Pettämisen raja

Törmäsin somea selaillessani Me Naisten juttuun/testiin pettämisestä ja sen rajoista enkä voinut kuin pyöritellä päätäni. Juttu on otsikoitu raflaavasti: ”Nyt selvitetään, missä menee pettämisen raja – vastaa 15 kysymykseen ja saat tietää, oletko muiden suomalaisten kanssa samoilla linjoilla”ja tottakai sitä oli plärättävä kysymykset läpi sekä vastailtava itsekin nähdäkseen prosentit.

Olin melko hämmentynyt miten suuri prosentti piti esimerkiksi eksän tai uuden kiinnostavan tyypin somekuvista tykkäilyä (20%) tai toisen kanssa julkisella paikalla flirttailua (59%) pettämisenä. En kuitenkaan väheksy tai tuomitse tätä, hämmennystä aiheuttanee lähinnä omat, ilmeisestikin melko liberaalit näkemykseni asiasta.

Testissä ja jutussa oli mielestäni yksi erittäin suuri ongelma. Minkäänlaista mainintaa rajoista, sovitusta tai salaamisesta ei ollut kuin kohdassa kolme: ”Kumppanisi käy ulkona (esim. illallisella) jonkun kanssa, eikä kerro siitä sinulle.” eikä tässäkään suoranaisesti sanota, että jotain salattaisiin. Joissain parisuhteissa voi hyvinkin olla ettei illallisia esimerkiksi ystävien kanssa muisteta/jakseta/haluta/mitäikinä mainita eikä tämä ole parisuhteen osapuolille ongelma.

Mielestäni pettämisestä puhuttaessa on erittäin olennaista millaiset rajat ja sopimukset parisuhteessa on eikä tämän kaltaisissa artikkeleissa tulisi unohtaa painottaa, että näistä rajoista tulisi ehdottomasti keskustella. Jos toiselle osapuolelle jo eksän somekuvien tykkäily on pettämistä ja toisella raja menee vasta yhdynnässä, leimahtaa riita ja väärinkäsitykset todella helposti. Liian herkästi kuvittelemme, että ”meillä on yhteinen ymmärrys pettämisen rajoista” vaikka niistä ei olisi sanallakaan suhteessa puhuttu.

Jos siis kuvittelet, että tiedät mikä kumppanisi ajattelee pettämisestä täysin samoin kuin sinä, pysähdy hetkeksi miettimään oletteko puhuneet asiasta vai teetkö oletuksia omien rajojesi pohjalta.

Mitä minä sitten henkilökohtaisesti pidän pettämisenä? Yksinkertaisuudessaan lähes kaikkea mitä minulta tarkoituksenmukaisesti salataan, peitellään tai kun minulle valehdellaan. Nämä aiheuttavat tunteen, että minun luottamukseni on petetty. Ja jotta luottamukseni voidaan pettää, tulee kumppanini tietää millaisilla asioilla hän sen saattaa tehdä tai muuten olen epäreilu. Tästä syystä pidän tärkeänä, että meidän parisuhteessa ne rajat on puhuttu läpi ja vielä tärkeämpänä, niitä puhutaan läpi jatkuvasti. Ihmiset, mielipiteet ja ajatukset muuttuvat alati eikä ne omat pettämisen rajat välttämättä ole poikkeus.

Me Naisten testin kaltaisissa jutuissa sorrutaan aivan liian usein siihen, että asioita pidetään itsestäänselvyyksinä vaikka ne eivät niitä ole. Minulle tuottaa vaikeuksia vastata kyllä/ei-vaihtoehdoilla onko pettämistä kun ”Kumppanisi lähettää jollekulle toiselle alastonkuvan.”, ”Kumppanisi suutelee humalassa jotakuta muuta.” tai ”Kumppanisi harrastaa seksiä jonkun toisen kanssa.” jos enempää speksejä ei anneta. Kaikki kolme ovat pettämistä jos on sovittu, että niin ei tehdä ja toisinpäin.

Toki ei meilläkään nyt jokaisesta yksittäisestä jutusta ole puhuttu, ei ole tullut nimittäin mieleenkään kysyä ”onko susta pettämistä jos lähetän alastonkuvani toiselle”, mutta meillä asioista on puhuttu yleisellä tasolla paljon ja väitän tuntevani kumppanini sekä ne meidän suhteen rajat sen verran hyvin, että kyseisestä tilanteesta voisi olla erilaisia variaatioita:

1. Lähettäisin alastonkuvan itsestäni jollekin toiselle enkä mainitsisi asiasta kumppanille mitään [tietäen, että meidän suhteessa tällainen asia tulisi mainita eli tietoisesti salaisin sen] ja asia tulisi ilmi, kokisi kumppanini minun pettäneen häntä.
2. Lähettäisin alastonkuvan itsestäni jollekin toiselle, mainitsisin asiasta kumppanilleni jälkikäteen ja tulisi aiheesta varmasti riitaa, koska meidän suhteessa nyt tuollaista toimintaa ei harrasteta. Petetyksi tulemisen tunne olisi varmasti läsnä, mutta ei yhtä vahvana kuin kohdassa 1, koska rehellisesti aiheesta olisin maininnut.
3. Puhuisin kumppanilleni tarpeestani lähettää alastonkuvani jollekin toiselle ja yhdessä voisimme keskustella tästä tarpeesta sekä tehdä yhteisen päätöksen siitä, onko kuvan lähettäminen ok, ymmärtääkö kumppanini tarvettani ja saanko sen tehdä. Ja tällöin ei pettämisen tunnetta syntyisi, oli lopputulema mikä tahansa. [Toki aihe voisi aiheuttaa muita epämiellyttäviä tunteita, mutta petetyksi tulemisen tunne tuskin kuuluisi näihin.]

Tässäkin omaa parisuhdettani koskevassa alastonkuvaesimerkissä on tärkeää, että minä ja kumppanini olemme samalla linjalla siitä, että emme lähtökohtaisesti lähettele alastonkuvia muille. Voisi toki olla, että jossain vaiheessa jostain syystä tilanne muuttuisi, meille tulisi tavalliseksi lähettää alastonkuvia ja mikään yllä olevista skenaarioista ei olisikaan oleellinen. Tuolloin voisin todennäköisesti lähettää alastonkuviani kertomatta toiselle, mutta tärkeintä tässäkin skenaariossa olisi kummankin tietoisuus ja hyväksyminen tilanteelle. Ja tämä vaatisi taas sitä etukäteen tapahtunutta keskustelua.

Point in case, mielestäni ei ole tai tule olemaan mitään universaalia ”pettämisen rajaa” vaan kyse on aina luottamuksesta, sen pettämisestä ja jokaisen yksilön rajoista sekä niiden yhteen sovittamisesta kumppanin/kumppaneiden kanssa. Ja tämän sanottuani haluan vielä painottaa, että myös useamman henkilön suhteissa on ja voi olla pettämistä, kyse kun on niissäkin suhteissa rajoista ja sopimuksista.

Jos siis kuvittelet, että tiedät mikä kumppanisi ajattelee pettämisestä täysin samoin kuin sinä, pysähdy hetkeksi miettimään oletteko puhuneet asiasta vai teetkö oletuksia omien rajojesi pohjalta. Ja jos huomaat tekeväsi näin, avaa suusi ja keskustelkaa!

Kuvat: Bruno Ticianelli / Pexels.com

Kommentit (1)
  1. Joskus sitä mietti, että pettäminen on vain sitä, että toinen menee ja fyysisesti sekaantuu toiseen ihmiseen, mutta mitä pitempään suhde on jatkunut, olen alkanut miettiä, että ei se sinänsä mitään, jos toinen menisi ja panisi vieraan kanssa, mutta jos se viettäisikin yön puhumalla jonkun toisen kanssa tärkeitä ja isoja asioita, olisi se vielä pahempi.
    Seksi on vain elinten välistä yhteyttä, mutta jos yhteys syntyy korvien välissä, ollaan jo puolimatkassa eroon.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *