Ladataan...
NIMI NIINIPUUSTA

Ylä-Savossa, Urho Kekkosen synnyinmailla sijaitsee Pielaveden kaunis vesistö, järvi, ja sen samanniminen paikkakunta.

Piela, suomalainen sana se ainakin on, merkitystä voi vain arvailla. Nimikkojärvi ainakin on kaunis ja kuulas kuin mikä.

Suomessa on kastettu tai nimijuhlittu ainakin kolmeakymmentä Piela-nimistä tyttöä. Sukunimikin se on, noin sadalle nimen kantajalle.

 

Rakas päiväkirja,

Näin tänään tosi mukavan tytön. Hän oli ehkä neljäntoista ja oli rannalla siskonsa kanssa. Hän auttoi minua laittamaan uimalasit päähän - niiden nauha oli irronnut, enkä saanut niitä kiristettyä. Hän kertoi myös osaavansa sukeltaa, ihan laitteilla. Hän lainasi räpylöitä minulle. Sain kokeilla. Pääsin ainakin viisi kertaa nopeammin. Tytön nimi oli Piela. Hänellä on pitkät hiukset ja hänellä on lihaksiakin. Ehkä näen hänet kun menen yläkouluun.

XX Matleena

 

Ladataan...
NIMI NIINIPUUSTA

Scilla siberica. Nyt ei pysytä suomenkielessä, vaan käydään idässä havumetsävyöhykkeellä, jossa - kuten Suomessakin - kasvaa keväisin kauniina sininen idänsinililja, skilla.

Se on monivuotinen, hyönteisten pölyttämä sipulikasvi. Se on pieni, kestävä ja keväinen, viihtyy lehdoissa, rinteillä ja metsiköissä.

Miksi sitten Skilla nimiesittelyssä?

Jos aiemmin käytiin Teklan mukana Kreikassa, Skilla juhlistaa Suomen 100-vuotisjuhlavuotta sinisenä kukintana toukokuisessa kotimaassa. Skillasta on kauniin kukinnon ohella myös pienen tytön nimeksi.

Sk-alkuiset nimet ovat verrattain harvinaisia. Pohjoismaissa sk-alkuisia nimiä on varsinkin muinaisnorjassa, -ruotsissa ja islannissa, mutta enemmän ässä liittyy muihin konsonantteihin. Stiinan ja Stellan tuttuuden avulla Skilla löytää varmasti paikkansa suomalaisten nimentajussa.

Voi kuinka pieni hän oli. Puettu keltaiseen neuleeseen, ja laitettu nukkumaan kehtoon, jossa oli marttojen kutoma sininen peitto. Kevät oli vihdoin puhjennut kukkaan, virta kuljetti viimeisiä jäälauttoja. En ollut koskaan kuullut sellaista nimeä, mutta pihalla kukkivien sinisten nuppujen maisemassa se tuntui juuri oikealta. Skilla. Ensimmäinen tyttö, joka tulisi joskus kylätiellä vastaan, ja jolle saattaisin huikata huomenet, ja Skilla vilkuttaisi takaisin.

Ladataan...
NIMI NIINIPUUSTA

Yksi tytönnimi on soljuvuudessaan ylitse muiden, nimittäin juurikin Solja.

Kaunis, suomalainen nimi kuulostaa tutulta monen muun nimen seurassa: Lilja, Selja, Sonja, Milja, ja lukemattomat -ja-päätteiset naisennimet.

Soljan alkuperä on tiedossa hyvin. Siinä missä moni muu -ja-päätteinen nimi on eurooppalaisen nimen lyhenne (vaikkapa Sonja, joka on Sofian hellittelymuoto ja Teija, joka tulee Doroteasta), Solja todella on suomalaista perua. Kuulostaa ihanalta, että tällainen nimi on valittavissa Suomen 100-vuotisjuhlavuonna, ja että se löytyy myös almanakasta.

Solja on vanha hämäläinen muoto muinaissuomalaisesta nimestä Sotia. Tällaisia nimiä on muitakin, kuten Jousia ja Nuolia.

Solja-nimi yleistyi sen jälkeen, kun akateemikko, professori Martti Rapola antoi nimen tyttärelleen. Rapola oli suomen kielen professori 30-luvulta 50-luvulle.

 

Koulu päättyi tänään. Opettaja kertoi, kuinka hieno luokka hänelle oli annettu opetettavaksi. Hän oli valmistunut Jyväskylästä vain vuotta aiemmin ja saanut viran kaukaa kotiseudultaan. - Olen kotiutunut hyvin näiden reippaiden ekaluokkalaisten ansiosta, hän sanoi. Sitten nuori miesopettaja jakoi todistukset. - Solja, hän nyökkäsi. Ruusu taisi olla jo vähän nuupahtanut, niin kauan tyttö oli pitänyt sitä kädessään. Solja ojensi kukan opettajalle, toivotti hyvää kesää ja otti vastaan todistuksen. Onneksi sama opettaja jatkaisi taas syksyllä. Kukaan ei takuulla opeta musiikkia yhtä hyvin kuin meidän ope, Solja hymyili.

Ladataan...
NIMI NIINIPUUSTA

Nimessä on isoja sointuja kahdella eurooppalaisella kielellä. Suomessa Armi on sujut armaiden ja armollisten kanssa, Italiasta nimi saa jotain suurta potkua tuttuihin kirjaimiin muun muassa Giorgio Armanilta.

Armi Kuusela lähti Muhokselta maailmalle ja löysi paikkansa isosta maailmasta. Armi-nimi pärjää maailmalla, mutta erityisen hyvin se pärjää tässä ajassa. Se on varsin harvinainen, lempeä, herkkä ja vaatimaton, mutta kuitenkin vahva.

Armille soisi löytyvän nimenkantajia jatkossakin. Se sopii suomalaiseen maisemaan, perheeseen ja sisarusten joukkoon.

 

Ihan näillä hetkillä isä tulisi hakemaan heidät. Oli vain hetki aikaa enää. Veljet olivat jo kuivattelemassa itseään, ja koira piti huolen siitä, että yksikään pallo ei jäänyt veteen. Armi halusi yrittää vielä kerran. Hän kahlasi niin syvälle, että varpaat tuskin näkyivät veden läpi. Vesi hulahti kainaloihin asti, sitten niskaan. Taivaalla näkyi kumpupilviä. Hän levitti kätensä ja kellui. Ja kellui niin kauan, että kuuli auton tuuttaavan rannassa. Armi oli oppinut sinuiksi veden kanssa. Siitä tulisi tänä kesänä hyvä ystävä.

Ladataan...
NIMI NIINIPUUSTA

Tytönnimi, joka lipuu vahingossa ohitse almanakassa ja tulee harvoin itsestään mieleen tämän vuosikymmenen nimivalinnoissa.

Turhaan, sillä Virva on tämän päivän nimentajun mukainen kaunis nimi tytölle ja tytön mukana kasvava etunimi naiselle.

Virva-nimi on vanha suomalainen sana, joka tarkoittaa liekin lepattamista, valon väreilyä. Rv-äänne on suomenkielen sanoissa mukana hyvissä merkityksissä: arvostaa, virvoittaa, tervehtiä.

Virva sopisi monen nykyään suositun luontonimen jatkoksi: Varpu, Virva, Arvi, Onerva, Viena, Kanerva.

Virva ja Valo aprikoivat hetken kahden polun risteyksessä. - Jos mennään suon yli, matka kuitenkin hidastuu, siellä on niin upottavaa, Valo vakuutti. Pikkusisko oli ihan hikinen ja huohotti, mutta oli pysynyt koko ajan kannoilla. - Muistatko tuon rinteen. Siinä on varpuja, joista voi ottaa kiinni, niin pääsee ylös. Mennään siitä! Virva lähti juoksemaan, Valo lähti mielellään siskonsa perään. Virva tiesi varmasti mitä tehdä.

 

Ladataan...
NIMI NIINIPUUSTA

Sinivalkoista Teklassa on vain sen kotimaan lippu - nimi on alkujaan kreikkalainen.

 

Kreikan θεὸς viittaa Luojaan ja κλέος kunnioitukseen, gloriaan.

 

Tekla-nimi on nostattanut ihastusta. Se koetaan kiinnostavaksi nimeksi, joka toimii myös suomeksi. Tekla on aika suuri nimi, joka viiden kirjaimen turvin jää mieliin ja on vahvan oloinen. Se on kuitenkin suora, helppo ja toimiva.

 

Teklan piti miettiä, mihin maahan hän haluaisi joskus, jos tilaisuus sattuisi kohdalle. Jos rannassa olisi purjevene, jolla pääsisi mihin vain, ihan minne tahansa. - Ihanko minne vain?, Tekla vielä kerran varmisti kummitädiltään. Täti nyökkäsi samalla, kun he huljuttivat jalkojaan laiturin päässä lämpimässä vedessä. Tekla hymyili ja kuiskasi ujosti vastauksen. - Silloin minä haluaisin Kreikkaan, sinne mistä nimenikin on.

Pages