Raggarimeininkiä henkivä hääopas viihdyttää

Raggarimorsian on tuulettanut suomalaisia hääympyröitä nyt reilun vuoden ajan. Vappuna 2014 ilmoille putkahtanut pinkkitukkainen, toisella kierroksella oleva, bloggaava anarkistimorsian on ehtinyt muun muassa valloittaa häätapahtumissa ja tehdä musiikkivideon. Nyt tämä kaikkien encore-morsianten äiti on kirjoittanut kirjan.  Raggarimorsiamen hääopas ilmestyi elokuun alussa. 

Raggarimorsiamen hääoppaan on kirjoittanut toimittaja Minna Dufton, jonka eloisa alter ego Raggarimorsian on.

Tuore hääopas on pirteä ilmestys. Kirja on yhdistelmä täydellistä häähörhöilyä ja realistista asennetta avioitumiseen. Kirjan sivuilla ovat sulassa sovussa avioehdon tekeminen ja maanisuutta lähentelevä häälyhtyjen valmistaminen vanhoista hillopurkeista. Ristiriitaista, minkä Raggarimorsian myöntää itsekin. Mutta niin ovat häät ja elämäkin, Raggarimorsian muistuttaa. 

Kirja jakaantuu juttelevaan sävyyn kirjoitettuihin lukuihin, joissa käydään kattavasti läpi kaikki, mitä häihin kuuluu. Raggarimorsian kertoo näkemyksensä niin puolison etsinnästä, hääpuvun valinnasta, budjetin laatimisesta, häästressin välttämisestä, polttareista, hääpäivän musiikeista kuin lippusiimoistakin. Parisuhdekoulussa Raggarimorsian antaa parisuhdevinkkejä (litistä ne maitotölkit!), ja kaason valinnan yhteydessä neuvoja siihen, kuinka välit läheisiin säilyvät ehjinä myös hääjärjestelyjen käydessä kuumimmillaan. Tärkeässä osassa on myös ekologisuus, onhan päähenkilö itsekin kierrätetty. 

Raggarin ohella kirjan sivuilla vinkkejään jakavat myös päähenkilön rakkaat taustajoukot, Kajahtanut Kaaso sekä Sutjakka Sulhanen. Duftonin toimittajatausta näkyy siinä, että tekstiä ei ole tuotettu vain omasta pinkistä päästä, vaan ääneen pääsee myös joukko hääalan asiantuntijoita. Heitä ovat muun muassa hääpukuliike Stilissiman omistaja Hanna Koskinen, ompelija Marika Mansikkamäki, pastori Hilkka Olkinuora, Somistevuokraamo.fi:tä pyörittävä Johanna Merinen, muotisuunnittelija Minna Hepburn ja tyylitohtori Päivi Lehtovuori

Kirjan tyyli on räiskyvä ja teksti on hauskaa. Ajoittain kielenkäyttö on omaan makuuni vähän liiankin kikkailevaa, mutta toisaalta minun sisälläni asuukin säntillinen ja tiukka pieni virkamies, pinkkitukkaisen punkkarimorsiamen sijaan.

Kirjan kuvituksena toimivat Elina Mannisen herkulliset kuvat Raggarimorsiamesta. Värimaailmaltaan kirja onkin iloisen - vai ehkä sittenkin ironisen? - pinkki.

Kenelle kirja sitten sopii? Ainakin seuraaville:

1) Ensimmäistä kertaa avioituvalle, joka hämmentyy kaiken häähörsellyksen edessä. Jos mietit, pitääkö teemavärit tosiaan valita jo vuosi etukäteen, Raggarimorsian lohduttaa: Tärkeintä on olla oma itsensä, himmailematta.

2) Toista, kolmatta tai n:nnettä kertaa avioituvalle, joka miettii, uskaltaako juhlia omia häitään vielä kerran. Jos haluat kermakakkupuvun, mutta sen osto saa sinut epäröimään, Raggarimorsian antaa vertaistukea: Rakkaat encore-parit, kaikki käy! 

3) Anopille, appiukolle, morsiamen siskolle tai sulhasen parhaalle ystävälle, jonka voi olla vaikeaa ymmärtää, mitä kaikkea häähösellykseen kuuluu. Raggarimorsiamen hääopas on erinomainen tutustumismatka hieman ylikierroksilla käyvän morsiamen pään sisään. Morsiamen lähimmäisiä Raggarimorsian muistuttaa: Johdonmukaisimmastakin järki-ihmisestä voi tulla häiden alla ideasta ja tunnelmasta toiseen poukkoileva sekopää. 

4) Kenelle vain, joka haluaa iltalukemisikseen jotain kevyttä ja elämäniloista, mutta myös ihmissuhteista ajatuksia herättävää tekstiä. Raggarimorsiamen yksinkertainen viesti on: Hell yeah! 

Minna Dufton, Raggarimorsiamen hääopas. Gummerus, 2015.

Kommentoi