Päivän surullisin uutinen, tai: Raiskauksen seuraukset

No Sex and the City

Tämä ei nyt ehkä ole ihan sellainen kevyt aihe, jota perjantaille kaivattaisiin, mutta pakko asiaan on silti tarttua. Viime päivinä lehdet ovat nimittäin kertoneet kanadalaisesta Rehtaeh Parsonsista, joka raiskattiin hänen ollessaan 15-vuotias. Sen lisäksi, että Rehtaeh joutui neljän pojan raiskaamaksi, levittivät raiskaajat myös tytöstä otettua kuvaa ympäri tämän koulua ja yhteisöä. Kuvasta sai alkunsa kiusauskampanja, jossa“tytöt nimittelivät häntä lutkaksi ja pojat vonkasivat häneltä seksiä.”

Poliisi ei nostanut raiskauksesta syytettä, eikä kuvan levittämiseenkään puututtu. Viikko sitten Rehtaeh, joka oli jopa joutunut muuttamaan ja vaihtamaan koulua pyrkiessään eroon kiusaajistaan, yritti itsemurhaa. Itsemurhayrityksen seurauksena hän vaipui koomaan, josta ei enää herännyt.

"Rehtaeh is gone today because of the four boys that thought that raping a 15-year-old girl was okay, and to distribute a photo to ruin her spirit and reputation would be fun," Rehtaehin äidin kirjoitti.

Tarina on surullinen esimerkki monesta tässä maailmassa yhä vallitsevista asenteista. Siitä miten raiskauksen uhreja usein auttamisen ja tukemisen sijaan syytellään, heitä pilkataan, tai vaihtoehtoisesti koko asia painetaan villaisella. Ja siitä miten elämme kulttuurissa jossa lutkittelu on niin yleistä ja 'normaalia', että raiskatuksi joutunutta voidaan nimitellä lutkaksi. Siitä miten tyttöjä syyllistetään kaikesta heidän seksuaalisuuteensa liittyvästä – jopa raiskatuksi tulemisesta.

Kyseessä ei kaiken lisäksi ole ainutkertainen tapaus. Vasta viime kuussa Yhdysvalloissa puhuttiin ns. Steubenvillen raiskaustapauksen oikeudenkäynnistä. Tapauksesta uutisoitiin lähinnä säälittelemällä raiskaajia, joiden "lupaava jalkapalloilijan ura" saattaa nyt olla ohitse. Uhrin tunteista ja raiskauksen seurauksista teini-ikäiselle tytölle ei hiiskuttu sanaakaan. Raiskaajien saama sympatia meni jopa niin pitkälle, että raiskattu tyttö sai tappouhkauksia - tätä kun pidettiin syypäänä siihen, että raiskaajien tulevaisuus olisi pilalla. Asiasta kirjoitettiin jopa Helsingin Sanomien kolumnissa.

Pahinta on se, että samanlaisia tapauksia löytyy lisää, aina vain lisää.

Meidän ei myöskään pidä tuudittautua ajattelemaan, että kyse on vain Yhdysvalloista, Intiasta, maista jossakin kaukana kotoa. Suomessakin aiheesta on puhuttu (vaikkakaan ei vielä tarpeeksi). Raiskaajat saavat lieviä tuomioita, ja tuomiota ennestään lieventäväksi asianhaaraksi saattaa kelvata vaikka se, että raiskaajalla on työpaikka. Rikosoikeuden professori Terttu Utriainen totesikin vain muutama vuosi sitten US:n haastattelussa, että Suomessa suojellaan raiskaajaa. "Muualla raiskaussäännös lähtee uhrin suojelusta ja meillä tekijän suojelusta. Meillä on miesnäkökulma ja muualla naisnäkökulma", Utriainen kuvasi.

Lisäksi armaassa maassamme raiskauksen yhteydessä käytetyn fyysisen väkivallan määrä vaikuttaa raiskaajan tuomioon. Aivan kuin raiskaus ei olisi väkivaltaa ja rikos jo itsessään! Ja mikä huvittavinta/kamalinta, tästäkin tekijä voi luikerrella - esimerkkinä tapaus, jossa avopuolisoaan pahoinpidelleen ja raiskanneen miehen pahoinpitelysyytteet kumottiin, koska väkivallan katsottiin 'sisältyneen raiskaukseen'.

Ja vain pari kuukautta sitten uutisoitiin, että Suomessa raiskauksen uhrit eivät saa kylliksi tukea."Kaikille apua hakeville seksuaalirikosten uhreille ei riitä kriisitukea ja oikeudellista neuvontaa", uutisoi MTV3. "Kokonaisvaltaisesti voimme auttaa murto-osaa. Emme pysty edes vastaamaan kaikkiin meille tuleviin puheluihin", sanoi Raiskauskriisikeskus Tukinaisen juristi.

Niin, ei tästä oikein sellainen olo tule, että raiskausta pidettäisiin tässä maailmassa vakavana rikoksena. Ja niin kauan kuin raiskauksia tapahtuu ja niihin suhtautuminen on nykyisellä tolalla, ei kukaan voi väittää että seksuaalinen tasa-arvo olisi jo saavutettu.

Ja tähän loppuun tulisi luultavasti kirjoittaa jotakin kokoavaa ja analyyttistä, mutta juuri nyt en keksi mitään sellaista. Niin saatanan surulliseksi tämä kaikki minut tekee.

 

Kuva: womenundersiegeproject.org, distant-cities.tumblr.com, time.com

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä en osaa tehdä tästä muuta johtopäätelmää kuin sen, että jos joku yrittää joskus pakottaa johonkin, on syytä puolustautua niin helvetin väkivaltaisesti kuin ikinä pystyy. Mieluummin on itse vastaamassa syytteeseen hätävarjelun liioittelusta kuin odottamassa raiskattuna "oikeutta".

No, oikeasti väkivalta ei tietysti ole ratkaisu, eikä raiskauksen uhri välttämättä kykene puolustautumaan (pelko lamauttaa toiset).

Vierailija (Ei varmistettu)

http://a880c9.medialib.glogster.com/thumbnails/8b/8ba7b6c49c765d3e4ff7f0...

Piti tämä aikaisemminkin sinulle linkata, mutta nyt ainakin on ajankohtainen :D En tiedä oletko aikaisemmin törmännyt, mutta on kyllä niin osuva.

Vierailija (Ei varmistettu)

Surullista, todella surullista... :(
Hieno kirjoitus ja kannanotto!!

nansk

Tämä tekee mut aina tosi vihaiseksi ja surulliseksi. Vielä on matkaa.

Catl (Ei varmistettu)

Mikään ei noin surullista ja vittumaista. Mä en tiedä mistä toi käyttäytymismalli on peräisin, uskonnosta, keskiajalta vai mistälie, mutta mikä oikeusvaltio tää Suomikaan voi kehuskella olevansa, jos mikään ei muutu. Kansalaiskyselyissä on selvinnyt että suurin osa suomalaisista kyllä kannattaa raiskaustuomioiden koventamista kautta linjan, muutoksia vaan on vaikea nähdä. Jos tää on näin haastava asia korjata "jopa" täällä demokratian ja tasa-arvon ihmemaassa, niin epävakaammissa/miesvaltaisimmissa/muuten vaan hieman pelottavammassa (mun näkökulmasta ainakin) maassa... Huhhuh.
Tuli länkytettyä melko poliittissävytteisesti mutta ei saatana miten niin monessa maassa sivuutetaan muiden asioiden tieltä niin tärkeän ihmisoikeuden, kuin vapauden koskemattomuuteen, turvaaminen. Ei helvetti maailma tarvii lisää feministejä. Ja vähemmillä kirosanamäärillä ryyditettyjä kommentteja.

honeychile

Joten minusta suurin suru tuossa Rehtaehin tapauksessa oli se loputon koulukiusaaminen mikä tuosta seurasi. Itsemurhaansa edeltävänä päivänä tyttö oli laittanut Facebookiin päivityksenä Martin Luther Jr:n sanat "In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends" eli ei pelkästään raiskaajien tuomiot vaan se miten koko yhteiskunta suhtautuu tähän. Rehtaehin äiti sanoikin, että koki yhteiskunnan pettäneen heidät tapauksen jälkikäsittelyssä. Mm. tuosta valokuvan lähetyksestä poliisi oli todennut että "“not really a criminal issue, it’s more of a community issue". Lapsipornon levittäminen, käytännössä siis.

Samoin tuossa Steubenvillen tapauksessa tuomari oli todennut tuomituille, että kuinka tyhmää oli lähetellä niin paljon valokuvia, Facebook-viestejä jne. tytöstä, vaikka juuri niiden ansioista pojat saatiin tuomittua. Eli vähän sama kuin jos sanoisi vaikka huumeista kiinnijääneille että koita nyt ensi kerralla huuhtoa pöntöstä alas ne todisteet ennen kuin poliisi tulee.

Yritän siis sanoa, että raiskaajien lisäksi koko yhteiskunnan tulee muuttua, ei pelkän oikeusjärjestelmän.

What else is there?

Mä en edes voi tajuta miten tässä asiassa voi olla mitään epäselvyyksiä. Yhtä hyvin voitaisiin keskustella onko murtautuminen kotiin sen siellä asuvan ihmisen vai murtautujan vika. :D

honeychile

Näinhän se on, mut silti suurin osa meistä lukinnee kotinsa sieltä lähtiessään :) Se on myös se ikuinen kysymys siitä, että vaikka naisella on oikeus yhteiskunnassa olla päissään ja sammua kotibileisiin, niin saako silti esim. sanoa näille nuorille tytöille että se ei ehkä ole paras mahdollinen ajatus?

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä en ymmärrä miksei tätäkin voi vaan käsitellä väkivaltarikoksena. Tietenkin raiskaus on seksuaalirikos myös, mutta jos se koettaisiin ensisijaisesti väkivaltana, ja vasta toissijaisesti seksuaalisuuteen millään tavalla liittyvänä asiana, siihen olisi ehkä helpompaa suhtautua samoin kuin vaikka kadulla pahoinpidellyksi tulemiseen. Siis niin, että ei tietenkään ole fiksua mennä soittamaan suutaan humalaiselle karjulle, mutta jos se lyö turpaan, niin se on silti kiistämättä se väärin ja rikollisesti toiminut osapuoli.

Nickye
Mustetta Ihon Alla

Mitä tapahtui vuosia sitten vallinneelle "EI tarkoittaa EI"-kampanjalle? Ainakin tuolla Yhdysvalloissa se taisi olla kovassakin suosiossa ja puheenaiheena, ja jopa vähän muuttaa käsityksiä siitä kenen syytä se raiskaus onkaan.

Itsekin olen sitä mieltä että ennemmin se pahoinpitelysyyte itselle kuin pyytää tuomaria tuomitsemaan raiskaajan. Valitettava tosiasia vain on, että nykyään siitä pahoinpitelysyytteestä tuomitessa saa niin paljon pidemmän kakun kuin se raiskaaja saisi, että kyllä siinä on oma elämä pilalla joka tapauksessa.

Raiskauksestahan usein puhutaan että se ei ole seksuaalirikos siinä mielessä, että ei sillä seksin kanssa ole mitään tekemistä. Vallan halustahan ne raiskaajat kiksinsä saa, ei siitä aktista. He haluavat nähdä sen pelon uhrissa, tuntea itsensä voimakkaaksi. Jos ne seksiä haluaisivat, sitä saisi paljon helpomminkin. Siksipä yksi paras tapa (raiskaajien itsensä mukaan) puolustautua on se, että katsoo raiskaajaa tarkasti silmiin, pistää mieleensä kasvonpiirteet ja muutenkin antaa itsestään sen kuvan ettei aio olla se helppo uhri. Monesti homma jää kuulemma kesken jos vastustusta vain on riittävästi.

Ehkäpä tilanteesta voisi päästä pois jopa nauramalla? Heittää koko homma vitsiksi, että et kai SÄ nyt tosissas... En tiedä, mutta kannattaa kokeilla jos mikään muu ei auta.

Oli muuten hyvä kirjoitus, kiitos siitä! Multa ei mitään kauhean järkevää sanomista nyt irtoa, mutta halusin vaan kertoa että hienoa kun kirjoitit aiheesta.

Tähän asiaan on saatava muutos.

 

Tuossa video jota parhaillaan katselen... Käsittämätöntä ja kamalaa.

Julia Thurén kirjoitti pari vuotta sitten palstalleen oikein erinomaisen jutun aihetta liipaten: http://www.lily.fi/juttu/raiskauksen-uhri-oikeussalin-sankari. Kannattaa lukea!

Jemina
No Sex and the City

Vierailija, niin, eikö olekin ikävä ajatus, että sitä tosiaan mieluummin turvautuisi väkivaltaan, koska ei usko oikeutta saavansa? Kyllä jää mietityttämään koko tämä kovasti käytetty termi oikeusvaltio...

Vierailija, onpa osuva! Postataan se vielä tähän kaikkien nähtäväksi:

stoprape.jpg

Vierailija, niin on, ihan helvetin surullista. Mutta josko näistä asioista puhuminen/kirjoittaminen auttaisi, edes hiljalleen. Toivotaan niin.

nansk, kyllä, matkaa on vielä hurjan paljon.

Catl, hyvä, poliittissävytteisesti saa ja pitääkin länkyttää, aivan ehdottomasti! Myös kirosanat ymmärrän (itsekin taidan viljellä niitä huomattavia määriä), etenkin tällaisten aiheiden ollessa kyseessä. Homma vain pistää vituttamaan niin saatanan lujaa. Ja olen ihan samaa mieltä siitä, että lisää feministejä tarvitaan - vieläpä mieluiten mahdollisimman äänekkäitä sellaisia!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihan mielettömän hyvin asiasta kirjoitettu ja aina asian julkituonti ja jokaikisen raiskaustuomion lehdestä lukeminen pistää vihaksi. Miten tälläinen asia vaan VOI olla vielä näin hakusessa?

Jemina
No Sex and the City

honeychile, joo, en siis missään nimessä tarkoittanut osoittaa vain ns. oikeusjärjestelmää ja sanoa, että kaikki vika on siinä. Sen sijaan vika on yhteiskunnassa vallitsevassa raiskauskulttuurissa - oikeusjärjestelmähän vain heijastelee yhteiskunnassa vallitsevia asenteita. Todellinen vika on huomattavasti syvemmällä. Kuten Ramou Sarr kirjoitti Hellogiggles-saitilla:

"This is a story about how rape culture has permeated itself so deeply into the fibers of society that we cannot even have a discussion about rape without rape being the focus of the conversation. This is a story about how the first instinct of teenagers who witness a rape is to take photographs, not for evidence, not to show the police, but to shame the victim and, perhaps most importantly, for laughs. This is a story about how a young girl who is shown photos of her own attack is made to believe that she is at fault, and is called a slut, and is shamed to the point where she decides that the only way to make it stop is to take her own life."

Itseäni pelottaa näissä tapauksissa oikein erityisesti tuo ympäristön ja etenkin nuorten suhtautuminen asiaan. Että raiskausta kuvataan, kuten Sarr sanoo, ei todisteiksi, vaan läppänä. Milloin raiskauksesta tuli vain materiaalia sosiaalisessa mediassa levitettäville ilkeille vitseille? Mitä helvettiä ihmisiin on mennyt?

kata_eric, uhrin syyttelyä taitaa kyllä valitettavasti tapahtua joidenkin muidenkin rikosten kohdalla (tyyliin "olit jättänyt käsilaukun autoon näkyvälle paikalle, ei siis ihmekään että joku murtautui autoosi"), joten selvästi monenlaisissa asenteissa on vikaa. Mutta raiskausten kohdalla tämä tuntuu olevan aivan erityisen yleistä. Olisiko juuri siksi, että uhri on yleensä nimenomaan nainen? Ja tässä maailmassa on pitkät perinteet naisten syyttämisessä kaikenlaisista asioista.

honeychile, luultavasti nuorille tytöille opetetaankin juuri noin. Ja se saattaa olla tavallaan fiksua, mutta onko se oikein, että asian laita on näin? Minusta ainakin on surullista elää maailmassa, jossa naisia opetetaan olemaan tulematta raiskatuksi. Kyllä sen pitäisi olla niin päin, että miehiä opetettaisiin olemaan raiskaamatta! "Älä pukeudu lyhyeen hameeseen ja vedä kännejä" -mantran opettaminen tytöille kumpuaa samanlaisesta ajattelusta kuin naisten hunnuttaminen - että mies on eläimellisten vaistojensa ajama eikä voi itselleen mitään mikäli nainen tätä jotenkin seksuaalisesti houkuttaa, ja niinpä on naisen tehtävä olla houkuttelematta. Ja tällainen ajattelumalli on kyllä aivan perseestä.

Vierailija, minä en tiedä oikeusasioista kylliksi voidakseni oikein kunnolla tätä kommentoida, mutta jotakin lainsäädännössä pitäisi ihan satavarmasti muuttaa. Eihän se käy, että raiskauksesta saa lievemmän tuomion vain siksi, että sen yhteydessä käytetty muu väkivalta oli muka vähäistä! Toisaalta raiskauksen yhteydessä käytettyä väkivaltaa ei myöskään pidä ohittaa, kuten tuossa jutussa mainitsemassani esimerkissä. Hankalia asioita, nämä. Löytyisikö lukijoista joku oikeusoppinut asiaa kommentoimaan ja tekemään uusia ehdotuksia?

Nickye, en osaa sanoa mikä voisi olla paras keino toimia raiskauksen uhatessa, mutta se on ihan varmaa, että näistä asioista tulisi tosiaan puhua. Ymmärrän myös ehdottomasti sen, miksi erilaiset naisten itsepuolustuskurssit ovat viime vuosina nousseet niin suosituiksi. Toisaalta kaikkea vastuuta ei myöskään missään nimessä pidä sysätä naisten vastuulle - että opettele itsepuolustusta, tiedä miten reagoida jos joku uhkaa raiskauksella. Missä viipyvät ohjeet miehille, sellaiset kuin tuossa yllä olevassa kuvassa, jossa opetettaisiin heitä reagoimaan raiskausfiiliksiinsä ennaltaehkäisevästi?

Jemina
No Sex and the City

Peepi__, kiitos. Aiheesta on tosiaan ehdottomasti puhuttava ja kirjoitettava, muuten mikään ei tule muuttumaan.

Miss Shelfish Beach, hyvä video, kiitos linkityksestä. Aihe on tosiaan aivan kamala, mutta siitä keskustelu on todella tarpeellista.

Maija, totta, hyvä teksti. Kiitos linkistä! Ja nyt kaikki äkkiä lukemaan sekin!

Vierailija, kiitos. Jatketaan kaikki asiasta kirjoittamista ja tekstien jakamista, ei tällaisesta asiasta pidä olla hiljaa.

Puikko (Ei varmistettu)

Voin sanoa, että ei Suomessa raiskauksiin mitenkään kevyesti suhtauduta. Raiskari on ehkä pedofiilin jälkeen halveksuttavin leima. Lapsiin ja naisiin kohdistuneiden seksuaalirikosten tekijät ovatkin vankiloissa alinta kastia, siellä voi saada kuumat öljyt kasvoilleen.

Tuomiot Suomessa ovat liian alhaiset. Tämä pätee tosin lähes kaikkiin rikoksiin, ja yleensähän iltapäivälehtien uutisten kommenteissa onkin erittäin suosittua kritisoida Suomen lyhyitä tuomioita. Mutta on totta, että raiskausten kohdalla lyhyet tuomiot tuntuvat erityisen härskeiltä.

honeychile

Jemina: Ihan samaa mieltä olen, sitä tuossa sanoinkin että surullisinta tuossa Rehtaehin tapauksessa on muiden "kavereiden" suhtautuminen tapaukseen. Steubenvillen jutussa on pohdittu paljon myös tätä silent bystander-ilmiötä, kun aivan varmasti kymmenet ihmiset on nähnyt pojat kuljettelemassa tyttöä paikasta toiseen ja naureskelemassa asialle - miksi kukaan ei puuttunut tilanteeseen?

Minusta on myös äärettömän surullista elää maailmassa, jossa kuten joku totesi, raiskauksen uhka on jokaisen naisen varjona koko elämän. Mutta silti täytyy päättää mitä tekee sen asian kanssa, minkälaisia riskejä pitää elämässä hyväksyttävänä. En osaa silti päättää, neuvoisinko omaa tytärtäni olemaan sammumatta kotibileisiin. Luultavasti. Vaikka jo ihan sen vuoksi ettei tukehdu sitten omaan oksennukseensa :)

Hannah90 (Ei varmistettu)

Ensimmäisen vierailija kommentin kanssa samaa mieltä. Pistäisin niin perhanan paljon vastaan, vaikka raiskatuksi saattaisin siitä huolimatta tulla, mutta eipähän raiskaaja selviäisi ilman naarmuja ja mustelmia. Minä en taistelutta antaudu. Ja ottaisin pahoinpitely syytteenkin vastaan jos hätävarjelun liioitteluksi sitä ei luokiteltaisi. Nauraisin vain raiskaajalle joka on pahoinpitely syytteen nostanut "Lälläslää etpäs satuttanut minua, vaan minä satutin sinua!" Koska minähän en ole tehnyt väärin, vain suojellut itseäni. Ja jos jonkun mielestä on väärin nöin sanoa, niin voivoi, minulta ei saa sympatiaa raiskaajat eikä raiskaajien puolustelijat. Ja tekisin varmaan kuten tämä kaupassa tumman siivooja miehen raiskaama nainen, en olisi hiljaa vaikka raskasta sekin tulisi olemaan. Koska kuten hänkin sanoi ettei hänellä ole mitään hävettävää.

Jemina
No Sex and the City

Puikko, minusta raiskaajan asema vankilahierarkiassa ei kyllä kerro mitään siitä, miten yhteiskuntamme noin yleisesti raiskauksiin suhtautuu. (Ja jos viittaat kuumalla öljyllä joitakin päiviä sitten uutisoituun tapaukseen, niin siinäkin öljyt sai päälleen ihan toinen tyyppi.) Kyllä ainakin omasta mielestäni juuri se tuomion lyhyys kertoo enemmän maassa vallitsevista asenteista, samoin kuin tuollainen mainitsemani työpaikka-vähentää-tuomion-mittaa -tyyppinen setti.

honeychile, tuo ympäristön ja etenkin ystäväpiirin vaikeneminen on kyllä kamala ilmiö. Luin myös jostakin, että Rehtaehin entiset ystävät todistivat oikeudessa muun muassa siitä miten tällä oli 'tapana olla humalassa'. Hirveää settiä, sekä henkilökohtaisella tasolla (millaista onkaan olla teini ja tulla kohdelluksi näin!) että laajemmin ajateltuna. Sillä jotenkin näistä tapauksista tulee mieleen, että mitä ihmettä teinien päässä nykyään liikkuu - missä on menty vikaan, että nuoret suhtautuvat tapahtumiin tällä tavalla? Enkä siis tarkoita syyttää nuoria sinänsä, hehän vain heijastelevat käytöksellään yhteiskunnan asenteita laajemmin. Mutta kyllä tämä puistattaa.

Hannah90, tuokin on tosiaan mielenkiintoinen asia, tuo raiskauksen uhrien suojeleminen nimettömyydellä nimittäin. Olen myös lukenut näitä nimellään oikeuteen ja julkisuuteen tulleiden haastatteluja, joissa he ovat nimenomaan vastustaneet nimettömyyttä tuolla perusteella - että eihän heillä ole mitään hävettävää, ja että raiskauksista tulee puhua myös uhrin näkökulmasta. Vaikka eihän siitäkään yleistä ohjenuoraa voi vetää, jonka mukaan kaikkien tulisi puhua traumatisoivista kokemuksistaan julkisesti. Hmm.

Niin ja sanottakoon nyt vielä, että en mitenkään näe sitä miksi raiskaajan 'tummuus' olisi jotenkin olennainen osa tätä tarinaa, ja miksi se siis piti erikseen mainita? Myös 'vaaleita' raiskaajia riittää, joten ihonväriin ei mielestäni ole tässä mitään syytä viitata, se tuo vain tarpeettoman rasistisen vivahteen keskusteluun.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielestäni kamalinta tässä asiassa on se, että suurin osa raiskaajista on poikaystäviä ja aviomiehiä. Mikä saa sen luotettavan ja rakastavan ihmisen raiskaamaan toisen?
Hyvä on lällätellä tekemäänsä väkivaltaa raiskaajalleen, mutta entäs kun se on se oma rakas?
Mun omassa lähipiirissä on enemmän raiskattuja naisia kuin raiskaamattomia, jopa miehen taholta tullut muu väkivalta on vähäisempää. Toivottavasti kaikki naiset voisivat puhua asiasta avoimemmin, niin ehkä ne oman lähipiirin miehet tajuaisivat, että raiskattuja naisia on joka puolella eikä vain niitä "lyhythameisia ja kännipäissään sekoilevia".

Jemina
No Sex and the City

Vierailija, hyvä pointti, joka ei vielä ollutkaan tullut selvästi esille - on totta, että suurin osa raiskauksista tapahtuu naisen jo tunteman miehen toimesta. Ja jos kyseessä on vieläpä oma kumppani... Huh. En osaa edes kuvitella, millaiselta tilanteen täytyy tuntua. Siis kyllä, myös asian tästä puolesta on ehdottoman tärkeää puhua!

Kommentoi