Ladataan...

Oletko tyypiltäsi enemmän zombie kuin prinsessa? Ahdistavatko vaaleanpunaiset hääunelmat? Sopisiko Halloween häidenne teemaksi?

Seuraavassa parhaat vinkit vuoden karmivimpiin häihin. 

1) Valitkaa hääpäiväksi pyhäinpäivä. Vain kovimmat tyypit avioituvat vainajien muistopäivänä. 

2) Valitkaa kirkkovihkiminen, valaiskaa kirkko pelkillä kynttilöillä ja pyytäkää kanttoria soittamaan Mozartin Requiemia. Varmistakaa, että kirkko sijaitsee hautausmaan vieressä. 

3) Ottakaa vihkikaavaksi versio, jossa luvataan rakastaa "kunnes kuolema meidät erottaa". 

4) Pukeutukaa kokomustaan. Morsiamen pukeutumiseen inspiraatiota saa upealta Morticia Adamsilta

5) Valitkaa hääpaikka, jossa kummittelee. Esimerkiksi Mäntsälän Hirvihaaran kartanon yläkerrassa vaeltelee vanha rouvashenkilö. Myös Mustion linnassa on nähty kummituksia. Ikimuistoiset kuokkavieraat!

6) Tanssikaa häätanssina Michael Jacksonin Thriller. Zombie-koreografiaan voivat sopivalla hetkellä yhtyä myös kaasot ja bestmanit. 

Hyytävää Halloweenia! 

Ladataan...

Parisuhteen merkitys ihmisen hyvinvoinnille on valtavan iso. Se, että kokee turvaa toisen ihmisen lähellä, tekee vahvaksi ja luo eheyttä. Se, että kantaa mielessään rakasta ihmistä, tuo voimaa. Mutta eroon joutuminen rakkaistaan ja perheen hajoaminen on yksi traumaattisimmista asioista, joita ihminen voi kohdata.

Täällä Lilyssäkin on keskusteltu tällä viikolla vilkkaasti uupumisesta, jaksamisesta ja siitä, mistä voi saada tukea silloin, kun on vaikeaa. Kun parisuhteessa on ongelmia, jotka heijastuvat koko perheen elämään, yksi osoite apuun on Kirkon perheneuvonta. Palvelu oli itsellenikin aiemmin täysin tuntematon, mutta pääsin eilen osallistumaan tilaisuuteen, jossa tästä työstä kerrottiin lisää. Alun lainaus on Espoon perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Anne Anttosen eilisestä esityksestä.

Kirkon perheneuvonta täyttää tänä vuonna jo 70 vuotta. Työ sai alkunsa vuonna 1944 eli heti sodan jälkeen. Tilanne monissa perheissä oli tuolloin hurja: Sota jatkui ihmisten mielissä ja kotona oli usein totuteltava puolisoon, jonka mielenmaisema oli täysin vieras. Toisissa perheissä vaiettiin täysin, toisissa taas käynnissä olivat jatkuvat, rajut riidat. Avioerot olivat hyvin tavallisia. Perheneuvonta perustettiin, koska kirkko halusi tukea sodan jälkimainingeissa kamppailevien parisuhteita. 

Nykyään perheiden ja parisuhteiden haasteet ovat tietenkin hyvin erilaisia kuin sodan jälkeen, mutta neuvonnan ja keskusteluavun tarve ei ole seitsemässäkymmenessä vuodessa kadonnut mihinkään. Päinvastoin. Kirkon perheneuvonta palvelee nykyään vuosittain yli 17 000 asiakasta. Tulijoita olisi toki paljon enemmänkin. 

Perheneuvonnan suurin asiakasryhmä tänä päivänä ovat 30–39 -vuotiaat pienten lasten vanhemmat ja merkittävin toimintamuoto on pariterapia. Ruuhkavuosiaan elävät nuoret aikuiset kokevat usein painetta monelta suunnalta ja erityisesti parisuhde jää tällöin helposti arjen jalkoihin. Se ei kuitenkaan ole ihan pieni asia, sillä pahimmillaan ongelmat parisuhteessa saattavat viedä ihmiseltä paitsi työkyvyn, myös kyvyn hyvään vanhemmuuteen. Siksi perheneuvontatyössä priorisoidaan perheitä, joissa on pieniä lapsia.

Olennaista työssä Anttosen mukaan on, että perheneuvontaan saapuville ei anneta valmiita “hyvän elämän reseptejä”, vaan kuunnellaan rauhassa ihmisten hätää ja ahdistusta.

"Haluamme tarjota perheneuvontaan tuleville kiireettömän kokemuksen. Pysähtyä kiireisen ja tehokkaan elämän keskellä”, Anttonen kuvaili. 

Miten yksinkertaiselta kuulostavia asioita – pysähtymistä, kuuntelua, ihmiseen keskittymistä. Ja millainen merkitys niillä voikaan olla ihmisten ja parisuhteiden hyvinvoinnille. Sillä, että joku kuuntelee ja auttaa näkemään selkeämmin, mistä ongelmassa on kyse. Parhaimmillaan keskustelu voi auttaa nopeastikin selvittämään parisuhteen solmut ja löytämään taas suhteen yhteisen tilan. Joskus työ taas voi viedä enemmänkin aikaa, jos selvitettävänä on runsaasti menneisyyden taakkaa.

Olin todella vaikuttunut perheneuvontatyön esittelystä sekä työstään kertoneen henkilökunnan asenteesta ja otteesta. Miten mahtavaa työtä he tekevät perheiden ja parisuhteiden hyvinvoinnin edistämiseksi! Kirkon perheneuvonta on maksutonta ja avointa kaikille, perhemuodosta ja elämänkatsomuksesta riippumatta. Se, että neuvonnan tarjoaa kirkko, ei näy itse työn sisällössä tai työtavoissa. 

Olen itse eronnut evankelis-luterilaisesta kirkosta kahdeksan vuotta sitten, mutta kuunneltuani eilistä esitystä mieleeni alkoi kuitenkin hiipiä ajatus: Pitäisikö liittyä takaisin kirkon jäseneksi? Jos näin hienot ihmiset tekevät näin tärkeää työtä, eikö minunkin pitäisi tukea sitä jotenkin?

Ladataan...

Ladataan...

"Häät tekevät hyvää" linjaa päätoimittaja Sari Yli-Salomäki uusimmassa Häät-lehdessä. Yli-Salomäen mukaan hääjuhlien eettisyys kuitenkin pohdituttaa monia. Onko isojen juhlien järjestäminen ja esimerkiksi uuden hääpuvun ostaminen turhaa kulutusta? Yli-Salomäen mielestä ei.  

"Elämä olisi merkityksetöntä ilman juhlahetkiä", Yli-Salomäki kirjoittaa. 

En voisi olla enempää samaa mieltä. Arjen vastapainoksi tarvitaan juhlahetkiä ja häät tarjoavat siihen erinomaisen tilaisuuden. Miksi ei juhlisi rakkaimpienssa kanssa, jos haluaa ja siihen on mahdollisuus?

Jostain syystä nimenomaan häiden juhliminen isosti kuitenkin ärsyttää monia. Helsingin Sanomat kirjoitti kesällä Raha-sivuilla Pauliinasta ja Otsosta, joiden hääbudjetti oli noin 16 000 euroa. Monille juttua kommentoineille näytti olevan tärkeää osoittaa, kuinka älytöntä, lapsellista ja suorastaan naurettavaa on käyttää niin paljon rahaa yhteen ainoaan päivään. Kommenteissa parille myös povattiin eroa ihan vain hääbudjetin perusteella. 

Huomaamatta jäi, että iso osa budjetista käytettiin ruokaan, juomaan ja bändiin – häiden järjestäminen ravintolassa 80 hengelle ei ole ihan halpaa. Pari siis käytti huomattavan määrän rahaa läheistensä viihdyttämiseen, ja tätä pidetään turhana kulutuksena. 

Olin mykistynyt kommenteista. En tiedä, olisivatko ne olleet erilaisia, jos kyseessä olisivat olleet vaikkapa jonkun 50-vuotisjuhlat. Ehkä eivät. "Kuolet kuitenkin huomenna, kannattaako juhlia", olisivat kommentit varmaan siinä tapauksessa kuuluneet. 

Pointtini on, että häitä on lupa juhlia juuri niin isosti tai pienesti, kuin itse haluaa. Kaikki eivät saa juhlimisesta "kicksejä", eikä tarvitsekaan. Mutta jos haluaa järjestää isot häät, on se mielestäni valinta, johon toisilla ei tulisi olla mitään poikkipuoleista sanottavaa.

Siispä hyvät ihmiset ja erityisesti hääparit: Party on! 

 

 

Pages