Loving, tai: Sisäinen romantikko herää

No Sex and the City

En missään nimessä ole romantikko. En liikutu helposti, ja yleensä suorastaan yökkäilen kaikenlaiselle söpöstelylle. (Romanttisinta mitä minulle on pitkään aikaan tapahtunut oli se, kun Hyvä Mies™ antoi minulle joululahjaksi blenderin.) Mutta tänään - tänään on ollut jotenkin vähän siirappinen olo. Olen huokaillut vähän ihastuneesti ja vähän kaikelle.

Tämä artikkeli osui siis oikein sopivaan saumaan. Siispä kaikki romantikot, ainaiset sellaiset tai minun tapaani vain hetkelliset, huomio huomio:

Artikkelissa kerrotaan lyhyesti Loving -nimisen perheen tarina, sekä esitetään heistä otettuja ennen näkemättömiä, kauniita ja herkkiä valokuvia. Meidän silmäämme kenties ihan tavanomaisilta näyttävät kuvat ovat erityisiä siksi, että perin osuvalla nimellä siunatut Mildred ja Richard Loving rikkoivat tietämättään lakia mennessään naimisiin vuonna 1958. He kuulivat rikoksestaan vasta jouduttuaan pidätetyksi omassa makuuhuoneessaan.

Pidätyksen syy? Eri rotua edustavat pariskunnat eivät saaneet heidän osavaltiossaan mennä naimisiin.

Sinnikkäät Lovingit veivät asian oikeuteen, ja historiallinen Loving v. Virginia -oikeusjuttu päättyi lopulta kaikkien etniseen taustaan perustuvien avioliittorajoitusten kumoamiseen.

Lakoninen puoleni sanoo tähän liikutustaan peitellen: Joo, rakkaus voittaa ja silleen.

Mutta myönnän: kyynel kihosi silmäkulmaan, ehti melkein vierähtää poskelle.

 

Kuvat: shine.yahoo.com

Kommentit

Ville VN (Ei varmistettu)

Ai USA:ssakin oli tuollaisia rajoituksia? Olivatpa pöhköjä...

Mut joo, sielt se rakkaus puskee läpi, awe to the some :)

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Mäkään en yleensä ole siirapin ystävä, mutta pitää kertoa, että eilen tirahti pari kyyneltä romantiikan vuoksi. Syy: Downton Abbeyn kakkoskauden jakso, jossa ladyt Mary ja Edith pitävät pientä konserttia, joka saä yllättävän, hyvinhvyinhyvin romanttisen lopun. En viitsi juonipaljastaa enempää, koska kaikki halukkaat eivät ole varmaan vielä katsoneet jaksoa. Ah, parasta!

häkkilintu

En voi muuta kuin kunnioittaa Lovingin pariskuntaa ja taas kerran todeta, että Amerikkan Yhdysvalloilla on yksi järkyttävimmistä ja riistävimmistä valtiollisista historioista mitä tiedän. Ja tuolloin oli sentään jo viisikymmenluvun loppu, eikö juutalaisten joukkotuhosta oltu opittu vielä mitään? Ei siinä, etteikö Ruotsissakin yhdessä vaiheessa olisi ollut rotuhygieniaan vedoten kielletty sekaantumasta suomalaisiin. Älytöntä touhua kaikki tynni. Onneksi maailma on jo vähän parempi paikka elää ja rakastua. 

Dreams

Ah Kati, sama kohta todellakin herkisti!

Jemina
No Sex and the City

Ville VN, siellähän vasta rajoituksia olikin, oikein roppakaupalla. Sen takia Lovingeja onkin pakko kunnioittaa oikein roppakaupalla - sellaisessa asenneilmapiirissä värisokeasti rakastava oli todellinen vallankumoustaistelija.

Kati ja dream, minulla ei ole hajuakaan mistä puhutte! Tai siis toki olen Downtown Abbeysta kuullut, vaan en koskaan moiseen tippaakaan enempää perehtynyt. Nyt se alkoi kuitenkin kiinnostaa, kun tuolla tavalla herkistellen kerran suositellaan. Sopisi varmaan tämänhetkiseen mielentilaani paremmin kuin passelisti...

häkkilintu, samaa mieltä - suunnilleen kaikkien kansojen/valtioiden historiasta taitaa löytyä mädät kohtansa, mutta erityisesti Yhdysvalloissa niitä tuntuu riittävän. Vai tiedämmeköhän niistä vain enemmän kuin muiden, pienempien tai vähemmän tunnettujen maiden historioista epäkohtineen? Minä en nimittäin tiennyt tuota Ruotsi-juttuakaan, ja moinen saa toki miettimään, että mitäköhän kaikkea itse kunkin maan menneisyyteen kätkeytyy...

Ville VN (Ei varmistettu)

Joo, siis tiesin kyllä, että segregaatiota oli, mutta silti jotenkin kuvittelin, ettei avioliitolle olis ollut mitään estettä. Ja vuonna 1958? Mitä vittua...siitä on vasta noin vähän aikaa? :o Aivan käsittämätöntä...

Siis tuo 1900-luku nyt on ollut muutenkin harvinaisen karua aikaa tässä mielessä, esim. Australiassa käännytettiin ulkomaalaisia täysin mielivaltaisin perustein pois, ja Etelä-Afrikassa taas keksittiin apartheid. Sitten oli tietty nää muut älykääpiöt, kuten esim. Hitler, Mussolini et kumppanit. Oikeesti, aivan hullua, minkä mittakaavan suvaitsemattomuutta ja niin vähän aikaa sitten... :o

Kommentoi