Miksi naisen pitäisi hävetä hänestä salaa kuvattua seksivideota?

No Sex and the City

Trigger warning: Axl Smith, raiskaus

 

Tapaus Axl Smith on ollut todella häiritsevä keissi, joka vain pahenee mitä enemmän tietoa siitä saadaan. Kaksi päivää sitten ehdolliseen tuomioon päättyneen oikeudenkäynnin myötä julkisuuteen tulivat myös Smithin ystävilleen lähettämät Whatsapp-viestit, joista viimeistään tyypin todellinen luonne käy ilmi. Bluestocking-blogissa käsiteltiinkin jo viestien muka läpällä viljeltävän seksismin problematiikkaa, mutta omaan korvaani viesteistä särähti kaikkein pahiten se, jossa Smith kommentoi keissiä syyteharkinnan ollessa vielä käynnissä. MTV:n mukaan Smith suunnitteli laulaja Kasmirille lähettämissään viesteissä, että jos juttu etenisi syyttäjälle asti, hän pyrkisi saamaan oikeudenkäynnistä julkisen vain ja ainoastaan uhrejaan nöyryyttääkseen. “[J]outuu akat ite tulee myös paikalle ja kaikki matsku tulee näytille”, Smith kirjoitti, ilmaisten hyvin selvästi sen, että kyseessä olisi rangaistus asian viemisestä oikeuteen. “[L]ets bring these bitches out."

Viestit kertovat paitsi Smithin olevan täyttä ihmispaskaa, myös seksuaalisen naisen stigman olevan yhä valitettavan voimissaan. Syy siihen, että Smithin on mahdollista syyllistyä rikokseen ja sitten vielä uhata rangaista uhrejaan entisestään levittämällä heistä kuvaamaansa materiaalia julkisuuteen on se, että seksin harrastamisen ajatellaan edelleen jollakin mystisellä tavalla tahraavan naisen. Kuten esimerkiksi #lääppijä-keissistä kävi ilmi, monet ajattelevat seksuaalisuuttaan aviovuoteen ja lisääntymistarkoituksen ulkopuolella toteuttavan naisen olevan vapaata riistaa häirinnälle ja jopa väkivallalle. (Ihan kuin neitsyydestä luopuessaan naiset allekirjoittaisivat sopimuksen, jossa luopuvat samalla myös oikeudestaan tulla kohdelluiksi ihmisinä!) Smith selvästi tiesi, että vaikka naiset ovat tapauksessa yksiselitteisesti uhreja, tulisivat nämä kärsimään jos salakuvattu materiaali päätyisi julkisuuteen. Ja näinhän asia valitettavasti myös on. Sama valtavan surullinen logiikka on nähty muun muassa raiskauksen ja sitä seuranneen vainon jälkeen itsemurhan tehneen, teini-ikäisen Rehtaeh Parsonsin tapauksessa, sekä italialaisen Tiziana Cantonen kohdalla, jonka eksän levittämä kostoporno johti niin pahaan häirintään, että Cantone riisti itseltään hengen. Kummassakaan tapauksessa naiset eivät olleet tehneet mitään väärin, eivät todellakaan, ja silti juuri he kärsivät tilanteesta.

Jostain syystä naisten omasta tahdostaan harrastamassa seksissä ajatellaan yhä olevan jotakin häpeällistä. Jopa tuomion jälkeen tästä maasta löytynee sellasta porukkaa, joiden mielestä Smith on oikeastaan vain tosi kova panomies. Smithin uhrien henkilöllisyyksien selvitessä heitä tultaisiin kuitenkin todennäköisesti syyllistämään kaikenlaisin mitäs läksit -tyylisin argumentein, joilla naisia yleensäkin pyritään kontrolloimaan. Ai pukeuduit hameeseen? Oma syysi, että tulit kourituksi. Kehtasit käydä baarissa ja ottaa pari olutta? Sinulle tehty seksuaalinen väkivalta on omaa syytäsi. Harrastit seksiä julkkismiehen kanssa? Varmaan halusitkin päästä videolle, ja ainakin luovuit oikeudestasi minkäänlaiseen yksityisyyteen, senkin lunttu! Niin surullista kuin se onkin, seksuaalinen tuplastandardi on yhä olemassa ja voi ilmeisen paksusti.

Mutta minkä helvetin takia naisen pitäisi hävetä hänestä salaa kuvattua seksivideota? Tai edes vapaasta tahdostaan tekemäänsä seksivideota – tai minkäänlaista seksiä? Kahden halukkaan osapuolen välillä harrastetussa seksissä ei ole mitään vikaa. Siinä ei ole mitään vikaa, jos nainen haluaa harrastaa seksiä tyypin kanssa, jota pitää mukavana ja aika söpönä. Salakatselun uhreiksi joutuneet naiset eivät ole tehneet mitään väärin. Mikä ihme siinä sitten on, että vaikka syylliset löytyvät ihan toisaalta, paska sataa aina naisen laariin?

Haista sinä paska, Axl Smith. Sinun rikoksesi eivät ole yhdenkään naisen häpeä.

Meistä kenenkään ei tarvitse hävetä sitä, että haluaa harrastaa seksiä.

 

Olethan jo muistanut seurata blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa?

Kommentit

Anna Blue Eyes

Niin asian ytimessä kuin olla voi. Kiitos taas kerran Jemina!

Jemina
No Sex and the City

Oh, kiitos itsellesi!

 

PS. Ihanaa nähdä, että olet yhä täällä.

Satunnainen mieslukija (Ei varmistettu)

"Mutta minkä helvetin takia naisen pitäisi hävetä hänestä salaa kuvattua seksivideota? Tai edes vapaasta tahdostaan tekemäänsä seksivideota – tai minkäänlaista seksiä? Kahden halukkaan osapuolen välillä harrastetussa seksissä ei ole mitään vikaa. Siinä ei ole mitään vikaa, jos nainen haluaa harrastaa seksiä tyypin kanssa, jota pitää mukavana ja aika söpönä. Salakatselun uhreiksi joutuneet naiset eivät ole tehneet mitään väärin. Mikä ihme siinä sitten on, että vaikka syylliset löytyvät ihan toisaalta, paska sataa aina naisen laariin?"

En ihan tajua. Tämän perusteellahan ei ole sitten mitään ongelmaa eikä ole mitään hävettävää? Kuka on väittänyt että ovat tehneet väärin - käsittääkseni Smith tuomittiin ja naiset olivat asianomistajina ja saivat korvauksia? Tämä teksti ei aivan auennut minulle :(

Jemina
No Sex and the City

Okei, selvennän: pointti on siis siinä, että asiassa ei varsinaisesti pitäisi olla mitään hävettävää. Jostain syystä yhteiskunnassamme tykätään kuitenkin tuomita seksiä harrastavia naisia milloin mistäkin syystä, ja niinpä myös tässä tapauksessa naiset todennäköisesti kärsisivät jos materiaali tulisi julkisuuteen. Osa naisista onkin jo nimettöminä kertonut pelkäävänsä mm. työpaikkojensa puolesta. Valitettavasti kaikki tässä maailmassa kun eivät ole vielä sisäistäneet sitä, että seksin harrastamisessa ei ole mitään vikaa.

Kannattaa tutustua esimerkiksi noihin teksteissä antamiini esimerkkeihin. Esim. Parsonsin tapauksessa kyseessä oli teini-ikäinen tyttö, joka tuli raiskatuksi. Tällä ei todellakaan olisi pitänyt olla mitään hävettävää, mutta niin vain nimenomaan häntä, tapahtuman uhria, alettiin sen vuoksi häiriköidä ja vainota. Se, miten jonkin asian kuuluisi olla, ja se miten se todellisuudessa on, eivät siis valitettavasti todellakaan aina kulje käsi kädessä.

Camillaa (Ei varmistettu)

Olen samaa mieltä. Lisäksi haluaisin kyseenalaistaa tässä keississä sukupuolen merkityksen. Jos naisjulkkis olisi tehnyt samoin, miten keissi olisi silloin edennyt? Olisiko kyse silloin miesten oikeuksien polkemisesta - vai nähtäisiinkö vika silloin vain yksilössä? Entä jos naispuolinen henkilö kuvaisia naiskumppaneitaan? Tässä tapauksessa on mielestäni kyse muutaman yksilön kusipäisyydestä ja siitä, että seksuaalisuuden ja yksityisyyden kunnioittaminen on täysin unohtunut. En haluaisi, että naissukupuolta turhaan uhriutetaan puheen tasolla. Tapausten naisten kärsimys on todellista, mutta niin sen tulisi olla silloinkin, jos kyse olisi miehistä.

EllaH (Ei varmistettu)

Täyttä asiaa! Tästä pitääkin puhua: miten naisia kohdellaan ja miten seksistä ollaan tehty miesten etuoikeus ja naisten häpeä. Kiitos hyvästä tekstistä!

Jemina
No Sex and the City

Siis tämä on niin totta: tunnumme pitävän ihan normaalina, että naisten kohdalla seksiin liittyy monenlaisia velvollisuuksia ja pelkoja (puhutaan sitten ehkäisystä, seksikumppaneiden määrästä tai ihan vaan yleisistä asenteista), kun taas miehille kyseessä on lähinnä vain iloinen nautinnon asia. Hitto että korpeaa tämä tällainen paska! "Miesten etuoikeus, naisten häpeä" on tosi hyvin tiivistetty. Tässä aieessa olisi kyllä aihetta ihan omaan postaukseensa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen ihan tietoisesti pyrkinut välttämään näitä Smith-keissin uutisia tähän saakka, koska kyseinen tyyppi on vaan niin oksettava kamaline asenteineen. Eilen luin pikaisesti läpi pääkohdat koko tapauksesta, ja kaikesta kuultaa niin päivänselvästi läpi se, että Smith on pahoillaan vain ja ainoastaan siitä, että jäi kiinni. En edes halua ajatella, mitä keikkabussissa on keskusteltu videoista, ja kuinka niitä on porukalla kommentoitu.

Tyyppi on niin selvästi ensinnäkin ihan täysi kusimulkku, mutta myös karmea sovinisti. Ja sitten se vielä kehtaa itkeä jossain, miten häntä on kohdeltu niin huonosti mediassa ja hänelle sataa vihapostia ja yyhyy. Niin makaa, ku petaa.

Haluaisinpa kuulla, mitä tyypin äiti on mieltä ääliöpoikansa toilailusta.

Argh.

Jemina
No Sex and the City

Word. On kyllä ihan uskomatonta, että tyyppi nyt vinkuu ikävästä julkisuudesta. Haloo - syyllistyit rikokseen! Salakuvasit kymmeniä ihmisiä! Jaoit materiaalia eteenpäin! Silkkihansikkainko tuollaista saatanan sikaa pitäisi kohdella? Tästä keissistä kyllä näkee selvästi, miten jotkut miehet ajattelevat olevansa ikäänkuin normisääntöjen yläpuolella, maailman olevan heitä varten.

Liru (Ei varmistettu)

Miehiltä kysyessäni mielipidettä tähän keissiin, aika moni on lipsauttanut sivulauseessa mielipiteitä siitä, että naiset ovat jotenkin tehneet ei-arvostettavan teon jo lähtökohtaisesti harrastaessaan seksiä Axlin kanssa. Minun on oikein pitänyt muistuttaa heitä, että sillä ei pitäisi olla mitään väliä harrastaako seksiä julkkiksen vai taviksen kanssa, pitkässä suhteessa vai lyhyessä suhteessa...vaan sillä, että kenenkään ei pidä joutua seksivideolle ilman omaa suostumustaan. Edelleen moni tuntuu ajattelevan, että jos nainen harjoittaa seksuaalisuuttaan jotenkin "väärällä" tavalla, hän jotenkin luopuu normaaleista oikeuksistaan. Nostan hattua jokaiselle naiselle, joka on asian selvittyä vaatinut oikeutta itselleen.

Case Kasmirin osalta ei heru ymmärrystä. Axl:n seksivideoiden seuraaminen Whatsappista ja hiljainen hyväksyntä on vähän sama kuin seisoisi vieressä puuttumatta asiaan kun muut harjoittavat koulukiusaamista. Ja edelleen on selvittämättä, onko Kasmir myös tuottanut tuohon ryhmään runkkumatskua? Ihmettelen jos ryhmä olisi perustettu vain siihen tarkoitukseen, että Axl-alfa-uroksen entourage-hännystelijät saavat seurata Axl:n panomenestystä. Eiköhän sinne ole kaikkien pitänyt jollakin tavalla kontribuoida.

Jemina
No Sex and the City

Nostan hattua jokaiselle naiselle, joka on asian selvittyä vaatinut oikeutta itselleen.

Todellakin! On uskomattoman rohkeaa, että keissin avannut nainen marssi poliisin pakeille epäilyksineen ja sitten vielä toimitti heille todistusaineiston Smithin kotoa. Toivottavasti nämä naiset tietävät, että heidän päätöstään lähteä oikeusjuttuun mukaan arvostetaan, erityisesti kun naisten seksielämää tosiaan yhä sormi ojossa tuomitaan - päätös on vaatinut kanttia!

Vierailija (Ei varmistettu)

Luuletko muistuttelulla muuttavasi sitä, miten miehet asiasta ajattelevat? :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Todellakin luulen. Miksi muuten muistuttelisin tai keskustelisin tästä asiasta kenenkään kanssa? Ja nämä pari tapausta ovat kyllä ihan keskustelussa todenneet, että asia on juuri noin ja heidän ensimmäinen intuitiivinen mielipiteensä "naisen vika" on väärä, koska tapauksessa ei ole kyse siitä, onko hyvä juttu harrastaa seksiä Axl Smithin kanssa vaan siitä, että seksikumppaneita ei kuvata salaa.

Luuletko sinä, että miehet (tai ihmiset yleensäkään) eivät muuta ajatusmallejaan sillä, että heille kertoo asioita, niiden taustoja ja periaatteita?

Niina Maria V.

Word!! Kiitos tärkeästä postausaiheesta!!

Tsube (Ei varmistettu)

Ammen ja hallelujaa tälle tekstille! Case Kasmirista: Menaisten sivuilla lukee Kasmirin kommentti: "Häpeän niitä kommentteja, jotka ovat tulleet ilmi". Että pisti toi vihaksi toi kommentti. Ikään kuin häpeää kommentteja vain koska ne tuli julki!!

Todellakin kyrsii, just toi miten tuntuu et oli tapaus kuin tapaus, niin naista syyllistetään ja on naisen vika, eikä miehen.

Luojan kiitos, että edes joku pitää meteliä aiheesta, kiitos Jemina! :)

Jemina
No Sex and the City

Kiitos itsellesi kun kommentoit ja osallistut - pidetään kaikki kimpassa mekkalaa tällaisista jutuista!

Aalo (Ei varmistettu)

Ihanasti poliitikko Halla-ahokin oli asiaa kommentoinut... Ihmetteli eikö miehellä ole mitään oikeusturvaa jos nainen syyttääkin raiskauksesta, pitäisi saada salakuvata oman turvallisuuden takia. !!!!!! Ei sanat riitä. Jos mies pelkää niin kovasti naisten perättömiä raiskaussyytteitä niin kannattaisiko hänen esim kieltäytyä irtosuhteista tai naisseurasta kokonaan. Eihän ämmät mitään muuta suunnittele kuin raiskaussyytteiden keksimistä. Mistä tämä vainoharha oikein tulee?

Tuollakin miehellä on kaksi tytärtä, aikooko isipappa valistaa tyttösiään että jos joku kuvaa niin oma vika, mitäs läksitte hutsuilemaan. Ja kun se video on kuvattu, mies tunnollisesti poistaa sen koneeltaan turvallisen ajan kuluttua (niin milloin) kun raiskaussytettä ei kuulukaan? Ei koskaan näytä kellekään eikä katsele itsekään? Jaaha.

Vierailija (Ei varmistettu)

Muakin on mietityttänyt kovasti, että mistä tämä - ainakin julkisen keskustelun perusteella ilmeisesti semiyleinen - pelko perättömistä raiskaussyytteistä tulee. Kuinka paljon näitä perättömiä syytteitä oikeasti on? Jos ja kun oikeudessa pitää yhdynnän tapahtumisen lisäksi myös todistaa suostumuksen puute, ja se suostumuksen puuttumisen todistaminen on tunnetusti vaikeaa silloinkin kun on oikeasti kyse raiskauksesta, kuinka suuri riski normaalilla miehellä on oikeasti joutua tällaisen tekaistun raiskaussyytteen takia tuomituksi? Uskoisin että vaikkapa ylinopeuden ajamista pitäisi tilastojen valossa pelätä enemmän.

Saanaelena (Ei varmistettu)

Nimenomaan, ja kun melkoisen suuri osa raiskauksista jää edelleen ilmoittamatta viranomaisille mm. juuri tämän saman häpeän vuoksi. Ja niin kuin sanoit, aen lisäksi Suomessa on aika vaikeaa saada tuomiota raiskauksesta, varsinkaan, jos uhrissa ei näy fyysisiä vammoja.

Tuo tekaistuja syytteitä kohtaan lietsottava pelko vaikuttaa taas ikävältä keinolta saada raiskauksen uhrit pysymään hiljaa ja häpeissään. Ja miettimään että jospa se sittenkin oli ihan oma vika.

Jemina
No Sex and the City

Siis tämä on kyllä älyttömän mielenkiintoinen aihe, tätä argumenttia kun kuulee suht säännöllisesti. Pitäisikin tutkia hommaa vähän, ja katsoa että löytyykö jostain esim. tilastoja tekaistuista raiskaussyytöksistä, tai mitään muuta asiallista aineistoa aiheesta. (Meninistien paranoideja väninöitä ei lasketa.)

Itse olin kerran liftaamassa kun eräs mieskuski ensin kummasteli yksin reissaavaa naista, ja sitten kieltäytyi ottamasta minua kyytiin koska pelkäsi minun myöhemmin väittävän joutuneeni hänen raiskaamakseen. Minä sitten siihen, että öö, eikös mun pitäisi tässä olla enemmän peloissaan siitä, että oikeasti joutuisin sinun raiskaamaksesi...? No, emme ihan päässeet yhteisymmärrykseen aiheesta, ja se kyyti jäi sitten väliin.

evepaa

Ikävän usein tulee törmättyä niihin käsityksiin, että naisen oma syy, jos provoaa omalla pukeutumisellaan. Miten naisen vaatevalinnat vapauttavat ketään omista vastuistaan? Jokainen vastaa omista toimistaan ja kyllä - riippumatta siitä, miten toinen osapuoli on pukeutunut. Jäätävää, että tällainen ajattelu tapa jyllää yhä.

Jemina
No Sex and the City

Jäätävää, että tällainen ajattelu tapa jyllää yhä.

Siis just näin! Mitä enemmän tätä asiaa mietin, sitä enemmän alkaa vetää suonta korvien välissä. Vuosi on 2017! Mikä saatana siinä on, ettei nää asiat edisty!

Vierailija (Ei varmistettu)

Koko Smith on niin ällöttävä oksennus ja ektoplasma, että ihan selkäpiitä karmii. Naisilla on oikeus harrastaa seksiä tasan niin monen tai harvan ihmisen kanssa haluaa, ja saamatta leimaa siitä. Ikävä kyllä moni tahtoo antaa seksistä pitäville naisille tietynlaisen leiman, ja salakuvaus on sikamaista eikä sitä saisi tapahtua. Toivon että Smith oppii tästä ja että hän toimi todella väärin. Entä jos joku olisi salakuvannut hänen siskoaan tai äitiään? Olisiko kivaa?

stadin friidu (Ei varmistettu)

Samaa mieltä! Hyvä kirjoitus! OLEN NAINEN JA TYKKÄÄN PANNA!!!

Jemina
No Sex and the City

:D

Saiskos tuon t-paitaan, kiitos! Tai vähintäänkin rintamerkkiin!

Looking for...

En vain kykene päättelemään, millä logiikalla mies on saanut perusteltua tämän myös kaikille kavereilleen? Minusta tuo raiskaus syytösten uhka oli vain hätäisesti kyhätty tekosyy, sillä ihan selkeästi niitä on jaeltu nyt sitten kavereille ja arvosteltu. 

Ihan näin raiskauksen uhrina voin sanoa, että kukaan ei ilmoita mielellään kokeneensa seksuaalista väkivaltaa ja minä lukaan mukien, ei ilmoita stigman takia. Eli kyllä on ihan naurettavan pieni osa, joka haluaa käydä ne tutkimukset läpi vain kostaakseen. Naisia syyllistetään siis ihan koko ajan, vaikka mitään väärää ei olisi tullut tehtyä. Tämä on taas niin näitä Maria ja Magdaleena juttuja, että...

Jemina
No Sex and the City

Joo, veikkaan kanssa että tässä on sellainen asia, josta kaikki ringin kundit ovat joko diggailleet, tai sitten vain hiljaisesti hyväksyneet asiasta poikkipuolista sanaa sanomatta. Esineellistävä suhtautuminen naisiin ja seksikokemuksilla bostailu vaikuttaisi olleen hyvinkin iso juttu porukan sisäisessä kulttuurissa, joten minunkin mielestäni tuo raiskaussyytösten välttely -jutussa on kyllä aika vahvasti hätäisen tekosyyn makua.

Ja olet ihan oikeassa, että minkäänlaisen seksuaalisen väkivallan raportoimiseen on ihan hirveä kynnys. Tekaistujen juttujen uhka lieneekin siis todella valtavasti liioiteltu. Kiitos kun uskalsit kertoa asiasta omasta näkökulmastasi - olet selvästi tosi rohkea!

Saiju (Ei varmistettu)

Jep. Axl on niin oksettava ämpäri, ja tää postaus on puhdasta kultaa.
Mutta! Haluisin nostaa esille Kim Kardashianin, joka seksivideostaan huolimatta jotenkin vältti sen stigman ja rakensi itelleen megauran. Musta se ownas seksuaalisuutensa tavalla, joka on kierolla tapaa aika inspiroivaa.

Jemina
No Sex and the City

Kiinnostava pointti! Itse en ole erityisen perehtynyt tapaus Kardashianiin, joten en osaa asiaa sen tarkemmin kommentoida - ehkä sinä tai joku muu täällä osaisi avata enemmän sitä, mitä tarkalleen Kim teki ns. oikein näissä tapauksissa. Ja olisin kyllä myös kummastunut, jos jostain ei löytyisi vähintään yhtä sukupuolentutkimuksen gradua tai vastaavaa, jossa käsitellään aihetta - taidanpa laittaa Googlen laulamaan!

Sarianneli (Ei varmistettu)

En ihan ymmärrä pointtia. Tiedän kyllä, että raiskatuksi tai ahdiselun kohteeksi joutuneet tuntevat häpeää (vaikka ei pitäisi!). Samoin kyllä häpeävät pahoinpitelyn kohteelsi joutuneet miehetkin. Itselleni ei tullut mieleenkään että näiden naisten tulisi hävetä sitä, että harrastuvat seksiä. Ajattelin lähinnä niin että heitä hävettää (jos joku yleensö hövettäö) se, että joku heidän ylsityisenä pitämänsä asia tulee julkisuuteen. En minä haluaisi kuvaa itsestäni saunassa, tai edes yksityisissä juhlissa karaokea laulamassa julkiseksi. Yksityisasiat ovat ylsityisasioita ja siitä syystä mikä tahansa ylsityinen voi olla hävettävää/nolottavaa, jos se tulee julkiseksi. Ennen sinun kirjoitustasi, ei tullut mieleenkään, että näiden naisten tulisi hävetä. Kaksoisstandardeista seksuaalisuudessa olen kyllä aivan samaa mieltä.

Jemina
No Sex and the City

Minusta on tosi hienoa, että suurimmalle osalle esim. täällä kommentoijista ei ole edes tullut mieleen, että naisten tulisi hävetä esimerkiksi seksivideota. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan taida täysin vastata yleistä asenneilmapiiriä, jossa monet näyttävät edelleen pitävän moisia negatiivisena asiana ja myös aina jotenkin naisen syynä olosuhteista riippumatta. Tämä käy oikein hyvin ilmi esimerkiksi noista linkkaamistani Parsonsin ja Cantonen tapauksista. Ja siksi, niin surullista kuin se onkin, tässä on pointti. Valitettavasti.

mystery
Vision One

Tässä jutussa on niin paljon käsittämättömiä piirteitä ettei edes tiedä mistä aloittaa :D ollaan just vitsailtu kavereiden kanssa et pitäskö meiänkin alkaa näyttämään humalassa itsestämme videoita harrastamassa seksiä toisillemme, koska eihän me muuten toisiamme uskota!! Miksi kukaan haluais ees nähdä kaverinsa, tai edes itsensä harrastamassa seksiä? Miksi on tarve näyttää se muille, miksi puhe ei riitä? Miten huono itsetunto täytyy olla että on pakko näyttää ihan videon muodossa todistusaineistoa? Siis apua sentään :D

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.