Erityiset Ystävät, tai: Kaveripanojen käyttöohje

No Sex and the City

Friends with benefits -ilmiö, siis ns. kaveripanosuhe tai Erityinen Ystävyys, on herättänyt keskustelua viime aikoina. Koska olen itse tällaisten suhteiden suuri fani, ja kun sitä kerran pyydettiin, päätin kirjoittaa kaveripanoille selkeät käyttöohjeet.

Siispä ta-dah! Jeminan 5+1 manuaali kaveripanojen maailmaan

Koska tällä manuaalilla tulee olemaan mittaa, tiivistettäköön homma laiskoille lukijoille kolmeen kovaan koohon:

Kortsut. Käytä. Aina.

Kommunikaatio. Harrasta. Aina.

Kivaa. Pidä. Aina.

Näistä kaksi ensimmäistä tuskin ovat mitenkään yllättäviä valintoja - minä vannon avoimen kommunikaation nimeen yhtä uskonnollisesti kuin kondomienkin, ja olen sitä mieltä että sekä kommunikaatio että kortsut parantavat itse kunkin elämänlaatua huomattavasti. Ja kolmas koo taas on listalla ihan vain siitä yksinkertaisesta syystä, että eihän hommassa ole mitään järkeä, jos se ei ole kivaa! Stressata ehtii myöhemminkin, joten älä pilaa juttua sillä.

 

Ja sitten siihen pidempään versioon:

 

1. Erityisen Ystävän löytäminen

Kaveripanoissa ikävää on se, ettei niitä oikein voi hakemalla hakea. Baarista voi pyrkiä pokaamaan tuntemattoman mukaansa, mutta kaveria on hankalampi napata hihasta ja kiskoa vähän kiksaisemaan. Sopivan tilaisuuden kohdalle osuminen voi siis olla vähän tuuripeliä. Monien hyvien ystävien välillä on kuitenkin jonkinverran vetoa ja flirttiä luontevista ja läheisistä väleistä johtuen. Muista silti, ettei ketä tahansa frendiä kannata kiskoa punkkaan vain tämän takia. Pelkkä molemminpuolinen vetovoima ei vielä takaa hyvää kaveripanosuhdetta.

Ei näin: Epäsopivin mahdollinen Erityinen Ystävä on se tyyppi, jota olet aina salaa halunnut, johon olet ollut epätoivoisen ihastunut, tai jonka kanssa tahtoisit palavasti parisuhteeseen. Muista, että panosuhde ei korvaa parisuhdetta, eikä myöskään ole oikotie sellaiseen. Ja ei, se tyyppi tuskin yhtäkkiä rakastuu sinuun vain koska harrastitte seksiä. Anna siis olla.

Näin: Sopiva kohde on hyvä kaveri, jota pidät viehättävänä mutta jonka tunnet niin hyvin, ettet koskaan tahtoisikaan suhteeseen tämän kanssa. Tiedäthän sentään kaikki tämän raivostuttavat tavat, etkä voisi koskaan rakastua niihin! Kaverin pitäisi olla myös kommunikaatiokykyinen, jotta voitte puhua asioista avoimesti. Ystävyyden pilaamistakaan ei tarvitse pelätä, kun asiat puidaan halki ja pelisäännöt sovitaan jo alkumetreillä.

 

2. Erityisen Ystävän kanssa kommunikointi

Jutun tilasta kannattaa puhua heti alussa. Kyllä, se on vaivaannuttavaa ja vaikeaa ja mieli tekisi nielaista kielensä. Kannattaa kuitenkin pakottaa keskustelu alulle, sillä sen jälkeen kaikilla on varmasti selvemmät sävelet ja parempi mieli. Tässä vaiheessa ehtii myös vielä karkuun sydän yhtenä kappaleena, jos käy ilmi että haettekin hommasta ihan eri asioita.

Ei näin: Kökötä tuppisuuna kaveruudesta panokaveruuteen, homman läpi ja sen mahdolliseen loppuun saakka asioiden kulkuun koskaan vaikuttamatta, ja ole sitten ihan huonona kun et saanut sitä mitä halusit.

Näin: Keskustele ainakin siitä, onko kyseessä silkka seksi vai oletteko sittenkin matkalla suhteeseen. Lähtökohtienne olisi hyvä olla samansuuntaisia. Mites ehkäisy? Kannattaiskohan käydä testeissä? Sopiiko teidän harrastaa seksiä myös muiden kanssa? Pitääkö siitä kertoa toiselle? Mistä pitää kertoa - vai pitääkö mistään? Entä miten toimitaan, jos/kun jompikumpi rakastuu johonkuhun toiseen?

 

3. Erityisen Ystävän toiminnot

Monet miettivät, pitäisikö ystävän kanssa sekstatessa rajata kaikenlaiset tätä koskevat aktiviteetit vain sinne makuukammarin puolelle. Saako Erityisen Ystävän kanssa myös vain hengailla? Tai pitääkö Erityisen Ystävän kanssa myös hengailla?

Ei näin: Teillä oli tapana hengailla ja käydä yhdessä viikottain kahvilla, mutta yhtäkkiä lopetatte nuo tapaamiset kokonaan. Tai sitten jatkatte niistä aina suoraan sänkyyn. Muista, että kyseessä on yhä myös kaveri, ei pelkkä pano.

Näin: Jatkakaa myös ystävyyssuhteen vaalimista, seksielämästä erillään. Tutuista kaverirutiineista on hyvä pitää kiinni. Tästä huolimatta myös telkkarin katselu sylikkäin ja muut kotoisat toimet ovat ihan ookoo, eivätkä tarkoita että olette lipsumassa parisuhteeseen. Jos kuitenkin alkaa pelottaa, on hyvä tehdä kuten aina ongelmatilanteissa - siis avata suu ja puhua asiasta.

 

4. Tunteet, sekä Erityisen Ystävän että omat

Vanha näkemys naisista olentoina, jotka aina rakastuvat rakastelukumppaniinsa, on täysi myytti. Siitä huolimatta Erityiseen Ystävään ihastuminen on luonnollista. Niin tuppaa usein tapahtumaan, kun jonkun kanssa on oikein kiva ja hyvä olla, ja sitten peliin lisätään vielä se seksikin. Perhoset mahanpohjassa eivät kuitenkaan ole syy paniikkiin. Tunteita tulisikin käsitellä kuten lintuja tai pieniä vauvoja: huolellisesti ja hätääntymättä.

Ei näin: Jomman kumman ensimmäiset ihastusfiilikset johtavat joko a) friikahtamiseen ja karkuun juoksemiseen, joka siinä samalla pilaa ystävyyssuhteenkin, tai b) valtavaan tunneryöpytykseen ja ikuisen rakkauden vannomiseen, joka siinä samalla pilaa ystävyyssuhteenkin. Pliis, älä terminoi koko hommaa vain siksi, että vähän retkahdit ja sitä säikähdit.

Näin: On hyvä seisahtua hetkeksi analysoimaan tunteitaan. Onko kyseessä seksistä ja läheisyydestä johtuva ihastuksen hippunen, joka saattaa nyt lisätä vähän kutkutusta elämään ja on kivaa, mutta menee luultavasti ohi omia aikojaan, sydämiä särkemättä? Hyvä. Jatkakaa samaan malliin. Vai tuntuuko siltä, että kyseessä on jotain enemmän? Stop right there. Puhukaa asiasta kunnes taas tiedätte molemmat, että missä tässä oikein mennään.

 

5. Erityisestä Ystävästä erkaantuminen

Kyllä, se kirpaisee. Kaikenlaisen intensiivisen kanssakäymisen loppuminen tekee aina vähän pahaa, oli kyseessä sitten kaveruus, panosuhde tai parisuhde. Muista kuitenkin, ettei Erityinen Ystävä ole sinulle velkaa mitään sellaista, mitä et vaatisi muiltakaan ystäviltäsi. Pysähdy hetkeksi ja aseta asiat mittasuhteisiinsa. Näitä juttuja ei ole luotu ikuiksi. Niitä tulee uusia. Ja hei, ainakin teillä oli kortsut, kommunikaatio ja kivaa.

Ei näin: Älä järjestä tarpeetonta draamaa. Jos koet draaman välttämättömäksi, käy sitä läpi kotona keskenäsi tai sitten muiden kavereiden kanssa. Kaveripano ei ole velvoitettu kuuntelemaan vellomistasi. Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että elämäsi rakkaus siinä meinaa mennä menojaan, niin sano se ihmeessä. Mutta jos vastaus on kohtelias "kiitos ei", niin hyväksy se ja anna tyypin mennä. Itke myöhemmin ja muualla, ja anna sen mennä.

Näin: Salli itsellesi pieni haikeus siitä, että Erityinen Ystävyytenne on päättynyt. Ole onnellinen siitä mitä oli, ja muistuta itseäsi siitä ettei jutun määräaikaisuus vähennä sen arvoa millään tavalla. Arvosta uutta syvyyttä, joka ystävyytenne vähitellen yhdessä kokemanne vuoksi syntyy.

 

+1 Uuden Erityisen Ystävän löytäminen

Palaa kohtaan 1. Onnea matkaan.

 

Psst! Taidan alitajuisesti tahtoa jonkinlaiseksi Sofian sohvaksi tai auttavaksi isosiskoksi - kyseessä ei nimittäin ole ensimmäinen kertani käyttöohjeita rustailemassa. Mikäli kaipaat lisälukemista, tsekkaa helppo kolmen kohdan opas yhdenyönjuttuihin sekä ohjeet siihen mitä tehdä kun miehet masentavat eikä edes viini auta.

Kommentit

Kiitos!! :) kohdat ei näin, osu ja upposi, nyt ymmärrän miksi ei se ei toiminut, ja minusta kyllä kuoriutui varsinainen draamaqueenkin, siis minusta?!

Kiitos siis näistä vinkeistä, sillä jos vielä ajaudun tällaiseen tilanteeseen, osaan suhtautua oikein, tuskin kyllä ajaudun sillä edellinen satutti niin paljon!

pst. Jemina olisit loistava sofian sohva.

 

Ville VN (Ei varmistettu)

Jep, hyvin kirjoitettu, jäsennetty ja kuvitettu kyllä. Ei oo tullut tällaisia tilanteita vastaan, mut hyvä tietää kaiken varalta... ;D

Jemina
No Sex and the City

Marppa, hienoa jos tuntuu että ohjeista on jotain hyötyä, vaikkapa vain jälkikäteenkin! Onnea myös sisäisen drama queenin hallitsemiseen. Meistä kaikilla taitaa olla sellainen, ja sen kuriin saaminen vaatii aina hieman treenaamista ja rutkasti kylmäpäisyyttä.

Ja minusta olisi kerrassaan ihanaa olla jonkinlainen Sofian sohva! Pitäisiköhän ryhtyä vaatimaan lukijoilta kysymyksiä, ja tehdä sitten jonkinlainen viikottainen "Jemina vastaa" -postaus...

Ville, veikkaan, että meistä harva hakemalla hakeutuu tällaiseen tilanteeseen ensimmäisellä kerralla. Koskaan ei siis tiedä, mitä vielä tulee eteen. Mutta hyvä siis, että olet nyt  kaukaa viisas ja jo valmistautunut. :)

Ihan loistava teksti! Totta joka sana

Kaneli (Ei varmistettu)

Joo - hyvin kiteytetty. Taas todiste siitä, että tässä ollan menossa päin seinää ja kovaa ja kohta sattuu. Kiva.

Jemina
No Sex and the City

-Aino-, kiitos! Tätähän voisi melkein ajatella jonkinlaisena modernina kansanperinteenä nykynaisille - enää ei tarvitse välttämättä tietää miten pyydystää aviomies tai parsia reikäinen sukka, mutta esimerkiksi kaveripanojen kanssa toimimisen salat on hyvä osata. Niinpä kollektiivinen viisaus kiertoon ja eteenpäin, leidit! Opettakaa tyttärellenne miten valita Erityinen Ystävä!

Kaneli, kuulen ikävän usein siitä miten tällaiset asiat ovat menneet päin seinää... Mutta ehkäpä vielä ehtii hypätä kyydistä? Ei sekään välttämättä hyvää tee, mutta eipähän tarvitse jäädä loppuun asti katsomaan mitä tapahtuu kun sitä muuttuu oman elämänsä emotionaaliseksi crash test dummyksi.

mies (Ei varmistettu)

Jos naisia saisi lyödä, niin hakkaisin mielelläni kirjoittajalta nenän aivoihin. Ihanaa luettavaa näin heti aamusta tämä teksti.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei kerkee - liian kova vauhti jo :D Ei pysty eikä halua. Tämä päättyy joko hyvin tai sitten hyvin huonosti. Ai miksi emme keskustele asiasta? Koska sana "seurustelu" on keskustelussa ehkä se ainut bannilistalla oleva ja siihen on hyvät syynsä. Aika näyttää...

Jemina
No Sex and the City

mies, mikäköhän kumma tekstissä nyt niin suututti? Minusta esimerkiksi eniten mainostetut kortsut ja kommunikaatio kun ovat oikein hyviä ja kivoja asioita. Ja ps. mies hei, ketään ei oikeasti saa lyödä, ei myöskään toisia miehiä.

Vierailija, onneksi asiasta voi puhua monella muullakin tasolla. Kaikki kun ei aina ole niin mustavalkoista, että seurustellaan tai sit vaan pannaan. Ja kyllä tunteista kannattaa keskustella, yrittää ainakin, vaikka se niin pirun vaikeaa joskus onkin. Joka tapauksessa onnea matkaan, ja toivottavasti kaikki päättyy enemmän tai vähemmän hyvin!

Tiiba (Ei varmistettu)

Niin totta. Tulipa tällaista suhdetta kokeiltua lapsuudesta asti tuntemani ystävän kanssa. Homma kuitenkin kaatui siihen, että mies alkoi vannomaan ikuista rakkauttaan ja olisi halunut suhteeltamme paljon enemmän tai suhteemme muuttuvan parisuhteeksi. Halusin homman loppuvan, koska en tuntenut häntä kohtaan samoin. Mies kuitenkin toivoi, että jatkaisimme edes petipuuhia vaikka minä en parisuhteeseen suostu, mutta minun mielestä se olisi väärin eikä suhde voisi enää olla samanlainen. Vaikka homma päättyi, tuli miehestä melkoinen riesa, sillä hän ei olisi sallinut minun olevan muiden miesten kanssa. Hän suorastaan häiriköi minua ja joskus vihoissaan sanoi, että aikoo kostaa minulle, koska hänen mielestään olin loukannut häntä syvästi laittaessani meidän panosuhteen poikki. Harmittaa vähän, koska menetin hyvän ja pitkäaikaisen ystäväni.

Kaneli (Ei varmistettu)

Minä se olin, joka aiemmin vastasin vierailija nimellä vahingossa.
Eipä tietenkään. Ei se olekaan niin, että vaan seurustellaan tai pannaan. Tässä FWB suhteessa tehdään paljon muutakin mm. suunnitellaan yhteistä matkaa, ollaan yhdessä lasten kanssa (jep, sekin vielä...) ja kaiken kaikkiaan vietetään aikaa yhdessä. Mutta monesta syystä tämän suhteen määrittely on se ainut vaikea asia puhuttavaksi.
Olen yrittänyt pitää omat tunteet kurissa, mutta kun ei se siitä järkeilemällä muuksi muutu. Sydän vie ja aivot vikisee, tai jotain. Aika näyttää... Kivat teille jotka FWB-suhteeseen oikeasti pystytte ;)

Neitiäx (Ei varmistettu)

Huh mikä hieno teksti! Itse juuri aloittelemassa (toivon mukaan) FWB-juttua ja ah tämä tuli niin tarpeeseen! :D Nyt oon hyvin varustautunut kaikkeen mahdolliseen mielipahaan yms ;) Kiitos sinulle!

Jemina
No Sex and the City

Neitiäx, hienoa että käyttöohjeista on hyötyä! Ja sinähän toimit oikein esimerkillisesti: luet käyttöohjeet ennen käyttöä. Niin minä itse kuin ilmeisen moni muukin on viisastunut vasta vahingosta...

Kaikkea hyvää matkaan - toivottavasti siihen sisältyy mahdollisimman vähän mielipahaa ja mahdollisimman paljon hyvää seksiä!

Seregi
Sekaisin Seregistä

Mullakin on ollut näitä Friends wirh benefits-tyyppejä ja ongelmana on ollut tosiaan, että mies on luullut suhteesta enemmän. Ja olen mielestäni selittänyt asian hyvin. Puh...ehkä miehillä ei mene asia perille, tai sitten he luulevat ettei se oikeasti ole niin. 

Jemina
No Sex and the City

Seregi, veikkaan että suurin osa tällaisista virityksistä kosahtaa siihen, että jompikumpi osapuoli tahtoo enemmän. Omien kokemuksieni perusteella kyseessä ei kuitenkaan ole mitenkään miehinen piirre, vaan enemmän jonkinlainen yleisinhimillinen aina joku eksyy -ilmiö. Ehkä asiat pitäisi vääntää siis rautalangasta. Toisaalta saattaa olla, ettei sekään auttaisi, sillä me ihmiset olemme usein hyviä huijaamaan itseämme...

Tämän kun olisin lukenut ja sisäistänyt reilu vuosi sitten. Tai edes hoksannut pysähtyä ajattelemaan asiaa.. Väittäisin että minulla oli nimenomaan kivaa, mutta kommunikaatio ja kortsut puuttuivat. (Ja koska kommunikaatio katkeili, ei sitten ollut kivaa edes kokoajan.)

Loistava kirjoitus kokonaisuudessaan.

Jemina
No Sex and the City

Harmillista, jos teksti osui kohdalle vähän jälkijunassa... Mutta toisaalta: parempi myöhään kuin ei milloinkaan? Tämä on kyllä sydäntäni lähellä oleva asia, ja lisäksi sellainen josta soisi olevan enemmän tietoa saatavilla. Ehkäpä minun pitäisikin postata linkki tähän juttuun aina säännöllisin väliajoin uudestaan, niin että uudetkin lukijat sen aina helposti löytäisivät!

Itselläni alkoi pari kuukautta sitten kaveripano. Etsin juuri blogia, jossa puhuttaisiin tällaisesta aiheesta ja tsädääm tässähän tämä! Olen ajatellut oman blogin aloittamista, menee pää niin sekaisin tästä kaikesta. Ja pelottaa että tämä juttu on menossa jo liian monimutkaiseksi..

Vierailija (Ei varmistettu)

tämä hyvä, jotenkin se noin menee. sen verran lisäisin että jos sylikkäin tai vierekkäinkin katsotaan sitä telkkaria säännöllisesti niin suhde on samaan aikaan muodostumassa. homma onnistuu kun tietää että expire date lähestyy jo alusta asti ja osaa havainnoida "parisuhteen muodostaminen". ja sitten tosiaan kun onnistuu puhumaan tästä ja toinen tekee saman niin tadaa

Kommentoi