Roolileikit osana seksuaalisuuden tutkimista

Pienenä varoituksen sanana, tämä postaus tulee sisältämään heteronormatiivista puhetta, stereotypiointia ja ikivanhoja rooleja. Ja nyt kun sinua, rakas lukijani on varoitettu, voi myös todeta, että toivottavasti postaus sisältää myös niiden rikkomista ja raikkaampaa ajattelua.

Kun ajatellaan heteroparia ja seksiä, ajatellaan herkästi myös perinteisiä heteroihin yhdistettyjä rooleja ja asetelmia. Mies on ohjaileva ja dominoiva, nainen ohjailtava ja alistuva. Nämä roolit me omaksumme jo lapsena vaikkemme tietenkään liittyen seksiin, mutta muuhun elämään yhdistettynä. Aikuisina ja seksiin tutustuessamme sitten tuomme roolit myös makuuhuoneeseen eikä meitä kyllä yhteiskunnan ja kulttuurin puolelta ihan liikaa kannusteta niistä irti päästämään. Oli kyse sitten pornosta tai vaikka romanttisista komedioista, roolit on ja pysyy. Mies toimii, nainen on toiminnan kohteena.

Onko minun ok alistua miehelle ilman, että vahvistan ja toistan niitä stereotypioita, joita vastaan yritän aktiivisesti taistella?

Itse jo nuoresta asti seksuaalisuuttani ahkerasti toteuttaneena naisena olen kipuillut näiden asioiden kanssa ajoittain paljonkin. Nuorempana ja asioita sen kummemmin pohtimatta olin todella mielelläni ja melkein poikkeuksetta täysin vapaasta tahdostani vietävissä. Vanhentuessa ja seksuaalisuutenikin vahvistuessa ymmärsin haluavani pitää oman seksuaalisuuteni langat täysin omissa käsissäni ja tajutessani saman aikaisen alistumisviettini olin pyörällä päästäni. Onko minun ok alistua miehelle ilman, että vahvistan ja toistan niitä stereotypioita, joita vastaan yritän aktiivisesti taistella?

Nyt kun kilometrejä kartuttaneena ymmärrän, että todellakin on. Seksissä sekä seksuaalisuuden toteuttamisessa on ok tehdä mitä vaan mikä ei todellisuudessa satuta ketään ja kun se tehdään tilanteessa, jossa kaikki osapuolet ymmärtävät toiminnan olevan seksuaalisuuden toteuttamista. Minun on vaikea keksiä mitään aihepiiriä, jonka ympärillä seksuaalista toimintaa ei voisi leikin keinoin toteuttaa jos se tehdään yhteisymmärryksessä. Ja leikkiähän seksi monesti on, varsinkin silloin kun se sisältää rooleja kuten alistaja ja alistuja.

Kun uskaltaa antaa itselleen luvan asettua seksissä rooleihin, joita mahdollisesti arkielämässä vastustaa, sitä voi oppia itsestään uutta ja saada suurempaa vahvistusta elämänarvoille. En tietenkään sano, että jokaisen feministin tulisi seksissä kokeilla alistumista tai rasismin vastustajan pukeutua natsiuniformuun. Se mitä yritän sanoa on, että näille mahdollisesti pelottavillekin ajatuksille tulisi antaa tilaa ja mahdollisesti rohkeuden [ja luotettavan partnerin] löytyessä jopa kokeilla. Se, että toteutat seksuaalisuutesi kautta jotain kiellettyä, ei tee sinusta huonoa ihmistä.

Ja samaan aikaan myös niiden jo meissä valmiina olevien roolien rikkominen ja toiminnan suunnan muuttaminen avartaa. Jos naisena olet tottunut passiivisena odottamaan miehen tekevän aloitteen seksiin ja kun se seksi sitten tapahtuu, olet vain ohjailtavana, kokeile tiedostaen sekä kerta toisensa jälkeen olla se aktiivinen osapuoli. Tee aloite, nouse miehen päälle, älä vain pyydä vaan tee ja voin taata, että mieskin on iloinen. En tietenkään näin naisena voi miesten puolesta puhua, mutta voisin kuvitella ainakin itse olevani lopen kyllästynyt siihen rooliin, jossa minun tulisi jonkun ”yleisen säännön” mukaan aina jaksaa olla se toimiva osapuoli ja olisin todella iloinen kun edes silloin tällöin saisi olla toiminnan kohteena. Ja sen mitä näin naisena voin sanoa on se, että kilometrien aikana on kyllä tullut huomattua miten paljon miehet siitä todella tuntuvat nauttivan! [Pienenä disclaimerina tähän, en puhu nyt siis mistään hc-dominatouhusta vaan ihan vaan siitä, että nainen toimii ja tekee ilman sen suurempia kyselyitä.]

Että jos johonkin nyt tänään kannustan niin siihen, että tutkitaan niitä rooleja menemällä niihin syvälle tai heittämällä niitä mullinmallin!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *