Mainosten sukupuolistereotypiat: Aviomiesten päiväkoti

No Sex and the City

Koska olen sen sortin feministi, jonka pipo on kerrassaan tiukalla, olen usein kurkkuani myöten täynnä meitä jatkuvasti ympäröiviä sukupuolistereotypioita. Tiedättehän - kaikki miehet sitä, kaikki naiset tätä! Kaikki naiset tykkäävät kengistä ja käsilaukuista, kaikki miehet penkkiurheilusta, blaa blaa blaa! Moinen ei saa kummankaan sukupuolen edustajia kuulostamaan kauhean fiksuilta, ja tällaisiin väsyneisiin käsityksiin törmätessäni otsalohkoani alkaa kummasti kiristää. Tämä tuttu tunne iski välittömästi törmätessäni Edinburghin keskustassa pubiin, joka mainosti itseään aviomiesten päivähoitopaikkana.

Tarvitsetko aikaa itsellesi? Tarvitsetko rentoutumista? Haluatko mennä ostoksille?

Jätä aviomiehesi tänne!

Minä tarvitsin vain ja ainoastaan kaljan (ja tämän mainoksen nähtyäni ehkä myös viskin), mutta jätin menemättä kyseiseen juottolaan. Onneksi samasta korttelista löytyi noin kymmenen muutakin kuppilaa. Janoiseksi ei siis tarvinnut jäädä, vaan sain sekä kaipaamani virvokkeet että kantaa roposeni paikkaan, jonka ulkomainonta ei tuntunut halveeraavan sekä naisia että miehiä.

 

Mitä mieltä te olette tällaisesta mainonnasta - hauskaa stereotypioilla leikittelyä, vai vanha ja väsynyt läppä?

Kommentit

Naislaif
Naislaif

Feministioppilaana tuo sinun ajatuksesi ja päätöksesi on helppo allekirjoittaa. Hyvä ratkaisu!

Saara1 (Ei varmistettu)

Oikea päätös. Helsingin Forumin Apollokin mainostaa itseään miesparkkina ja usein mietin, tajuavatko rajaavansa potentialisesta asiajaskunnastaan puolet pois mukavitsikkäillä mainoksillaan.

CougarWoman
CougarWoman

Mun mielestä toi voisi olla pahempikin, ei tuo minun feministiverisuontani otsassa vielä saa tykyttämään. Hauskaa (tämäkin tietysti subjektiivista) luodessa pitääkin ehkä stereotypioida jonkin verran, sukupuoleen katsomatta.

Tässä infantilisoidaan mies ja typeerataan nainen enemmän äitihahmoksi (jonka tehtävänä on 24/7 huolehtia miehestä), joka tykkää tehdä tyypillisiä naisten juttuja. Tasapuolisesti ja tasa-arvoisesti stereotypioitu siis. If you get my point. (En ole ihan varma että osasinko nyt pukea sanoiksi, mitä tällä ajan takaa :D)

Jemina
No Sex and the City

Stereotypiat ovat tosiaan tässä tapauksessa tasa-arvoisen typeriä, eli teoriassa se voitaisiin kai laskea positiiviseksi asiaksi... Minua henk.koht. moinen kuitenkin ottaa pannuun kaksinkertaisesti. :D

ikuinenplayer2 (Ei varmistettu) https://ikuinenplayer2.wordpress.com/

Nämäkin voisi olla ihan toimivia jos puhuttaisiin aviomiehen sijaan ihan vaan vaikka puolisosta, en tosin ole ihan varma toimisiko englanniksi? Spouse day care centre?
Btw tuli käytyä Edinburgin reissulla kyseisessä pubissa :D

Mainio idea puhua vain puolisosta! Silloin toi toimis ja olis jopa hauska. Nythän toi vaan ärsyttää.

Jemina
No Sex and the City

Joo, jos pubeista pitää jonkun päivähoitopaikkoina puhua, niin sukupuoleton versio olisi kyllä ehdottomasti parempi! Itse inhoan sitä klisettä, jonka mukaan naiset rakastavat shoppailla, siinä missä miehet eivät esim. kestä moista ollenkaan ja heidät pitää jättää jonnekin parkkiin pikkulasten tapaan - ainoastaan puolisoon viitatessa näitä taipumuksia ei sukupuolitettaisi stereotyyppisesti, ja samalla päästäisiin eroon myös heteronormista.

Hyvä idea siis - ehkä voit ehdottaa sitä ensi kerralla kyseiseen pubiin piipahtaessasi? ;)

Helmi K

Mun mielestä tämmöinen huumori on aina jotenkin vähän väkinäistä ja raskasta, että hehheh onko sun puoliso vähän tylsä/tyhmä/epämiellyttävä hehheh, jätä se tänne. Ja sitten jos ja kun tähän otetaan mukaan sukupuolistereotypiat en jaksa yhtään.

Kampin ostoskeskuksessa on jonkun baarin ulkopuolella kyltti Miesparkki ja mua ärsyttää se aina ihan hulluna. Siis mikä vitun miesparkki? Anteeks, mut jos se mies tarvii jonkun parkin niin miksei pysy kotona? Miksi on lähtenyt alunperin mukaan? Ja oikeastaan, miksi kukaan lähtee mukaan tai on edes parisuhteessa jos se toinen tarvii jonkun parkin missä olla jotenkin oma itsensä tai vielä pahempaa, jotenkin hoidettava.

Vähän kiihdyn :D

Että vastaus kysymykseen niin mun mielestä on todella väsynyttä ja typerää mainontaa.

Jemina
No Sex and the City

Tällaisten stereotypioiden luoma kuva parisuhteesta on tosiaan paitsi kummallinen, myös aika kauhistuttava: että on siis yksi shoppailuhullu, äitimäinen tyyppi, ja sitten yksi kaljaa ja jalista viihdykkeekseen kaipaava jörrikkä? Ja että nää kaks ois sit kimpassa ja niinku muka onnellisia?

Tekee pahaa jo pelkkä ajatuskin, että jonkun maailmassa olisi tosiaan tällaista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo mielestäni stereotyyppiset vitsit ovat jotenkin no...väsyneitä ! Sama käy ärsyttämään esimerkiksi maihin liitettävillä stereotypioilla. Esimerkiksi se, että suomalaisia
jatkuvasti ihan suomalaisten omasta toimesta yleistetään umpimieliseksi naama väärinpäin kulkevaksi kansaksi peittää sen kirjon eri persoonallisuuksia ja kaikkea iloista, nauravaista ja hyvää mitä suomalaisissa kyllä myös on.

Uskon että stereotypiat myös muokkaavat ihmisiä olemaan niiden mukaisia. Eli juuri ylläpitävät näitä jäykkiä mielikuvia joita miehiin, naisiin tai eri kansallisuuksiin liitetään. kun tärkeää olisi kohdata ihminen ihmisenä ilman stereotypioita.

Ylipäätään, stereotypioissa on jotain totta, joskus ne toimivat huumorina, mutta pääasiassa ne ovat mielestäni jo niin väsynyttä läppää ...

Jemina
No Sex and the City

Uskon että stereotypiat myös muokkaavat ihmisiä olemaan niiden mukaisia.

Tämä onkin hyvä pointti - käyttämämme kieli kun paitsi kuvastaa todellisuutta, myös luo sitä! Ihan varmasti tällä tavalla luodaan käsityksiä ja peräti odotuksia koskien sitä, millaisia ns. oikeat miehet ja oikeat naiset ovat. Eikä meikä ainakaan millään usko, että tällainen Mars ja Venus -läppä loisi millään tavalla onnellisia ihmisiä. (Saati sitten onnellisia heterosuhteita, jos kerran kumppani on niin kerrassaan eri planeetalta, ettei tätä voi ehkä koskaan ymmärtää, ja vapaa-aikaakin pitää viettää erikseen erinäisissä mies- tai naisparkeissa). Siksikin tällaiset väsyneet vitsit vituttavat niin lujaa, eikä niitä millään jaksaisi aina kuitata vain huonona huumorina. Sanojen vaikutus kun voi olla piilevä, mutta siitä huolimatta hyvin huomattava.

Metsästä törähtää

Suuri osa huumorista perustuu kulttuurisiin kuviin. Jos kulttuuriset kuvat kielletään, menetetään samalla elämänmakuista hilpeyttä. Minuunkin uppoavat esimerkiksi Ilari Johanssonin yleistykset. Tiedän ettei niillä voi selittää yksilöitä, mutta juttujen hauskuus syntyy siitä, että ihmisillä keskimäärin on tietynlaiset käsitykset eri puolilla Suomea asuvista ihmisistä. Kun näitä käsityksiä kärjistetään esiin, se on ihmisistä hauskaa. 

Jotkut pitävät yleistyksiä tosina, mutta suurin osa ymmärtää, että onpa ihminen savolainen tai pohjalainen, niin hän edustaa ensisijaisesti itseään eikä heimoonsa liitettyä kulttuurista kuvaa. 

Kuvan juottolan kyltissä miehet esitetään viinaan menevinä reppanoina, holhottavina pikkupoikina, jotka voidaan sijoittaa päivähoitoon lasin ääreen, koska he eivät itse pysty järkevämpää tekemistä itselleen järjestämään tai selviämään yksin. Jotakuta juttu naurattaa, toista ei, mutta harmitonhan tuo kyltti on.

Kulttuurinen kuva feministeistä aggressiivisina, ahdistuneina ja ongelmakeskeisinä nalkuttajina ei ole sellaisenaan totta, mutta kun feministit esitetään tuollaisina, heille nauretaan, koska käsityksessä on totta toinen puoli. Siitä kertoo tämäkin blogipostaus. 

Vierailija (Ei varmistettu) http://islakahdenkesken.blogspot.fi/

Hyviä kirjoituksia!

-Isla

http://islakahdenkesken.blogspot.fi/

Jemina
No Sex and the City

Kiitos!

Kommentoi