Seksidokumentteja Yle Areenassa OSA I

Meidän mahtava YLE tarjoaa tällä hetkellä meille seksistä, seksuaalisuudesta ja kulttuurista sen ympärillä kiinnostuneille makeaa mahan täydeltä! Areenasta löytyy oma osionsa ”Rakkautta ja seksiä” ja koska itselläni on alkanut äitiysvapaa, jonka aikana tulisi kaiken puuhaamisen keskellä muistaa myös levätä sekä pysyä paikoillaan, olen päättänyt ahmia näitä dokumentteja nyt huolella. Ajattelin myös jakaa hieman ajatuksiani katsomistani dokkareista, jotta teidän olisi mahdollisesti helpompi löytää niitä juuri sitä eniten itseä kiinnostavaa katseltavaa.

Teen näitä postauksia todennäköisesti useammassa osassa ja nyt ensimmäisessä esiteltäköön kolme dokumenttia, joista huomautan ensimmäisen olevan katsottavissa Areenassa enää viisi päivää!

V O G U E    W I L L I A M S :    P L A Y G I R L S
https://areena.yle.fi/1-4575989
Katsottavissa vielä 5 pv
”Irlantilainen tv-toimittaja Vogue Williams tutkailee tässä dokumentissa naisten seksuaalista nautintoa. Yhä useampi nainen on ottanut seksielämänsä omaan hallintaansa ja hakee seksuaalista nautintoa ennakkoluulottomasti ja rohkeasti.”

✖ Dokumentin lähtökohtana on ajatus siitä kuin irlantilaisia naisia pidetään villimpinä kuin he ovatkaan ja toimittaja lähtee tutkimaan asiaa vertaamalla Irlantia Britteihin ja erityisesti Lontooseen. Lähtökohta näin suomalaisena on ihan mielenkiintoinen, koska uskoisin Irlannin kulttuurin aiheen ympärillä olevan verrattavissa Suomeen, täälläkään ei seksuaalisella vapautumisella ole historiallisesti kovinkaan pitkiä juuria.

Williamsin lähestyminen aihetta kohtaan on tavallaan kovin suloinen ja jopa hieman naiivi, mutta ajoittain vähän jopa sheimaava. Toki ymmärrettävästi jos esimerkiksi bdsm ei kiehdo itseä, saattaa siitä puhua herkästikin alentavasti, mutta mielestäni ammattitaitoisen toimittajan ei tulisi näin tehdä. Lisäksi Williamsin kysellessä kadulla naisten seksikumppanien määrää reaktiot vastauksiin ”nolla” tai ”yksi” ovat ”Aaw, I love that” tai ”Good for you!” ja tämä mielestäni alleviivaa jopa toimittajan itsensä puolelta sitä miksei irlantilaiset naiset ehkä ole niin vapautuneita kuin voisi toivoa.

Pidin dokumentissa kuitenkin siitä kuinka laajasti vajaassa tunnissa esiteltiin Lontoossa olevia mahdollisuuksia seksuaalisuuttaan tutkiville tai siitä laajasti nauttiville naisille. Oli orgasmi- sekä piiskausopetusta, BDSM-tyrmää, parinvaihtoklubia [joka tosin oli niin ankean näköinen ettei tosikaan!], Skirt Clubia [bi-uteliaille naisille tarkoitettuja illanviettoja] sekä seksityöläisten palveluita. Kaikkea tätä toivoisi myös Suomeen vahvemmin!

Jos aiot katsoa yhden dokumentin Ylen Rakkautta ja seksiä-osiosta, katso 100 vaginaa.

1 0 0   V A G I N A A
https://areena.yle.fi/1-50092411
Katsottavissa vajaa 2kk
”On aika nostaa mirri pöydälle! Brittiläinen taiteilija Laura Dodsworth valokuvasi sadan naisen paljaan alapään poistaakseen naisen sukupuolielimiin ja kuukautisiin liittyvää salailua, häpeää ja tietämättömyyttä. Tässä provosoivan avoimessa brittidokumentissa Dodsworth valokuvaa ja haastattelee sadasta naisesta kahdeksaatoista. Eri-ikäiset naiset kertovat rehellisiä ja hauskoja tarinoita esimerkiksi kuukautisista, karvoista ja orgasmeista. He päästävät kameran jalkojensa väliin ja antavat uutta ajattelemisen aihetta niin naisille kuin miehille – nuorista puhumattakaan.”

✖ TÄMÄ! En pysty edes sanoin kuvailemaan miten paljon tästä dokumentista pidin ja todellakin suosittelen tätä ihan jokaiselle. Todella kaunis, koskettava ja voimaannuttava dokumentti, joka antaa äänen monelle ihmiselle ja avaa todella monia kokemuksia.

Dokumentti käsittelee lyhyessä ajassa käsittämättömän monta aihetta, mm. orgasmi, kuukautiset, klitoris, naisen ejakulaatio, porno, kivut ja traumat, haju, valkovuoto, sukupuoli, synnytys, lapsettomuus ja vaihdevuodet. Aiheita listatessa tuntuu hullulta, että dokumentin kesto on n. 45 minuuttia, mutta se on tehty niin taitavasti, että kaikki nuo aiheet todellakin saavat ansaitsemansa huomion.

Jos aiot katsoa yhden dokumentin Ylen Rakkautta ja seksiä-osiosta, katso tämä. Uskallan sanoa näin vaikken ole nähnyt kuin muutaman kyseisen osion dokumenteista. Ja jos sinulla on teini-ikäinen lapsi, näytä tämä hänellekin.

Laura Dodsworth: 100 Vaginas

K I N K Y    B U S I N E S S
https://areena.yle.fi/1-4666859
Katsottavissa reilu 2kk
”Tämä brittidokumentti todistaa, että seksuaalista tyydytystä voi saada mitä ihmeellisimmistä asioista ja netin ansiosta erilaisten fetissien harrastajat löytävät toisensa. Tutustumme dokumentissa tavallisiin ihmisiin, jotka tekevät maksaville asiakkaille heidän toivomiaan fetissivideoita. Sitomiselle ja piiskaamiselle on aina kysyntää, mutta tiesitkö, että jotkut kiihottuvat myös esimerkiksi nallekarkkien imeskelyn katsomisesta sekä naisista jotka käyttävät korkeakauluksisia villapaitoja?”

✖ Fetissit ovat jo nuoresta asti kiinnostaneet minua, eivät välttämättä niinkään kiihottavassa vaan enemmänkin psykologisessa mielessä. Lukiossa muistan löytäneeni listan erilaisista (omiin korviini omituisista) fetisseistä ja ne kiehtoivat minua. Näin ollen myös tämä dokumentti  kiinnosti kovasti. Mukavaa oli, että dokumentin tarkoitus ei ollut vain esitellä erikoisia fetissejä vaan näkökulma oli nimenomaan fetissivideoiden tekijöillä ja mielestäni tämä oli myös erittäin vahvasti dokumentti yrittäjyydestä. Myös muutamia fetisistejä haastateltiin, joten myöskään heidän puoltaan ei täysin sivuutettu.

Dokumentin näkökulma oli ihanan neutraali. Fetissejä ei kummasteltu, tuomittu tai tuotu esille naureskelun kautta vaan täysin neutraalisti ja asiallisesti, kuten hyvään dokumenttiin kuuluukin. Ja ainakin itselle, vaikka melko moneen olen vuosien aikana törmännyt, tuli vastaan todella monia uusia fetissejä. Koko dokumentti oli tunnelmaltaan myös mukavan kepeä ja ihmisten fetissien takana sekä toteuttajina näytettiin olevan aivan tavallisia tyyppejä. Monet kuvatut fetissit saivat ainakin itsellä hymyn huulille ja suosittelenkin tätä dokkaria heille, jotka haluavat (ainakin yrittää) ymmärtää erilaisia mieltymyksiä enemmän.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *