Ladataan...

Taloussanomat hämmästeli viime viikolla "japanilaisnaisten uusinta villitystä", soolohäitä. Kiotolainen matkatoimisto on alkanut tarjota naisille ohjelmapalvelua, joihin kuuluvat ilman puolisoa vietettävät häät.

Jutun mukaan itselleen annettavan avioliittolupauksen tarkoituksena on "saada naiset kokemaan myönteisiä tunteita itsestään". Erään asiakkaan mukaan seremonia on tukenut hänen itsetuntoaan. 

Tarkalleen ottaen soolohäät eivät ole täysin uusi ilmiö, eivätkä edes japanilainen erikoisuus. Taiwanilainen Chen Wei-yih vietti häitään yksin jo vuonna 2010. Yhdysvalloissa lanseerattiin puolestaan vuosi sitten marraskuussa "I Married Me – Self-Wedding In-A-Box" -palvelu, johon kuuluu netistä tilattava soolohäät-paketti. Halvin paketti kustantaa 45 dollaria ja se sisältää seremoniaohjeet, itselle annettavat avioliittolupaukset sekä sormuksen, jonka voi itse sujauttaa seremonian päätteeksi omaan sormeensa. 

Brittiläinen Grace Gelder on yksi itsensä kanssa avioituneista naisista. Gelder kertoi Guardianille luvanneensa hääseremoniassaan kuunnella jatkossa paremmin sydämensä ääntä. Noin 50 ihmistä oli paikalla todistamassa Gelderin elämänmuutoksen kruunannutta seremoniaa. Gelderillä oli yllään hääpuku ja ohjelmaan kuului myös muun muassa morsiuskimpun heitto.

Soolohäiden periaate kuulostaa kohtuullisen järkevältä: Jos haluaa muuttaa elämäänsä, on itselle annetuissa lupauksissa varmasti helpompi pysyä, jos ne antaa rakkaiden ihmisten edessä. Monelle tekisi myös varmasti hyvää osoittaa enemmän rakkautta ja uskollisuutta itseään kohtaan. Seremonia voi myös olla hyvä tapa juhlistaa elämänsä ottamista omiin käsiinsä, kuten teki yhdysvaltalainen Nadine Schweigert.

Mutta se, miksi kyseistä seremoniaa tulisi kutsua häiksi, on ainakin minulle mysteeri. Etenkin kun soolohäissä ovat läsnä kaikki perinteisten häiden elementit, kuten hääpuku, lupaukset, sormukset, kukat jne. Kuviosta puuttuu vain puoliso - mikä ainakin minusta tuntuu hieman surulliselta.

Häistä seuraa aina avioliitto, mutta emmekö ole joka tapauksessa naimisissa itsemme kanssa. Itsestään kun ei voi oikein ottaa eroakaan. Vai voiko?

Millaisia ajatuksia soolohäät herättävät lilyläisissä? Olisitteko valmiita menemään naimisiin itsenne kanssa? 

Pages