Murrosikä vaanii parisuhdetta

Rion ulkoilutus on ollut viime päivinä jotenkin hankalaa. Koira on alkanut jäkittää milloin missäkin ja repiä hihnaansa. Tottelemisen ja keskittymisen kanssa on vähän niin ja näin. Olen alkanut epäillä, että koira on tulossa murrosikään. Olemme odottaneet tätä kehitysvaihetta kauhun sekaisin tuntein koko syksyn.

Tänään avasin Kodin Kuvalehden ja tajusin, että koiran murrosikä ei ehkä olekaan se, josta tässä pitäisi olla huolissaan. Meitä nimittäin uhkaa ilmeisesti myös parisuhteen murrosikä! Kääk!

Jutun mukaan parisuhteen murrosikään liittyvän kriiseilyn voi tunnistaa ainakin seuraavista asioista:

  • Iskee suunnilleen seitsemän vuoden kuluttua suhteen alusta (seitsemäs hääpäivä on ovella!)
  • Naiset ovat kriisin iskiessä vähintään 35-vuotiaita (juuri tuli 36 mittariin!)
  • Oma elämä tuntuu tympeältä (kieltämättä elo näin marraskuussa tuntuu aika ankealta)

Jutussa haastatellun parisuhdeterapeutti Elli Raipelan mukaan parisuhteen murrosiästä saattaa seurata ero.

"Eriytyminen on osa suhteen luonnollista kehitystä. Sitä ei kuitenkaan ole helppo ymmärtää, kun oma elämä tuntuu epämääräisesti tympeältä. Yleistäen voisi väittää, että nelikymppiset naiset eroavat, kun löytävät itsensä ja nelikymppiset miehet, kun löytävät toisen naisen", Raipela sanoo.

Eli sen sijaan, että stressaisi juoksuhousujen hankkimisesta koiralle, nyt pitääkin olla huolissaan avioerosta? En halua!

Jutun eteenpäin lukeminen kuitenkin helpottaa: Murrosiästä voi selvitä. Eriytymisen ei tarvitse johtaa eroon. Kyse ei ole tunteiden haalistumisesta, vaan suhteen uudesta vaiheesta.

"Parhaimmillaan parisuhteen murrosikä etenee oman minän kasvuun. Silloin huomaa: Jokin meni vinksalleen jossain vaiheessa. Mutta siinähän hän on, minun mielitiettyni, vierellä vieläkin".

Lopuksi jutussa annetaan vielä muutamia vinkkejä murrosiän ylittämiseen:

  • Kerro, että kunnioitat
  • Älä mökötä
  • Kuuntele ikävätkin asiat

Kuulostaa ihan järkevältä, missä tahansa parisuhteen vaiheessa. Ja ehkä nämä vinkit auttavat myös koiran murrosiästä selviytymiseen.

Kommentoi