Linkkilista maanantaille, tai: Lutkan puolustus ja eri uskontojen siveys

No Sex and the City

Maanantaina ei ajatus oikein kulje, ja onko tuo ihmekään. Niinpä en kirjoita tänään itse juuri mitään ja jaan sen sijaan kanssanne minua viisaampien sanoja. Kyseessä siis jälleen kerran nettiselaimeni välilehdille pyörimään jääneitä, kiinnostavia tekstejä.

- In Defense of the Slut (Em & Lo)

Hieno kirjoitus siitä, miksi lutkittelua harrastetaan, miksi se on huono juttu, mitä asialle voisi tehdä – ja miksi meidän pitäisi kirjoittajan mielestä syleillä tätä termiä.

- Kiki Kannibal: The Girl Who Played With Fire (The Rolling Stone)

Surulliseksi saava tarina Kiki Kannibal-nimellä nettijulkkikseksi nousseesta teinitytöstä - ja siitä miten ympäröivä maailma tähän reagoi. "It started online and quickly grew into the most intimate of betrayals. The rise, fall and stubborn survival of Kiki Kannival, a teenage Internet celebrity who discovered that the real world can be a very scary place."

- "Think Like a Man" and other Silly "Pinned" Things (Rosie Says)

Terävän blogin teksti siitä, miksi “Look like a girl, act like a lady, think like a man, work like a boss” -tyyppiset hokemat ovat typeriä ja vahingollisia.

- Which Religions Are The Most Chaste? (The Dish)

Tutkimustulokset kertovat, kuinka suurella todennäköisyydellä minkäkin uskontokunnan kannattaja harrastaa esiaviollista seksiä. Jännää!

- Will Your Partner Leak Your Secrets? (Buzzfeed)

Hieno ja aika pelottavakin infografiikka, joka kertoo siitä mitä ihmiset jakavat kumppaneidensa kanssa... Ja kuinka moni näistä kumppaneista eron tultua jakaa salasanasi, pankkitunnuksesi ja alastonkuvasi aiken kansan kanssa.

 

Oletko törmännyt mielenkiintoiseen linkkiin viime aikoina? Jaa se kommenttiboksissa!

 

Psst! Lue edellinen linkkilistaus (aiheina muun muassa orgasmimeditaatiota ja asukupuolisuus) täällä!

Kommentit

polar coding

Okei, luin tuon ekan, ja siinä on niiiiin paljon pielessä. Tai okei, onhan siinä hyviäkin pointteja ja yritystä voimauttaa naisia, mutta  nyt esimerkiksi:

"I always interject by pointing out that being a slut is not a bad thing — at least, not in the way I define it, i.e. enthusiastically enjoying your sexuality in ways that are always physically and emotionally safe."

Siis miksi ihmeessä me tarvitaan joku eri sana seksuaalisuudestaan nauttivalle naiselle? Miksi tehdä erottelu naisten ja lutka-naisten välille? (Eikö tämä ollut se alkuperäinen ongelma..)

Ja miten loukkaamaan, halventamaan ja alentamaan käytetty sana voidaan kääntää tällaiseen merkitykseen?

 

Sanoisin samoin kuin täällä, ja siis jaan mielenkiintoisen linkin:

http://feministcurrent.com/6845/its-not-slut-shaming-its-woman-hating/

Vierailija (Ei varmistettu)
Jemina
No Sex and the City

polar code, en ole itsekään ihan samaa mieltä kaikista kirjoituksen pointeista, mutta ajatus on silti mielestäni kiinnostava. Siis nimenomaan tuo loukkaamaan käytetyn termin haltuunotto. Sitähän on tapahtunut esimerkiksi sanojen 'fag' ja 'nigga' kohdalla myös - niistäkin on tehty tiettyyn piiriin kuuluvien toisistaan käyttämät, melkein hellittelevät termit. Ja samaan tähdännee myös esimerkiksi SlutWalk-tapahtumien eli Lutkamarssien nimi. En ole varma, olenko valmis itse vielä ihastumaan lutka-sanaan ja lisäämään sitä päivittäiseen käyttöön, mutta en myöskään koe voivani sanoa moisen olevan väärin. Jos joku kokee sen voimauttavaksi, niin antaa mennä vain.

Vierailija, olipa hienoja videoita, huh! Ihan oman postauksensa arvoisia, nämähän pitää jakaa kaikkien nähtäville. Juuri näin kiinnostavia linkkejä toivoinkin teidän kautta löytäväni. Kiitos vinkistä!

polar coding

Niin, ehkä joku sen hyvässä hengessä lutkittelun kokee voimauttavaksi, ja tietysti voimaantuminen on hyvä juttu! Mutta ei se tee lutkittelusta feminististä, tai tee asiaa ongelmattomaksi.

Kritiikkiähän tuli Slutwalk-liikettä kohtaan esimerkiksi mustilta naisilta:

As Black women, we do not have the privilege or the space to call ourselves “slut” without validating the already historically entrenched ideology and recurring messages about what and who the Black woman is.  We don’t have the privilege to play on destructive representations burned in our collective minds, on our bodies and souls for generations.

http://www.facebook.com/notes/blackwomens-blueprint/an-open-letter-from-black-women-to-the-slutwalk/232501930131880

Mitä tulee nigga-sanan käyttöön, siitäkin ollaan montaa mieltä:

http://www.womanist-musings.com/2008/12/niggers-niggas-niggaz.html

polar coding

Vierailijan linkkaamat videot: VAU!

Jemina
No Sex and the City

polar code, kuten sanottu, en itsekään ole ihan samantien alkamassa lutkittelemaan itseäni tai kanssasisariani. Siitä huolimatta en ole valmis julistamaan, että moinen toiminta on epäfeminististä. Kuka minä olisin feministisen toiminnan rajat päättämään, saati sitten sen millä nimellä kukin itseään saa kutsua? Yleisesti sanoisinkin siis, että kyllä, (entisten) haukkumasanojen haltuunotossa on useita puolia, ja noita negatiivisiakin ehdottomasti. Kyseessä on mielestäni kuitenkin vähän liian monimutkainen asia täysin mustavalkoiseen luokitteluun.

polar coding

Joo oon samaa mieltä, ei asia ole mustavalkoinen!  Toi linkkaamasi teksti kuitenkin esitti asian ikään kuin tässä haltuunotossa ei olisi mitään ongelmallista.

Eikai tässä kenenkään tarvi alkaa feministisen toiminnan rajoja vetämään. Feminismin määrittelystä käydään jatkuvasti kamppailua, ja se on hyvä asia. Mutta koko feminismin käsite käy aika mielettömäksi, jos kuka tahansa (ryhmä tai yksilö) voi väittää minkä tahansa asian olevan feminististä, koska se häntä/heitä voimauttaa.

Eikä asiassa ole kyse vain siitä, miten jotkut itseään kutsuvat, vaan siitä, miten lutka-sana ja lutkittelu kielessä "toimii" ja mihin sen loukkaava voima perustuu..

 

 

catl (Ei varmistettu)

Mitä mieltä uudesta (Suomessa uudesta?) tittooing-ilmiöstä? Mun mielestä se on huomiotaherättävää, koska sekin jatkaa tätä ulkonäön yllättävän helposti vääristyvän tuntuista ihannetta, ja seksuaalisella värillä. Mutta nojoo, ehkä se on pientä kaiken muun hässäkän rinnalla, verrattuna vaikka implantteihin... Tuntuu vaan että jotain "parannettevaa" löytyy vaan koko ajan lisää! Millanen ihminen kykenee muka hienosäätämään jatkuvasti omaa kehoaan.

http://www.voice.fi/ilmiot/naisten-uusin-kauneustrendi-tittooing-nannien...

Oispa ollu jees, jos mieleen ois tullu jotain positiivisempaa:D Eikä sen puoleen, että voice.fi:n lätinä mitään ug-tietoa ois.

Jemina
No Sex and the City

polar code, olen ihan samaa mieltä siitä, että koko termi ylipäänsä on olemassa vain repressiivisten valtarakenteiden vuoksi. Tämän takia itsenikin olisi tosi hankalaa alkaa haltuunottaa moista sanaa, ja yrittää kääntää sitä positiiviseksi. Toisaalta voimaantuminen toimii meille kaikille niin kovin eri tavalla - toisille se tarkoittaa tällaisten sanojen poistamista kielestä täysin, ja toiselle taas sitä että sanat saavat uuden merkityksen... Niin, monimutkainen ja hankala asia, tosiaan. Itse olen kuitenkin yhä sitä mieltä, etten voisi sanoa jonkun muun olevan tällaisesta asiasta väärässä.

catl, huh mikä juttu! Itseltäni moinen ilmiö oli mennyt ihan täysin ohi - ja hyvä niin! On kyllä ihan helvetin pelottavaa, miten naiskropasta ei paranneltava tosiaan tunnu loppuvan. Aina keksitään jotakin uutta, josta kehittää kompleksi, kun se ei varmasti luonnollisena näytä tarpeeksi hyvältä. Tosi ahdistava ajatus.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.