" oli juurikin se, että pari oli ollut yhdessä jo monta vuotta eli heiltä löytyi jo kaikki tarvittava kodistaan. Ratkaisin lahjapulman siten, että annoin heille häämatkakohteen valuuttana tietyn rahasumman ja siihen mukaan ohjeet, mihin/miten ko. raha tulisi käyttää eli tässä tilanteessa halusin, että käyttäisivät tuon summan ihanaan illalliseen. :)

Kommentoi