Miksi kannatan Tahdon2013-aloitetta

Olen seurannut tällä viikolla uutisia vähän valikoivasti. Saatan jatkaa osittaista mediapimentoa vielä ensi viikollakin. 

Tunnen asiasta syyllisyyttä, sillä syynä välttelyyn on se, etten ole enää oikein jaksanut seurata keskustelua tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kannatan kansalaisaloitetta tasa-arvoisen avioliittolain puolesta täysin. Olen kuitenkin todella väsynyt lukemaan älyttömiä argumentteja lakia vastaan. 

En jaksa sitä, että keskustelu lähtee jatkuvasti aivan tajuttomille raiteille. Pinnani palaa, kun keskusteluun vedetään avioituminen koirien kanssa, moniavioisuus, lasten kiusaaminen, kirkkohäät, lisääntyminen, asioiden "luonnollinen järjestys" ja homoseksin luonnottomuus. Siis asioita, joilla ei ole mitään tekemistä itse asian kanssa. Välillä tuntuu, että vastustajia ajaa ainoastaan vastenmielisyys toisten ihmisten elämäntapaa ja perhemuotoa kohtaan. Kun tätä ei oikein kehdata sanoa ääneen, täytyy se verhota vaikkapa ihmisoikeusjulistukseen vetoamiseen

Itse kannatan kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista erityisesti seuraavista syistä: 

1) Lakimuutos edistäisi sateenkaariperheiden hyvinvointia. Jotkut aloitteen vastustajista ovat sitä mieltä, että lakimuutoksen myötä homoparien lapsia kiusattaisiin koulussa. Jos he olisivat oikeasti huolissaan kiusaamisesta, he hyväksyisivät lakimuutoksen heti. Yhteiskunnan asenteet ovat nykyään yksi suurimpia haasteita sateenkaariperheissä eläville lapsille. Jos siis jokin laki altistaa sateenkaariperheiden lapset kiusaamiselle, on se nykyinen laki, joka asettaa heidän vanhempansa eriarvoiseen asemaan heterovanhempien kanssa. Lakimuutos sisältää viestin siitä, että sateenkaariperheet ovat yhtä arvokkaita ja hyviä kuin muutkin perheet.  

2) Nykyinen lainsäädäntö pakottaa ihmisen paljastamaan seksuaalisen suuntautumisensa viranomaisille. Avioliittolain muutos takaisi sen, että erilaisista henkilörekistereistä voitaisiin poistaa vaihtoehto "rekisteröity parisuhde". Näin kenenkään ei tarvitse "tulla kaapista" täyttäessään lomakkeita vaikkapa Kelalla asioidessaan. Kaikilla on oikeus pitää oma seksuaalinen suuntautumisensa yksityisasianaan. 

3) Adoptio-oikeus tunnustaisi virallisesti samaa sukupuolta olevien parien kyvyn toimia vanhempina. Lapsella on oikeus rakastaviin vanhempiin. Lakimuutokseen sisältyvä adoptio-oikeus edistäisi sitä, että samaa sukupuolta olevia vanhempia tarkasteltaisiin yhtä kykenevinä toimimaan vanhempina kuin heteroparejakin. 

Uskon vakaasti, että lainsäädäntö ohjaa asenteita ja että asenteet homoseksuaaleja kohtaan kehittyisivät lakimuutoksen myötä sallivampaan suuntaan. Samaa sukupuolta olevat parit eivät ole friikkejä, vaan ihmisiä, puolisoita ja rakastavia vanhempia. Siksi kannatan Tahdon2013-aloitetta. Ja siksi koen äärimmäisen surullisena sen asenteellisen keskustelun, jota erityisesti sosiaalisessa mediassa on tälläkin viikolla käyty. 

Voimia kaikille ensi viikkoon. Pidetään kuitenkin peukut pystyssä perjantain eduskuntaäänestystä varten!

Kommentit

Jenni_Kuperkeikkaseikka

Jees. Sukupuolineutraalin avioliittolain vastustajilta monesti unohtuu, että tässä ei nyt olla tekemällä tekemässä uusia sateenkaariperheitä antamalla samaa sukupuolta oleville pareille perheen ulkopuolinen adoptio-oikeus. Kyllä niitä sateenkaariperheitä on jo olemassa, ja niitä ihan varmasti muodostuu vastaisuudessakin tuli lakimuutosta tai ei. Mutta nimenomaan niitten jo olemassa olevien sateenkaariperheiden lasten etu olisi, että perhe, jossa he elävät ja kasvavat olisi virallinen myös lain edessä. 

Hanna R.

En ole ihan varma, ymmärsinkö kommenttisi nyt oikein, mutta lakimuutoshan nimenomaan toisi samaa sukupuolta oleville pareille oikeuden ulkopuoliseen adoptioon. Siis mahdollisuuden tulla vanhemmiksi yhtä aikaa. Voi olla, että tarkoitit juuri tätä :) 

 

Jenni_Kuperkeikkaseikka

Olinpas mä sitten epäselvä :D Niin toisi. Ja hyvä niin. Mutta enemmistö sateenkaariperheistä lisääntynee jatkossakin muumimukilla ja hedelmöityshoidoilla, adoptio olisi vain yksi mahdollisuus muiden joukossa. Suomalaislapsia ei paljon ole adoptioon tarjolla ja kansainvälisen adoption esteenä voi taasen olla yhteistyökumppanimaan konservatiivinen lainsäädäntö. 

Hanna R.

Joo, just näin :) 

Kommentoi