Sanoitusraivarit, tai: The Beatles - Run For Your Life

No Sex and the City

Tänään totesin heti aamusta, että nyt on pakko ryhtyä äärimmäisyyksiin ja imuroida. Taustamusiikin valinta oli tietysti valtava projekti, mutta loppujen lopuksi päädyin The Beatlesiin. Klassista ja mukavan hilpeää kamaa jonka kuuntelusta tulee aina hyvälle tuulelle! Kiva ja turvallinen poikapoppoo jota äitiskin diggaa! Täydellistä siivousmusaa siis.

Mutta kuinkas sitten kävikään. Valkkasin kuunteluun myös harvinaisempia biisejä sisältävän kokoelmalevyn ja painoin playta, mutta imuri ei ollut ehtinyt vielä käyntiinkään kun jokin lyriikoissa sai minut pysähtymään ja höristämään korviani.

Well I'd rather see you dead, little girl
Than to be with another man
You better keep your head, little girl
Or I won't know where I am

You better run for your life if you can, little girl
Hide your head in the sand little girl
Catch you with another man
That's the end ah little girl

Tässä kohtaa imuri oli jo unohtunut lattialle ja leukani oli loksahtanut auki. George, John, Ringo, Paul - mitä täällä oikein tapahtuu?! Hämmennyksestäni piittaamatta biisi vain jatkui eikä missään nimessä osoittanut paranemisen merkkejä.

Well I know that I'm a wicked guy
And I was born with a jealous mind
And I can't spend my whole life
Trying just to make you toe the line

Ja siltä varalta, että viesti ei ollut vielä mennyt perille... kirkas miesääni, iloinen kitaranrämpytys taustallaan, avasi vielä kipaleen perimmäisen pointin oikein selväsanaisesti:

Let this be a sermon
I mean everything I've said
Baby, I'm determined
And I'd rather see you dead

No huh. Seksististen lyriikoiden kirjo ei siis enää yletä vain nykykappaleisiin, vaan klassikoistakin löytyy. Vaihdoin levyä aika äkkiä.

Mutta mitä enemmän asiaa mietin, sitä enemmän teki pahaa ja ihan yrjötti. Parisuhdeväkivalta on järkyttävä asia. Lehdissä on säännöllisesti uutisia naisista, jotka entinen kumppani suhteen päätyttyä murhaa. Entinen tai nykyinen kumppani tappaa Suomessa vuosittain parikymmentä naista. Briteissä luku voi olla vuositasolla jopa satakaksikymmentä. Kysynpähän vaan: kenen mieleen tulee ikinä kirjoittaa kepeä popkipale tällaisesta aiheesta?

Nyt taisi käydä niin, että meikän The Beatles-fanitus päättyi kuin seinään. Ja imurointi, sekin taitaa jäädä huomiselle.

Kommentit

minnine (Ei varmistettu)

Kammottavaa... Mutta ainakin wikipedia tiesi kertoa että Lennon katui laulun kirjoittamista myöhemmin.

"Lennon designated this song as his "least favourite Beatles song" in a 1973 interview and later said it was the song he most regretted writing.
--
Lennon would revisit this theme in a more apologetic fashion with his post-Beatles song "Jealous Guy"."

Jemina
No Sex and the City

Paras onkin katua moista! Valitettavasti biisi ei tosin ole Beatlesien/Lennonin ainoa misogynistinen kappale... Esimerkiksi You Can't Do That on aika paha sekin:

I got something to say that might cause you pain
If I catch you talking to that boy again
I'm gonna let you down
And leave you flat
Because I told you before, oh
You can't do that

Well, it's the second time I've caught you talking to him
Do I have to tell you one more time, I think it's a sin

 

jigglypuff (Ei varmistettu)

En näe itse tätä nyt niin vakavana asiana. Run for your life on tunnetusti näitä synkkäsävyisempiä Beatlesin kappaleita ja kuten ylläolevakin totesi, Lennon on ilmaissut katumuksensa kappaleesta. Toisaalta miksi bändin laulajan (ja kappaleiden tekijöiden) rooli ei voisi olla kertojamainen - eiväthän kappaleiden sanat välttämättä kerro bändin jäsenien mielipiteitä ja ajatuksia asioista, vaan esim. kolmannen persoonan, joka tässä tapauksessa voisi olla mustasukkainen poikaystävä. Itse en ajattele tätä Beatlesin mielipiteenä asiaan, vaan näkökulmana synkkään suhteeseen. Täytyy myös muistaa ettei 1960-luvulla tällaista sanoitusta nähty välttämättä edes niin kovin pahana, kun naisten oikeudet olivat vähän muuta kuin tänä päivänä. Huomiona vain, että mm. Elvikselläkin on joitain aika jänniä sanoituksia asian tiimoilta.

Jemina
No Sex and the City

Joo, tottakai sitä voi biiseillä kertoa tarinoita, eikä kaiken tarvitse olla yksi yhteen omasta elämästä. Itse ajattelen kuitenkin, että jos misogyniaa haluaa jotenkin (kriittisesti) käsitellä, pitää se tehdä todella taidolla ja niin että kappaleesta käy ilmi se kriittinen puolikin. Muuten käsissä ja radioaaloilla on vain silkka misogyniatunnuskipale, ja se nyt ei ole mielestäni millään tavalla tavoiteltava juttu. Lennonin katumus biisistä mielestäni viittaa myos siihen, että tämä on toivon mukaan tajunnut, ettei tämän biisin edustama arvomaailma ollut ehkä ihan ok.

Ja joo, Elvikselläkin on todella epäilyttäviä lyriikoita, se on ihan totta. Kyseinen asia on kaivertanut Elvis-faniuttani jo aika pitkään. Mutta se että moinen oli tiettyyn aikaan yleistä ja hyväksyttyä, tai että naisten oikeudet olivat huonommalla tolalla, ei kyllä minun mielestäni ole minkäänlainen argumentti. Sillä so what? Ei yleisyys tee asiasta millään tavalla hyväksyttävää, eikä se että monilla on jokin tietynlainen mielipide. Misogynia on misogyniaa vaikka kuuskytluvussa paistaisi.

Töö (Ei varmistettu)
Töö (Ei varmistettu)

Hmm. No, kun lukee ton biisin youtube-kommentteja, käy ilmi että biisi kertoo Axl Rosen koirasta. Ei kyllä oikeestan pelasta siltikään paljoa.

huopis
Merennoita

Mä oon törmänny paljon nimenomaan John Lennonia koskeviin vastaaviin juttuihin netissä - joten en kauheesti yllättyny tästäkään. Pikaisella googlauksessa löysinkin tämän tekstin, jossa mm. mainitaan Lennonin biisistä "Woman is the N-word of the world". Kauheen kiva.

Ja mä en jotenkin ihan niele perusteluina sitä, että sillon oli eri ajat eikä naisten asemaa tiedostettu samalla tavalla.. hmm. Ku jos on noinkin selkeesti naisvihamielinen tai rasistinen tai muuta, ni.. ei se ehkä kato sitä aikakautta kuitenkaan.

Jemina
No Sex and the City

Vau, tuo linkkaamasi teksti ei ainakaan millään tavalla lämmittänyt suhdettani John Lennoniin. (Paitsi tuo urinating on nuns-osio on ainakin ajatuksen tasolla jotenkin tosi viihdyttävä. Mutta ei sillä että se Lennonia meikän silmissä mitenkään pelastaisi.)

Ja joo, naisen huonompi asema historiallisena aikana X ei varsinaisesti liity asiaan mitenkään minunkaan mielestäni. Kun eihän orjuuskaan taida kenenkään mielestä oikein olla, eivätkä orjuuttajien taannoiset teot, vaikka asenteet ja lait silloin olisivat olleet kuinka erilaisia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei, ei todellakaan kannata tehdä mitään johtopäätöksiä kappaleiden sanoituksista. Kaikki ei nimittäin todellakaan aina ole miltä se päällimmäisenä näyttää

65' (Ei varmistettu)

Kannattaa varmaan jatkossa kiertää beatles kaukaa jos ettii jotain hilpeetä kivaa ja turvallista.. tai kierrä ainaki vuodet 65-70..

napin (Ei varmistettu)

Itse tulkitsen tämän kappaleen enemmänkin kuvauksena kieroutuneesta suhteesta kuin naisia alistavan maailmankuvan promona. Sama homma PMMP:n "Rakkaalleni"-biisissä. En usko bändin kannustavan kuuntelijoitaan pakkomielteiseen ja kahlitsevaan suhteeseen. Kepeä, onnellinen ja kaunis rakkauslaulun sävel kätkee sanoituksiinsa karua tekstiä joka hätkähdyttää kun sitä pysähtyy kuuntelemaan. Sama kontrasti oikeastaan tuossa Beatlesien kappaleessa?

Kommentoi