Apteekin tiskiltä, tai: Jälkiehkäisystä

No Sex and the City

Jotkut asiat muistuttavat minua aina teinivuosistani. Kuten ekat treffit uuden ihastuksen kanssa. Tai kuivaseksi. Tai apteekin tiskillä kuiskaten katumuspillerin pyytäminen.

Viimeisestä jälkiehkäisykerrastani oli kymmenisen vuotta, kun pari päivää sitten kävi ns. vanhanaikaisesti ja kortsu rikkoutui kesken käytön. Ja hämmennyksekseni sain huomata, että jollakin omituisella tavalla ajatuskin apteekkarilta pillerin pyytämisestä hävetti yhä vain! Kummasti sitä siis saattaa aikuistakin naista nolottaa, vaikka kuinka tiedän ettei seksin harrastamisessa tai jälkiehkäisyn hakemisessakaan todellakaan ole mitään noloa tai väärää.

Apteekissa vuoronumerolappu kädessäni jonottaessani mietin tämän irrationaalisen häpeän juuria. Tulin siihen tulokseen, että kansankielisellä katumuspilleri -sanalla saattaa hyvinkin olla jotain tekemistä asian kanssa. Se on meinaan typerä sana: samanaikaisesti sekä paheksuva että paheksuttava. Siitä tulee sellainen olo, että on ollut tyhmä ja vastuuton, kuin olisi naida naksauttanut kännissä ja ihan ilman kumia, huvikseen vain. Jostain syystä samalta tuntuu silloinkin, kun tietää kyseessä olevan kaksi aikuista ja vastuullista ihmistä, ja vain vähän huonoa tuuria rikkoutuneen kortsun muodossa.

Samaa mieltä on muuten Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan ylilääkäri Dan Apter, jonka mukaan jälkiehkäisyyn suhtaudutaan yhä usein negatiivisesti. MTV3:n jutussa Apteria lainataan näin: “Pillerin ottamista on pidetty jotenkin tuomittavana. Jälkiehkäisypillerin rinnastaminen aborttiin on myös virheellistä – ne ovat kaksi täysin eri asiaa, sanoo Apter. Ylilääkäri arvostelee myös käsitettä "katumuspilleri", jona jälkiehkäisypilleristä usein puhutaan. - Sitä on käytetty hieman paheksuvaan sävyyn. Jälkiehkäisyhän ei katumukseen mitenkään auta.” Jonopohdintani tulokset eivät siis olleet aivan tuulesta temmattuja, ja tämä häpeän kulttuuri on valitettavasti todella olemassa, yhä tänäkin päivänä.

Siinä vuoronumeroa puristaessani mietin tosin myös, suurta kiitollisuutta tuntien, miten onnekkaita olemmekaan saadessamme noutaa jälkiehkäisyn apteekista ja ilman sen suurempaa häslinkiä. On jotenkin käsittämätöntä, että pillerin on vointu saada ilman reseptiä vasta vuodesta 2002 alkaen. Voin hyvin kuvitella kuinka paljon suurempi kynnys ihmisillä olisi jälkiehkäisyn hankkimiselle, mikäli apteekkireissun sijaan pitäisi lähteä lääkärin pakeille.

Suuri hurraahuuto siis reseptivapaalle jälkiehkäisylle! Tänä iltana baarissa nostan sille maljan. Samalla aion myös avata aiheesta keskustelua ystävien kesken, sillä häpeän tunteista pääsee eroon vain asiasta puhumalla. Lisäksi tässä on aihe, josta en muista juurikaan ystäväpiirissäni keskustellun, vaikka kaikkea muuta seksiin liittyvää kyllä loputtomasti ruoditaankin. Jo on aika aikuisten naisten lakata noloilemasta, ja puhua asioista niiden oikeilla nimillä!

Millaisia kokemuksia teillä on jälkiehkäisystä? Hävettääkö katumuspillerin osto?

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse olen ottanut jälkiehkäisypillerin kahdesti. Ensimmäisen kerran 17-vuotiaana, kun poikaystävän kanssa sähläiltiin. Pyysin itse asiassa äitiäni hakemaan pillerin apteekista. Äiti suhtautui asiallisesti ja apteekissakin oli vain positiivisesti ihmetelty sitä, että teini uskaltaa pyytää äitiään apuun :)

vierailija (Ei varmistettu)

Hienoa että kirjoitit tästä aiheesta. Jälkiehkäisyn ei pitäisi mielestäni olla kenenkään mielestä millään tavalla hävettävä asia. Mehän olemme seksuaalisia ihmisiä ja seksiä harrastetaan kaikkialla, kaiken aikaa. On hienoa että tälläinen vaihtoehto ylipäätään on kehitelty ja myös mainitsemasi helppous saada jälkiehkäisy on upea asia.

Kuinka monet ei toivotut raskaudet saisimmekaan ehkäistyä, jos jälkiehkäisypillerin ympärillä pyörivä häpeä saataisiin karistettua. Tietysti omassa nuoruudessa "kalliin" pillerin hankkisimisessa oli haasteensa.. Eikä asiasta tietenkään tahdottu vanhemmille kertoa.

Minua ei hävetä ostaa pilleriä apteekista, sillä meitä vartenhan niitä siellä myydään. Koen saavani suuren mielenrauhan syötyäni pillerin, eikä ostotilanteen häpeäminen ole mitään siihen verrattuna.

Emilia M

Kerropa nyt kondomien ystävänä, että miten ne kortsut oikein käytännössä hajoaa. Kun mulla ei (tietääkseni) ole ikinä hajonnut, niin olen sitä miettinyt. Tuleeko siihen iso räks -reikä (ja vaatiko vauhdikasta menoa) vai voiko tulla niin pieni reikä, ettei sitä edes tahdo huomata? Tätä ei ikinä sanota missään. Eli väännä tietämättömälle rautalangasta kiitos!

Mimimi (Ei varmistettu)

Varmaan eri tavalla voi hajota. Meikäläisellä hajosi kerran kolme kortsua putkeen (! todellakin, taisivat olla jotain todella surkeaa satsia) niin, että kortsun "pää" irtosi. Siis palanen lähti pois. Ja ne palaset tulivat sieltä sisältäni ulos vasta seuraavien menkkojen yhteydessä.

Vierailija (Ei varmistettu)

samalla tavalla hävettää kuin edelleen siteiden tai kondomien ostaminen. eli ihan ilman kuiskailuja pärjää ja pää pystyssä ja reippaasti asioiden onnistuu, mutta kun intiimiasioista on kyse niin ei mielellään jää kuitenkaan hengailemaan siihen tilanteeseen.

oon ostanut kahdesti, ihan mielenrauhan takia. e-pillerit käytössä mutta oon vaan jotenkin vähän sählä niiden muistamisessa, varsinkin kun liikkuu oman kodin ja poikaystävän kämpän väliä.

Vattu

Monesti nuorena apteekkarit tuntuivat moralisoivan ja paheksuvan sitä, että hain jälkiehkäisypillerin. Kerrankin tätimyyjä katsoi tosi törkeästi silmälasien yli ja torui, notta sitä ehkäisyä pitäisi muistaa käyttää. Olen aika monesti tuon pillerin hakenut, mutta useimmiten siitä syystä, että kumit on poksahdelleet rikki. Mulla taisi olla teininä hampaat vaginassa tai jotain. Häpeän takia olen pari kertaa pistänyt partnerin hakemaan ja vaihdellut apteekkia. 

Nykyään en häpeä, koska aikuisia kohdellaan apteekissa eri tavoin kuin nuoria, eikä tarvetta ole ollut aikoihin. Paikallisesta lähiapteekista en kuitenkaan välttämättä hakisi, ne katsoo niin ankaralla ilmeellä jo kun haen reseptilääkkeitä.

Mörkö (Ei varmistettu)

Minä olen samoilla linjoilla vierailija numero 3 kanssa. Olen pari kuukautta sitten joutunut ostamaan oman mielenrauhani takia jälkiehkäisyn, kun kumi pääsi ulos tultaessa luiskahtamaan (eli se oli alunperinkin laitettu huonosti). Menin sitten apteekkiin ihan vain pääpystyssä vaikka (vähän) hävetti. Onneksi olin siellä juuri ennen sulkemisaikaa, joten muita asiakkaita ei paikalla ollut. Paljon pahemmalta muistan tuntuneen sen kerran, kun lukioiässä jouduin ostamaan raskaustestin apteekista. Kysymys "käytätkö jotakin ehkäisy" auttaneelta täti-ihmiseltä ei auttanut. Kuiskailusta puhumattakaan.

Minuakin kiinnostaa tuo kondomin hajoaminen. Huomaako sen ihan selvästi?

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse olen muutaman kerran joutunut semmoisen nappaamaan, ekalla kerralla muistaakseni pistin poikaystävän hakemaan kun en tiennyt että se pitää erikseen käydä pyytämässä ja itseä hävetti kovin kysellä tutkittuani ensin kaikki hyllyt läpi.. :D

Toisella kerralla jäi todella paha maku suuhun (meilläkin siis kyse vaan varatoimenopiteestä kun epäilyttänyt pysyikö kortsu ihan hyvin loppuun asti paikoillaan), kun apteekin täti vihaisesti mulkoili ja paasasi jotain ehkäisystä... Muistan että heti ulos päästyäni harmittelin, että en ollut näpäyttänyt jotain tädille takaisin.

Itseäni tilanne otti päähän vielä enemmän sen takia, että siihen aikaan eräs tuttuni oli joutunut poikaystävänsä raiskaamaksi useasti ilman kortsua, ja mietin, miltä esim hänestä olisi tuntunut, jos hän tällaisen tilanteen jälkeen hakee jälkiehkäisyä ja apteekin täti saarnaa...

Näitä pillereitä on tullut noudettua, niin itselle kuin ystäville, joita on hävettänyt apteekkiin mennä.

Liekkö "Nuoren-näköisyys" ollut syynä, kun apteekin tädit ovat pitäneeet seksuaalivalistusta ja ylimieliset katseet tuntui niskassa ovelle asti.

Eli paskan maku jäänyt suuhun useammastakin apteekista, ja luultavasti kerran oltu välinpitämättömiä, ja annettu mun vaan ostaa se pilleri, ilman moralisointia.

Satunnainen vierailija (Ei varmistettu)

Ite en oo onneks joutunut jälkiehkäisyä hakemaan, mutta tosta tekstistä tuli vähän mieleen kun menin varmuuden vuoks sukupuolitautitesteihin ja terkkari tuntui jotenkin kyselevän että minkä takia sinne meen ja nolona selittelin että ei mulla varmaan mitään oo mut kunhan nyt haluaisin olla varma. Ehkä otin jotenkin ns. liikaa itseeni sen kyselyt (vähän jännitti mennä kun en oo aiemmin käyny testattavana), mut jotenkin vaan vähän ärsytti jälkeenpäin, eiks niitten pitäis olla suurinpiirtein riemuissaan et ihmiset menee vapaaehtoisesti testaamaan, tai siis että hyvä juttuhan se on, eikä mikään nolo juttu mitä pitäis jotenkin hävetä. Ainkin mun mielestä...

Täytyy muuten sanoa ekalle kommentoijalle, et on hienoa jos voi äidilleen puhua tollasesta asiasta. Ite en vaan ikimaailmassa edes ajattelis kertovani mitään tuollaista...

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuten monella muullakin kommentoijalla, minullakin on epämiellyttävä kokemus jälkiehkäisypillerin hakemiseen liittyen. 18-vuotiaana vietin intohimoisen yön baarissa tapaamani miehen kanssa. Samaan aikaan ystäväni vietti yötään toisaalla samoissa merkeissä. Niinhän siinä kävi, että kondomi hajosi (kyselijöille tiedoksi: siinä oli aika valtava reikä, ei olisi voinut olla huomaamatta).

Aamulla soitin ystävälleni, jolle oli käynyt sama vahinko. Päätimme siis mennä yhdessä apteekkiin, ja punastellen siellä jonotimmekin omaa vuoroamme. Ystäväni toimitti asiansa ensin. Minun vuoroni koitettua farmaseutti ei meinannut millään ymmärtää, että totta tosiaan minäkin tarvitsisin jälkiehkäisyn. Saimme osaksemme todella julkeita katseita, kun naamat punaisina kipitimme kassalle pillereinemme. Olisi pitänyt käydä kahdessa eri apteekissa.

Mun mielestä on jossain mielessä ihan hyväkin juttu, että jälkiehkäisyn hakemiseen liittyy häpeää. Jos niitä pillereitä myytäisiin ihan hyllytavarana tuosta noin vaan, saattaisivat jotkut harrastaa helpommin suojaamatonta seksiä ja ottaa jälkiehkäisypillereiden käytön tavaksi. Sehän ei kuitenkaan olisi yhtään järkevää...

Jemina
No Sex and the City

Vierailija, onpa mahtia, että kehtasit pyytää äitiä apuun! Aplodit siis sekä omalle rohkeudellesi että asialliselle äidille. Itse en olisi koskaan kehdannut vastaavaa, mutta meillä seksistä ei myöskään juuri puhuttu. Olettaisin, että teillä asioista keskusteltiin aika vapaasti?

Vierailija, olen ihan samaa mieltä, enkä kertakaikkiaan ymmärrä miksi jälkiehkäisyn pitäisi olla jotenkin nolo asia. Onhan se nyt, hitto vie, parempi että sen pillerin hakee, kuin että jättäytyisi tuurin varaan ja kantaisi sitten paskan tuurin mahdolliset seuraukset!

Emilia M, en osaa sanoa miten rikkoutuminen yleensä tapahtuu - tässä tapauksessa näytti siltä, että kortsussa olisi ollut pieni vekki, minkä oletan johtuneen mokasta paketin avaamisen aikana. Kortsu voi myös puhjeta kärjestään, mikäli tilaa ei ole jätetty tarpeeksi, ja silloin rikkoutumisen kuulemma usein tuntee. En kuitenkaan onnekseni voi väittää olevani asiantuntija kondomifeilauksien suhteen, joten tämän tarkempaa infoa en valitettavasti osaa antaa.

Vierailija, tosiaan, tällaiset intiimiasiat tuntunevat kai usein vähän hankalilta. Ja onko se ihmekään, meistä suurin osa kun ei yleensä juuri puhu esimerkiksi seksiin tai mainitsemiisi kuukautisiin liittyvistä asioista, ja niinpä niihin liittyvien tarvikkeidenkin ostaminenkin tuntuu nololta. Itse tunnen yhä toisinaan pienen ujostelunpuuskan kortsuja ostaessani! Onneksi se menee aina pikaisesti ohi, ja sitten lähinnä naurattaa oma hölmöys. :)

Vattu, tuon siteeraamaani MTV3:n jutun mukaan apteekkarit pyrkivät tarjoamaan jälkiehkäisypillerin kaupanpäälliseksi myös vähän ehkäisyneuvontaa - olisikohan toruissa siis kyse ollut siitä? (Huonolla ulosannilla höystettynä, jos kerran toruilta tuntui.) Idea on kyllä hyvä, ehdottomasti, mutta tuo apteekin tiski ei tosiaan välttämättä ole se hedelmällisin (heh) paikka alkaa keskustella siitä millaista ehkäisyä kenenkin olisi hyvä käyttää.

Mörkö, juuri näin - vähän hävettää, mutta pää pystyssä paikalle pitää silti marssia. Ja onpa ikäviä apteekintäti-kokemuksia sullakin. Ymmärrän kyllä kysymykset ehkäisystä, etenkin nuorten asiakkaiden kohdalla, sillä valistus ja neuvot voivat tulla tarpeen. Mutta mitenköhän asian voisi hoitaa niin, ettei asiakkaalle tulisi tuomittu ja tyhmä olo? Tässäpä vasta mietittävää jollekulle!

Jemina
No Sex and the City

Vierailija & suhdepäiväkirja, nämä ikävät saarnauskokemukset ovat näköjään tosi yleisiä! Kyllä tässä olisi nyt apteekkihenkilökunnalle tai jollekulle koulutuksesta siellä vastaavalle tyypille hyvä paikka pistää mietintämyssy päähän. Tokihan ehkäisyvalistus pitäisi pystyä hoitamaan jotenkin niin, ettei ostoksilla olevalle jää kokemuksesta paska fiilis?

Vai voikohan sittenkään - kyseessä kun on jo valmiiksi vähän hävettävä asia, joten toki voi olla niin, että asiakas projisoi saarnaavan fiiliksen. Hankala juttu!

Satunnainen vierailija, olen myös kuullut tapauksista joissa terveyskeskuksessa on suunnilleen pitänyt rukoilla testeihin pääsyä, mikäli ei kuulu johonkin riskiryhmään. Ihme homma! Olen ihan samaa mieltä kanssasi siitä, että testeissä käymiseen pitäisi vain ja ainoastaan rohkaista.

Vierailija, höh, ikävä kokemus teilläkin. Apteekkareille vähän lisää ymmärrystä ja käytöstapoja, pliis!

Vim, olen itse asiassa ihan eri mieltä. Ei-toivottujen raskauksien ehkäisy on katumuspillerin pääpointti, enkä millään näe mitä lisäarvoa häpeän tunteet asiaan tuovat. Siinä ei voita kukaan, jos joku nolouden vuoksi jättää pillerin hakematta. Käsittääkseni ei myöskään ole olemassa minkäänlaista näyttöä siitä, että reseptivapaus olisi lisännyt jälkiehkäisyn käyttöä ns. kunnon ehkäisyn sijaan, enkä usko että nolouden poistaminenkaan johtaisi sellaiseen. Esimerkiksi tuossa linkkaamassani MTV3:n jutussa sanotaan näin: "Jälkiehkäisypillereitä myytiin vuosittain noin 45 000 ennen niiden vapautumista. Vapautumisen jälkeen myynti on vakiintunut noin 100 000:een vuodessa, eli lääkkeen käyttö väestömäärään nähden on yhä hyvin pientä. 'Jos tilastoja katsotaan, niin lääkettä käytetään liian harvoin.'"

Sannilik (Ei varmistettu)

Hassu juttu omassa Maunulan terveyskeskuksessani asioidessani kun testejä pyysin. Lääkäri kysyi ihan erikseen että testataanko myös HIV? Kysymystä ihmelellessäni lääkäri kertoi että sitä varten täytyy ottaa toinen verikoe.. Vähän oudolta tuntui että kysyykö ne kaikilta ton ja antaa vaan mahdollisen HIVin levitä ympäriinsä kun ei olla viitsitty sitä toista verikoetta ottaa :D Helsingissä kannattaakin suunnata sukupuolitautien klinikalle niin siellä testataan kaikki ilman kyselyitä..

Jemina
No Sex and the City

Suurkiitos kaikille kommenteista!

Tarinoista näyttää nousevan esiin kaksi vahvaa pointtia. Ensinnäkin se, että teinit taitavat sittenkin tarvita yhä vieläkin parempaa valistusta siitä, miten kortsuja tarkalleen käytetään. Usein tapahtuvat hajoamiset kun ovat merkki jonkinlaisista systemaattisista virheistä kyseisen värkin kanssa. Mitenköhän tähän asiaan onnistuttaisiin puuttumaan?

Ja toisekseen näyttää siltä, että apteekin yritys valistaa ehkäisystä jälkiehkäisypillerin oston yhteydessä ei oikein toimi. Mitenköhän tähän asiaan saisi muutoksen, niin että ihmiset saisivat sekä tietoa luotettavasta ehkäisystä, mutta eivät myöskään kokisi joutuvansa saarnan ja paheksunnan kohteeksi? Olisi muuten tosi mielenkiintoista kuulla jonkun apteekissa työskentelevän mielipide tähän asiaan - jos siis tiedätte moisia tyyppejä, vinkatkaa näille ihmeessä jutusta ja pyytäkää osallistumaan keskusteluun!

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen joutunut hakemaan jälkiehkäisypillerin kahdesti. Jos tätä ketjua sattuisi lukemaan joku apteekkialalla työskentelevä, niin mainittakoon, että jälkiehkäisyä haettaessa saatu asiakaspalvelu todella merkitsee. Ensimmäisellä kerralla vanhahko farmaseutti kailotti ohjeita paheksuvan näköisenä suureen ääneen (onneksi tyhjässä) pikku apteekissa. En ole käynyt siellä enää kertaakaan, vaikka apteekki oli seuraavan vajaan kahden vuoden ajan lähin apteekkini, itse asiassa samassa korttelissa, ja vaikka se oli ihan huomattavan söpö vanhanaikainen pikku putiikki. Myöhemmin apteekki lopetti.

Toisen kerran farmaseutti alensi ääntään ja hymyili ymmärtävän pahoittelevasti. Hei sattuuhan sitä eikä se ollut sinun vikasi. Olen hoitanut kaikki apteekkiasiani viimeisen vuoden aikana tuolla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jälkiehkäisyn toimittamiseen apteekista on annetu aika tarkat ohjeet, joiden mukaan farmasisitin on käytävä asiakkaan kanssa tietyt asiat läpi. Yksi apteekin tärkeimmistä tehtävistäkin on varmistaa että asiakas osaa käyttää lääkettä oikein ja antaa lääkeneuvontaa. On sitten eri asia miten ne käydään läpi ja tätä on meille koulutuksessakin painotettu. Jonkun verran harjoitellaan eri asiakaspalvelutilanteita, joista yhtenä jälkiehkäisyn toimittaminen. Joten toivottavasti jatkossa saatte parempaa palvelua apteekissa :)

- farmasian opiskelija

Jemina
No Sex and the City

Vierailija, saadulla asiakaspalvelulla on tosiaan huima merkitys, ja erityisesti tällaisissa ns. arkaluontoisina pidetyissä asioissa. Ymmärrän oikein hyvin, että siirryit asioimaan siihen paikkaan, jossa ymmärrystä tuntui riittävän ensimmäistä enemmän!

Vierailija, loistavaa saada kuulla jotakin myös tiskin toiselta puolelta, suurkiitokset! Ja ymmärrän tosiaan, että tiettyjä kysymyksiä pitää asiakkaalta kysyä, sehän on vain oikein. Mutta kuten sanoit, tapoja tähän on monia. Hienoa kyllä kuulla, että tilannetta myös harjoitellaan!

Ja voisitko muuten kertoa vielä vähän lisää siitä, millaisia asioita jälkiehkäisyä hakevan kanssa käydään läpi? Entä pyritäänkö samalla jonkinlaiseen ehkäisyneuvontaan? Olisi mielenkiintoista tietää tästä lisää.

ntiHuu (Ei varmistettu)

Jep, pari kertaa oon joutunu "jälkkäriä" (huom, lyhenne ei viittaa syömisinnokkuuteen! ;D ) hakemaan. Molemmilla kerroilla kortsuun tuli reikä ja luulisin etten itse olis huomannu mitään mut kundi sattui olemaan tarkkana! Eli ei ne tosiaan aina räjähdä tms.. Aikaa on kulunut tapauksista niin kauan, etten muista tilanteita apteekissa kunnolla, joten minä en ainakaan ole mitään moraalisaarnaa saanut. Muistelisin, että toisella kerralla farmaseutti selitti kysyvänsä ehkäisyn käytöstä siksi, että kaikki tytöt/naiset ei tiedä, ettei pillereiden ehkäisyteho heikkene, jos unohtaa yhden pillerin toisella viikolla.

Eräälle ystävälle hormonit ei sovi ollenkaan ja siksipä häntä raivostutti todella paljon, kun oli kortsu hajonnu ja täytyi turvautua jälkkäriin. Vihastuksissaan oli laittanu palautetta kondomin valmistajalle, kertonut mm. että molemmat syö kyntensä tosi lyhyiksi, hyvin epätodennäköistä että olis ollut oma moka kun kortsu hajosi. Hyvityksenä saivat parikymmentä ilmaista kortsua! :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Asiakkaan kanssa tulisi käydä läpi muu käytössä oleva lääkitys ja krooniset sairaudet, annostus ja muu käyttöohjeet, mitä tehdä jos oksentaa tabletin ottamisen jälkeen ja ohjeistaa tekemään raskaustesti, jos kuukautiset myöhästyy viikon sekä muistutta kondomin käytöstä sukupuolitaudeilta suojautumiseksi. Varsinaiseen ehkäisyneuvontaan ei oman käsitykseni mukaan ainakaan tietoisesti pyritä. Varmaan monet farmaseutit kokee, että asia on luonteva ottaa esille tilanteessa ja samalla varmistaa, että asiakas ymmärtää jälkiehkäisyn olevan varamenetelmä ja että ensisijaisesti tulisi käyttää muuta ehkäisyä. Käypä hoito- suosituksessa sanotaan, että "Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelman mukaan alle 20-vuotiaat jälkiehkäisyä hakevat asiakkaat ohjataan apteekista jälkitarkastukseen saamaan yksilöllistä ehkäisy- ja seksuaalineuvontaa." eli sen mukaan varsinainen ehkäisyneuvonta toteutettaisiin muualla kuin apteekissa, ainakin nuorten osalta. En tiedä miten hyvin tuo ehkäisyneuvontaan ohjaaminen käytännössä toteutuu, koska en ole vielä farmaseuttisissa tehtävissä työskennellyt.

Vierailija (Ei varmistettu)

sain eräältä mieheltä tälläisen pillerin pienessä lahjarasiassa... :D se vain tuli mieleen tästä. kuinka romanttista, not!

Jemina
No Sex and the City

ntiHuu, heh, tuo ystäväsi kortsutarina on loistava! Tarpeellinen muistutus siitä, että kuten muidenkin tuotteiden kohdalla, myös (tai etenkin) kondomeilta sopii vaatia laatua - ja laittaa aina palautetta, jos jokin tuotteessa tökkii. Ja mainittakoon myös, että jälkkäri on oikein hyvä sana jälkiehkäisylle! Lähestyttävämpi kuin virallinen sanahirviö, ja luo huomattavasti positiivisempia mielikuvia kuin yksikään katumus-alkuinen sana. Tämä otettakoon käyttöön!

Vierailija, suurkiitos selityksestä! Tuo jälkitarkastus jäi kyllä mietityttämään, sillä minua ei ainakaan koskaan sellaiseen kehotettu, enkä ole moisesta kuullut muutenkaan. Tapahtuukohan sitä käytännössä ollenkaan?

Jemina
No Sex and the City

Vierailija, pilleri lahjarasiassa on ihan huippujuttu! :D Oliko pillerille tarvetta, vai oliko kyseessä ennakoiva lahja? Voin kuvitella, ettei ihan noin käytännöllis-romanttinen suhtautuminen välttämättä vetoa kaikkiin, mutta minä varmaan olisin tosi onnessani. Vakavasti ehkäisyyn suhtautuminen + huumorintaju = lyömätön paketti!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kerran olen joutunut hakemaan pillerin, kun humalassa ei onnistuttu laittaa kortsua kunnolla yhden illan jutun kanssa ja se luiskahti pois kesken kaiken. Oli seuraavana aamuna aivan kamala morkkis, kun kiva ilta meni vituilleen tuon takia ja krapulassa hakee pilleriä lähiapteekkiin. Sieltä sain todella asiallista palvelua, ei saarnattu eikä mitään vaan olo oli kuin olisin ostanut särkylääkkeitä. Pidin siitä.

Sukupuolitautitesteissä käviminen olikin sitten toinen juttu. Halusin tottakai varmistaa tuon onnettomuuden jälkeen, etten ollut saanut mitään ikävää kylkiäistä. Siellä sairaanhoitaja tenttasi todella tylyyn ääneen ensiksi olenko narkkari vai panenko ilman suojaa (ulkomaalaisena näköjään nämä kaksi vaihtoehtoa vain on). Kun kerroin, että kortsu oli laitettu huonosti niin hän vain hymähti ivallisesti, että joojoo uskomatta minua laisinkaan. Olivat sitten virtsanäytteestä kuulemma "varmuuden vuoksi, kun ei teistä ikinä tiedä" tehneet raskaustestin, tuli todella loukattu olo. Viimeinen tikki oli, kun sairaanhoitoja opiskelijat oli laitettu sinne harjoittelemaan ottamaan verikokeita "syntyisiltä" tai ainakaan niin minusta tuntui. Oli kaiken kaikkiaan hirveä ja nöyryyttävä kokemus. No, hyvä puoli oli, et tilanteesta pääsin vain säikähdyksellä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kaksi kertaa olen hakenut jälkiehkäisypillerin, ensimmäisen kerran 19-vuotiaana ja toisen kerran pari vuotta sen jälkeen, 21-vuotiaana.

Ensimmäinen kerta oli myös ensimmäinen yhden illan juttuni pitkän, ensimmäisen seurustelusuhteeni jälkeen. Voin kertoa että traumat jäi, kun mies käytti minua hyväkseen, kun en suostunut ehkäisyttä lähteä leikkimään: hän päätti sitten panna minua nukkuessani ja ilman sitä kortsua, tietenkin. Hetkeen ei tehnyt mieli lähteä tuntemattomien miesten matkaan baarista ja nykyään olenkin pyrkinyt valitsemaan seurani paremmin. Onneksi apteekkarilta en kuullut muuta kuin yleistä neuvoa pillerin otosta ja mahdollisista haittavaikutuksista, koska siinä vaiheessa en varmasti olisi kestänyt/jaksanut kuunnella saarnoja (vaikka joku saattaisikin sanoa, että on tyhmää lähteä jatkoille baaritutun kanssa, en ole missään vaiheessa syyttänyt itseäni).

Toinen vahinko taas sattui ulkomailla ja silloin sai soimata vähän itseäänkin. Humalassa ulkomaisen, himottavan kuuman miehen kanssa en oikein ajoissa tajunnut, että ehkäisy (jota kyllä aluksi käytimme silloinkin) oli jäänyt jossain vaiheessa pois. Seuraavana päivänä googlettelin hotellin aulassa ensinnäkin sitä, saako paikallisista apteekeista reseptivapaasti je-pillereitä (onneksi sai). Sitten etsin sanakirjalla oikean nimen kyseisille pillereille niin englanniksi kuin paikallisella kielellä, ja marssin lapun kanssa apteekkiin. Apteekkari vaikutti todella tylyltä, ja sen lisäksi ärsytti kovasti että pillereistä sai maksaa yli 100 % korkeamman hinnan kuin täällä kotimaassa. Tämä oli kiusallinen kokemus!

Periaatteessa mitään hävettävää ei pitäisi koskaan olla, koska niin kuin edellä jo mainittu: syitä ehkäisypillerin tarpeeseen voi olla lukuisia, eikä apteekkari niitä tiedä tai edes tarvitse tietää. Itse muistan, että ensimmäisellä kerralla apteekkiin mennessä minua ei hävettänyt läheskään niin paljoa kuin tuolla toisella (vaikka jonkin verran nolostutti silloinkin), vieraassa maassa tapahtuneella apteekkikäynnillä. Toisella kerralla omatunto soimasi varmasti juuri sen takia, että minäkin olisin voinut olla silloin vastuullisempi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tosta jälkitarkastuksesta, josta farmasian opiskelija mainitsi. Olen hakenut jälkiehkäisypillerin 17-vuotiaana aptekista, silloin minua palvellut farmaseutti antoi minulle pillerin lisäksi A4:sen, jolla oli paikallisen ehkäisyneuvolan ja terveyskeskusen tms. (en muista niin tarkkaan minkä paikkojen) puhelinnumeroita. Luulen, että tuo käytäntö vaihtelee apteekeittain ja paikkakunnittain.

-farmasian opiskelija myöskin

Vierailija (Ei varmistettu)

Ostin ensimmäisen katumuspillerin nyt melkein 25-vuotiaana yhden "illanvietto sattui nyt vaan päättymään näin" kokemuksen jälkeen, ja apteekista pillerin hakeminen ei olisi hävettänyt läheskään niin paljoa, jos ei mukana olisi ollut autollista kurssikavereita, ketkä välttämättä halusivat tulla apteekkiin sisälle odottamaan.. Olen juttutasoltani aika rietas, mutta siinä tilanteessa ei kyllä vedetty lekkeriksi, kun tuntui, että otsassa oli iso leima "harrastin seksiä ja olin tyhmä!" Nyt näin viikkoa myöhemmin tilanteelle kyllä pystyy jo nauramaan :D

Jemina
No Sex and the City

Vierailija, terveydenhuoltopuolella olisi näemmä monen asenteissa korjattavaa, jos tuollaista settiä saa kuulla testeissä pyrkiessään! Ihme juttu. Ja sitten kummastellaan, että nuorilla taudit leviävät. Voin hyvin kuvitella, että jos yksi tyyppi kertoo tuollaisia kauhutarinoita kokemastaan, eivät muutkaan pian enää kehtaa tai uskalla mennä testeihin. Milloinkohan tähän asiaan saataisiin muutos, ja saataisiin kaikki ymmärtämään, että se testeissä käyminen nimenomaan on vastuullisen ja aikuisen ihmisen merkki.

Vierailija, hyvinpä haldasit hankalan tilanteen ulkomailla! Tuollainen kertomus pitäisi kyllä lisätä jokaiseen matkaoppaaseen, ja samalla neuvot siitä miten tilanteessa voi toimia: mistä pillereitä kyseisessä maassa saa, mikä niiden nimi on ja mitä ne maksavat. Täytyykin laittaa korvan taakse tämä neuvo, että muistaisi aina ennen matkaa tarkastaa tällaiset asiat, kaiken varalta.

Vierailija, tuollainen suhteellisen neutraali tapa pyrkiä auttamaan ehkäisyasioissa lienee aika hyvä. Saarnaaminen kun tuskin jeesaa, eikä sitä siinä apteekin tiskillä tosiaan välttämättä ole kauhean vastaanottavaisella tuulella muutenkaan. Ja erityisesti nuorten kohdalla voisi kuitenkin olla hyvä pyrkiä jonkinlaiseen, öö, jatkokoulutukseen. Tämä on siis tosi kiperä kysymys, että miten asia pitäisi hoitaa. Mutta puhelinnumerolistalla pääsee ainakin jo alkuun!

Vierailija, heh, tuohon ostotilanteeseen ei tosiaan taitaisi kukaan tahtoa ylimääräistä yleisöä, saati sitten autollista kavereita! Mutta juuri näinhän se menee - sillä hetkellä ehkä hävettää, mutta myöhemmin asioille voi jo nauraa. Oppia ikä kaikki ja silleen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse jouduin viime viikolla hakemaan ekaa kertaa ikinä jälkiehkäisypillerin. Kävi itse asiassa jopa niin, että luin tämän sun postauksen just ennen kun lähdin kävelemään kohti apteekkia :) Vähän oli jännää, mutta päätin että mulla ei ole tässä tilanteessa mitään hävettävää vaan päin vastoin, olen vastuullinen kun hoidan homman alkuperäisen ehkäisyn petettyä. Meidän naapuruston pikkuapteekista sain onneksi myös tosi asiallista palvelua ilman mitään valistusta. Jäi hyvä mieli (ja kepeä, kun ei tarvitse murehtia että apua, mitä jos sittenkin tulin raskaaksi?) :)

Farmaseutti (Ei varmistettu)

Ilmeisesti pari alaa opiskelevaa olikin jo kommentoinut, mutta jos sitten minäkin vielä. Eli olen farmaseutti ja apteekissa töissä. Ensinnäkin, minä en ole ikinä antanut mitään ehkäisyvalistusta, koska mun mielestä mun työhön kuuluu neuvoa asiakasta sen lääkkeen käytön suhteen. Ja kun tuo jälkiehkäisypilleri kuitenkin on niin helppo käyttää kun vaan voi (eli 1 kapseli suun kautta) niin ei sen käytön neuvomiseenkaan hirveitä tarvita. Ainoa asia, jonka sanon jokaiselle jälkehkäisyä ostamaan tulevalle, on että lue pakkausseloste, siellä on hyvät ohjeet. Mä luotan siihen, että aikuinen ihminen osaa lukea ja ne ohjeet siellä pakkauksessa on tosi selkeät.

Tiiän että oon periaattessa "huono" farmaseutti, kun en annan kunnon lääkeneuvontaa. Mutta mun maalaisjärki sanoo, ettei ton enempää tarvita. Tosi usein jälkiehkäisyä tulee hakemaan mies tai kaveri, jolloin se tieto ja valistus tuskin kuitenkaa päätyis sinne itse käyttäjälle asti. Sitten on myös niitä asiakkaita, joista näkee miten vaikeeta ja noloo sen jälkiehkäisyn ostaminen on ja ne haluaa vaan mahd. nopeasti päästä pois sieltä apteekista. Mun mielestä siinä kohtaa on ihan turhaa alkaa hirveesti selittämään, kun kuitenkin vähintään puolet valistuksesta on jo unohtunut ennen kuin on päässyt apteekista ulos. Siispä useimmiten sanon vaan, että lue pakkausseloste, siellä on hyvät ohjeet.

Sitten on asiakkaita jotka itse kysyy lääkkeestä, niin silloin totta kai vastaan ja neuvon. Omasta mielestäni en syyttele tai tuomitse, vaan olen aika neutraali, niin kuin minkä tahansa lääkkeen ostajalle.

Oon kyl aika ihmeissäni, miten huonoa palvelua näin moni on apteekista saannu. Mulle ei ole koskaan tullut mieleen, että mun tehtävä olisi paheksua asiakkaita, varsinkin kun syy jälkiehkäisyn tarpeelle voi olla ihan mikä vaan.

Jemina
No Sex and the City

Vierailija, sattuipa hauskasti, että teksti oli osunut noin hyvään saumaan! Toivottavasti siitä oli jonkinlaista apua. Asenteesi ainakin on kohdillaan, sillä juuri noinhan se on - jälkiehkäisyn hakeminen tarvittaessa on vastuullisen ihmisen hommaa!

Farmaseutti, kiva kun kommentoit, kiitos siitä! Olen tosi iloinen, että olemme saaneet kuulla näin paljon näkökulmia myös sieltä tiskin toiselta puolelta. Ja olen samaa mieltä siitä, että suuremmat ohjeet menevät suurimmalta osalta ihmisistä luultavasti tuossa tilanteessa yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Mutta kuten sanoitkin, se pakkausseloste on tosiaan kertakaikkisen hyvä ja kattava. Arvostan myös asennettasi - lääkkeiden kanssa auttamassahan siellä kai ollaan, eikä asiakkaita sen suuremmitta tiedoitta tuomitsemassa.

 

Zinzu (Ei varmistettu)

Eikö täällä ole mun lisäksi ketään niin vanhaa, että on joutunu hakee jälkiehkäsyä sillon ku sitä ei saanu ilman reseptiä? Mulla hajos silloisen poikaystävän kanssa kortsu ja eiku tervariin päivystykseen. Oikein ystävällinen lääkärimies halus tehdä mulle sisätutkimuksen, jota en tietysti osannu ensikertalaisena ihmetellä. Halusin vaan reseptin nopeesti. Jälkikäteen sitten kuulin ettei siihen mitään sisätutkimusta tarvita ja oon hakenu itsekin toiseen kertaan eri lääkäriltä reseptiä, eikä mitään tutkimuksia tehty. Tämä eka lääkäri siis halusi vaan ronkkia mua syystä toisesta. Joskus toiste kun olin päivystyksessä pahan allergisen reaktion takia, sama lääkäri kommentoi hyvin vihjailevasti hameeni pituutta. Apteekissa en oo kummallakaan keralla kokenu minkäänlaista paheksuntaa tms. Reseptivapaana aikana en oo kyllä je-pillereitä hakenukaan. On erittäin hienoa, ettei niitä varten enää tarvitse reseptiä.

Sukupuolitautitesteistä on myös sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Olin tossa muutama vuosi sitten sinkkuna pitkästä aikaa ja olin ehkä hieman holtiton kortsun käytön suhteen. Kävin siis kaksi kertaa vuoden sisällä testeissä ja tokalla kerralla varmuuden vuoksi, kun olin uudessa parisuhteessa ja haluttiin jättää kortsu pois. Ekalla kerralla testit meni hienosti, sain todella ystävällistä palvelua ja kaikki testit oli negatiivisia. Toisella kerralla kun soitin ja varasin aikaa, niin hoitaja piti mulle sellasen saarnan puhelimessa holtittomista irtosuhteista ja siitä ettei täällä alvariinsa voi testeissä ravata, että menin täysin sanattomaksi. Mun mielestä pitäis ennemminkin kehua meitä vastuullisia ihmisiä, jotka siellä testeissä ylipäätään käy, vaikka sitten käytäiskin "liian usein".

Kissis (Ei varmistettu) http://www.kissaamma.blogspot.fi

Ihmiset käyttävät kyllä ihan liikaa aikaa kaikenlaiseen häpeämiseen. Kyllä olen hakenut jälkiehkäisy tai KATUMUS -pillerin, yhden kerran, viime kesänä. Ei hävettänyt. Oli varmasti apteekkaripoika muillekin niitä myynyt. Tosin ikä on jo 29 vuotta, joten en jaksa enää hävetä tämmöisiä juttuja lainkaan.

Ja kyllä, oli tosi vauhdikasta menoa ja siksi hajosi riks räks. Oli kyllä sen arvoistakin.

Myöskin farmaseutti (Ei varmistettu)

On kyllä ollut mielenkiintoista lukea näitä kommentteja ihmisten käynneistä apteekeissa ja harmi että monella on jäänyt paha maku suuhun. Hmm apteekeissa käy kyllä asiakkaana NIIN monennäköistä porukkaa, että tuskinpa monikaan alan ammattilainen tarkoituksella jaksaa pitää moraalisaarnaa jälkiehkäisyvalmisteen hakijalle ;) Itse pyrin tekemään tilanteesta mahdollisimman neutraalin ja minulle riittää varmuus että asiakas osaa käyttää lääkettä oikein ja sen käytölle ei ole mitään lääketieteellistä estettä. Ainoat kerrat kun olen virallisten ohjeiden mukaisesti antanut myös pienimuotoista ehkäisyneuvontaa on kun asiakas on itse kertonut käyttäneensä jälkiehkäisyä monta kertaa saman kierron aikana eli jopa neljästi! Tällöin lääkkeen käyttö ei ole tarkoituksenmukaista ja minusta on ihan asiallista kehottaa asiakasta ainakin harkitsemaan säännöllistä ehkäisyä.

Pienimuotoinen häpeä tuossa tilanteessa on ihan inhimillistä, mutta todellakin ihan turhaa :)

Jemina
No Sex and the City

Zinzu, itse olen tosiaan sitä sukupolvea, joka on selvinnyt jälkiehkäisystä apteekkireissulla. Ja hirveän hyvä niin! Olen tästä todellakin kiitollinen, ja oikeastaan onkin lähinnä vain hämmentävää, miksi jälkiehkäisy muuttui reseptivapaaksi niin myöhään.

Ja mainittakoon muuten vielä, että olen kanssasi ihan samaa mieltä siitä, että sukupuolitautitesteihin pitäisi rohkaista! Ihmeellistä asennemaailmaa luodaan tuollaisella käytöksellä. Ja sitten vielä kummastellaan, kun taudit leviävät ja nuoret eivät käy testeissä... Onko ihmekään, jos siellä saa vain paskaa niskaan. Huoh. Terveydenhuoltohenkilökunnalla on vielä paljon opittavaa.

Kissis, ihan totta kyllä, hävetä ja noloilla pitäisi huomattavasti vähemmän, meidän kaikkien.

Myöskin farmaseutti, kiva kun osallistut keskusteluun sinäkin! Ja joo, neuvontaa ehdottomasti kaivataan tilanteessa jossa joku on käyttänyt jälkiehkäisyä tuolla lailla - sehän ei todellakaan ole vastuullista, terveellistä eikä tosiaan millään tavalla tarkoituksenmukaista. Mietin tosin silti, että jäävätköhän tuollaisessa tilanteessa annetut neuvot mieleen? Alan taipua yhä enemmän sille kannalle, että jonkinlaiset infolehtiset ehkäisystä voisivat olla hyviä mukaanannettavaksi. Kirjallisessa muodossa tekstiin voi tutustua kun siltä tuntuu, itsenäisesti ja ilman paineita.

VierailijaLaura (Ei varmistettu)

Kävin kerran pillerin unohduttua hakemassa jälkiehkäisypillerin. Menin ihan reippaasti tiskille ja esitin asiani, tiskin takana minua palveli nuorehko miesfarmaseutti. Hän oli todella asiallinen ja heitti jopa pikku vitsiä tilanteessa. Jäi siis hyvä maku suuhun. No, seuraavana päivänä yliopistolla olin ruokalassa ja tämä sama farmaseutti istui sattumalta viereisessä pöydässä. Katsoi silmiin ja hymyili. J Ä Ä T Ä V Ä Ä. Eli kyllä, pientä noloutta oli ilmassa, vaikka kuinka ostotilanne oli rento ja asiallinen.

Jemina
No Sex and the City

VierailijaLaura, heh, voin tosiaan uskoa, että jälkiehkäisypillerin myyneeseen farmaseuttiin törmääminen ei välttämättä ole kauhean rentoa ja hupaisaa. :D Samaa settiä lienisi varmaan myös omaan gynegologiin törmääminen jossakin random-yhteydessä. Ei kiitos!

ayi (Ei varmistettu)

Itse oon ottanut jälkkärin monta kertaa, lähemmäs kymmenen kertaa varmaan. Olen kyllä vähän päälle kolmekymppinen, että onhan tässä jo ehtinyt kaikenlaista... Lähes kaikki kerrat ovat johtuneet kondomin hajoamisesta. Edellisen poikaystävän kanssa niin kävi tosi usein, vaikka kuinka huolellisesti kumi laitettiin, ja vaikka olin kuinka märkänä. Ehkä poikaystävälläni oli vain niin iso ;) , että kumi oli liian tiukka. Joo, kyllä sen hajoamisen huomaa, yleensä viimeistään pois otettaessa. Usein se oli aika riekaleena. Apteekissa olen saanut hyvää palvelua muistaakseni aina. Ehkä mm siksi että en ole näyttänyt häpeilevältä, vaan olen asiallisesti marssinut tiskille ja esittänyt asiani suoraan: Tarvisin jälkiehkäisypillerin. Joka kerta olen mielessäni iloinnut, että minulla on sentään ollut hauska ja villi yö ;) Toisin kuin ehkä mahdollisesti muilla asiakkailla jotka sattuvat kuulemaan ja moralisoimaan. Kerran jouduin myös vierailemaan jälkkäriasioissa kreikkalaisessa apteekissa, kun satunnainen pano oli kai poistanut kortsun keskenkaiken... Kreikastakin sai jälkkäreitä, hintatasoa en kyllä muista. Siellä apteekin täti korosti että pillerit ovat "for accidents".

mariah (Ei varmistettu)

Mä muistelen että hain ekan jälkkärin kun olin 16v.. Voitte uskoa miten hermostunut sitä oli, oltiin siis ekaa kertaa harrastettu ilman kondomia seksiä, kun olin syönyt jo muutaman kk pillereitä.. Tuntuu hurjalta tuo ikä, mutta samainen mies on nyt 10v myöhemmin aviomieheni.. Apteekki tilanteesta en muista paljoakaan, sen vain että olin järjettömän hermostunut. En koe että minulle olisi silloin saarnattu, kerrottiin vain lääkkeestä ja kyseli ne kysymykset.

Toisella kerralla sain saarnan, jännittynyt olin silloinkin, joten farmaseutin puhetapakin saattoi saada asian kuullostamaan paheksuvalta.

Kolmas ja neljäs kerta oli kk erolla toisiinsa tässä vastikään, kondomin pettäessä, ja isännän intoutuessa tulemalla sisään asti (mekin harrastamme keskeytystä yleensä, mutta se ei ole läheskään niin hauskaa kuin perille asti parkkeeraus.. :P) sain lähiapteekistani niin hyvää palvelua, tosin koin itsenikin jo aikuiseksi ja niin myös ilmeisesti farmaseuttikin. Hän puhui ymmärtäiväiseen sävyyn ja kysyi pakolliset kysymykset sekä kertoi lääkkeen tiedot. Pitkästä aikaa kun kävin sen hakemassa niin kiersin hyllyt ja sitten tuumasin, että apua, sitä pitikin kysyä, no rohkaisin itseni, että mitäs noloa siinä on, ja kysyin kassalta josta vanhempi rouva katsoi nenänvartta pitkin vastatessaan, mutta se ei minua haitannut. Hihittelin kyllä ovesta päästyäni lääke pussissa mukana, että siinä rouva taus miettiä että mitäs on tullut harrastettua (ja sekös kismittää.. :D)

Ainut missä punastelin, oli kun farmaseutti kysyi kulunutta aikaa ja minä aloin sanomaan että no puolilta öin me touhuttiin...öö,niin joo, alle vuorokausi.. Hihi..

Kommentoi