Minä vs. sinä -asenne kuihduttaa parisuhteen

Kirjoitin pari viikkoa sitten siitä, että aika iso osa pareista ei harrasta hääyönään seksiä. Seksittömyys parisuhteissa on viimeisten päivien aikana noussut puheenaiheeksi myös Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

Keskustelu lähti liikkeelle viime perjantaina, kun nimimerkki "Iskä" kirjoitti käyttävänsä säännöllisesti prostituoitujen palveluksia. Kirjoittajan mukaan kotona on pienet lapset ja "väsynyt" puoliso, eikä vaimo ole "sillä tuulella" edes kuukausittain. Kiinnostavaa kirjoituksessa on, että Iskä on tosiaan kirjoittanut vaimonsa olevan "väsynyt" (siis käyttänyt lainausmerkkejä), mistä tulee vähän olo, kuin hän pitäisi väsymystä tekosyynä.

Tänään Iskälle vastasi nimimerkki "Vaimo". Vaimo kirjoittaa, että väsyneet vaimotkin haluavat seksiä, mutta halu seksiin oman puolison kanssa on kadonnut, kun puolisosta on tullut arjen työkaveri. Nimimerkki myös arvelee, että joskus vaimot luopuvat hekumastaan lasten edun takia.

HS:n tablettiversiolle saatavilla olevassa Ilta-painoksessa parisuhteiden seksiongelmiin ottaa tänään kantaa Väestöliiton erityisasiantuntija Maaret Kallio. Kallio tuo keskusteluun mielestäni hyvän näkökulman: Parisuhteen. Kallio kehottaa katsomaan mielipidekirjoitusten tilannetta parisuhteen kannalta ja pohtimaan seksittömän suhteen ongelmia molemminpuolisesti.

"Jos suhdetta miettii vain omalta näkökannalta, ollaan hakoteillä. Kyse ei ole siitä, mitä minä saan tai mitä minä en halua. Silloin suhteen ydin katoaa. Yksilöllinen tai itsekäs tahto ei saisi murtaa suhteen hyvää. Valitettavasti tämä näyttää yleistyneen viime vuosina", Kallio sanoo HS:lle.

Kohta pysäytti, koska vähän samasta asiasta keskusteltiin viime viikolla Kirkon perheneuvontatyötä käsitelleessä tilaisuudessa. Espoon perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Anne Anttonen kertoi, että pariterapia auttaa parhaimmillaan pariskuntia ajattelemaan suhteensa yhteistä tilaa.

Pitkässä parisuhteessa saatetaan siis joutua tilanteeseen, jossa ei ajatellakaan enää "meitä", vaan on syntynyt sota "minä vastaan sinä". Taistelun tiimellyksessä läheisyys on saatettu ottaa panttivangiksi ja parisuhde on jäänyt kitumaan. Ongelmat eivät ratkea, jos molemmat pysyvät poteroissaan ja pitävät tiukasti kiinni vain omasta näkökulmastaan.

Parisuhteen seksiongelmia ei siis välttämättä ratkaista puhumalla pelkästään seksistä, vaan puhumalla laajemmin parisuhteesta ja hakemalla suhteen yhteistä tilaa. Miettimällä, mikä on meille parasta ja kuinka me voitamme yhdessä. Helppoa se ei tietenkään ole. Mutta mielestäni se on juuri sitä, että on luvattu rakastaa myötä- ja vastoinkäymisissä.

Kommentoi