Syksyn parhaat kirjat

No Sex and the City

Syksy on täällä ja minä hamstraan ympärilleni kirjoja kuin aikoisin hautautua neljän seinän sisään pidemmäksikin aikaa. (Mahdollisesti aionkin – katsotaan tuota säätilaa sitten huhtikuussa uudestaan.) Lukuvuoroa odottavien kirjojen pino kasvaa kasvamistaan, ja lisäksi monta timanttista teosta on jo tullut luettua. Jos sinäkin kaipaat syksyysi lukusuosituksia, joihin liittyy ärhäkkää feminismiä, rakkauspohdintoja ja vähän uraneuvoja, tsekkaa ainakin nämä:

Aziz Ansari & Eric Klinenberg: Modern romance - An investigation

Master of None -sarjan Aziz Ansarin ja sosiologian professori Eric Klinenbergin kiinnostava katsaus rakkauteen, treffailuun ja parinmuodostukseen halki eri maiden ja eri aikakausien. Kirjassa painotetaan erityisesti netin ja teknologian vaikutusta rakkauselämän yleiseen muutokseen. Onko Tinderin ja muiden vastaavien tarjoama valinnanvapaus parasta, mitä rakkauselämällemme on koskaan tapahtunut, vai oliko elämä sittenkin parempaa entisaikaan kun kumppania etsittiin vain naapurikylästä? Kirjan faktaosioita höystetään Ansarin vitseillä ja tämän kertomuksilla kommelluksistaan deittailuviidakossa. Yhdistelmä toimii: kirjaa lukiessa oppii uutta ja samalla viihtyy.

Laurie Penny: Bitch doctrine

Laurie Pennyn edellinen kirja Unspeakable Things suututti, suretti ja kosketti minua kuvailemalla todellisuutta tavalla, jonka tunnistin ja joka tuntui sanoittavan asioita, joita olin ajatellut, mutten koskaan osannut asetella sanoiksi paperille. En ole vielä ehtinyt lukea Pennyn uusinta, lupaavasti nimettyä Bitch Doctrinea, mutta se on ehkä eniten tänä syksynä odottamani teos. Penny käsittelee kaikkea ihmissuhteista kehonkuvaan ja internetistä maailmanpolitiikkaan terävästi ja empaattisesti.

Ja ihan oikeasti – jos Unspeakable Things ei ole jo lukulistallesi, pliis tee itsellesi palvelus ja lisää se sinne samantien. Kirja on oikeasti just niin hyvä.

Jessica Valenti: Sex object - A memoir

Feministing-saitin perustanut ja nykyään muun muassa The Guardianiin kirjoittava Jessica Valenti on yksi näkyvimmistä angloamerikkalaisista feministeistä nykyään. Hyvin henkilökohtainen Sex Object ei ehkä ole kirjana yhtä eheä paketti kuin Valentin aiemmat tietokirjat (joita niitäkin suositelen todella lämpimästi), mutta se on tärkeä teos kipeästä aiheesta: seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta, naisten ja tyttöjen loputtomasta objektifioinnista, kaikenlaisen kourimisen ja ahdistelun eräänlaisesta arkipäiväistymisestä– siitä, miten kutsumatonta kosketusta ihollaan alkaa ajatella oletusarvoisena vaikkei ikinä pitäisi, ei ikinä, ja miten se vaikuttaa siihen, miten omassa kehossamme elämme, omiin ääriviivoihimme suhtaudumme.

Otegha Uwagba: Little black book - A toolkit for working women

Tämä on inspiroiva opas jokaiselle, joka haluaa olla oman uransa #bosslady! Erityisesti luovien alojen freelancereille ja yrittäjille suunnattu kirja käsittelee kaikkea mahdollista tärkeää hinnoittelusta asiakkaiden hankintaan, oman ammatti-identiteetin kehittämiseen ja talouden suunnitteluun. Pienen kirjan aiheiden skaala venyy aina kirjanpitovinkeistä monien alallaan menestyneiden naisten parhaisiin ideoihin ja neuvoihin esimerkiksi siihen, miten he pitävät työn ja vapaa-ajan tasapainossa. Mitään täysin uutta ja vallankumouksellista kirja ei sisällä, mutta itse ainakin tarvitsen välillä tällaista pientä pep talk -tyyppistä inspistä, jotta jaksan paahtaa. Suosittelen muuten kuuntelemaan äänikirjan: kirjan kirjoittanut, WOMEN WHO -saitin perustanut Otegha Uwagba lukee sen itse, ja tällä on ehkä maailman miellyttävin ääni!

 

Jos kirjat kiinnostavat, jatka lukemista:
Pannaan menemään
NE - kuukautiskirja
meistä joka kolmas pettää

 

seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentoi